fbpx Skip to content

Az utóbbi időben az Apple csupa sikeres terméket mutatott be, de persze a múltban jócskán követtek el hibákat is. Ezek közül szemlézek egy kicsit.

Lisa

Ez volt az első olyan számítógép, melyet grafikus kezelőfelülettel láttak el, irányítása pedig már egérrel történt. Nevét Jobs lánya után kapta, ára közel 10 ezer dollár volt. Gyártását 1986-ben fejezték be, állítólag több ezer eladatlan darabot juttattak el egy utah-i hulladéktárolóba.

Macintosh Portable

Az első laptop 6500 dollárba került, de elég nehezen nevezhető mobileszköznek, mivel 6.8 kg súlyú volt, ráadásul az akkumulátorral/áramellátással is bajok voltak. A Macintosh Portable-t a PowerBook váltotta fel, amely már sikert aratott.

Newton

Az első PDA 1987-ben jelent meg, akkoriban az emberek még nem tudtak mit kezdeni vele. Elég testes volt, olcsónak sem volt nevezhető. Amikor a Palm kijött a Pilottal, a Newton csatát vesztett.

Macintosh TV

Az Apple keresztezte a számítógépet a televízióval, de a lassú processzor és a szintén magas ár miatt 10 ezer darabos eladással mindössze négy hónapot élt a termék.

Pipp!n

Kevesen tudják, hogy az Apple a játékiparba is belépett, a japán Bandai-jal kötött együttműködése révén. Ez irányú próbálkozása volt a Pipp!n nevű konzol, mellyel az internetre is fel lehetett lépi. Azonban az észveszejtő 14.4 kbit/s sebességgel az online játék lehetetlen volt, ráadásul az ára sem volt versenyképes (ennek sem). 599 dollárba került a Nintendo 64-es 199 dollárjához képest. Mindössze 42 ezer darab kelt el belőle.

Rokr

Az Apple első mobiltelefonos próbálkozása a Rokr volt, partnerként a Motorolát találták meg. A telefon Motorola nevén futott, de az Apple licenszelte rá az iTunes-t, így az ott megvásárolt dalok lejátszhatóak voltak a telefonon is, azonban a firmware-ben lévő korlátozás miatt csak egyszerre 100 dalt volt képes tárolni. Az Apple akkoriban dobta piacra az iPod Nano-t, így a Motorola szerint az Apple szándékosan vágott alá a telefonnak.

A Rokr nem tekinthető teljesen Apple-terméknek, de azért Cupertinoban aktívan részt vettek a fejlesztésben.

Végeredményben megállapítható, hogy a bukások egyik oka a magas ár volt. Az Apple mindig prémium termékeket gyártott, de a vásárlók nem mindig hajlandóak ezért annyit fizetni. A cég jelenlegi termékeit is nagy haszonnal értékesíti, ezek azonban kategóriájuk csúcstermékei, amit a vevők értékelnek – noha most is sokakat visszatart a magas ár.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. csak egy kis adalék és pontosítás:
    – a Lisá-ból adócsalás miatt kerül soksok darab elásra, nem a hulladéktárolóba
    – a portable azért nem ilyen könnyű. konkrétan 20kg (van belőle otthon, érezhető…)

    ez is egy érdekes lista: http://lowendmac.com/musings/mm07/1023.html

  2. Nekem volt ilyen Motorolám, akkoriban elég jónak számított. VGA kamera, !sztereó! !világítással! ellátott hangszóró, amit csak akkor lehetett érzékelni, ha az orrodhoz nyomtad a telefont 🙂
    Azért szerettem azt a telefont, sajnálom, hogy nem tartottam meg..

  3. A felsorolásból kimaradt az Apple digitális fényképezőgépe, aminek 640×480-as felbontása van, stb. Ez az Apple QuickTake.
    Volt Apple scanner is, sőt nyomtató is. 🙂

  4. Ez a Newton kemény 😉

  5. A Newtonból csináltak egy katonai változatot, amit hosszú ideig használtak is. Tehát nem volt az olyan rossz, leginkább az volt vele a baj, hogy megelőzte a korát. Se a technika, se az emberek nem voltak rá felkészülve.

  6. A Macintosh TV mellett volt egy hibrid pc/mac is. Na az is rövid úton elhalálozott 🙂

  7. OFF: Akinek macje van töltheti a 10.7 lin 3. betáját kikerült az egyik magyar torrentre gondolom megy mad szépen mindegyikre 🙂
    Szerintem érdemes megnézegetni.

  8. Először is bocsi, hogy offolok.
    Van egy 4 hónapos iPod touch 4g-m a sarkán mar régebb óta van egy repedés , most lett egy a gombnal is de utóbbinál foggalmam sincs hogy miért. Garancialisan javítják?hova vigyem,hol van erre a legnagyobb esély ?

  9. Az eredeti cikkben a végén ott van Steve bácsi “hobbija”, az Apple TV is. Azt miért hagytad ki? 😉

  10. Ez a helyzet most sem változot sokat. Az apple még mindig kurva drága, az eladásainak nagy részét az “appleizmus”-nak köszönheti.
    Az iphone-t használók 70%-a beérné egy sokkal olcsóbb telefonnal is az 50% -uk
    meg a telefonálás + sms-en kívül semilyen funkcióját nem használja.
    A sikert a jó minőség + a szerethetőség/egyszerűség hozta meg…

  11. nekem volt ROKR-om.
    Keményen lehetett moddolni, annó még a modmymoto.com közösséggel.
    imádtam!

  12. Apple egyszerű haditaktika: Mindenbe beléptek egy picit, mindent megnéztek hogy mi hogy, aztán végül kikötöttek egy jól menő ágazat mellett 🙂

  13. azért azt érdemes megjegyezni, hogy Jobs az eredeti macintosh megjelenése után elment a cégtől és amikor visszament, egy rakat “felesleges” dolog gyártását leállította. és azt követően adták ki az imqc-et, maj az ipod-ot

  14. @rossifumi:
    Az apple az eladásait annak köszönheti, hogy jó minőséget gyárt. Szerethető és egyszerű eszközöket, ahogy írtad. Ha majd lesz egy másik olyan telefon ami ugyanezt tudja mint az iPhone és olcsóbb, akkor veszek azt. De ilyen még nincs. Pont a szerethetőség, az a pici plusz hiányzik mindenből…

  15. Ezekkel az apple termékekkel az volt a baj h meg előzte a korát ! Nem hibák voltak !


Add a Comment