fbpx Skip to content

Az Apple tőle szokatlan módon már előre bejelentette új termékét, az iCloud-ot, ami a cég felhős megoldása. A tartalom távolban, az Apple szerverein (felhőben) kerül tárolásra. Ha például készítesz egy fényképet, az automatikusan feltöltésre kerül a felhőbe és letöltődik a többi készülékre is a napi egyszeri szinkronizáció alkalmával.

Kilenc alkalmazás szolgálja ki a felhőt: zene, iBooks, fényképek és videók, készülék-beállítások, alkalmazások, dokumentumok (Pages, Numbers, Keynote), naptár, email (@me.com) és névjegyzék. Ezek tárolása ingyenes, 5 GB áll rendelkezésre, hirdetés sem zavarja meg a rendszert. (Fényképeknél korlát Photo Streamen keresztül a 30 napos tárolás és 1000 darabos mennyiség).  A szinkronizálás wifin keresztül történhet.

Steve „One more thing”-et is bejelentett. A rendszerben lesz egy iTunes Match funkció, mely végigpásztázza az iTunes könyvtáradat és az iTunes Store-ból megvásárolt zenéket automatikusan berakja a felhőbe, nem kell külön feltölteni azokat. A tárolás 256Kbps AAC tömörítésű és DRM-mentes lesz, évi 25 dollárba kerül. Akinek nem iTunes Store-ból megvásárolt zenéi vannak (mi magyarok általában ilyenek vagyunk), azoknak sem kell bánkódnia, mert a felhő képes tárolni ezeket a zenéiket is, igaz előtte fel kell tölteni azokat.

Maga az iCloud az iOS 5-tel együtt ősszel indul. Egyúttal megszűnik az MobileMe, nem fogadnak el új előfizetést, de 2012. június végéig még használható a szolgáltatás. Aki mostanában fizetett elő rá, az sem jár rosszul, mert az Apple már megkezdte a visszatérítést.

Úgy gondolom hasznos szolgáltatás az iCloud, főleg a készülékek közötti automatikus szinkronizáció miatt, tulajdonképpen iTunes in the cloud, bár a korábban jósolt streamelés nem lesz elérhető (ezt nem bánom). Én biztosan használni fogom, legalább az alkalmazások tárolására jó lesz, nem kell letöltögetni azokat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. kis pontosítás a photo streamhez, nem 1000 kép, hanem az utolsó 1000 kép 🙂

  2. Üdv!

    Most egy dolgot nem értek, hogy milyen accountal lesz ez az iCloud használható.
    Most ugye van a fizetős MobileMe, meg van ingyenes Apple ID amikkel a Storeból tölthetünk le és használható még a Find My iPhonera.
    Most azt nem értem, hogy az iCloud használható lesz a jelenlegi pl. amerikai USA Apple ID-mel vagy újat kell regelni? Mivel az iCloud-hoz fog tartozni egy mail (me.com) ezért kérdém, hogy pl. egy gmail-es Apple ID-vel mi a helyzet.

  3. Ezt az alkalmazások a felhőben dolgot nem értem.
    Ha veszek egy alkalmazást, akkor belépek a az iTunes-ba a gépen, vagy az AppStore-ban a telón, és letöltöm.
    Ha kell egy alkalmazás, amit egyszer már megvettem, de nincs a telón, akkor ugyanúgy le tudom szedni újra.
    Miben lesz más az iCloud? Ott is le kell töltenem, ha kell a telómra. Ha több iOS eszközöm van, akkor szinkronizálja a progikat, ez rendben, de ott sem látom azt a hűdenagyújdonság dolgot.

    Persze lehet, én nem értem, miről van szó.

  4. Az olvasók kedvéért néhány információt jobbnak láttam pontosítani:

    A fényképek és dokumentumok nem a napi egyszeri szinkronizálás során töltődnek át a többi készülékre, hanem azonnal (és erre a 3G is használható).

    Az 1000 db-os korlát nem a felhőbe feltölthető fotók számára vonatkozik, hanem a készüléken tárolt fotók számára (a fotók a netre, majd a számítógépre kerülnek, és a készüléken csak az utolsó 1000 marad). A felhőben tárolt fényképekre a 30 napon kívül más korlátozás nincs.

    “hirdetés sem zavarja meg a rendszert” – ezt nem értem, a hirdetés maximum engem zavarhat.

    Az iTunes Match épp hogy arra szolgál, hogy a NEM iTunes-ból megvásárolt (rippelt, másolt, letöltött) számokat is felismerje, és a hivatalos, jó minőségű iTunes-szos változatot küldje a készülékekre (ezért is kerül pénzbe).

    Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az említettek, hanem minden alkalmazás tárolhatja a felhőben az adatait (ingyen), így a mentéseinket is.

  5. @manca99: Igazából csak kapsz egy listát az összes eddigi vásárlásodról, meg egy gombot, amivel ezeket egyszerre letöltheted, ez tényleg nem olyan nagy újítás.

    Az apps in the cloud erőssége inkább az lehet, hogy ha dolgozol egy dokumentumon, és elmented, az már ott lesz a többi i-cuccodon is, vagy ha játszol egy játékkal és kilépsz, akkor egy másik készüléken rögtön ugyanonnan folytathatod.

  6. @UltiMatE: iTunes Match célja minden szám felismerése, nem csak a nem iTunes-ból megvásároltaké.

  7. “az Apple már megkezdte a visszatérítést”
    Légyszives írj erről kicsit bővebben, milyen formában, mikor térít vissza, és honnan ez a hír?
    (3 hete hosszabbítottam a Me-t 🙁

  8. Tanulom az iOS5-öt és a fotó megjelenik a fotófolyamban. Érthetetlenül megjelent egy ismerősöm fotója ebben az alkalmazásban ami a Facebookon van feltöltve neki. Ez a kép nem tudom hogyan került az egyébként általam készített képek közé. Na de mindegy is lenne, de nem tudom törölni. Hogyan lehet a fotófolyamból képet törölni? Tudja ezt valaki? Köszönöm, ha megírjátok


Add a Comment