fbpx Skip to content

Én az iPad 2-t foglalom össze, Jadeye kolléga pedig a többi olyan hírt, ami a mai keynote kapcsán még fontos.

iPad 2

Ma este 19 óra után nem sokkal az Apple bejelentette az iPad 2-t, a rendkívül sikeres első generációs tablet-jének kívül-belül megújult, méltó utódját.

A mértéktartóbb predikciók az iPad 2 újdonságaira maradéktalanul teljesültek, ezeken kívül csak a néhány új Apple által kifejlesztett iOS alkalmazás (Photo Booth, iMovie (külön megvásárolandó), GarageBand (külön megvásárolandó), egy új képernyő védő borítás (erről később), egy HDMI videó adapter megjelenése csigázta fel a kedélyeket.

Az iPad 2 33%-al vékonyabb elődjénél, ami annyit tesz, az egész elképesztő 8.8 mm vastagságú. Egyébként a világ legvékonyabb okostelefonja, az iPhone 4 is 9.3 mm. Az új eszköz 0.59 kg-ot nyom, valamennyivel kevesebbet elődjénél, így remélhetőleg kicsit könnyebb lesz majd a tartása akár hosszabb távon is.

A frissítés legnagyobb nyertesei a teljesítmény növekedés révén a mindennapi felhasználói élmény, amely még gyorsabb és még akadásmentesebb lesz, illetve a nagy számítási kapacitást ígénylő játékok, audio-videó vágó alkalmazások és társaik. Az iPad 2 szívében egy 2 magos (dual-core) 1Ghz-es A5-ös chip dolgozik, ami az Apple szerint az előzőnél 2x gyorsabb processzor és 9x (!) gyorsabb grafikai teljesítményt fog okozni, ugyanazon az alacsony energiafogyasztáson, mint a jelenlegi A4-esek. Az akkumulátor élettartama nem változik, dacára a vékonyabb design-nak és a teljesítmény többszöröződésnek, továbbra is 10h-ra tehető. A kijelző maradt a régi (1024×768-as IPS LCD panel), kivéve hogy a grafikus teljesítmény növekedésének köszönhetően lehetőség van 1920×1080 felbontásban a képét HDMI adapterrel LCD TV-re vagy HD projektorra kitenni.

Két új kamerát is kapott az iPad 2, a hátlapi pontos felbontása egyelőre nem ismert, de 720p-s videók készítésére használható és a PhotoBooth nevű (Mac-ről sokaknak ismerős) program fogja kezelni, ahol felvételeink valós idejű effektezésére is lehetőség nyílik. Az előlapi kamera pedig VGA felvételre képes, 30fps-el és a FaceTime videóhívásnál fogjuk hasznosnak találni (amelyhez használható a hátlapi kamera is, úgy ahogy iPhone 4-nél ezt megszoktuk).

Bekerült az iPhone 4 giroszkópja az iPad 2-be is, amivel pontosabb és precízebb lesz az eszköz mozgás- és helyzetdetektálása, és biztos, hogy néhány alkalmazást erre külön kihegyeznek.

Meglepetésként pedig itt a “Smart Cover”, ami egy az iPad kijelzőjét védő borító, amely mágnesesen kapcsolódik az eszköz oldalához. Amikor felnyitjuk, automatikusan felébred, amikor lecsukjuk, automatikusan elalszik majd a tablet. Ez a kiegészítő több színben fog érkezni, 39$-ba kerül majd a műanyag és 69$-ba a bőr kivitel. Itt egy videó a működéséről.

Az iPad 2 iOS 4.3 szoftverrel érkezik, melynek minimális újításait már korábban részletesen ismertettük, de ezek összefoglalva: iTunes Home Sharing lehetőség, AirPlay támogatás, Mute – Rotation lock hardveres állításának váltása.

Az új iPad 2 színben érkezik, feketében és fehérben (és ezúttal tényleg lesz ilyen), és ára nem változott, ugyan úgy 6 különböző modell érhető el 499$-tól kezdődően.

iOS 4.3

A 4.3 március 11-ével érkezik meg, és már nem fogja támogatni az iPhone 3G-t és az iPod Touch 2G-t, csak az újabb készülékeket. Amiért a 4.3 nekünk fontos lehet, az elsősorban a WiFi-hotspot funkció, ami gyárilag csak az iPhone 4-re lesz elérhető. Hogy ezt a gyári funkció vajon “szunnyadó” állapotban ott lesz-e a 3GS esetén is, és lehetséges lesz-e egyszerűen bekapcsolni, ahogy például a 3G-n a multitaskingot, az egyelőre kérdés. De esetleg még az is lehetséges, hogy ha a 3GS nem is tartalmazná ezt alapból, majd lesz rá olyan megoldás, amivel iPhone 4-ről át lehet hozni ezt a funkcionalitást. Vagy ha más nem, hát ott van a MyWi.

Nagyon fontos teendője tehát mindenkinek, hogy még most mentse az SHSH-fájlját 4.2.1-hez, hiszen a 4.3 megjelenése után anélkül nem lesz lehetőség a 4.2.1-et bármi okból is visszatenni. Erről bővebben itt írtunk: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

iTunes 10.2

Ezt a keynote-on egyáltalán nem verték nagydobra, de a 4.3-hoz és az iPad 2-höz is mind szükséges, hogy az iTunes 10.2-es verzióját telepítsük, ami a mai nap meg is jelent, akár már most is letöltheted, és telepítheted.

What’s new in iTunes 10.2

  • Sync with your iPhone, iPad, or iPod touch with iOS 4.3.
  • Improved Home Sharing. Browse and play from your iTunes libraries with Home Sharing on any iPhone, iPad, or iPod touch with iOS 4.3.

Mivel március 11. még odébb van, így addig nem szükséges ezt telepíteni, hiszen semmi olyan újítást nem tartalmaz, ami miatt feltétlenül szükség lenne rá, illetve jelenleg még a tört alkalmazásokhoz, és a jailbreakhez való viszonya sem tisztázott, így egyelőre NE frissíts!

Ha új információkat kapunk, hogy biztonságos-e a jailbreakes dolgokkal, akkor azt itt, a cikk végén jelezni fogjuk.

Illetve aki szeretné majd megnézni a keynote-ot, annak a linkjét is közzétesszük, amint a videó elérhetővé válik akár az iTunes-ban, akár az Apple oldalán streamingben.

Frissítés #1

Itt nézheted meg a keynote videót (Apple stream): iPad 2 keynote!

Frissítés #2

Az iTunes 10.2 biztonságos a jailbreak és minden más kapcsán, MuscleNerd pár perce megerősítette ezt twitteren:

MuscleNerd
Today’s iTunes 10.2 is safe for JBers (syncs fine, doesn’t break DFU JB tools or afc2, allows shift/opt-Restore, etc)
2011.03.03. 0:47

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

49 Comments

  1. Isteni lett ez az iPad 🙂 nekem mar csak egy dolog kellene hozza,vmi jo magyar kiosztasu bluetooth billentyűzet vagy dock,esetleg egy pendrive-ot tamogato funkcio es maga lenne a csoda 🙂 de amugy minden tiszteletem az Apple-é,hihetetlen h mindig mennyire uttörök…

  2. Nekem is tetszik az új iPad, de azért a mostanit nem fogom rá lecserélni. Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy az iMovie és a Garageband menni fog e a “régi” iPaden?

  3. Ja,es az iPhone 5 ezek utan hany mm-es lesz?? 8mm? Mert egy ido utan mar tul vekony lesz minden,es a fogas rovasara megy majd 🙂

  4. Gongdolom az Iphone5 az Ipad2 Prociát örökli.. 🙂 Legalábbis remélem 😀 Mert akkor meg lesz az utód a 3gs-emnek 😀

  5. Mennyi RAM van vajon az iPad 2-ben?

  6. nem vagyok apple fanboy, de egy ilyet beszerzek.

  7. Remélem, azért nem kerül majd pénzbe a frissítés az iMovie új verziójára, annak aki már megvette az első kiadást… 😉 Persze biztos ingyenes lesz nekünk a frissítés, de erről nem tettek külön említést, csak ezért jegyeztem meg.

  8. Nem régóta van iphonom (4g),lenne egy kérdésem. Ugye jön majd az ios4.3 és szeretném lementeni a jelenleg rajta levő programokat hogy a frissítés után könnyedén használni tudjam azokat. Ez megoldható? Elég sok cucc van rajta…

  9. @mada: frissítéskor nem vesznek el a rajta lévő adatok, mert az nem restore. csak a restore törli az adatokat 🙂

    de amúgy készítesz róla egy backup-ot, és abból még egy restore után is visszaállítható minden: jobb klikk az eszközön a bal oldali listában, ahol megjelent, és backup – de ezt szinkronizáláskor is automatikusan megteszi.

  10. némileg többet vártam volna. dual proci van minden új tabletben, sőt őszre már 4 magos prociról vannak hírek. kamera elöl hátul alap kellett volna legyen. usb továbbra sincsen. a 3g-s változatban van csak gps. a felbontás nem változott. szépnek szép, de így most pont azt tudja, mint minden más. vagy jön egy új ősz környékén, vagy ha 1 évet kell várni a következőre, akkor meg lemaradnak.

  11. @DrJuris: AZ első genes is megeszi a pendriveot. jailbreak + ifile 🙂 oylan zépen megy a camera connection kittel 😀

  12. Hú, Alma bácsi odatette magát! Jó lett az iPad 2! 🙂

  13. Hopp! Itt egy Off! Előre is bocsánat!
    Az a gondom hogy szifon4 os 4.0.2. Augusztusi kiadás. Rohamosan elkezdett fogyni a battery kapacitás. Pl: tegnap este 100%. Ma reggel mar csak 85%!!! Lehet álmomban netezgettem vele?
    Előzmények: Viber, Google translator, 10 minute english lite és tort app install.
    Reggel ezen app-ok törlése után nyomtam egy resetet. Jelenleg tesztelem a gépet.
    Lehet az hogy megmakkant az aksi? Mennyibe kerül egy aksi csere mert USA-s a telo és úgy tudom EU-ban nincs gari a februári változtatások miatt.

  14. Nagyon zsír lett ez a kettes iPad! Kell!!

  15. Szerintem iphone 5 be be fogják rakni a face time HD-t az új A5 chipet remélem 1080p felbontÀs 😀 meg vékonyabb lessz

  16. Ezzel utolérték a konkurenciát (csak a WIFI+3G modell).
    Csak a szépség és az almától meglepő módon az ár szól mellette.

  17. Ha nagyot akarnak durrantani iPhone5-el, akkor ők is belerakják a 3D kijelzőt, és 3D kamerát az előlapra (Facetime 3D), és a hátlapra is (természetesen 1080p felbontásban). LG már meglépte ezt az Optimus 3D-vel, úgyhogy ideje felkötni a gatyát Pistáéknak is.

  18. De mennyi RAM van benne????
    Azt sehol sem írják, én az apple.com oldalon sem találtam meg.
    Maradt a 256 MB vagy követi az iPhon4-ben lévő 512 MB-ot????

  19. És vki tud hozzá magyar kiosztású bluetooth billentyűzetet,ami reccenés nélkül csatlakoztatható?Mert nekem sok szöveget kell írnom.,minél gyorsabban..thx

  20. Hú de szép tényleg, szerintem ilyet már venni fogok, persze ha kis hazánkban nem lesz horribilis az összeg, 🙁 és a RAM igen kellemetlen kihagyott információ bizony 🙁

    Off:
    régebben kiraktam ide egy zenémet, és más feltöltötte a youtubera, hogy tetszik neki. most elkészült egy új remix, ne haragudjatok, hogy itt is promózom 🙂
    h t t p ://www.youtube.com/watch?v=mxz0XligbfY

  21. Meg tudná vki mondani nekem pls hogy mi a különbség a 3G-s és a csak wi-fi-s Ipad modell között? Miért jó ha van 3g benne?

  22. @DrJuris: az apple BT billentyű simán megy vele zoksyó nélkül

  23. @wtgyusza: A 3G-be tudsz net előfizetéses SIM kártyát rakni….bárhol tudsz netelni. A wifi-vel meg csak hotspot mellett. Ja és a wifi+3g modellben van rendes GPS chip…. navigációra is használhatod!

  24. @wtgyusza: mert a netet csak úgy tudod használni, ha wifi spotot találsz. a 3G pedig a mobilinternet előnyével a villamoson is tudod speciel. meg minden mást. gyorsabb a 3G kapcsolat mint a 2G és jobbann is meríti

  25. @szorian: És van belőle magyar kiosztású?H gyorsan tudjak ékezeteket írni 🙂

  26. @Crazy: Melyik app az pontosan? mert találtam kettőt de eggyikel sem olvassa a pendrivot? l

  27. T-mobilnál lesz a rajt március 25-én 🙂 Én megyek is sorba állni aszem:)

  28. Na végre! Most már elkezdhetek szemezgetni az első generációs ipaddel, mert ez lejjebb nyomja az árát iBéjen 😀 A nekem tetsző konfiguráció most áll 80-90K-n. Kíváncsi vagyok 1 hónap múlva mennyi lesz.

  29. Jaj igen, ez lemaradt:

    Nagyon bejövős az új ipad is. íváncsi volnék milyen lehet kézbe véve, mert már a 4es szifon is eléggé penge, ez meg még arra is rátesz. A súlya is bőven jó szerintem.

    Azt a kijelzőkapcsolós előlapot meg bármilyen mágnessel lehet majd imitálni, mint ahogyan a laptopoknál is lehet kapcsolgatni a kijelzőt egy darab mágnessel. Mindenesetre hasznosnak találom. Kíváncsi lennék, hogy a nyers ereje a valóságban normál használat mellett mennyire látszik meg.

    Összességében, ez most nagyon tetszik!

  30. iTunes 10.2 mehet biztonságos?

  31. @hartakos: talán olvasd el a cikket, azért írtuk. le van benne írva, hogy biztonságos-e vagy nem.

  32. @mada: vagy appsync a cydiából
    kell hozzá ssh-zni is

  33. OFF: Jadeye tól kérdezném kb. mikorra várható a 4.2.1 carrier FIX Telenorra 3GS-hez? Ami az unstable repoban van az nem cseréli ki a logót, a mobiladathálózat adatai nincsenek benne, viszont a call forward javítás működik.
    Előre is köszi és bocs az OFF-ért.

  34. @twingo16v: ami az unstable-ben van, az még nem jó, de pont az említett hibák miatt is még dolgozunk rajta. természetesen írunk róla, ha kész.

  35. @hepike: szerintem Ambient Light Sensor-al van megoldva az egesz

  36. Nagyon örülnék annak ha a wifi hotspot funkció “szunnyadó” állapotban bele kerülne a 3 Gs-ekbe is. Akkor nem kellene 3G-s IPadet venni ^^

  37. Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 4.3-as rendszerrel az iPod Touch 4G-n és az iPhone 4-en is lesz Photo Booth?

  38. Jól van akkor elolvasom a cikket, megteszem egy egyszerű igen vagy nem helyett de persze megértem a reakciót és vállalom a következményeket.

  39. Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Van egy 3 hónapos Vodafone-os Iphone 4 esem 4.2 es szoftverrel . Gondoltam frissítem 4.2.1 re az ITUNES on keresztül . Letöltöttem a legújabbat és rányomtam az UPDATe re erre 1013 as hibaüzenette ír ki egy idő után .. Mit csinálok rosszul és mi a gond? Nem volt jailbreakelve és hozzányúlva a telefonhoz .

  40. Sziasztok ! Megoldottam a problémát . Ha valaki ilyen hibába fut bele akkor a system32- ben a hosts file-t kell módosítani a következő képpen:
    Step 1. Start –> Programs –> Accessories
    Step 2. Run Notepad or WordPad
    Step 3. Click “Open..” from File menu.
    Step 4. Browse to Windows/System32/drivers/etc
    Step 5. In “files of type:” select all documents
    Step 6. Open “hosts”
    Step 7. Delete all line that has “gs.apple.com” or something like that
    Step 8. Hit Save
    Step 9. Restore your device

  41. @secret: de ez le van írva a cikkben, amit linkeltem

    “Ha azt szeretnéd, hogy frissüljön a baseband, mert nem számít a függetlenítés, akkor az Umbrellában vedd ki a pipát az Advanced fülön a “Set hosts to Cydia on exit” opció elől. Vagy a hosts fájlból ki kell törölni minden olyan sort, amiben a gs.apple.com cím szerepel, majd újraindítva a számítógépet, egy újabb restore szükséges.”

  42. @Jadeye: Köszönöm a segítségedet !!

  43. @deejayjoe: IFiles Cydiabol letölthető! Olyan szépen fel mountolja a pendriveom 😀 de sajna nem mindegyik pendrive-al megy ahogy olvastam ios4.2.1 en mert az apple redukalta a felhasznalhato aram mennyiségét 20mA-re.. 🙂

  44. OFF!: Jadeye-nak üzenném, hogy az unstable repoban lévő 4.2.1.3 Telenor carrier fix 3gs gy.f. szifonom remekül funkcionál.
    Hálás köszönet érte!!!

  45. @reconka:
    Biztos, hogy nem. Csak gondolj bele. Ha azzal lenne megcsinálva, akkor ha a kezedet rossz helyre teszed, akkor elaltatja a gépet. Úgy mint ahogy a szifon csinálja a kijelzővel telefonálás közben. Csak utóbbinál csak a kijelző alszik el nem az egész készülék.

    Tartom az elméletemet, hogy olyan érzékelő van benne(kapcsoló) mint a laptopokban és mágnessel működik(ez eléggé kézen is fekvő, mert mágneses a kijelzővédő is).

  46. Engem egy dolog érdekelne:

    “Az iPad 2 szívében egy 2 magos (dual-core) 1Ghz-es A5-ös chip dolgozik… 9x (!) gyorsabb grafikai teljesítményt fog okozni”

    Nekem így első olvasásra kicsit furcsa, hogy hogy is érték el ezt 😀

  47. @Crazy: Tökéletes! THX 10000x!


Add a Comment