fbpx Skip to content

A mai hírekben szó lesz a flashről és a dualsimről.

Mégis lesz flash iOS-re?

Már négy éve létezik az iPhone, azonban az Adobe nem tudott flash tartalom kezelésére képes lejátszót készíteni hozzá. Egy éve Steve Jobs nyílt levélben végleg elutasította a flasht, azonban az Adobe-nél nem hagyták annyiban a dolgot, és mivel több mint 100 millió iKészülék felhasználó létezik, ezért elkezdtek fejleszteni.

A múlt heti NAB (National Association of Broadcasters) összejövetelen bemutatták művüket. Az általuk készített HLS (HTTP Live Streaming) technológia képes iPad-en flash videót streamelni.

Persze ez nem egy teljes értékű flash-támogatás, de kezdeti próbálkozásnak nem rossz. Ugyan az App Store-ban megtalálható a Skyfire böngésző, mely iOS-képessé teszi a flashvideókat, de nyilván egy eredeti megoldás jól jönne.

Már csak az a kérdés, mennyire szívja az akksit…

Két sim-kártya egy iPhone-ban

A Rebelsimcard elkészítette a Rebel 2Phone tokját, mely iPhone 4-en egyszerre két sim-kártyás használatot tesz lehetővé. A tokba bele kell helyezni a második kártyát, majd felhelyezve a készülékre a töltőnyíláson keresztüli adatátvitelnek köszönhetően láthatóvá válik mindkét szolgáltató térereje.

Mivel így jobban merül a telefon, ezért a tokban egy plusz akkumulátor is helyet kapott. Fontos megjegyezni, hogy ez csak jailbreakelt készülékeken működik, mert kell hozzá a Rebel 2Phone alkalmazás is.

Az egész nem olcsó mulatság, mert 150 angol fontba (mintegy 45 ezer forintba) kerül. A lenti videó bemutatja a felszerelést. Sajnos épp a lényeg maradt ki belőle: a telefonálás, erről nincs semmi infó. További kérdésként merül fel az SMS- és adatforgalom kezelése. Kétféle adatforgalmat biztosan nem tud kezelni, az üzenetek küldéséről és fogadásáról sincs információ.

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Ez szép, szerintem kicsit olcsóbban még meg is éri. Bár ipod touchoz gyártanának hasonló minőségű “átalakítót”

  2. @PredatorNo1: egyetértek, nagyon hiányzik az iPod Touch-ból a 3G. Persze, lehet mondani, hogy vegyek iPhone-t, de nekem nem kell…
    Remélem a következő generációból lesz sima wifi és 3G modell is. Én nagyon örülnék neki.

  3. @gasztony: Szerintem ilyenre ne is várj 😀
    Azért van az iPad…

  4. @gasztony: Gondolj bele, ipod touch+szimkártya=iphone

  5. @Sir Kassy: iPad és iPod között azért van különbség. Teljesen más felhasználási terület a méretéből adódóan.

    @dave0033: sim kártya mobilnettel, amivel nem lehet telefonálni. ez simán megoldható (lásd iPad).

  6. Az sms es a hivas muxik mindket kartyarol, az adat csak a szifonban levo simrol megy. Most kerdeztem meg tokuk…

  7. Ha nem nagy kérés, más nem az olvasók kényelme érdekében légyszi hagyjátok abba a félrevezető címek használatát. A “Mégis lesz flash iOS-re?” egyátalán nem azt jelenti, amiről a cikk szól.

  8. nekem a skyfire nem támogat flasht…(anno nokián ment de szifonon nem…./???/)

  9. “Már négy éve létezik az iPhone, azonban az Adobe nem tudott flash tartalom kezelésére képes lejátszót készíteni hozzá.”

    muszaj ilyen baromsagokat beszelni? nem az adobe nem tudott flash lejatszot csinalni, hanem az apple nem hagyta hogy csinaljon.

  10. @scarface: egy olyan lejátszót nem is csoda, hogy nem engedett meg, ami megenné a készülék összes erőforrását. mert ez volt vele a gond, egyszerűen nem használható mobil eszközökön a flash jelenlegi állapotában úgy, hogy közben életben is maradjon a rendszer. nem mobilra lett kitalálva, nem arra van optimalizálva, így ez nem csoda. ezért nem engedte az Apple, hogy legyen lejátszó, mert nem felelt meg az elvárásaiknak.

    de nézzük meg, mi a helyzet az iPad killernek kikiáltott Galaxy Tab esetén: nyiss meg vele egy flashparadicsom oldalt, és azonnal mammutlépésre vált a sebesség. hiába tudja lejátszani, a felhasználói élménynek annyi.

    erre ott van alternatívának a HTML5, videótartalmakhoz a h264.

    vagy korábban ott volt a jailbreak után a frash, ami mondjuk csak a csillivilli, zenélő, ugráló, stb reklámokra volt tökéletes, valós flash tartalmakra alig.

    tehát ha majd megfelelően lesz mobilra optimalizálva a flash, akkor lesz natív flash az iOS eszközökön, addig viszont nem. és ezt bizony az Adobe kell, hogy megoldja.

  11. Jadeye: felelmetesen nagy hulyesegeket beszelsz, halvany fogalmad sincs a dologrol. attol hogy egy iphone-os oldalon vagyunk meg nem kene ilyen demagog hazugsagokkal etetni a nepet.
    a galaxy s-en a teljes oldalas, pc-re optimalizalt oldalak tokeletesen, 30 fps-el futnak. latszik hogy azt sem tudod mirol beszelsz csak a sztiv dzsobsz altal szadba adott bullshitet osztod tovabb mikozben semmit nem tudsz az egeszrol.
    nesze,egy “optimalizalatlan”, “nem hasznalhato mobil eszkozokon” flash video 720p-ben, egy mobil eszkoz ugy viszi mint a vajat:
    http://www.youtube.com/watch?v=HqxKHGO9HhM

    inkabb errol kene cikkeznetek:
    http://itcafe.hu/hir/apple_iphone_ipad_ios_gps_track.html
    bar ennek biztos nincs is hirerteke nalatok, az apple nyomon kovetheti mindenkinek a mozgasat anelkul hogy megkerdezne rola.
    egy kicsit abbol a demagog birkasagbol amit csinaltok, ideje lenne visszavenni. attol hogy tobbszazezret kifizetteted egy szaros telefonra, nem kell azt mindenaron hazugsagokkal megvedeni.

  12. a html5 meg h.264 videok vs flash kerdeserol pedig egy tanulsagos cikk a youtube fejlesztoitol:
    http://apiblog.youtube.com/2010/06/flash-and-html5-tag.html

    ha ezeket vegigolvasnad amit linkeltem, egy lepessel kozelebb kerulnel az igazsaghoz, amirol az apple fele demagogiad miatt jelen pillanatban az alapjan amiket mondtal nem sok fogalmad van.

  13. @scarface: nos, igazán köszönöm, hogy lehülyéztél, csak annyi a gond ezzel, hogy én nem galaxy s-ről beszéltem (pláne nem a linkelt videóban szereplő galaxy s II-ről), hanem a galaxy tabról. oké, annyiban igazad van, az is telefon, csak kissé nagyra nőtt. amikor megjelent a galaxy tab, megnéztünk rajta pár ilyen fless-paradicsom oldalt (NEM videókat!), és bizony elhullott tőle a böngésző, akár tetszik, akár nem.

    youtube videót hiába linkelsz, azt az iOS is gond nélkül kezeli, még Safariban is. egyébként a videó már neked is h264-ben jön le a dolog, csak nem tudsz róla, mert az OS nem jelzi külön, hogy flash, vagy nem: épp a h264-esről linkelt cikkben van szó arról, hogy minden videó h264 (We have been encoding YouTube videos with the H.264 codec since early 2007), csak nálad max a lejátszó flash-es. így meg kb értelmét is vesztette a dolog, hiszen nem a videólejátszás miatt nincs flash, mert az nem is lenne szükséges, mert az megy html5-tel is.

    de mondjuk vegyél elő egy full flash oldalt, ahol mondjuk játék vagy alkalmazás van flashben, és máris vége az egésznek, mert nem bírja a készülék. egyszerűen nem arra van kitalálva.

    a “viszi, mint a vajat”-hoz meg csak annyit, hogy azért masszívan eltűnt a videó, mikor belenagyított, vagy beakadt, mikor elforgatta, ez számomra messze van a “viszi, mint a vajat” elképzeléstől.

    ***hja, hogy mikor és miről írunk, azt az időnk szabja meg. lehet, hogy meglepő, de nem tudunk egész nap a gép előtt ülni, és minden hírt ellenőrizetlenül, de legfőképp utánanézés nélkül megírni. pontosan igaz ez az említett kémkedős dologra is: nem új keletű, és nem egészen az, amit sokan azonnal leírtak. de olvasd el az új cikkünket, épp erről.

  14. mindig lehet gyenge keszulekeket talalni, elavult szoftverekkel amik semmit nem visznek, az onmagaban az egvilagon semmit nem bizonyit. sajat magam probaltam teljes oldalas flash tartalmakat a telefonomon es gyakorlatilag szinte kivetel nelkul, tokeletesen elvezhetoen futottak. flash-es youtube videot az ios meg ugy kezel, hogy sehogy. nemhogy 720p-set, de semmilyen mast sem. a html5 szabvanyban pedig egyelore nincs benne a h.264 es abszolut kerdeses hogy benne lesz-e a tobbi dologrol nem is beszelve amikben a linkelt cikkben is irnak es amiert a youtube elsodlegesen flash lejatszot hasznal meg mindig.
    vettem elo full flash oldalt ahol jatek vagy aklamazas volt flashben, es tokeletesen elvezhetoen futott gyakorlatilag minden esetben. pont ezt magyarazom. azert mert te lattal egy elbaszott konfiguraciot szar vassal/regi os-el/regi flash player-el, attol meg a legtobb rendes konfigon nagyon is mukodik, es nagyon is elvezhetoen mukodik azzal a sok baromsaggal ellentetben amit sztiv dzsobsz bacsi osszehordott.
    a videon pedig egy meg ki sem adott keszulek szerepel, beta szoftverrel, valszeg ebbol adodott az eltunos bug. de a video lenyege az lett volna hogy szepen latszik rajta h tokeletesen viszi a telefon a 720p-s flash videot ami szerinted olyan eroforrasigenyes/szar hogy nem valo mobileszkozokre. ennek a szoges ellentetet ez a video tokeletesen bebizonyitja.

  15. @scarface: változatlanul nem a videóról beszélünk, mert az, ahogyan a youtube maga írja, 2007 óta mind h264-ben van. hogy mi játsza le, tehát flash lejátszó, vagy html5, az már irreleváns, a videó bizony h264. ergo maga a lejátszó itt már kb a legkevesebbet számítja, hiszen a processzort a h264 dekódolása és megjelenítése veszi igénybe.

    tehát ne a 720p-s videón lovagoljunk már, azt az iOS is gond nélkül le tudja játszani, mert az nem flash.

    de próbálj mondjuk a fészbúk farmville-jén játszani a készülék böngészőjében, az full flash. el fog tőle hasalni.

    az meg, hogy korábban milyen volt az OS, semmit nem számít, én akkor akartam használni, és nem tudtam. az iOS-ből is sok minden hiányzott az 1.0-s verzióban, például kopipészt sem volt. de lett. minden fejlődik. de ha valami akkor nem megy, amikor használni akarom, akkor talán ne kapaszkodjunk bele két marokkal – pláne ha van jobb.

  16. “tehát ne a 720p-s videón lovagoljunk már, azt az iOS is gond nélkül le tudja játszani, mert az nem flash.”

    de, az pontosan flash a videon amit lineltem, ezert az ios azt semmilyen modon nem birja lejatszani. az ezen a szinten teljesen irrelevans hogy milyen kodeku a belso video, az egesz cucc ami az oldalon ott van, az flash.

    “de próbálj mondjuk a fészbúk farmville-jén játszani a készülék böngészőjében, az full flash. el fog tőle hasalni.”
    nem fog. pont ezt magyarazom. itt van tolem egy centire egy telefon ami tokeletesen viszi mindezt, az osszes teljeskepernyos flash-el egyutt kb.

    “akkor nem megy, amikor használni akarom, akkor talán ne kapaszkodjunk bele két marokkal – pláne ha van jobb.”
    pont ezt magyarazom, hogy MEGY. olyan dolgokat allitasz be tenykent amirol halovany fogalmad sincsen.
    folyamatosan tereled a temat es mintha fel sem akarnad fogni amirol szo van.
    tudsz ertelmesen is vitatkozni? mert ha nem akkor jobb ha ezt most hagyjuk abba.

  17. @scarface: de most tényleg nem érted? amit te flash videónak mondasz, az egy h264 videó egy flash lejátszóban, tehát az minden, csak nem flash videó.

    amit meg a galaxy tab-ről mondtam, azt változatlanul fenntartom: amikor én kipróbáltam, elhasalt tőle. és azután hónapokig nem volt még rá frissítés, úgyhogy ha azóta megy, az lehetséges, de ezt nem is tagadtam, te lovagolsz rajta. azt sem állítottam, hogy ne játszaná le, mert lejátsza. olvasd már el, mit írtam, ne csak az androidot védd teljes mellbedobással…

    én azt mondtam, hogy az Adobe képtelen az Apple elvárásainak megfelelő lejátszót készíteni hozzá. ezt viszont akárhogy próbálod tagadni, így van. az is ugyanúgy tény, hogy a flash nem mobil eszközökre lett kitalálva, hiszen amikor a flash elkészült, még jóformán java alkalmazásokat is alig futtattak a készülékek, nemhogy mobilinternet, vagy pláne xhtml böngésző… fejlődött a flash sokat, de nem eleget. egyszerűen azt kéne elfogadni, hogy már régi, és van helyette újabb, ami sokkal mobilabb.

    de akkor inkább azt mondd meg, miért muszáj ennyire és mindenképp a flash?

  18. @scarface:
    http://www.youtube.com/watch?v=r9whFavOb2U

    Igazad van, lejáttsza. Azt, hogy úgy viszi mint a vajat, azért nem mondanám.

    Ez csak vállalati filozófia kérdése. Az Apple imidzsébe beletartozik hogy nem ad lehetőséget arra, hogy egy tartalom 5 fpssel legyen lejátszható és 2 másodperc alatt reagáljon, inkább akkor semmit sem ad.
    A Google ezzel szemben inkább ad valamit, ha nem is tökéletes, de legalább használható legyen, ha nagyon muszáj.
    Mindkettőnek van értelme, természetesen, elvégre mindkét döntést a világ legsikeresebb vállalatainak szakértői hozták.

    Ha tényleg futtatni lehetne flasht kellő sebességgel, stabilan, úgy hogy kíméli az erőforrásokat, akkor Steve Jobs hülye lenne nem engedélyezni úgy, hogy ez még tekintélyes piaci előnyt is adna neki.
    De végtérre is valami oka biztos van, mindennek van oka, és az valószínűleg nem az, hogy direkt nem szolgálja ki a felhasználók igényeit, hogy minél kevesebben vegyék az iPhone-t.

    Ja, amúgy a Frash Androidról lett leportolva, nem hasonlítottam össze, de nem tudhat sokkal kevesebbet, legalábbis szükségmegoldásnak én eddig minden szembejövő oldallal tudtam használni.

  19. tokmind1 minek nevezed. egy flash-be agyazott video, innentol kezdve ios-en nem tudod lejatszani. ennyi. a galaxy tab-ot meg nem ertem miert hozod folyamatosan elo, attol hogy te egyszer az eletedben egy konkret keszuleknek egy konkret os verziojan egy konkret flash playerrel, ki tudja milyen korulmenyek kozott kiprobaltad es nem ugy mukodott ahogy kellett volna, az az egvilagon semmit nem bizonyi. nalam tokeletesen jol megy kb minden. pedig az en telomat is lassan majdnem 1 eve adtak ki.
    szo nincs arrol hogy 5 fps-el futna. amit linkeltel videot azon egy masfel eves telefon van, isten tudja milyen os-el es amikori a video, meg nem is volt elerheto a mostani flash foverzio sem. megegyszer mondom, hogy nalam legalabb 20-30 fps-el futnak az abszolut teljes oldalas, latvanyos flash tartalmak is. igen, a telefonomon. vagyis az az allitas h a flash alkalmatlan mobileszkozokon valo elvezheto mukodesre, egy hazugsag. csak ti elhiszitek sztiv dzsobsz faszsagait anelkul hogy barmi fingotok lenne a temaban. az apple egyvalamit nagyon jol tud: agyat mosni, es erre ti nagyon jo peldak vagytok. szerinted tenyleg azert nem engedelyezi jobs a flash-t hogy olyat jot tegyen a felhasznalokkal es megkimelje oket attol hogy esetleg nem fog minden olyan jol futni (es akkor majd azzal jobbat tesz ha nem fut sehogy?) ? lofaszt. az egyetlen ok amiert steve bacsi nem szereti a flash-t az az, hogy az appstore-bol kevesebb idetlen jatekot toltenenek le, mert online tudnanak jatszani valuk. kicsinyes uzleti ertekeket helyeznek minden ele. ezt csinalja az apple evek ota.

  20. @scarface: “tokmind1 minek nevezed. egy flash-be agyazott video, innentol kezdve ios-en nem tudod lejatszani.”
    de még mindig nem érted, hogy le tudom játszani? most vegyek fel egy videót, amin iPhone-on játszom le Safariban, hogy elhidd? az iOS gond nélkül lejátsza a belinkelt videódat, mert az NEM flash videó, hanem h264, mert a youtube 2007 óta az összes videót abba kódolja… (és ezt épp te linkelted be!)

    “az egyetlen ok amiert steve bacsi nem szereti a flash-t az az, hogy az appstore-bol kevesebb idetlen jatekot toltenenek le, mert online tudnanak jatszani valuk.”
    itt konkrétan tévedsz, mert az egyetlen gond pontosan az, hogy az értelmesebb fejlesztők épp ezért portolták a flashes játékaikat iOS-re (az Adobe külön kiegészítőt is csinált ehhez – noha ezt az Apple pár hónapra rá elmeszelte), hogy még több felhasználót elérjenek, lásd például a farmville-t. ha egy fejlesztőnek van egy kis esze, akkor nem a flash mellett kardoskodik, hanem kihasználja az új piac nyújtotta lehetőséget is.

    “vagyis az az allitas h a flash alkalmatlan mobileszkozokon valo elvezheto mukodesre, egy hazugsag.”
    nem azt mondtam, hogy alkalmatlan rá, hanem hogy nincs megfelelően optimalizálva. ez nagy különbség.

    vagy most az a baj, hogy az Xcode-hoz Mac kell, az meg drága? lehet PC-s hardveren Hackintosh alatt is fejleszteni, tehát ez sem kifejezetten indok.

    szóval arra még mindig nem válaszoltál, hogy miért MUSZÁJ a flash?

  21. abban egeszen biztos lehetsz, hogy a belinkelt videot nem jatsza le az iphone. azon egyszeru oknal fogva, hogy flash-ben van, az ios pedig azt nem viszi mert jobs fel tole mint ordog a szenteltviztol.
    az mar inkabb egy lehetseges szituacio, hogy amikor ios-es telefonnal nyitod meg azt az oldalt, a telefon user agent-je alapjan az oldal erzeleki hogy olyan cuccal nezed meg az oldalt amin nem tudnad a videot lejatszani igy helyette egy masik oldalt jelenit meg, ahol a flash video helyett mas formatumban van a video amit a jobs fele valogatos ios is meltoztatik lejatszani. viszont ez kozel sem ugyanaz, mintha az emlitett videot egy az egybe, helybol le tudnad jatszani, remelem nem kell ezt tovabb magyarazni.

    igen, sok fejleszto kifejezetten azert ujra megcsinalta ios-re a jatekat, mert az ios alkalmatlan flash lejatszasra, es rengeteg weboldal is az ios tokeletlensege miatt kenyszerult az oldalanak egy olyan lecsupaszitott, kiherelt valtozatanak elkeszitesere ami ios-en is mukodokepes, ezt az utat en semmikeppen nem tartom sem tamogatandonak, sem olyasminek, amirol a gyalazason kivul barmi egyebet lehetne mondani.

    nem muszaj a flash. csak annak muszaj aki teljeserteku bongeszot akar. a html sem muszaj. csak a teljeserteku bongeszeshez kell. teljeserteku bongeszeshez pedig azert MUSZAJ a flash, mert a mai weboldalak elegge elsopro tobbsegen talalhato flash tartalom, amiket flash nelkul nem lehet megnezni, csak egy kek legokockat nezegethetsz mint steve bacsi a prezentaciojan anno 😀

  22. @scarface: leírom újra, hátha végre átmegy: a videó formátumával kapcsolatban pont te magad linkelted be, hogy azok h264-ben vannak, mert a youtube ilyen formátumba kódol minden videót 2007 óta. ezért a te készülékeden megjelenő flash-es *lejátszó* is a h264-es videófájlt tölti be. de ha nekem nem hiszel, hát vedd magadnak a fáradtságot, és töltsd le egyszer a forrásfájlt, és azonnal kiderül, hogy h264-ben van. nálad csak a lejátszó flash-es, az meg senkit nem érdekel. és te sem tudod egy az egyben *azonnal* lejátszani, hiszen először betölti a lejátszót, majd abban rányomsz a lejátszás gombra, elkezdi cache-elni a h264 formátumú videót, és lejátsza…

    a többin meg mindjárt elsírom magam, hogy szegény flash-t a csúnya gonosz Sztívbácsi miatt ennyi bántás éri… nagyon sok olyan weboldalt látni, ami sokkal több tartalommal és funkcióval képes rendelkezni, mint egy flash-es csoda. létezik ugyanis PHP, CSS, HTML, és persze használhatsz még JavaScriptet is, mindössze érteni kell hozzá, és rengeteg olyan dolog megoldható, ami miatt most mégis a flash miatt kardoskodsz.

    teljes értékű böngészés? annak a hiánya nem a flash-támogatás hiányának, hanem pont a lusta webfejlesztőknek köszönhető… ha nem lenne annyi lusta vagy hozzá nem értő fejlesztő, hanem mindenki átállna az új dolgokra, és nem évtizedekkel ezelőtti dolgokhoz ragaszkodna két marokkal, akkor nem kellene szenvedni ezen az egész flash-en sem, mert már régen száműzték volna.

    a html és a flash pedig két külön dolog. de összehasonlítva egymással: a flash-t te nem fogod tudni html nélkül megcsinálni, mert kell neki egy html, amibe elhelyezed. míg a html tökéletesen elvan flash nélkül is.

    a szerinted elsöprő többségű weboldalak száma pedig már évek óta rohamosan csökken, mert vannak, akiknek a villogó flash reklámok és tartalmak helyett sokkal fontosabb, hogy a lehető legszélesebb felhasználói kört elérjék. milyen érdekes hozzáállás, nem?

    ja, hogy lejátsza-e az általad belinkelt csodavideót az iOS? felvettem neked, hogy lásd, milyen nagyon hazudok, ahogyan állítottad… csak annyi az apró gond, hogy sajnos bizony lejátszotta (a videót egy 3GS-sel vettem fel, és egy iPad játsza le, fordítva nem tudtam felvenni, mert az iPad első generációs, és abban nincs kamera, így a 3GS-en lejátszódó videóról csak képeket kapsz):

    videó, hogy lám, mégis lejátsza az iOS: http://yfrog.com/nnl89z
    pár screenshot a 3GS-ről, ami szintén lejátsza: http://yfrog.com/h0g9gp http://yfrog.com/h6pvap http://yfrog.com/h21rmp

    a további kommentek pedig a fentiek alapján feleslegesek. úgyhogy akkor ezt itt és most befejeztük. pont.

  23. tokeletesen tisztaban vagyok vele h a youtube h.264-ben tarolja a legtobb videoit. amirol en beszeltem az az, hogy maga a video kodek hiaba h.264, ha az egy flash-be van beagyazva egy oldalon, akkor azzal ios-en nem tudsz mit kezdeni.

    szerintem felreertetted a videos dolgot. nem magara a videora amit linkeltem mondtam hogy nem lehet ios-en lejatszani, hanem a videoban levo videora, azt hittem ez egyertelmu. de a videoban is amit linkeltel nem azon az oldalon levo videot jatszod le amit linkeltem, hanem a mobilos valtozatat (szepen ranagyitasz, latszik is a cimeben hogy m.youtube) ami egy kulon oldal direkt arra hogy flash nelkuli mobilokon is le lehessen jatszani. tehat gyakorlatilag a 22. hsz-em elejen magyarazott dolgot csinaltad meg ahelyett hogy tenylegesen a linkelt oldalon jatszottad volna le a videot, amit ios-en nem is lehet megtenni. termeszetesen tisztaban vagyok vele hogy a mobilos valtozat mpeg4-es videojat le tudja jatszani az iphone, nekem is volt iphone-om, a beepitett youtube kliens is ez alapjan mukodik. de itt most nem errol beszeltem, a lenyeg pontosan az lett volna, hogy az eredeti oldalon linkelt videot jatszd le, nem pedig a mobilos valtozatet.
    tehat ha nagyon bizonyitani akarsz, egy olyan videot csinalj, hogy a bongeszoben tenylegesen az a cim van amirol beszeltem:
    http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_arc-review-584p4.php
    es igy probald meg lejatszani az oldalon beluli beagyazott flash videot..

    van szamtalan szep es jo html oldal, teny. viszont van sok olyan flash oldal, amit egeszen egyszeruen vagy nem is lehet html-ben megcsinalni, vagy nem erdemes, mert
    -semmivel nem lesz gyorsabb mint a flash
    -csunyabb lesz mint a flash
    -nem lesz kompatibilis, minden bongeszoben mashogy fog megjelenni

    egy ismerosom egy kinti nagy weboldaltervezo cegnek dolgozott es tole is a legtobbszor flash oldalakat kertek, mert az oldalak dinamikusak, latvanyosak voltak, altalaban mindenfele termekbemutato, prezentacios oldalak voltak ezek. es ne probald meg megmagyarazni hogy milyen hulyek hogy nem html-t hasznalnak mindenre, sokkal tobbet ertenek a temahoz, mint akar en, akar te. termeszetesen csinaltak html oldalakat is, amiknel az volt celszeru, de rengetegnel sokkal celszerubb flash-t hasznalni. attol meg, hogy a marka amit szeretsz bojkottalja, el lehet fogadni a tenyt, hogy a mai weben a flash abszolut elterjedt, alapveto tartalom, aminek a (jelenleg felkesz) html5 mellett is nagyon is van letjogosultsaga es semmi nem utal arra hogy az elkovetkezendo idokben ez kulonosebben valtozni fog. a fent linkelt youtube-os cikkben elemzik, hogy nekik meg videora is jobban megeri flash-t hasznalni, mint html5-t a jelenlegi formajaban, pedig ez lenne az a dolog amitol tenyleg azt varna az ember h felvalthatja a html5, mert semmi akadalya nincs ott sem. pedig nagyon is van, es a problemaban olyan aprosagok is benne vannak pl hogy meg meg sem allapodtak meg hogy milyen formatumu video legyen a html5-ben ezert ahany bongeszo, annyi kulonbozo formatumot tamogatnak stb. emellett nem egy html5 videos oldalt lattam mar, es kb kivetel nelkul jelentosen lassabban jatszotta le oket a gepem, mint a flash videokat, ami meg se erolteti oket, 1080p-ben sem. szoval sokkal osszetettebb kerdes ez annal mint hiszed, es elarulom, hogy a html5 a belathato jovoben nem fogja megszuntetni, levaltani a flash-t, mert nem tudja maradektalanul helyettesiteni azt, mindkettonek megvan a maga elonye. az a kepzelodesed hogy a flash egy optimalizalatlan eroforrasigenyes szar aminel mindenben jobb a html5 es majd azt elobb-utobb le fogja szepen valtani, egy tevkepzet, amit valoszinuleg a marka melletti elkotelezettseged miatt hittel el olyan konnyelmuen.


Add a Comment