fbpx Skip to content

Meg sorozatos is, ha pontos akarok lenni. Az oldal talán nem mindenki előtt ismeretlen, hiszen napról napra egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de ahogy az lenni szokott, kis hazánkban még csak egy szűk réteg használja. A Miso saját iPhone klienssel is büszkélkedhet, ám mielőtt nekilátnék ennek bemutatásának, először magáról a koncepcióról ejtenék néhány szót.

A Miso a Foursquare által kitaposott nyomon halad, azzal a lényeges különbséggel, hogy nem aktuális tartózkodási helyünk, hanem az általunk éppen megtekintett filmek, illetve sorozatepizódok megosztására szolgál. Ha becsekkolunk a terítékre kerülő produkcióhoz, ismerőseink betekintést nyerhetnek film-, és sorozatnézési szokásainkba, valamint kommentálhatják, lájkolhatják az erről szóló bejegyzéseket.

Ha terebélyes mennyiségű sorozatot követünk egyszerre, a Miso saját dolgunkat is megkönnyítheti, segítségével többé nem fogunk elveszni az évadok és epizódok tengerében, az oldal által végzett dokumentációnak hála pillanatok alatt a végére járhatunk, hol tartottunk favorizált sorozatainkban. Az oldal ugyancsak hasznunkra válhat, ha valami újdonságra fáj a fogunk, de nincs kedvünk feltúrni a fél webet. Ilyenkor bátran ihletet meríthetünk a “Currently Trending” fül tartalmából és cimboráink adatlapjának átnyálazásából. Komáznám, ha az oldal ízlésünkből kiindulva magától is képes lenne az ajánlásra, de ez sajnos még a jövő zenéje. Viszont kedvencek legalább vannak, így nem kell minden alkalommal az egyébként korrekt találatokat adó keresőhöz folyamodni.

A Miso-függőség elmélyítése érdekében a fejlesztők a pontok és jelvények rendszerét is átemelték a Foursquare-ből, ténykedésünk ezért nem marad “jutalom” nélkül. A regisztrációm óta eltelt közel egy hónapban nekem összesen 6 darab plecsnit sikerült összegyűjtenem. A legkellemesebb meglepetés a „Minion Madness” megszerzésekor ért, ami valójában egy promóció volt. A jelvényhez kapott kóddal a Gru című animációs filmhez kapcsolódó ajándékokat nyerhettem.

Mint fentebb is említettem, a Miso rendelkezik saját iPhone klienssel (van iPad és Android verzió is), amelynek kézzel fogható előnye, hogy a becsekkolásnál nem kell elbaktatnunk a számítógépig. Ezen felül mellette szól, hogy könnyen átlátható, és nem kevésbé könnyen kezelhető.

Az első, “Friends” fül értelemszerűen barátaink, illetve az összes többi Miso felhasználó bejegyzéseit rejti. A becsekkolást a zöld “Check in” gombra bökve ejthetjük meg, ami a következő fülre repít minket.

A “TV & Movies”-on belül a kereső, a kedvenceink és a Trending szekció hivatott megkönnyíteni a becsekkolást.

Ha itt kiválasztjuk a megfelelő filmet vagy sorozatot, bökjünk ismét a „Check in”-re, majd a televíziókra szánt produkciók esetében a “Choose a specific episod”-nál adjuk meg a megfelelő évadot és epizódot is.

Ha bekötjük Facebook vagy Twitter fiókunkat, az Advenced options alatt a másik két közösségi oldalon is engedélyezhetjük egy-egy rövid bejegyzés közzétételét. Ezzel azonban érdemes csínján bánni. Egy egész hétvégét betöltő Jóbarátok-maraton webes kivetülésére például feltehetőleg nem minden ismerősünk kíváncsi.

A “Badges” a jelvényeket tartalmazza, a következő három kategóriára bontva: Featured, Achievements, Levels.

A “My Profile” az összes fontos, velünk kapcsolatos információt veszi sorra, mint ismerőseink, követőink, jelvényeink száma, a kedvencek, a követett produkciók és legutóbbi becsekkolásaink listája. A jobb felső sarokban tanyázó “Settings” megcélzásával Miso fiókunkat állíthatjuk be és csatlakoztathatjuk a közösségi oldalakhoz, az alatta látható “Find friends” pedig ismerőseink felkutatására szolgál.

Mindent összevetve, a Miso koncepciója véleményem szerintem életképes, az oldal jó irányba halad, de jelenleg az egésznek egy kicsit béta-szaga van. Finoman fogalmazva, van még hova fejlődnie. A fejlesztők szerencsére korrekt módon állnak a témához, az oldal Support részén a felhasználók maguk is beleszólhatnak a munka menetébe. A 2011-es esztendőben szerencsére komoly fejlesztésekre számíthatunk, a Miso ugyanis nemrégiben 1,5 millió dollárhoz jutott a Google Ventures-on keresztül.

Új funkciók ide vagy oda, biztosan lesznek olyanok, akik feleslegesnek, netán butaságnak fogják tartani, esetleg inkább a konkurens oldalakkal próbálkoznak. Mások azonban – hozzám hasonlóan – napi szintű Miso userekké válnak.

Ha szeretnétek kipróbálni a Miso-t, a gomiso.com-on regisztrálhattok, míg az ingyenes iPhone klienst itt tölthetitek le a magyar App Store-ból.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Baromság, a Foursqare-rel együtt. Egy újabb oldal, amire minden nap rákattinthatok, halál feleslegesen. Természetesen ez nem a cikkre vonatkozik, köszönjük az infót.

  2. 🙂
    Szerintem is egy nagy faszság ez a “dolog”. El sem tudom képzelni, hogy ki használhat ilyen “izét”.
    Nagy az Isten állatkertje…

    Persze nem a cikkről írok én sem, mert az nagyon jó (lehet), csak sajnos érdektelenség miatt átfutottam és nem olvastam el mélységében. 🙂

  3. OFF
    A Sony beperelte Geohot-ot a PS3 Jailbreak kiadásáért! Lehet börtönbe kerül hamarosan a “csodatevőnk”? Nem lenne jó!

  4. Volt vmi myepisodes.com is, ahol számon lehetett tartani miből hogy állsz, melyik részt láttad a sorozatból legutóbb.

    DE mindig elfelejtettem 😉 adminisztrálni, pedig még azt is összeadta hány napot basztál el tévézésre 😉

  5. Srácok tudom nem ide tartozik de kérlek segítsetek.
    Van egy Iphone 3gs-m a probléma az hogy nem tudom se restore-olni se mondjuk ipad basebandot rárakni mert No IMEI No Wifi, hálózat se bluetooth. Restore-olni tudom ha baseband nélkülit rakok fel. Valaki tudja hogy lehetne ezt megjavítani software-en? Előre is köszönöm a segítséget.

  6. Vagy valaki tudna nekem csinálni egy custom 4.2.1 firmware-t ami a 06.15.00 baseband-el van?

  7. @wenner: korábbi cikknél , amikor a 4.2 volt a téma oda vki linkelt egy 4.2.1 06.15.00 basebandes ipsw-t, én azt szedtem le és azóta is így fut a telóm. sajna nekem nincs lementve de ott keresgetheted sztem, ugyis megtalálod 🙂

  8. @jotzi: tudsz dobni egy linket a hírhez?

  9. Megtalálni megtaláltam de a probléma az hogy a baseband rossz.
    No imei, no wifi no bluetooth.

  10. @wenner: az IMEI számnak semmi köze a basebandhez. A Wi-Fi és a Bluetooth chipet sem az irányítja. Valami mással van a gond nálad.

  11. Sziasztok!
    Segitségeteket kérném! Köv hónapban szeretnék venni egy iphone 4-et. Mit tudtok arról, hogy külföldröl milyen áron lehet beszerezni? esetleg konkrét ajánlást tud valaki tenni, hogy Ő honnan venné/vette? term. kártyafüggetlen és új érdekel.
    üdv

  12. off
    légyszi segítsen aki tapasztalt ilyesmit: ma hívás közben ujraindult a 3gs-em (4.1 limera jb) azóta eltünt a telefon híváslistája (mind a fogadottak és a nem fogadottak is) és azóta üres a lista nem ír bele semmit, hiába van nem fogadott bejövő vagy épp az azóta hívottak…

    Meg lehet oldani restore nélkül?

    Ha nem akkor: Lehet downgrade-elni a 4.1 et és limera JB ismét, ha beállítom az aláíráshoz a (hosts-ban 74.208.105.171 gs.apple.com) saurik servert? Ott fenn van az 4.1 shsh-m.
    Vagy muszáj 4.2 upgrade és csak a redsnow thetred JB van?

    Előre is köszi a segítséget.

  13. @bimi: próbáltad a CHMOD-ot megváltoztatni? Írás és olvasás jogosultság kell minden ilyen adatbázisnak. Én az egész /var/mobile könyvtárat chmod-oltam 755-re. Szerintem érdemes kipróbálnod.

    Más: iOS 4.3 béta megjelent!

  14. Kedves Kapusij. Gondolom olcsóbban akarsz iPhone- t venni. Menj be egy szolgáltatóhoz itthon és vedd meg féláron, mint a független újat. Úgyis kell bele SIM. Meg előfizetés is főleg netre. Vagy cserélgetni akarod a kártyákat? Akkor jó egy olcsó Nokia is. Igazából nem hinném, hogy hívásra használnák a szifonokat az emberek a legtöbbet. A lényeg tuti így jössz ki a legjobban. Csá

  15. @H2CO3: légyszi pár sorban, hogy mivel és hogyan… vagy egy link?

    köszi

  16. @H2CO3: asszem megtettem: ssh-val beléptem a telóba, majd – CHMOD 755 /var/mobile – parancs… ugye? remélem erre gondoltál .. majd restart a telo…. sajna semmi változás…előzmény semmi… vmimás ötlet?

  17. Kapusij:
    En svedben lakom,itt is kovetem az esemenyeket amennyire lehet,elofizuval olcso a dolog,meg halozatfuggon ugye.
    Viszont nagyon draga elofizu nelkul.
    Azt hiszem oktoberben volt a 3Gs 7000korona,ami cirka 210ezer forint,mindez a Telianal. Valszeg sokat neteznel,kartya cserebere tenyleg felesleges volna.
    Valszeg mas orszagokban srm sokkal olcsobb,mindenkepp jobb ha ott nezel korul,mashol sokkal dragabb sajnos.
    En azt terveztem h majd otthon veszek par kiegeszitot,de aztan lattam,hogy
    az bezzeg ott sem olcsobb mint itt..

  18. @BoCs72: Igen, olcsóbban akarom természetesen. Van előfizetésem mobilnettel, viszont nem fogok aláirni megint 2 évet. ezért akarom külföldröl. üdv

  19. @roLLka: értettem, köszönöm!:)

  20. Kapusij:
    ha gondolod utananezek neked hogy milyen arban vannak esetleg hasznaltan vagy ilyesmi.:)


Add a Comment