fbpx Skip to content

Okostelefonokra letölthető életmentő szoftvert fejlesztett ki a Máltai Szeretetszolgálat. A program szakmai anyagát a Máltai Mentőszolgálat vezetői állították össze. Most megnézheti működés közben.

Az ingyenesen elérhető program vészhelyzetben ad hasznos tanácsokat, és a közvetlen teendők meghatározásával segít leküzdeni a fellépő stressz következményeit. A képernyőn látható máltai ikon megnyomásával induló alkalmazás a közvetlen segélyhívás mellett felkészíti a telefonálót arra, milyen kérdéseket tesznek fel majd a mentősök, de kiírja azt is, hogy közlekedési baleset, sérülés vagy rosszullét esetén hogyan segíthet a bajbajutottaknak a mentők kiérkezéséig. A szoftver a közvetlen mentőhívás esetén is többet nyújt, mintha csupán a 104-es számot tárcsáznánk, Közép-Európa országaiban ugyanis automatikusan az adott ország mentőszolgálatát hívja.


Közlekedési baleset, eszméletvesztés vagy egy komolyabb sérülés esetén a legtöbb embernek fogalma sincs arról, mihez kezdjen, pedig a helyszínen tartózkodók gyors reagálása életeket menthet. A bizonytalankodásnak azonban véget vethet, ha a mindig kéznél lévő telefon kiírja, mit tegyen a készülék gazdája.

Az életmentő szoftver szakmai anyagát az idén húszéves Máltai Mentőszolgálat vezetői állították össze. A máltai mentők Budapesten a legmagasabb felszereltségű rohammentővel teljesítenek szolgálatot, az egységet az Országos Mentőszolgálat riasztja heti átlag ötven-hatvan alkalommal. Húsz év után harmincötezer bevetés tapasztalatainak birtokában fogalmazták meg azokat az általános érvényű tanácsokat, amelyeket megfogadva egy baleset helyszínén bárki a mentők hasznos partnere lehet, és civilként a legtöbbet teheti a bajba került emberek megmentéséért. Az okostelefon programja a leggyakrabban előforduló balesetek, rosszullétek esetén nyújt hasznos tanácsokat. Ezek betartásával laikusként is mindenki sokat segíthet, másrészt elkerülhetők a szakszerűtlen segítségnyújtásból adódó sérülések, amit például egy gerincsérült ember fölösleges megmozdítása idézhet elő. Végső esetben azonban a telefon arra az esetre is útmutatást ad, amikor a készülék gazdájának magának kell egy eszméletlen sérült számára elsősegélyt nyújtani, vagy egy nem lélegző beteget újraéleszteni.

A szoftver ikonja „Ambulance” felirattal jelenik meg a képernyőn. Erre kattintva elindul az alkalmazás, amely pontokba szedve veszi sorra, hogy mit kell végiggondolni az adott helyzetben. A főmenüben olvasható kérdések és választható menüpontok mellett központi helyen látható az azonnali mentőhívást indító piros gomb.

A képernyő alján további választható menügombok láthatók, ezek az „Újraélesztés”, „Baleset”, „Segélyhívás” menüpontokra navigálnak. A menürendszerben továbblapozva gyorsan elérhetők az adott helyzetre alkalmazható információk. A „Segélyhívás” menüpontból például az alábbi almenük nyithatók: „Mit tegyek mentőhívás előtt?” „Mikor hívjak mentőt?”, „Hogyan hívjak mentőt?” „Mit tegyek mentőhívás után?” „Mit tegyek, ha közlekedési balesetet észlelek?” Az egyes pontok nemcsak a legfontosabb tennivalókat határozzák meg, hanem arra is figyelmeztetik a telefonálót, hogy például egy közlekedési baleset helyszínén a saját biztonságára is ügyelnie kell. A máltai szoftver offline állapotban is fut, a legfontosabb információkat akkor is megadja, ha a telefon nem csatlakozik hálózathoz.

Az okostelefonra letölthető szoftver szakmai anyaga a hagyományos készüléket választók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján érhetik el, a www.maltai.hu/elsosegely címen.

(forrás)

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

 1. pont tegnap töltöttem le, nekem teccik az alkalmazás

 2. Le a kalappal, végre egy értékes alkalmazás a 70% szemét mellett.

 3. off:
  ne haragudjatok nem szoktam offolni el is itelem de most muszaj leszek.
  van egy 3g-m 3.1 van rajta 05.11.07 basebanddel. 4.2.1-et akarom felrakni jailbreakelni es unlockolni. csak kicsit zavarodott vagyok az ekkora verziougrasoknal 🙂 tudom hogy kell jailbreakelni unlockolni stb csak olyan reg csinaltam hogy csak megerösitest kernek hogy tenyleg jol csinalnam-e.

  igy csinalnam:
  1. itunessal restoreolom az elöre leszedett 4.2.1et
  2. redsnow jailbreak
  3. 06.15.00 basebandre update
  4. cydiabol ultrasnow unlock

  müködne ez igy? ja es muszaj updatelni ehhez a verziohoz a basebandet?
  köszönöm elöre a valaszokat. megegyszer bocsanat az offert.

 4. Nagyon jó ötlet és igényes kivitelezés! Letöltve, főképernyőre felrakva!

  Köszönöm a fejlesztőknek!

 5. Pár napja volt egy “ugyanilyen” szoftver, senkinek nem tűnt fel…? 😛
  Csak annak “Elsősegély” volt a neve. (Az is ugyanilyen jó szerintem…)

 6. Hello!
  Vodafone cseréli az iPhone 4 készüléket garanciálisan ha “csak” a térerő probléma miatt viszem be?

 7. Bubus01: Csak az a másik az fizetős is ugye, meg nem pont erről szól 🙂

 8. @rrazzerr: Nem kötelező upgradelni a basebandet és nem is ajánlom mert akkor a gps nem fog működni és egyenlőre nem is lehet downgradelni! Használd a tiny umbrellát az aktuális baseband megtartásához. Itt egy kis segítség a működésével kapcsolatban:
  http://szifon.com/2010/09/10/iphone-4-es-4.1-baseband-frissites-nelkul/
  ( nem pont a te esetedről szól a cikk de a tiny umbrella használata jól le van írva.)

 9. Szerintem a tinyumbrella csak az i4-en tartja vissza a baseband-et! Custom firmware-t kell készíteni!


Add a Comment