Az iOS 5 használat közben – Első rész – Notification Center / Photo-Camera

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már reggel 8 óta a kezemben van az iOS 5 – iPhone 4. Ez azt jelenti, hogy kétórája már tesztelgetem, hogy mi működik és mi nem. A telepítés zökkenőmentes volt, a telefon indítása után kiválaszthattam, hogy új telefonként regisztrálom, vagy pedig az iCloud-ból hozom vissza a teljes mentést, illetve a Számítógépet is választhattam. felkínálta a MobileMe kapcsolódást, amit meg is tettem, minden contact-om és egyéb dolgaim vissza is másztak a telefonra. Nagyon sok új dolog van, úgy hogy szépen sorban fogok menni és 1-1 dolgot kiemelni. képekkel illusztrálni.

Érdekes volt látni az újdonságok között rögtön a Notification Centert avagy státuszjelentéseket/státuszbárt. Az nagyon bánt, hogy ilyen Android feelingel oldották meg az egészet és ennyi. Az egyetlen új, hogy amikor valamilyen alkalmazást használsz, akkor szépen legördül felül az üzenet és úgy kapod meg. Ez viszont egy szép megoldás!

2 részre lehet bontani a Notification-t.

Első körben mikor le van zárva a telefon, akkor ugye VÉGRE megjelennek oda is az üzenetek és nem csak az sms, illetve telefonhívások, hanem a többi applikáció is használhatja már a lockscreen kijelzést. A mail-nél külön be kellett állítani, hogy megjelenjen zárt képernyő (lockscreen) mellett is.

Második körben pedig van egy Android-os lehúzható menünk, amit szakszóval Notification Center-nek nevezünk. Ide bármit be lehet állítani többféle kijelzést több féle hang, ikon stb… Pepecselős dolog, de ha az ember szépen beállítja, akkor nincs vele probléma.

Már az első bétában is rendkívül részletesen be lehet állítani a Notification Center-t, látok benne jövőt és végre minden megjelenhet a lockscreen-en. Nekem erre volt szükségem. :)

Fotó és Albumok:


Ismét egy mérföldkőhöz érkeztünk, mivel a fotóinkat már több Albumba is rendezhetjük. Bármikor létrehozhatunk 1-1 albumot a telefonon belül és oda azt rakunk amit csak szeretnénk! :) A Camera is változott picit, új funkciókkal is bővült.

Itt érdemes megemlíteni a vörös szem csökkentést, illetve az automatikus javítást. A vörös szemnél logikusan eltünteti a vörös szemet, ha vakuval fotózunk. Az automatikus javítás pedig, kontrasztot/brightness adhat a képhez, adott esetben pedig meg is vághatjuk azt.

Rengeteg új funkció van még az iOS 5-ben szép lassan majd írjuk a cikkeket, illetve lehet lesz egy Ustream teszt is.

 

 

 1. Olvastam, hogy ha felrakom az iOS 5-öt álliítólag nem lehet visszarakni az iOS 4-et csak betakra és a véglegesre lehet majd frissiteni.

  Kérdém ez most igaz, vagy csak annyit jelent, hogy ha vissza akarom tenni iOS 4-et akkor baseband miatt hibával eldobja a restore-t és recoveryben marad a telefon? Mert ugye ez eddig is így volt…

  Ezt jó lenne tudni, mert ha így van már teszem is fel mert van dev accom.

 2. “Ismét egy mérföldkőhöz érkeztünk, mivel a fotóinkat már több Albumba is rendezhetjük. Bármikor létrehozhatunk 1-1 albumot a telefonon belül és oda azt rakunk amit csak szeretnénk!”

  Azaz lehetőségünk van végre telefonon (nem gépre csatlakoztatva) is mappát létrehozni és valami Copy-Paste vagy áthúzás funkció hogy adott képet adott mappába áthelyezhessük?

  Ha igen akkor öröm bódottág nekem ez volt az első zavaró tényező amióta megvan a telefonom :(

 3. Hello!

  KÉt dolog:

  1. én nem találom a képszerkesztő funkciót!:) lehet, hogy béna vagyok
  2. egy ideig a lockscreen-en megjelent a fényképezőgép ikon, de most meg eltűnt és nem tudom miért, hogy lehet visszatenni

  Amúgy az icloud tetszik, bár még egy két funkciója nem működik, (pl, tárhely bővítés)
  de kíváncsi leszek, hogy a mobileme 20GB-omat hozzárendelhetem-e majd a jövőben!

 4. Ja és még egy! A wifi szinkronizálás tök jó, de hülyeségnek tartom, hogy rá kell dugni a töltőre! Így a vezeték ugyanúgy kell!::)))

 5. És egy nagyon fontos!

  Minden telefonálás után kiírja:

  Unsecured Call

  The cellular network you are using is not encrypted. This call can be intercepted bí unauthorized listeners.

  Ez micsoda???:)

 6. •Értesítések – Az infó a lockscreenen az Androidot és a WP7et egyaránt másolja, a fölül megjelenő kétsoros értesítések szintén. A külön app az nem, de ugye más a két rendszer
  •Kamera a lockscreenből – egy az egyben WP7 másolás. A WP7 fejlesztése során a Microsoft egy nagyon fontos alapelvet követett – elővételtől 7 másodperc alatt jusson el a felhasználó az információhoz. (vagy a kamerához) Mint tudjuk minden WP7-es telón van hardveres kamera gomb, amit teljesen lezárt állapotban nyomva tartva azonnal a kamera appba jutunk.
  •Twitter integráció – ráadásul ezt szerintem az Apple elég gáz módon oldotta meg
  •Game Center – az XBOX Live-hoz képest elég gyenge (persze itt nem lehet minden játék xbox live-os, ezt elismerem)
  •(az iPad új billentyűzete – nem teljesen másolás, mert kétséges, hogy 3 nap alatt fejlesztették le)
  •OTA frissítések – WP7 másolás
  •Delta frissítések – WP7 másolás
  •wifi szinkronizáció – WP7 másolás
  •aktiváció nélküli működés – mindenki más másolása
  •és egy utolsó ami csak engem akaszt ki, de nem másolás (azaz a BBM-é) (iMessage – most komolyan? Olyan mint a FaceTime, egy létező dolog “forradalmi” újrafeltalálása, és házon belüli alternatívája. (miért nem lehetett a létező videotelefonálást megoldani?) A központosított üzenetkezelés a mangoban az igazi megoldás erre, igaz ezt így végülis nem másolták. )
  A cikket egy szép angol ‘közmondással’ zárnám: Imitation is the grandest form of flattery. (azaz: a másolás a lgerősebb formája az elámulásnak)

  http://wp7.hu/2011/06/07/az-apple-abbahagyta-az-innovaciot/

 7. Az emaileknek lehet beállítani csengőhangot, úgy mint az sms-nek? Most a Mailenhancer(?) nevű programot használom erre, konkrétan emiatt JB-keltem a telefont, elég bosszantó volt, hogy csak a kis prüntyögés jelezte az új mailt, főleg, hogy a leginkább emailben kommunikálok az ismerősökkel.
  Az iCloud ezek szerint már üzemel béta teszt formájában?

 8. Nem kell semmi 99 dodot fizetni, fogod letöltöd torrentről, akárhonnan az iOS 5-öt, regeled az iPhonet UUID alapján sok ilyen oldal van én is igy csináltam majd símán felrakod Shift+Restore-al, vagy update-el

 9. hát valahogy engem sem győznek meg ezek az újítások :/.
  a kamerából még mindig hiányolom a sorozatkép és az időzítő funkciót.

 10. @hegyi: Egy megbizható oldalt, ha linkelsz már megyek is a bankba :) Ha egyszer beregelte valaki az UDID számod, az összes bétát telepitheted? vagy csak az aktuálisat?

 11. @horribleone: iosbetaactivation . c o m
  100% megbízható tavaly a 3GS-emet így regeltem, most a 4-esemet is de kicsit várni kell mert a srác írta twitteren, hogy rohadt sokan akarják beaktiválni az iPhonejukat és lassan megy a dolog.
  Természetesen az összes betat lehet telepiteni.

 12. @hegyi:
  hát nemtom én fosok az ilyen amcsi szaroktól azt lehet h nem is lesz belőle semmi. am előző verziókat sikerült feltaposnom shift+restore módszerrel de most vmiért nem engedi :S

 13. @tjuhi: kapsz vissza egy mailt amikor be lettél aktiválva, letöltesz egy iOS 5 beta IPSW-t és egy iTunes 10.5 betat (ez is csak a fejlesztők számára elérhető, de torrenten ez is megtalálható) és Shift+Restore vagy update-el felteszed és ennyi. (amennyiben nem vagyok aktiválva UUID alapján az Applenél, akkor egyszerűen hibával eldobja az iTunes a restore-t)

 14. @tjuhi: amugy ha jól tudom valójában annyi a szitu, hogy van az iOS-ben plist ami tartalmazza, hogy az adott iOS beta vagy stable verzio és aszerint nézi mikor aktiválsz. Anno iPhone 3G-m alatt emlékszem volt valami JB a 3.0 beta4-hez és át kellett ezt a filet irni, hogy aktiválja
  (bár iOS 5-ben meg máshogy van az aktivácio mivel ott welcome screen van mostmár szóval ezt nem vágom)

 15. @nojbi:

  1. u d i d activation.com-on UUID-det megadva regeled az iPhoneod (le van irva mit hogy)
  2. Rágugglizol egy iOS 5 beta és egy iTunes 10.5 Mac/Win-re
  3. Felteszed

 16. Ez egy rakas ratyi!! Koppintas az egesz! Asszem veszem a Samsung Galaxy S 2 ot! Ez az uj nagyon vart ios5??? Pff! Barmelyik alsokategorias tudja! El is adom az iphone 4 em! Szanalom!

 17. Ha egy dev ismerősöm beregisztrálja az én gépemet is UDID alapján akkor nem gond ha Welcome résznél a saját apple id-met adom meg? Akkor már nincs ellenőrzés, hogy dev-hez tartozik-e az az account??
  (amúgy @me.com-ot már mindenki regelhet vagy csak a devek?)

 18. Én szívesen megveszem jó áron. Egyébként, mint szervizes jól látom, hogy mennyi az Androidos és mennyi az iPhone-ok visszahozatali aránya. Baromi sokat adunk el mindkettőből és bizony az Androidosakat hozzák vissza szép számmal. Szóval lehet, hogy az iPhone “buta” állítólag az Androidhoz képest (szerintem egyáltalán nincs így), de legalább biztos a rendszer és a készülékek is jobban vannak összerakva, mint az Androidos társaik.

 19. Arról nem is beszélve, hogy az Apple beleszámolja az árba a garanciális cserét is ami pl. 3G(S) esetén egy hajszálrepedés a hátlapon és szó nélkül egyből cserélik egy vadi újra amire az aktiválás pillanatától újabb 1 év garancia vonatkozik. Na ezt a Samsung nem teszi meg, hanem szopózik mindenen.

 20. Halli!
  iphone 4 és megszűnt a camera focus…
  újrahúztam a telót, de úgyan úgy semmi…
  Tiszta kész vagyok, valami gyors ötlet?

 21. En talatam egy linket monjuk ez Ipod 4g-re van:thepiratebay.org/torrent/6451210/IOS_5_Ipod_TOuch_5
  De nem tudom hogy mukodik-e.

 22. Sziasztok!Azt meg tudná valaki mondani, hogy jelenleg (4.3.3-hoz) cydiaból milyen appot kell telepíteni a LED-es notification-hoz? Van ilyen egyáltalán? Gondolok itt sms, nem fogadott hívás… jelzésére, a kamera LED-jének villogtatásával. Köszi!

 23. Ja és az a sok troll aki arra hivatkozik, hogy az apple koppintások sorozatát váltotta valóra, az nem gondolt bele abba, hogy a retek androidnak honnan lett az a f@xa notificationja? nem lehet hogy egy tört iPhone -ról lett koppintva a Hajas elvtárs és társai becsületes munkája, ami már akkor létezett a Cydiában amikor még az Android csavaros-láda volt? A WP -ről ne beszéljünk, az az androidot próbálja másolni ami sajnos egyre kevesebb sikerrel jön össze neki… Ha az Apple másolt akkor nem az androidot másolta le hanem Hajas Cydiás munkáját, ami ugye lehetetlen mert Hajas már az Apple -nek dolgozik, ergó következik az Apple nem másolt…

 24. Csak halkan merem megkerdezni: 3G/wifi/airplane/data/brightness toggle meg mindig sehol? Az majd a 6.2.3-ban jon? Kutyafasza! Apjukfasza!

 25. Ha elment a auto fokus meg sima kézi fokusz, akkor mit csináljak?
  Restore, frssités, és semmi sem történik… boltba be és szevasz?

 26. Valaki nem tudná az iPadomat beregisztrálni? Vagy nem lesz valami hacktiválási módszer? (Egyébként ha tethered módon betudnánk bootolni egy plist átírás és működik faszán).

 27. Nem értem mire ez a hőbörgés aki nem akar az ne váltson az 5-re mert ezeket a funkciókat én a 4.2.1-én is mind használom nap mint nap. A lockscreen infókra ott az sbsetting az albumokra ott a photo folder és még lehetne sorolni …. Az Apple most semmi mást nem csinál mint ezeket az ötleteket integrálja bele a gyári os-be… A világot már feltalálták újjat már nehéz mutatni csak jobbá lehet tenni a meglévőt … Akinek meg ez nem tetszik az menjen csak más os-re csak aztán ne sírjon hogy ott nincsenek minőségi programok tárháza mert meg lehet nézni milyen minőségű appok vannak a konkurenciánál.

 28. Nekem jött le csak az hogy flash sehol.Szoftver fejlődik többé kevésbé de ez is csak marketing ios5-6-7-12 6környékén ugrik 3gs 7nél-8nál iphone4.De legalább mivel integrálnak mindent nem kell jb.

 29. ha felteszem az ios5 utána vissza tudom tenni a 4.3.3-at? az SHSH-k mentve vannak. az iphone udid ja developer acconunt ba be van regelve,

 30. Miért tették külön az iPodból a video-t és a music-t???!!! Már csak ezért feltöröm, iPod touchra már úgy is van ami összerakja őket! :@

 31. Halljátok ma feltettem a 5.0 b1-et i4-re kipróbálásra, majd visszatettem a 4.3.3-at és vártam, hogy a végén újabb baseband miatt eldobja hibával. De nem ez történt, hanem szépen bebootolt 4.3.3 alatt és VISSZAKERÜLT A RÉGI BASEBAND. (04.11.04 volt 5.0-n és visszakerült a 04.10.xx)

  Ez hogy lehetséges? Még soha nem láttam ilyet. :)

 32. @vdiablo: Fogadni mernék, hogy neked nincs iPhone-od, vagy más i-eszközöd. De ha ez így van, minek írsz ide?
  Ha szerinted másolás az egész, akkor kijelenthetjük, hogy az egyik autógyár másolja a másikat, hiszen az ő modelljüknek is van elektromos ablakemelője, automata légkondija vagy mp3-as rádiója… Minden koppintás. Hallatlan… :)

 33. nekem van egy olyan gondom hogy használtam a “jegyzetek” app-et de újra kellet rakjam az egész rendszert és nem backup-olhattam mert bajok voltak, valahogy vissza tudom szerezni a jegyzeteimet az iTouch backup-olása nélkül, pl. lehet-e backup extractor-ral kiszedni egy txt file-ba vagy hasonló…

 34. Üdv mindenkinek!
  Off(de ezt olvassák a legtöbben)

  Valaki tapasztalt 3gs iOS 4.3.3 -on lassulást ???
  Köszönöm előre is!

 35. Sziasztok!
  Valakinek a segitégét kérném mert felraktam az ios5 öt de nem aktivaltam meg azudid es dolgot es ebben kene kics help mert nem tudom hol talalom azt meg es hol aktivaljam es addig nincs telefonom kelrek valaki segitsen :S
  mailcimem: ienislegyen @ g mail. com
  elörre is nagyon köszi

 36. @nojbi: Kipróbáltam, játszottam vele, de nem volt tökéletes. Alapból nem ajánlott egy 4.3.3-as backup visszaállitani, viszont én backup nélkül nem tudok élni így visszatettem hát nem volt tökéletes. A camera roll eléggé bugos volt nem látszódott 1 fotó sem a 900-ból, ha meg fotóztam egyet akkor megjelentek de csak kb. a fele. Nekem meg a camera roll pl. nagyon fontos.
  Meg nekem tökéletesen megfelel a 4.3.3, fejlesszék csak szépen az iOS 5-öt majd nyár végén visszatérek rá és lehet kipróbálok valami beta3-4-5-öt…

 37. De ezen, hogy visszarakta a régi basebandet mikor visszamentem 4.3.3-re ezen kicsit “kiakadtam” :D
  Emlékszem tavaly szépen megmaradt a beta rendszer BB-je és hibával eldobta a restore-t még 3GS alatt és ugy kellett kiszednem recovery-ből

 38. Egy kis használat után tisztult a kép az értesítési rendszer tekintetében:

  Szóval ha beállítjuk hogy zárképernyőn is jelenjen meg az értesítés akkor az csak addig jelenik meg amíg egyszer fel nem oldod a telefont, utána ha megint zárt állapotba hozod akkor már nem ír semmit értesítést. Csak az utolsó zárás kezdetétől érkezett új értesítőket. DE a felűről lehúzós értesítési központnak nevezett részben ott marad az értesítés mindaddig amíg meg nem nyitod a hozzá tartozó appot.
  Elsőre nekem is butaságnak tűnt, de van benne logika, hisz a zár képernyő jelezze a fontos eseményeket amik jöttek, elég legyen ránézni, de ha már feloldod a telt akkor már van időd a tellel szöszölni, így meg tudod nézni mindazt ami történt. Utána már miért jelezze a régi dolgokat? Ez nem emlékeztető hanem értesítő!!
  Azért egy értesítési rendszer telítettségét jelző kis ikon vagy valami jól jönne a status bar-ba…

  Tudtok hivatalos elérhetőséget ahol feedback-et lehet küldeni almáéknak? Faragnék kicsit a rendszeren a hivatalos megjelenésig ;)

 39. Sőt az értesítési központ csak akkor tünteti el magától pl a naptár eseményt vagy a jegyzet bejegyzést ha kiXeled vagy ha a hozzá tartozó appban módosítod a bejegyzést!! Nem butaság. De kétségtelen, hogy többen is ezt a funkciót a zárképernyőn akarták látni, nem külön értesítési rendszerben…

 40. nálam az email nem jelenik meg sem a lockscreen-en sem a notification center-ben annak ellenére hogy bekapcsoltam.
  miért lehet? van valakinek valami ötlete?

 41. Én felraktam az OS 5-öt iPad 1-re de developer accom nincs! Próbálkoztam az anélkülivel de a notification centerben nincs semmi, tehát a weather alkalmazás sem amit meg kell nyitni! Aki tud legyen szíves segítsen! Vagy van lehetőség ingyenesen az udidet beregisztrálni.

 42. Egy kis segítség az aktiváláshoz azoknak akik nem szeretnének ezért fizetni…

  1. Download the iOS 5 IPSW file from the web (it’s easy and readily available. Just Google it and torrent it down).
  2. Update your iPhone using iTunes. To do this, connect your iPhone to your computer, click on the Check for Update button with theOption (Mac) or Shift (PC) key pressed. Select the iOS 5 IPSW file from the place you downloaded it to.
  3. Wait until it upgrades. A new activation screen will appear.
  Activate iOS 5
  1. Triple click the home button. This will activate the Voice Over.
  2. Triple click the home button and Emergency Call will appear.
  3. Click on Emergency Call and, while it’s switching, swipe with your three fingers down.
  4. The Notification Center will appear!
  5. Click on the Weather widget. The Weather app will load.
  6. Click on the home button to exit to the iPhone’s springboard.

 43. Sziasztok! Valaki vállal még UDID regisztrálást? Nem lennék hálátlan! k e n n y- ma ca ry o@ fre eem ail.hu – tudunk egyeztetni.
  Előre is köszönöm!

 44. Tanulom az iOS5-öt és a fotó megjelenik a fotóadatfolyamban. Érthetetlenül megjelent egy ismerősöm fotója ebben az alkalmazásban ami a Facebookon van feltöltve neki. Ez a kép nem tudom hogyan került az egyébként általam készített képek közé. Na de mindegy is lenne, de nem tudom törölni. Hogyan lehet a fotóadatfolyamból képet törölni? Tudja ezt valaki? Köszönöm, ha megírjátok.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!