fbpx Skip to content

Meglepő módon a 4.3-as rendszer megjelentetése nélkül az Apple tegnap bevezette az alkalmazáson belüli előfizetés lehetőségét. Ilyen típusú vásárlás először a The Daily digitális újságnál elérhető. Előfizethető egy hétre, egy hónapra, két hónapra, negyedévre, félévre vagy egy teljes évre is. Csak egy kattintás, és máris megtörtént a vásárlás. Aki megunta az egészet, az iTunes-on belül le is mondhatja előfizetését. Az Apple nem kér semmi mást, csak a bevétel 30%-át.

Na, ez a kiadóknál kiverte a biztosítékot. Ugyanis az Apple lehetővé teszi az alkalmazáson kívüli vásárlást is, azonban az nem lehet kedvezőbb feltételű, mint az alkalmazáson belüli. Abban az esetben viszont a kiadó megtarthatja a bevétel 100%-át, nem kell osztoznia senkivel.

Azonban milyen az ember? Nyilván előnyben fogja részesíteni az alkalmazáson belüli, egykattintásos App Store-os vásárlást, mint egy adatkitöltős, bonyolultabb megoldást. Ráadásul egy kifelé mutató linket sem lehet az alkalmazáson belül elhelyezni. Így az Apple egyértelműen jobban jár.

A hasonló modellt követő cégek (Hulu, Netflix, Rhapsody, Amazon stb.) június 30-ig kaptak haladékot, hogy frissítsék alkalmazásukat. Ellenkező esetben kitiltás veszélyének teszik ki magukat.

Ezzel a módszerrel az Apple könnyű (ingyen) pénzhez jut. Bár ha azt nézem, hogy a nyomtatás, logisztika, árusítás valószínűleg többe kerül a kiadóknak, annyira nem lehet rossz üzlet nekik sem.

Egyébként máris felmerültek versenyjogi aggályok, egyesek szerint a cég visszaél a helyzetével. Megválaszolandó kérdés, hogy az Apple eléggé domináns-e ahhoz, hogy megakadályozza versenytársak megjelenését, másrészről gyakorol-e az árra monopolista hatást. Mivel a tablet piac meghatározó szereplője, ezért a versenyhivatal kimondhatja az erőfölényt, ami komoly pénz és tekintélyvesztéssel járhat. Ez egy hosszú és drága jogi csatározás lesz.

Február 28-ig megjelenhet a 4.3-as firmware?

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a 4.3-as rendszer február 15-ig megjelenik, mivel a The Daily nevű digitális újság ingyenes időszaka ekkor jár le, és az alkalmazáson belüli előfizetést lehetővé tevő programrész (API) csak a 4.3-as rendszerben lesz elérhető.

Az újság használói azt vették észre, hogy az ingyenes időszakot kiterjesztették február 28-ig. Mivel elvileg ma kell megjelennie a Gold Master (GM) verziónak, ezért a február 28-i dátum teljesen normálisnak tűnhet.


iPhone 5 pletykahegyek

Eddig azért nem írtam különösebben az iPhone 5-ről, mert csak egyre vadabb pletykákat lehetett róla olvasni. Most itt az idő, hogy mulassunk egy kicsit a találgatásokon.

Egyesek szerint az új készülék kicsúsztatható billentyűzetet fog tartalmazni. Ez ellentmond a józan észnek és az Apple eddigi politikájának. Ennek nem látom értelmét, semmi szükség fizikai billentyűzetre, a virtuális teljesen jól funkcionál.

Másik elvetemült pletyka az iPhone nano. Azaz egy kisebb, kevesebb funkcióval ellátott, Home gomb és háttértár nélkül telefon. Így akarja a cég az olcsó androidos telefonokkal felvenni a versenyt. Elsősorban streamelésre lenne használatos, amit az Apple új adatközpontja szolgálna ki. Mivel az Apple mindig prémium termékeket gyártott és nem ment le alacsonyabb szegmensbe, ezért ezt a pletykát sem tartom valószínűnek.


Harmadik „ötlet” a nagyobb képernyő lenne. A jelenlegi 3.5 colos képernyő 4 colos lenne. Mivel a felbontáson nem szabad változtatni, ezt a híradást is teljesen alaptalanak vélem, mivel akkor a nagy büszkén bejelentett retina display válik értelmetlenné.
Mi lesz a következő pletyka?

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Steve bácsi egyre ügyesebben forgatja ki a cégeket a vagyonukból! 😀 Imádom ezt az embert… XD

  2. Jajj,csak ne legyen billentyűzet. Egy világ omlana össze bennem. De egy miniprojektort elviselnék^^

  3. “A jelenlegi 3.5 colos képernyő 4 colos lenne. Mivel a felbontáson nem szabad változtatni, ezt a híradást is teljesen alaptalanak vélem, mivel akkor a nagy büszkén bejelentett retina display válik értelmetlenné.”

    Mi köze a kijelző méretének a felbontásához?? Ugyanúgy maradhatna a felbontás 4colon is! Szerintem igenis növelni fogják, és én pont ezt várnám el, hogy a kijelző mérete igen, a telefoné ne növekedjen.

  4. Ugy van hozza koze, hogy ha a kijelzo merete novekszik, de a felbontase nem, visszapixelesedunk. Ha van egy 15″ os monitorod, azon jo az 1024*768, de egy 24″on elegge szarul nez ki. Amugy hogy akarsz nagyobb kijelzot meretnovekedes nelkul? Peremtol peremig kijelzo sztem meg par evig tuti nem lesz sehol.

  5. Nehogy azt mondjátok már, hogy 4-4,3 col átmérőnél kevés lenne ez a 640×960-as felbontás?! 244 dpi lenne még 4 colos átmérővel is. Én személy szerint egyre inkább kicsinek tartom az iPhone kijelzőjét.

  6. @Belnir: Visszapixelesedünk, ne viccelj már… 1,25 cm növekedést jelent a fél inch. A te arányaiddal élve: ha a 3,5″-et 5,6″-re növelnék változatlan felbontás mellett, akkor pixelesednénk.

    Nagyobb kijelző: nem lepődnék meg, ha az Apple ebben is úttörő lenne.

  7. Sziasztok

    Valaki tud megoldást hogyan lehet restore nélkül megoldani?
    /var/root/Media/Cydia/AutoInstall -ba raktam egy deb file amit telepíteni szerettem volna. Reboot aztán a telefon áll az alma logonál és közbe bejön a töltés pörög egy darabig aztán semmi.
    Van valami megoldás?

  8. Mine@x0n3: minek nagyobb? ha annyira számít netezésnél, akkor ott az ipad. amúgy meg lehet h “csak” 3,5 (bár sztem ezis szép nagy) viszont a retinascreen miatt, sokkal élvezetesebb és szebb mint akármelyik nagyobb kijelzős telefon a piacon.

  9. Én a home gomb eltűntetését egy érdekes, és jó ötletnek tartanám. Az OS úgyis támogatni fogja, látok rá némi esélyt. De lehet, hogy a nano féle mini készülékeken lesz jelentősége.

  10. Kicsit témához tartozik mivel appokról van szó.

    Miért van az,hogy a laptopról szinkronizált appokat a pc-s itunes le akarja törölni?
    Itthoni gép authorizálva van és mégis mikor szinkronizálni akarok egy apps-ot feltenni akkor az iphonen lévőket letörli.
    Kész vagyok már tőle.

  11. a kicsúsztatható billentyűzet kapható boltokban csak tok és bluetoothon keresztül kapcsolódik bármelyik iphone4-hez.

  12. nosza tehát azt mondjátok hogy elég pixeles lenne a kép…
    szerintem minimális gyengülés lenne
    az előző mobilom (xperia X1) 480×800-as felbontással rendelkezett… a kijelző mérete pedig ha jól emlékszem 3 volt.
    Na most nézzünk meg egy ugyan ilyen felbontású telefont csak kicsit nagyobb méretben, Samsung Galaxy S, HTC HD és a többi szépfiú akiknek mind 4 fölötti kijelzőjük van… ugyan az a felbontás mégis hatalmas méretbeli különbségek
    Szerintetek pixeles egy HD vagy egy Galaxy S? 😮


Add a Comment