fbpx Skip to content

Ráállt a 4G LTE-re az Apple? Mint ismeretes, a 2007. januári MacWorld-ön bemutatott első iPhone még nem tudott 3G hálózatra kapcsolódni. Ezek a készülékek még csak a GPRS + EDGE elérésére voltak képesek, így később rájuk is ragadt az egyébként hibás “2G” név, hiszen a helyes az EDGE miatt az “2.5G” lenne. Érdekes döntés volt ez az Apple részéről, mert eddigre már a felső kategóriás telefonok szinte mind rendelkeztek a 3G hálózat elérésének képességével. Ezért elemzői körökben elterjedt a nézet, hogy az Apple lassan követi a hálózati technológiák változásait, és még időbe fog telni, amíg a 4. generációs hálózati technológiát viszontlátjuk valamelyik iOS készülékben. Az iPhone 4-et sokan már így is hibásan “iPhone 4G”-nek nevezik, annak ellenére, hogy csak 3G+ hálózati technológiás chipset-et tartalmaz, és maximálisan 7.2 Mbit/s-os adatátvitelre képes.

Az LTE (Long Term Evolution, vagyis hosszútávú fejlődés) ezzel szemben egy új generációs hálózati technológia, amely 15-50 Mbit/s-os letöltési, és 10-25 Mbit/s-os feltöltési sebességet tesz lehetővé jelenleg a gyakorlatban, ugyanakkor ez később elérheti akár az elvi 299 Mbit/s-os letöltési, illetve 75 Mbit/s-os feltöltési értéket is. A hálózat az Egyesült Államok több nagyvárosában, több skandináv ország egyes területein (Norvégia, Svédország és Észtország) és Japánban már működik, de sok országban – így hazánkban is – még csak tesztelése zajlik.

Múlt hét elején a Boy Genius Report állította, hogy az Apple 4G LTE technológiával szerelt iPhone-okat tesztel a mobilszolgáltatókkal, és egy a komolyabb partnerek számára belső használatra szánt iOS5 verzióban megtalálható LTE (.plist) file-ra hivatkoztak ezt alátámasztandó. Azóta viszont a MacRumors felfedezett az iPhone 4 GSM verziójának és az iPad 2 CDMA változatának normál fejlesztőknek szánt iOS5 beta-iban is hasonló fájlokat, amelyek az Apple belső “Fieldtest” (hálózat tesztelő) alkalmazásával állnak kapcsolatban. Ezután a Forbes magazin jelezte, hogy az Apple kifejezetten LTE hálózat tesztelésben jártas mérnököket keres. Az Engadget pedig egy bennfentes forrásra hivatkozva állította, hogy az AT&T (az egyik legnagyobb mobilszolgáltató az USA-ban, sokáig az iPhone egyedüli forgalmazója) 4G LTE átjátszókat szerelt fel a nagyobb Apple Retail Store-okhoz, amely arra enged következtetni, hogy valamilyen közeljövőben érkező hardverre készítteti föl a cég ezeket. Ugyanakkor ennek némileg ellentmond, hogy Tim Cook, az Apple COO-ja (Chief Operating Officer, mindennapi működésért felelős igazgató) az év elején azt állította, hogy a jelenleg forgalmazott 1. generációs LTE chip-ek készülékbe integrálása súlyos tervezési kompromisszumokkal jár a nagy energia fogyasztásuk miatt. Viszont ezt orvosolandó a Qualcomm idén év végén, vagy jövő év elején új LTE chip-et ad ki, mely már megfelelhet az Apple szigorú elvárásainak.

Azt szinte biztosan kijelenthetjük ezen információk birtokában, hogy már tesztelés alatt állnak LTE képes, iOS5-t futtató iPhone-ok, de 2012-ig (vagyis az iPhone 6-ig) hivatalos bejelentésükre nem érdemes számítani.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Mondanám is vissza a chello-t azonnal… 🙂

  2. Ahogy a magyarországi fejlődés ütemét ismerhetjük, ráérünk még 3 évet is várni az LTE-s iPhone-okra… Vagy 4-et… vagy 5-öt…

  3. @Szpisti:
    Akkor még nem hívom őket. 😀

  4. micsoda az a 4G LTE átjátszó? már várjuk a köv. iphone-t, le kell cserélnem már a kiöregedett telefonom.

  5. Kedves tothandras arra nem gondoltál h sokan azért nevezik iPhone 4G-nek, mert negyedik generációs iPhonenak hívják. iPod nanoban már van 6G, akkor az már fogja a 6G-t is?

  6. @MarcRulez: Természetesen gondoltunk rá, de a termék neve ‘iPhone 4’, másrészt pedig egyre több embernek a 4G-ről a hálózati tech ugrik be (az iPhone 3G mintájára), s nem az hogy 4. generációról van szó. Gondolom nem kell részleteznem, hogy egy iPod nano-nál ez miért nem félreérthető és az iPhone-nál miért igen.

  7. @Szpisti: nem hiszem, hogy ez így menne. Komolyan veszik ők is az ilyes fajta fejlesztéseket, aztán ők is beleadnak mindent, hogy ne legyenek elmaradva és gondolj bele abba, hogy ha kijön az iPhone LTE képességgel, akkor akár sorra jöhetnek kifele az egyéb készülékek is, támogatva az LTE-t. Szóval egyik mobilszolgáltatónak sem érdeke az hogy lassan haladjon a hálózat kiépítésével.

  8. @MarcRulez: És akkor a 3Gs az háromgées generáció volt? 🙂

  9. @Mateo87: átjátszók…simán antenna, jelerősítő 🙂 Nem kell túlbonyolítani 🙂

  10. OFF:
    Sziasztok!
    Nekem olyan problémám van, hogy felraktam az ipod touch-ra (2g, MC model) a 4.21es frimware-t, és fel szeretném törni, greenpois0n-nal is próbállkotam illetve redsn0w-val is, és egyszerűen a DFU módba rakást a gép nem jól csinálja, vagy velem van a hiba, úgy gondolom jól csinálom (10mp home+sleep…10mp home), de az ipod amint elkezdem nyomni a home+sleep kombót elkezd bekapcsolni (megjelenik az alma logó) majd elsötétül, mikor letelik a 2. 10mp akkor a gép (win7) jelzi hogy csatlakozott eszköz (hanggal), de a green ill. a redsnow nem észleli hogy DFU-ban van… meg az iTunes se…. mi lehet a baj??? kérlek segítsetek, előre is köszönöm!
    Üdv.!

  11. @iTrash: sem antenna, sem jelerősítő, ez nem CB rádió, minimum bázisállomásról vagy mikrocelláról van szó.

    Persze hogy dolgozik az Apple (ahogy az összes készülékgyártó is) az LTE készüléken, ezt bizonyítékok nélkül is ki lehet találni. Ne felejtsük el, hogy az LTE egyelőre csak adatforgalmat támogat, beszédhíváskor visszamennek a készülékek a 3G hálózatra. Ahogy a kisméretű Qualcomm chipset, a VoIP is jövőre jelenik csak meg, talán őszre lesz 4G iPhone. Nem mintha az előfizetőket ez kimondottan érdekelné, fél óra alatt meg lehet így zabálni egy havi adatcsomagot. Korlátlan adatcsomaggal pedig egyetlen rendes szolgáltató sem fog majd 4G-t adni…

  12. @iTrash: szerintem: ugyebár kiadták a 2. generációs iphone-t 3g néven. de ezzel a számozással megelőzték a generáció számát, így valószínüleg jobbnak látják, ha ezt a csúszást javítják. tehát a következő generáció neve 3gs lett, benne van a hármas szám, és ezután szépen folytathatják a számozást, 4-5-6. én emiatt nem tartottam valószínünek a 4gs érkezését. tehát szerintem a 3gs névvel “utolérték” a termék számozását a generációkkal.

  13. @iTrash: köszi az átjátszós választ. nem hallottam még így, külföldi vagyok.

  14. @Az Időmilliomos Apuka: Arról neg akkor ne is beszéljünk, hogy amilyen ütemben itthon fejlesztik a hálózatot, még jó darabig úgy se lenne kihasználva a 4G……Amég a sima 3G nem elérhető Budapest egyes külső kerületeiben, addig nem tudom milyen 4G-ről meg LTE-ről beszélünk….

  15. közben arra jutottam h az itp 2g mc modellekelt nem túl egyszerű, vagy nem is lehet dfu-ba rakni… valaki megoldás? :/

  16. Hehe. Jaja. Mr most se árulnak nagyon full access mobil netet. Azért várjuk meg, amikor kijön rendesen az ios5 és mindenki elkezdi frissíteni icloud-on a nyaralos albumokat, képe kent 3-4mega, hogy fog majd leülni a mobil net. 🙁
    Eddig is voltak az adatforgalommal, sebességgel problémák, mondjuk inkabb Amerikában, na de majd ezután, amikor minden percben oonline lesz a telefon. 🙂 kiváncsi leszek rá, meg a szegény telo elkezdi vidéken a fénykép frissiteseket. 🙁

  17. @nyosz: hát, a videón speciel pont rosszul nyomja, mert hamarabb elengedte a powert, mint kellett volna 😉 mindet ugyanúgy kell DFU-ba tenni. a végén tartsd sokáig lenyomva a home-ot, szerintem túl hamar elengedted. iTunes sipákol azonnal, ha látja DFU-ban.

  18. @Jadeye: hááát az a helyzet, hogy stopperrel mértem: 10s a kettő és a home-t több mint 1m -ig nyomtam… azt az oldalt megnézted amit linkeltem (sinfull), ez nem egyedi probléma, ahogy ennek utánna jártam… csak a megoldás még nincs meg

  19. @Jadeye: nincs véletlen olyan JB amihez nem kell DFU 4.21 alatt??

  20. @Jadeye: új fejlemény, ez mind végig bent volt DFU ban csak egyszerűen az itunes és a gp nem ismeri fel, vagy nem tudom mi van…:S nem értem…

  21. @Jadeye: próbáltam costum fw-vel is, de ireb (dfu) után nem indult el az itunes… hihetetlen:S


Add a Comment