fbpx Skip to content

Frissítés: a streaming mégsem streaming

Az Apple egyik szóvivője az All Things Digital-t arról tájékoztatta, hogy ami streamingnek tűnt, az valójában “simultaneous listen and download”, tehát letöltés közbeni zenelejátszás. Ez azt jelenti, hogy az iTunes Match is kénytelen letölteni a zenéket, noha közben már le is tudja játszani őket. Ez egyúttal újabb döfés a kizárólag iCloud-os iPhone-ról szóló pletykáknak, hiszen ha nincs szó streamingről, ugyanúgy szükséges lesz a tárhelyre a készülékben, ha hallgatni akarjuk a zenéinket, hiszen valahova le kell töltse őket.

***

Az iOS 5 júniusi bemutatóján a szokásos „One more thing” az iTunes Match volt. Erről már Jadeye és tothandras kolléga írt egy igen kimerítő cikket, így most nem mutatjuk be újra a teljes szolgáltatást, de jimny-vel közösen összeszedtük, hogy mi benne a legfontosabb.

Az Apple tegnap az amerikai fejlesztők részére elindította a béta verziót. A funkció rendben működik, igaz, vannak még benne bugok. Júniusban azonban csak az adattárolásról esett szó, a streamelésről nem. Nos, hölgyeim és uraim: a bétában van streamelés is! Tehát nem kell a telefonon tárolni a zenéket, elég ha wifin vagy mobilinterneten keresztül kapcsolódunk az iCloudhoz, és máris indulhat a zenehallgatás.

A szolgáltatás 25 dollárba kerül 12 hónapra, amit jelenleg csak amerikai bankkártya segítségével tudunk kifizetni (PayPal esetén is amerikai bankkártya kell!), Gift Carddal nem. Reméljük, csak egyelőre.

Az iTunes Match átnézi a teljes iTunes könyvtárunkat, majd pedig leellenőrzi, hogy az iTunes Store-ban megvannak-e ezek a zenék/albumok. Amennyiben egyezést talál, úgy felajánlja, hogy letöltsük ezeket a zenéket ingyen.

Az iTunes Match a legfrissebb iOS 5 bétával már a telefonon is aktiválható, és használható is:

Működését a lenti két videó mutatja be.

Reméljük, nekünk magyaroknak is hamarosan elérhető lesz a szolgáltatás. Jelenleg viszont legalább két bökkenő van: egyrészt zenei tartalmak nem érhetőek el jelenleg a magyar iTunes Store-ban, másrészt a magyar mobilinternet csomagok mellett igen hamar ki tud merülni a havi forgalmi keret. Tehát gyanítom, nem sok honfitársam fogja igénybe venni a streamelést, ha egyáltalán elérhetővé válik bármikor is… 🙁

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Remélem az éles rendszeren lehet majd fizetni gift krtyával. Nem érzem mi a külömnség. Mondjuk azt sem értem ajándékba appot miért nem tudom kifizetni gift kártyával hát nem k mindegy így is úgy is Apple bevétel nem?

  2. Szerintem tök jó lesz, ha mondjuk kapsz kölcsönbe mondjuk egy laptopot és bejelentkezel az iTunes-ba a saját accounttal és már hallgathatod a zenéidet. Ez egy hotelben is kiváló lehetőség ha van mondjuk wifi. Nem kell az egész zenetárad magaddal vinni.
    Persze nálunk még elenyésző az arányuk a legális zenekészleteknek, de ha évi 20 dolcsiért legalizálhatjuk őket, az jól hangzik 🙂

  3. mhm. a szolgáltatást csak holnaptól tudom igénybe venni, ezt írta az apple…

  4. ha lesz ugyebár az Iphone 4(s) vagyis mi az butított verzió akkor szerintem életképes 5let hogy streameljük zenét rá,mivel elvileg tárhely nem lesz akkora benne hogy rajta tároljuk.De ezekszerint lennie kell annyi helynek hogy IOs elvigye meg egy két számot képet lehessen tárolni szerintem max 1Gb elférnek ha lesz az készülék.
    Technológia megvalósítás jeles:)Várjuk nagy szeretettel ithhon.Mondjuk én egy normális mobilnet tarifák/GB-ok de ez még jövö zenéje.:)Mint a 20dolcsis legalizálás is artisjusnak kell lóvé nem fog belemenni egy könnyen.

  5. A kérdés, hogy a “máshonnan” szerzett, de iTunes-ban tárolt (helyes ID3 tag-el ellátott) zenéket is tudom Streamelni/megszerezni más eszközömön, vagy valahogy ezt is ellenőrzi (pl.: csak m4a fájlokat fog megvizsgálni?!) ??

  6. @Sir Kassy: “Az iTunes Match átnézi a teljes iTunes könyvtárunkat, majd pedig leellenőrzi, hogy az iTunes Store-ban megvannak-e ezek a zenék/albumok. Amennyiben egyezést talál, úgy felajánlja, hogy letöltsük ezeket a zenéket ingyen.”
    ha tehát mondjuk CD-ről berippelted korábban a Beethoven összest bármi formátumba, amit az iTunes kezel, és azt a Match megtalálta az iTunes kínálatában, azt rögzíti az accountodhoz, és azt onnantól bárhol eléred (értelemszerűen amit eleve az iTunes-ból vettél, azok rögtön elérhetőek bárhol). ha meg nincs fent a kínálatban, akkor feltöltheted, lesz rá külön opció. persze azt passzolom, hogy az így feltöltött számok majd az iCloud tárhelyed foglalják-e, vagy sem.

  7. @Jadeye: Köszönöm, így már világos! 🙂

  8. Tudtommal a beta 6 az utolsó kiadott fw. Sehol nem látok ilyen lehetőséget a telefonon 🙁

  9. Bocsánat tudom hogy ez nem ide tartizik de lenne egy kérdésem….Valamiért eltűnt a Cydiám :/ Mit kell ilyenkor csinálni?

  10. @samgar: Settings / Music alatt kell lennie. be vagy jelentkezve az iTunes Store accountoddal a készüléken a Store menüpontban?

    @uttovendi: magától nem tűnik el. újraindítottad már a készüléket, ugye? nem lehet, hogy valami kiegészítő elrejtette az ikonját? mit telepítettél utoljára fel belőle?

  11. Az Installous frissítettem….

  12. @Jadeye:
    Igen be vagyok jelentkezve. Legfelső menüpont: keverés megrázással.

  13. @uttovendi: és ugye azóta már újraindítottad a készüléket?

    @samgar: hmm, magyar vagy amerikai account? mert maga a szolgáltatás is csak amerikaival lesz majd elérhető első körben, pláne hogy a magyar iTunes Store-ban nem érhetőek el a zenei tartalmak.

  14. @Jadeye:
    Magyar account.

  15. @samgar: hát akkor ez a baj. magyar accal nem fog menni, hiszen a magyar Store-ban nem érhetőek el a zenei tartalmak, így a Match sem. 🙁

  16. Köszönöm, amúgy mintha rémlene, van us accountom is, majd kipróbálom 🙂

  17. “Ez azt jelenti, hogy az iTunes Match is kénytelen letölteni a zenéket, noha közben már le is tudja játszani őket. Ez egyúttal újabb döfés a kizárólag iCloud-os iPhone-ról szóló pletykáknak, hiszen ha nincs szó streamingről, ugyanúgy szükséges lesz a tárhelyre a készülékben, ha hallgatni akarjuk a zenéinket, hiszen valahova le kell töltse őket.”

    Még szép, hogy szükséges valamennyi tárhely… Minden streamelésnél letöltöd az adott fájlt, csak utána egyből törli is a “temp” mappából, esetleg kódolja, hogy utólag ne lehessen megnyitni. (tudtommal)
    Vagyis a kettő ugyan az (streameli, vagy letölti és közben már játssza is).
    Meg ugye ahogyan előttem írták, a rendszernek is kell párszáz mb, úgyhogy az egész végülis elférhet 1gb-on…

  18. @VIP: olvasd végig, itt egyáltalán nem tempről van szó, hanem konkrétan le is tölti, és fent is hagyja a készüléken.

  19. Ja az más…
    Akkor ez végülis egy fizetős zeneletöltés, ami felismeri, hogy az itunesban milyen zenéid vannak, majd azokat már ingyen leszedheted, ha megvan nekik is.
    Illetve a stream után már meg is lesz.

  20. ha tényleg így van, h fent hagyja a letöltött zenét, akkor ez szvsz nem a legjobb megoldás…
    most ha én egyfolytában “streamelek”, egy idő után betelik a memória? hát az micsoda dolog? 😀

  21. Nah nemár akkor ez nem stream.Ez downloading!Becsaptak kérem vissza pénzem.Pedig azt hittem hogy előrelépnek almáék.Ehelyett éket vernek Iphone 4(s) be ..-


Add a Comment