fbpx Skip to content

Ez bizony még kezdetleges. A NatGeo magazin ehavi számában Augmented Reality (kiterjesztett valóság) mellékletet találunk. Ha két egyszerű EZcode (2 dimenziós kódmátrix)-hoz hasonló jelre ráirányítjuk, az iPhone-unkra az App Store-ból letöltött “8 bolygó” programot, egy 3 dimenziós naprendszer animáció és egy bolygómozgásokat hónapokra lebontó modell tárul elénk, amelyet én kevésnek érzek egy ilyen szintű projektnél.

Gyakorlatban pedig megfelelő fényviszonyok és némi türelem szükséges az ábrák előcsalogatásához, melyek szinte bármikor eltünhetnek, ha nem vigyázunk.

Ráadásul, a kis felbontásuk miatt nincs is igazán komoly élvezeti értékük. Ennek ellenére érdekes technikai demo-t jelentenek, mégha nem is túl valószínű széleskörü elterjedésük.

Korábban a PC World májusi számában találkozhattunk hasonlóval, ahol a junaio ingyenes “AR” alkalmazásban a megfelelő kiegészítőt kiválasztva az újság címlapja felett egy lebegő Földgolyó jelenik meg, körülött lebegő műholdakkal.

Összegzés: véleményem szerint a kiterjesztett valóságnak inkább városok felfedezésénél és különböző helyek megtalálásánál, hasznos információk kültérre vetítésénél van reális felhasználási területe, s a szerkesztőségeknek inkább újságjuk tabletekre (iPad) optimalizálásban és multimédiás tartalmak beépítésével kellene élen járniuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. 4.2 kell ehhez is…:(nem úszom meg a frissítést…):D

  2. OFF:

    i4em kamerájával ha fényképezek valami világosat, van 6-7 ilyen apró rózsaszín folt, mint ha karc lenne, de ugyan azon a helyen minden képen!
    Gondolom valami kamera sérülés vagy nem tudom, mert szétszedve se volt soha!
    Valaki tapasztalt már ilyet, garival kicserélik? Köszönöm előre is .. 🙂


Add a Comment