fbpx Skip to content

Az Apple nyilatkozata a helymeghatározásról

Az iPhone-os követés botrányának lecsillapítására az Apple közleményt adott ki, melyben tisztázni kívánja a félreértéseket. Ebben kifejtették, hogy nem követik a felhasználókat és nem is tervezik ennek bevezetését. Az iPhone nem az aktuális helyzetet rögzíti, hanem a közelben található wifi hotspotok és mobil adótornyok helyét jegyzi meg és továbbítja az Apple-nek, így a felhasználótól származó kérés esetén hamarabb tudja az aktuális pozíciót meghatározni. Ha csak a GSP műholdjaira hagyatkoznának, akkor akár több percig is eltartana a helymeghatározás.

Az iPhone az Apple-nél lévő adatbázis egy kis részét tölti le. Ez található a korábban talált inkriminált fájlban is és ez kerül iTunes backup esetén a számítógépen tárolásra. A következő szoftverfrissítésből kimarad az iTunes-os backup. (Tehát nemsokára jön a 4.3.3-as firmware!)

Előfordulhat, hogy a telefonon akár egy évi adatmennyiség is található. Ez szoftverhiba, amit szintén javítani fognak, ezentúl csak hét nap adatai lesznek eltárolva. Szintén javításra kerül a Helymeghatározás (Location services) kikapcsolása esetén történő további logolás hibája is.

További érdekes információk láttak napvilágot:

  • Az Apple névtelenül közlekedési információkat gyűjt, amiből adatbázist épít. Az elkövetkező pár évben ki akarnak egy erre épülő szolgáltatással jönni.
  • Alkalmazások összeomlása esetén crash log készül, ami elemzés és javítás céljából elküldésre kerül a fejlesztőnek.
  • A cég mobilhirdetési felülete, az iAd célzott helyi hirdetések érdekében is használja az aktuális pozíciót.

A lényeget megvilágítja a nyilatkozat, de azért annyit fűznék hozzá, hogy ugyan az Apple nem ismeri pontos koordinátáimat, de ha az említett fájl rossz kezekbe kerül, akkor azért meghatározható, hogy hol jártam…

Most már csak a Google-nek kellene nyilatkozni a helymeghatározási adatok gyűjtéséről és tárolásáról…

Nem tudni Jobs mikor tér vissza

Steve Jobs január óta betegszabadságon van, de azért aktívan részt vesz a cég életében, nem lehet nélküle fontos döntést hozni. Tegnap az AllThingsDigital-nak több kérdésben is nyilatkozatot adott. Utolsó kérdés a visszatérésre vonatkozott:

Q: I was curious if you have an ETA about when you would be coming back full time?
Jobs: Look, we’re here to talk about location today, not me.

Lefordítva:

Kérdés: Kíváncsi vagyok vajon van-e valami céldátum a visszatérésre?
Jobs: Nézze, most azért vagyunk itt, hogy a helymeghatározásról beszéljünk, nem rólam.

Szóval továbbra sem tudni, mikor tér vissza.

Az Apple már teszteli az 5.0-ás rendszert

Ugyan még nem jelent meg egy béta változat sem, de az Apple gőzerővel teszteli az 5.0-ás rendszert. A Where to nevű alkalmazás fejlesztője crash riportot kapott, melynek leírásában firmware-ként 5.0-ás verzió szerepel. Hiba az MKUserLocationBreadCrumb fájlban lépett fel, tehát az Apple módosítani fogja az iOS térképkezelését.

Egy újabb screenshot szerint öt bejelentkezés történt 5.0-ás verzióból, amiből IP-cím szerint négy az AT&T székházából, egy pedig az Apple-székházból jött.

Az 5.0-ás verziót június elején mutatja be az Apple a nagyközönségnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. “Egy újabb screenshot szerint öt bejelentkezés történt 5.0-ás verzióból, amiből IP-cím szerint négy az AT&T székházából, egy pedig az Apple-székházból jött.”

    Ezek vámpírok lehetnek, hogy csak éjszaka kapcsolgatják a telefont. :)))

  2. És a második képen látható készülék verzió számok nyilván arról árulkodnak, hogy iphone 3GS-re sem lesz már iOS 5… (de az iPAD 1-es azért szerepel 🙂 )

  3. Szerintem még kijön 3gs-re! Szerintem:) Meg akkor remélem, h ősznél előbb lesz I5, legalábbis bízom benne!

  4. Szerintem is kijön, ebben nem lesz olyan nagy erőforrásigénylő dolog mint a multitasking, és a GS meg a 4 között nincs akkora különbség kint a G és a GS közt


Add a Comment