fbpx Skip to content

Mivel a napokban már írtunk a magyar Store-ban jellemző értékelési trendekről, így több fejlesztő véleményét olvashattátok ti is a hozzászólások között. Ezért úgy gondoltuk, megkérdezzük külön cikkben is, hosszabb terjedelemben a fejlesztőket, hogy ők hogyan értékelik a magyar piacot, számukra mi jelent vagy jelentett nehézséget, és mit szólnak az értékelésekhez.

Először Kubatov Márkkal beszélgettünk a Canecomtól, de szeretnénk más fejlesztőknek is teret adni, így várható még ezzel kapcsolatos cikk hamarosan.

***

Szifon.com: Mit gondolsz a magyar piacra való fejlesztésről? Milyenek a magyar felhasználókkal kapcsolatos tapasztalataitok? Mi az, amit mindenképp megemlítenél, mint magyar sajátosság? Ezekről tudnál pár szót mondani?

Kubatov Márk: Ha valaki a magyar piacra való fejlesztésről kérdez, mindig elgondolkozom rajta hogy tulajdonképpen mi az hogy magyar piac? Mert hogy szerintem az esetek nagy többségében már nincs olyan. Van alkalmazás ami a világ bármely pontján ugyanazt nyújtja (pl. játékok, utility programok, stb.), van olyan hogy magyar helyszínekhez kapcsolódó alkalmazás, illetve magyar nyelvű alkalmazás, de ezek közül egyik sem kell hogy a klasszikus értelemben vett magyar piacra készüljön.

A magyar helyszínekhez készült alkalmazásokat már eleve célszerű úgy kialakítani, hogy a későbbiekben akár bármilyen más helyszínre is átültethetőek legyenek. Érdemes már az elején, kicsit idézőjelesen platformszerűen tervezni, készülni arra, hogy mi van, ha meg kell majd csinálni máshová is ugyanezt… Máris lesz egy olyan alkalmazás, ami jelenleg ugyan Budapestet szolgálja ki, de a későbbiekben bármilyen más lokációra átültethető.

Budapestre készült alkalmazás – de kinek szól? Turistáknak, ide látogató felhasználóknak, itt élő embereknek? Melyik is a magyar piac? Inkább a helyszínhez kapcsolódik, mintsem egy vásárlói csoporthoz.

Azután vannak a magyar nyelven készülő alkalmazások, ezeknek sem kell leszűkíteni a piacát, érdemes itt is úgy kialakítani az appot, hogy a későbbiekben könnyen lefordítható legyen más nyelvre, és máris van egy olyan üzleti modell, amire nem lehet rámondani, hogy magyar piacra készült. Igaz, hogy a tartalom (főleg a folyamatos tartalom) frissítése több nyelven nagyon költségigényes feladat, de alkalmazást fejleszteni így érdemes, ha erre nincs keret, akkor az app megreked majd egy szinten. Itt azt is látni kell, hogy bizonyos nagy, népszerű magyar szolgáltatásoknál ez a szint lehet hogy elegendő, mert ha az alkalmazás rendszeresen 15-30,000 felhasználót szolgál ki, akkor azzal a számmal már vígan lehet boldogulni. Ebben az egy esetben mondhatjuk azt, hogy a magyar piacra készült az alkalmazásunk, hiszen a hozzá kapcsolódó (webes) alap szolgáltatást is csak itt használják.

Szifon.com: Mit gondolsz arról, ahogyan a felhasználók az App Store-os értékeléseket kezelik? Nektek ezzel milyen tapasztalataitok vannak?

Kubatov Márk: Olvastam néhány napja az App Store értékelésekkel kapcsolatos írásotokat, és a hozzá érkezett hozzászólásokat, ezért volna pár gondolatom erről is.

A fejlesztőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a felhasználók nélkül nem lenne App Store, aminek egyik fontos része az értékelések írása. Mint ahogy egy öncélú programnak, úgy az öncélú fejlesztésnek sincs értelme, nem várhatunk átütő sikereket tőle ha nem vesszük figyelembe a felhasználók visszajelzéseit, illetve nem készülünk fel rá, hogy lesznek ilyenek.

Ugyanez viszont fordítva is igaz, tehát a felhasználók se feledkezzenek meg arról ha a fejlesztők nem kapnak rendes visszajelzést akkor a következők történnek:

  1. Nem lesznek kijavítva a hibák, amik sokszor a fejlesztő minden igyekezete ellenére az alkalmazásban maradnak. Ezek egy részéről ráadásul lehet, hogy nem is tehet, mert – főként bonyolultabb alkalmazásoknál – bizonyos szerver oldali események miatt következhetnek be, esetleg még tesztelni sem lehet. A hibák nagyobb része egyszerűen figyelmetlenség, nem megfelelő tesztelés, vagy más hasonló okok miatt van (amik ismét más okokra vezethetőek vissza, például a készülékek és operációs rendszerek nagy száma – és főként az ezeken futó programok változó viselkedése – nagyon fontos! – sok esetben nem teszi lehetővé a teljes körű tesztelést).
  2. Elmegy a kedve! Hello, emberek, ezt mindenki jegyezze meg: az App Store-os fejlesztők döntő többsége azért fejleszt mobilra mert ehhez van kedve, szereti csinálni, jó dolog látni, hogy a kis kreálmányuk több száz, esetleg több ezer ember zsebében lapul ott, és például a szabadidejükben azzal szórakoznak amit ő alkotott. Ez jó érzés!
    A mobilra fejlesztés nem olyan dolog amiből – főként az elején – meg lehet élni, sok anyagi áldozatot és befektetést igényel, itt kemény órák mennek el emberek szabadidejéből, családtól elvett napok, éjszakák vannak egy-egy program elkészítésében. Egy pici pozitív visszajelzés nagyon sokat számít, a fejlesztő is sokkal nagyobb kedvvel és elánnal veti rá magát a hiba kijavítására, mintha csak a lehúzásokat olvasná. (Ha pedig cég adja ki az alkalmazást, akkor sokkal több pénzt különítenek el a további fejlesztésekre, funkciókra, javításokra, ha látják hogy a felhasználók azért szeretik és használnák is a programjukat a hibáik ellenére.) Erre gondoljatok még akkor is, ha érzésetek szerint 180 kemény forintot kidobtatok az ablakon. A fejlesztő milliószor annyit áldozott rá, hogy az életetek könnyebbé/jobbá/mókásabbá tegye, lehet hogy nem sikerült, de megpróbálta.
  3. Elhanyagolja az alkalmazást (esetleg a teljes mobil fejlesztést, mert csak “pofonokat kap”). Visszamegy webfejlesztőnek, csinálja az unalmas wordpress oldalakat, lemond ötleteiről és álmairól, a felhasználók meg kevesebb alkalmazást kapnak a jövőben, amiből válogatni tudnak, esetleg épp egy korszakalkotó ötlet nem valósul meg emiatt. Lehet, hogy egy pozitív értékelés -nem fontos hogy App Store-os legyen, mehet akár emailben is, mivel itt nem a láthatóság a lényeg, hanem a nagy betűs visszajelzés a készítő felé- megadja azt a lökést, amire a fejlesztőnek vagy az ötletgazdának szüksége van ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot. Ezzel pedig végső soron mindenki jól jár!

Szifon.com: Sokan kérdezték már korábban is, hogy megírják, mi a gondjuk, de semmi választ nem kapnak rá, és a hiba sem kerül javításra. Ti hogy látjátok ezt a fejlesztői oldalról nézve?

Kubatov Márk: Komolyabban kellene ezt kezelni, én főleg az Apple (és a Google, hogy ne legyünk egyoldalúak) hibájának tartom hogy az iTunes-ban/Android Marketen a fejlesztőknek nincs lehetősége közvetlenül, akár direktben segítséget nyújtani az értékelést író felhasználóknak.

Ha egy jelzett hiba nincs azonnal kijavítva, az általában nem azért van, mert a programozó nem látja, vagy nincs tudomása róla, hanem mert az egész elfogadási rendszer direkt úgy van kitalálva, hogy nehéz naponta frissítéseket beküldeni, és hogy a fejlesztő több funkciót rakjon egy-egy update-be. Sajnos ennek a rendes kommunikációjára ismét csak nincs mód az iTunes-on belül. (Már egy ideje az összes Apple bejelentés közül csak az az egy érdekel, hogy az iTunes-szal kapcsolatban mikor jelentenek be radikális változtatásokat, mert az most keményen a fejlődés, és főleg a felhasználói elégedettség útjában áll.)

Szifon.com: És a negatív értékelések? Gondolom, ti is kaptok olyanokat, amelyek leginkább csak lehúzzák az adott alkalmazást, de messze nem nevezhetők konstruktív kritikának.

Kubatov Márk: Azt minden fejlesztőnek meg kell tanulnia, hogy melyek azok az értékelések, amiket komolyan kell venni, mert nem szabad mindenen megsértődni. Itt ismét csak a józan paraszti ész az irányadó: építő jellegű kritikákat, valóságosnak tűnő hibabejelentéseket komolyan kell venni, de a céltalan lehúzást felesleges.

Az értékelések minősége egyébként – a közhiedelemmel ellentétben – nem magyar specifikus tulajdonság, most nyáron például a Sziget alkalmazást a holland store-ban lehúzta valaki, hogy ne töltse le senki, mert nem működik offline, így óriás roaming költséget fog csinálni. Ez természetesen nem igaz, hiszen az egész alkalmazás úgy lett megtervezve, hogy ez az egyik legfontosabb szempontja, hogy – az első szinkron után – offline is működjön. Mivel itt láthatóan nem rossz indulatú kritikáról volt szó, csak a felhasználó nem volt kellően tájékozott, az egyik nagy közösségi portálon írtunk neki, hogy téves az alkalmazással kapcsolatos értékelése. Az információt megköszönte, és bár az értékelést nem javította ki utólag, de a legfontosabb, hogy biztos vagyok benne, hogy legközelebb jobban meggondolja hogy mit ír. Vagy nem. Ilyen játék ez.

Szifon.com: Ha már szóba került a Sziget alkalmazás, kaphatunk némi statisztikát az idei használatról?

Kubatov Márk: A Sziget fesztivál ideje alatt a napi közel 10 000 látogató mintegy 550 000 oldalt tekintett meg. A legtöbben Magyarországról és Hollandiából használták a szolgáltatást, de voltak látogatók Dél Afrikától Bahrein-ig is. A szolgáltatás 66 különböző ország fesztiválozóinak könnyítette meg a napjait a Szigeten.

Az okostelefonok versenyében szinte holtverseny alakult ki, az iPhone alkalmazás közel 36.000, míg az Android alkalmazás 35.000 összesített napi egyedi látogatóval zárta a fesztivált.

Szifon.com: Jelenleg 9, saját névvel kiadott alkalmazásotok van fent a Store-ban, de emellett van még több is, amit ti fejlesztettetek külső cégek részére. Hogyan tovább, milyen alkalmazásokat várhatunk tőletek a jövőben?

Kubatov Márk: Ahogyan azt már minden fesztivál látogató észrevehette, a nyári fesztivál alkalmazások egy általunk fejlesztett mobil alkalmazás platformmal készültek (Mobilessence). Ennek az a lényege, hogy különböző üzletág-specifikus modulokat, és a mobil alkalmazásokat kiszolgáló teljes szerver oldali infrastruktúrát (mobil kommunikáció, CMS, mobil hirdetői rendszer, stb.) biztosítunk az ügyfeleknek havidíjas konstrukcióban. Például fesztiválok, rendezvények, hotelek vagy éttermek az adott üzletágra jellemző funkciólista közül választhatnak, de akár maguk is összeállíthatják az alkalmazást iOS-re és Android-ra, bármilyen programozási tudás nélkül, egy webes felületen (egy legot kell elképzelni, ahogy a modulokat és funkciókat egymáshoz kapcsolja aki összerakja az alkalmazást). A platform előnyét az adja, hogy sokkal versenyképesebb konstrukciókat és üzletág-specifikus megoldásokat lehet így biztosítani olyan cégek számára is, akik jól tudnának profitálni a mobil alkalmazásokból, de egyedi fejlesztéseket nem tudnak, vagy nem akarnak megvalósítani (anyagi, stratégiai, stb. okok miatt).

Ez egy startup projekt a cégen belül, minden alkalmazás típusban és az egész kialakításában a saját elképzeléseink valósulnak meg, ezért itt is nagyon fontosak lesznek a visszajelzések a felhasználók irányából.

Ezen kívül természetesen egyedi fejlesztéseken is dolgozunk ügyfeleink részére, amik közt szintén van rengeteg érdekes és életképes ötlet, de ezekről nem mondhatok többet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Jo kis cikk! Hajra magyar fejlesztok!


Add a Comment