fbpx Skip to content

Mivel a napokban már írtunk a magyar Store-ban jellemző értékelési trendekről, így több fejlesztő véleményét olvashattátok ti is a hozzászólások között. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük külön cikkben is, hosszabb terjedelemben a fejlesztőket, hogy ők hogyan értékelik a magyar piacot, számukra mi jelent vagy jelentett nehézséget, és mit szólnak az értékelésekhez. Ennek a cikksorozatnak a harmadik része következik most. Az első részt itt találod, a másodikat pedig itt.

Harmadjára Bizzer Andrást kérdeztük meg, aki a Balaton alkalmazást fejleszti.

Ahogy ígértük, szeretnénk más fejlesztőknek is teret adni, így várható még ezzel kapcsolatos cikk hamarosan.

***

Szifon.com: Mit gondolsz a magyar piacra való fejlesztésről? Milyenek a magyar felhasználókkal kapcsolatos tapasztalataid? Mi az, amit mindenképp megemlítenél, mint magyar sajátosság? Ezekről tudnál pár szót mondani?

Bizzer András: Egyelőre még nem vagyok profi és hivatásos iOS fejlesztő, bár egyszer szeretnék az lenni. Jelenleg még az egyetemen tanulom a programozás művészetét. Az ELTE IK programtervező informatikus MSc. szakára járok és korábban itt végeztem el a BSc.-t is, ami nagyon jó alapot szolgáltat az iOS fejlesztéshez is, hiszen az ELTE-n a nagyon erős elméleti képzés mellett felkészítenek arra, hogy bármely területen sikeres programozók lehessünk.

A konkrét iOS fejlesztői szárnypróbálgatásaim egy évvel ezelőtt kezdődtek, miután egy a Magyar Telekom-nál töltött hat hetes nyári gyakorlaton megismerkedhettem az iOS fejlesztés alapjaival.

Egy év múltán még mindig abban a stádiumban vagyok, hogy elsősorban a tanulás, illetve a tapasztalatszerzés miatt fejlesztek iOS alkalmazásokat. Persze a többesszám nem biztos, hogy szerencsés, mert nyilvánosan az App Store-ban eddig csak egy alkalmazásom jelent meg. Ez pedig a Balaton alkalmazás.

Kezdő fejlesztőként a magyar piacban – vagy inkább a magyar iPhone felhasználókban – azt a lehetőséget láttam meg, hogy az ő igényeik kiszolgálását (a kevesebb versenytárs miatt) talán nagyobb sikerrel tudom megvalósítani. Egy magyar-specifikus alkalmazás esetén könnyebb új ötlettel előállni, amely szerintem mindenképp szükséges a sikerességhez. A külföldi fejlesztőknek esélyük sincs az igazi magyar-specifikus alkalmazások fejlesztésében, hiszen a hazai környezetben élve, azt ismerve jöhetnek csak azok a jó alkalmazás-ötletek, amelyek kizárólag a magyar felhasználók igényeire építenek.

Szifon.com: Mit gondolsz arról, ahogyan a felhasználók az App Store-os értékeléseket kezelik? Neked ezzel milyen tapasztalataid vannak?

Bizzer András: Összeségében én szerencsésnek mondhatom magam az App Store-os értékelések, valamint az egyéb visszajelzések tekintetében, hisz viszonylag sok támogató megjegyzést, illetve értékes javaslatot kaptam a további fejlesztéshez. Meg lehet nézni, hogy egy évvel ezelőtt hogyan nézett ki a Balaton 1.0. A mai fejlesztői szememmel nézve elég kezdetleges volt, mégis talán az alapötlet miatt sikeres lett. Ebben egyébként nagy szerepe volt a szifon.com-nak is, mert itt kaptam egyedül lehetőséget az alkalmazásom bemutatására, ami aztán elég volt arra, hogy egy rövid időre a kezdetleges 1.0-ás verzió is TOP 1 tudott lenni a magyar App Store-ban. Enélkül a sikerélmény nélkül a mai 2.0-ás változat biztos nem készült volna el.

Ugyanis tényleg igaz, hogy egy fejlesztő számára a segítő visszajelzések és az egyre emelkedő letöltés számok adják a motivációt. Teljesen más érzés egy olyan programon dolgozni, amiről tudom, hogy több ezren fogják használni, mint egy olyanon, ami csak egy egyetemi beadandó és a jóváhagyás után nem él tovább.

Szifon.com: És mi a helyzet a negatív értékelésekkel? Gondolom, te is kapsz olyanokat, amelyek leginkább csak lehúzzák az alkalmazást, de messze nem nevezhetők konstruktív kritikának.

Bizzer András: Ma már tudom, hogy a következő szint az, amikor nem csak sokan használják az alkalmazásod, hanem páran fizetnek is érte. Ekkor egyből megváltozik a felhasználók hozzáállása (ami egyébként jogos) és a nagyobb elvárások miatt több a számonkérő visszajelzés. Mióta megjelent a Balaton 2.0 alkalmazás és az alkalmazáson belül megvásárolható App++ változat, érezhetően könnyebben jön az 1 vagy a 2 csillag és kevesebb a pozitív visszajelzés, ami talán annak is köszönhető, hogy a program bonyolultságának növekedésével (ami már szükséges egy fizetős szolgáltatásnál), nő a hibázási lehetőség is. Főleg akkor, ha nincs mód az összes létező iPhone készüléken történő tesztelésre. Ebből fakadóan az én alkalmazásom esetén is előjött egy-két hibajelenség. A legrosszabb az, amikor a hibát nem jelzik a support e-mail címen, hanem csak a review-ba írják. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy az esetleges hibaelhárítási segítséget sem tudom megadni, hisz az Apple nem engedi a review-ban történő reagálást. (A fejlesztőként írt hozzászólásom egyszerűen nem jelent meg.) Az egyetlen mód a hibákra történő reagálásra, hogy jelzem őket az alkalmazás leírásában. Én ezt meg is teszem, bár valószínű, hogy a vele járó imázs-rombolás miatt egy profi marketinges ezt kifejezetten megtiltaná. (Ráadásul egy iPhone 4 felhasználónak felesleges is tudnia, hogy iPhone 3G alatt néha elfogy a memória és ez miatt kilép az alkalmazás.)

A fejlesztők általában nem szoktak pontos letöltési adatokat nyilvánosságra hozni, de mivel sokat köszönhetek a szifon.com-nak és az olvasóinak, kivételesen ezt szívesen megteszem.

A legfontosabb adat, hogy aktuálisan hányan használják az alkalmazást, hiszen vannak bőven olyanok, akik csak letöltik azt, majd ki is törlik és nem használják többet. Mivel nincs módomban szervert használni, csak a legfrissebb változatra frissítők, illetve az azt újonnan letöltők számából tudok következtetni az aktuális felhasználói számra. Ez a szám az 1.2-es változatnál 12 743-nál járt mikor megjelent a 2.0-ás változat. Most 3 hét elteltével a 2.0-ás változatnál ez a szám 11 557, amiből az új letöltők száma  619.  (a többiek frissítettek) Ebből az is látszik, hogy 3 hét sem elég arra, hogy mindenki frissítsen az új változatra. A legérdekesebb pedig az, hogy ennyi felhasználó közül mindössze 505-en vásárolták meg a 0,79 eurós App++ változatot. Persze ez önmagában nem feltétlen kevés, nem akarok telhetetlennek tűnni, csak hát a  4,3 %-os arány számomra csalódás, mert korábban legalább 10 %-ra számítottam. Mielőtt még bárki irigykedne, azt is elmondom, hogy a 0,79 euróból a fejlesztő csak 0,49-et kap meg. Ebből kiszámítható, hogy kb. bruttó 70 000 Ft-t kerestem, amiből még természetesen le kell majd adóznom.  Még egy iPhone 5 ára sem jött össze, de talán majd legközelebb! 🙂

Szifon.com: Most a Balaton appod van fent a Store-ban. Hogyan tovább, milyen új appokat várhatunk tőled a jövőben?

Bizzer András: A jövőben történő fejlesztéseimről annyit, hogy a terveim szerint 6 hónapon belül két egyszerűbb, szintén magyar-specifikus alkalmazásom fog megjelenni és természetesen a következő idényre, a Balaton 3.0-val is újabb látványos fejlődést szeretnék elérni. Hosszabb távon az is célom még, hogy egy a világpiacra szánt fizetős játékom is megjelenjen, ami igazi kihívás lenne, hisz talán ez az iOS fejlesztés legfelső szintje.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment