fbpx Skip to content

Ma 15:00 tájékán kiadta az Apple a Mac OS X 10.6.6 frissítést, mely tartalmazza a Mac-es App Store-t is (Finder mellett találni az ikonját, a dockon). Az azóta eltelt idő alatt sikerült megszerezni az első mélyebb benyomásokat a platform számára új, de nagyon fontos jövevénnyel kapcsolatban, mely pontosan, szerintünk kiemelkedő szerepköre miatt kap most figyelmet egy főként iOS-szel foglalkozó blogtól.

Ahogy az iOS-re elérhető App Store-ban megszokhattuk, az univerzális iTunes felhasználónkat tudjuk itt is használni és teljesen az iTunes-ban megszokott módon vásárlunk (ez az ötödik online boltja az Apple-nek, az iTunes Store, App Store, iBooks Store, Mac App Store és az online Apple Store is). Az alkalmazáson belül meg is tekinthetjük a felhasználónkkal kapcsolatos információkat, feltölthetjük az egyenlegünket Gift Card-al (“Reedem”).

Alapvetően a bolt 5 részre van felosztva, ezek: Featured – mellyel első megnyitáskor találkozik az ember (Újdonságok), Top Charts (Top listák), Categories (Kategóriák), Purchases (Vásárlások), Updates (Frissítések). Az első hármat részletezni nem szükséges, szinte teljesen az iTunesból elérhető App Store felületére emlékeztet bennünket. Bármilyen korábban letöltött alkalmazást listába szedve találunk a “Purchases” szekcióban, itt látjuk még azt is, jelenleg ezek rajta vannak-e (vagyis telepítve vannak-e) gépünkön. Az Updates szekcióban, ahogy már iOS-en megszokhattuk, az alkalmazásainkhoz tölthetjük le a frissítéseket. Amikor rákattintunk egy appra, az azonnal elkezd letöltődni és a dock-unkra kerül (az ikonon belül töltöttségjelzőt is találunk, amíg nincs készen). Tapasztalataink szerint a kisebb alkalmazások másodpercek után használhatóak.

Jelenleg nagyon alacsony a választék, bizonyos kategóriában csak egy-két alkalmazást találtunk, ugyanakkor érezhető az Apple szándéka: elhozni az egyszerű, felhasználóbarát App Store élményt a széles Mac-es közösségnek (van egy másik magánpróbálkozás, Bodega néven, immár évek óta, de sosem tudott elterjedni széles körben). Illetve még egy hiányosságot találtunk: nincs kifejezetten professzionális felhasználóknak szóló kategória, és még idáig keveselhetők az ilyen alkalmazások (Aperture, Apple Remote Desktop).

Legnagyobb újdonság a Twitter for Mac (ingyenes), a Flight Control HD és az Angry Birds desktop verziója.

Összegzésképpen elmondható, a kisebb problémák ellenére is minden esély megvan arra nézve, hogy nagyon sikeres lesz Mac-en is az App Store, és tovább nő az alkalmazásokat legálisan megvásárló (idáig is kiemelkedően magas) userek aránya.

Olvasd el a hozzászólásokat is

70 Comments

  1. Installous for Mac-ről mi hír?

  2. Én a Cydia store-t várom.

  3. Van Apple Store is, ahol Apple termékeket lehet venni. Sajnos idehaza nem elérhető, de ezzel együtt már 5 online store van.

  4. engem 100-as hibával nem enged letölteni!

  5. @rami: indítsd újra a Mac-et, akkor menni fog.

  6. Van jó pár Apple bolt. Mi az amit ezekben nem tudsz megvenni?

    A fent említett app store is megy nálunk.

  7. installous és cydia már rég van osx-re. csak itt Findernek hívják 🙂

  8. Nekem tetszik, lehet fogok is progit venni innen….

    kicsit OFF

    De rég keresek egy progit iPhone-ra amivel a váráslásaimat tudom nyilvántartani, tehát ha élelmiszert veszek vagy akármit…. és nem emlékszem a program nevére, ha valaki meg tudná nekem mondani, azt megköszönném…

  9. nekem tetszik, de remélem minél előbb kijön a “jailbreak” macre is. először nekem is 100-as errorom volt, de restart megoldotta.

    most annyi a gondom, hogy a kereső néha rakoncátlankodik, és egy pici esztétikai hiba, hogy amikor töltődik lefelé az app, akkor ha ráviszem az egeret akkor csúnya szöveget ír ki..

    remélem cydia+installous for macről hírt adtok!

  10. @Reddly:

    sikerült kikutatnom sry….

  11. Nekem nagyon tetszik! 🙂 Vééégre! Erre vártam. Kár, hogy kevés ingyenes app van, remélem bővül ez majd elég gyorssan! 🙂 Hiba nélkül frissítettem. 🙂

  12. és benne van az egyik kedvenc indie játékom, a The Path, az első short horror game :O
    like!

  13. huhh.. már nagyon vártam! 🙂 és szerencsére nekem minden okés az App Store -ral egyelőre. kicsit télleg csekély még a kínálat, de ha ez is olyan ütemben fog nőni, mint az iphone és ipod -ok esetében az appstore -ban, akkor elég csecse kis dolog lesz.

    kicsi off: iphone 3gs 4.0.2 (t-mobile függő) … ahogy utána olvasgattam fél óra alatt arra jutottam, hogy függetleníthető. találtam is programokat hozzá: limera1n, redsn0w. a limera1n az függetlenít is, vagy csak jailbrakel?

  14. Tudja esetleg valaki, hogy kell “retina” ikonokat készíteni? A régi téma amit csináltam, abból az ikonok méretét egyszerűen megdupláztam, de sajnos nem lett jó, mert a kijelzőn is dupla akkora lett. Én meg azt hittem, hogy normál méretű marad, csak szebb, részletgazdagabb lesz…
    Most akkor a 76×88 pixel helyett mekkorákat kell csinálni? Vagy nem ilyen egyszerű már?
    És a háttérkép 320×480 vagy 640×960 legyen?
    Köszi előre is a segítséget!

  15. Vajon a CydiaSubstrate framework is kinn van már? 😉

  16. @tothandras: Nem okoskodásnak szántam, csak helyesbítésnek. Remélem nem vettétek trollkodásnak. 🙂

  17. Off

    Sorry az OFF-ért, valaki meg tudná mondani, hogy Cydiabol honnan tudnam letolteni az iBluenova-t? 🙂

  18. @H2CO3: Ha csinálnál egy olyan app-ot, amivel a Dock bal részén is lehetne Stack-et csinálni, azért nagyon hálás lennék 😀 Sztem ilyen dolgokra lesz szükség a Cydia Strore-ban.
    @Ifive: iOS 4 alatt úgyse megy.

  19. Szerintetek melyik a LEGJOBB ebresztos meg emlekeztetos alkalmazas iphone 4 re? A penz nem szamit! (–> installous)
    Elore is koszi!
    A helyesirasi es egyeb hibakert elnezeseteket kerem.

  20. @neonsun: Nem vettük annak 🙂 Mi igyekszünk legjobb tudásunk szerint dolgozni, viszont ebbe néha hiba csúszik (nem vagyunk tévedhetetlenek), ilyenkor pedig jó ha van valaki, aki észreveszi.

  21. A MoneyBook kell neked.Tökéletes kis költség nyilvántartó app.

  22. @costee: az a baj, most épp nincs os x-em, meg még ki kell találnom, hogy honnan/hogyan szedjem ki a developer tools nevezetű komponenseket az Xcode kissé zűrzavaros dmg-jéből… 😀 (nomeg mac-re nem írtam még appot, csak szifonra. Ezért nem ártana a rendes Cocoa framework-öt is elsajátítani, nemcsak a CocoaTouch-ot… Viszont, ha ezek megvannak, akkor örömmel csinálok Nektek ilyesmiket. 🙂 )

  23. Pici vicces off:

    Most vettem észre, hogy sötétben ha belenézel az iPhone 4 jack dugójába és be van kapcsolva a screen akkro a Jack belülről világít:D

    Apple világítós jackdugót árul:D

    Bocsi:D

  24. Sok jailbreak és Cydia poéngyáros: ugye tisztában vagytok vele, hogy ugyanúgy fel lehet bármit rakni az osx-re, mint eddig? 😀

  25. @jarodfree: Persze, csak olyan egységes “hooking” framework, mint iOS-re a MobileSubstrate, eddig nem létezett. 🙂 (pedig itt többek szerint kellene… 😀 )

  26. Sziasztok, elnézést az enyhe offért, nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy van e mód arra, hogy Mac-en magyar bill mellett tudjunk 0-át irni, halál, hogy emiatt mindig vissza kell váltani angolra. És amúgy crackelték az app store-t már van mód huncutkodni, de oldal még nincs ahol az appok fenn vannak:)

  27. Itt felesleges a Cydia és a többi! Ez nem iPhone ahol más megoldás nincs!

    Letöltesz egy free app-ot.
    A free app-on “Show Package Contetnts” Contents-en belül “_MASReceipt” kimásolod. Aztán aki már vett egy progit elkéred vagy letöltöd és felülírod. 🙂
    Már möködik is.

    h t t p : / / depositfiles . com / files / ergyqqeav

  28. Nem értem, miért és ki törölte a postom. Sajnálom, hogy nem lehet itt már segítséget kérni mint régen, dislike.

  29. @P.Balazs: senki nem törölte a posztodat, amire, ha feltűnt, azt írta az oldal, hogy “your comment is awaiting moderation”. a blogmotor adott kulcsszavakra szűr, és automatikusan moderációba vágta valamiért. mi meg nem ülünk itt egész álló nap, hogy percenként nézegessük, hogy mi került a moderációs listába. de amint lehet, engedélyezzük a hibásan megfogott kommenteket. a tieddel is ez történt, engedélyeztük. (mellesleg 1ó20p-t kellett csak várnod rá, hogy engedélyezzük…)

  30. H2CO3: jó eséllyel megkapjuk 10.7-el. 🙂 Meg a rendszer zárttá alakítását is…

  31. Itt nem lesz zárt a rendszer. Épp azért mert ámitógép…

  32. Sziasztok, kéne egy kis segitség. a spanomnak szeretném megcsinálni a teloját, iPhone 3G , most raktam rá a 4.2.1-et de aktiválást kér, hogy tudom aktiválni, valószinüleg külföldi mert se voda,telenor, t-mobile kártyával nem sikerült aktiválni. Ha esetleg az új 4.2.1 es Jailbrake megjön akkor ahoz lessz e aktiválás illetve függetlenités?
    segitségeket előre is köszönöm, és bocs az OFF-ért.

  33. Nagyon OFF!
    Előre is bocs!

    Van egy nagy gondom!
    Tavaly októberben hivatalosan hálózat függetlenítettem a 3GS-em a T-mobilnál. Akkor 4.0.1-es fw volt rajta. Most felraktam a 4.2.1-es fw-t, egy Telenoros kártyával aktiváltam a telefont a restore után. A hiba, hogy a GPS teljesen behülyült, Kecskemét helyett Pilisborosjenőn mutatja a helyzetem a Google maps. Ha visszateszek egy T-mobilos kártyát akkor jól mutatja az aktuális helyzetemet a telefon. A navigációs progik (Navigon, Tom-tom, Igo) nagyon nehezen akarnak GPS jelet találni, és a pociziónálás(helyzetmeghatározás) sem jó. Jailbreak nincs!
    Restore is csináltam vagy egy tucatszor, volt, hogy T-mobilos kártyával aktiváltam.
    Mi lehet a gond, és, hogy lehetne orvosolni a hibát?

    A válaszokat előre is köszönöm!

  34. @jarodfree: azon sem csodálkoznék… Vannak ilyen ellentmondásos dolgok az IT világban, pl. “Google respects your privacy” vagy “opensource.apple.com”. 😀

  35. @T_Z: az eléggé durva! Az Apple vagy jófej akart lenni, vagy jóhiszemű volt, de itt nincs az alkalmazások tulajdonképpeni futtatható fájlja kódolva! Még gyengébb védelem, mint az iOS AppStore-hoz van (mégcsak debuggerekkel sem kell trükközni…)

  36. Igen. Viszont egy dolgot ne feledjünk el. Egy zárt rendszert nehezebb törni. PL. iPhone. Ott sok minden le van korlátozva. Egy OP.rendszeren viszont mindenhez hozzáférsz. OSX meg nam arról híres hogy agyon védi a programokat. (Apple sem.) Nagyon sok esetben elég egy serial. Még egy példa: iLife csomag feltelepíted és kész. STB. (Gyári lemez esetleg letöltött.)

  37. @T_Z: hát igen… Ők tudják… 😉

  38. Tessek.. 🙂

    Flight Control HD 1.0

    h t t p : / / hotfile . com/ dl / 94982886/dc519de/ FlightControl10. zip. html

  39. Ha letöltök egy játékot,hogy tudom telepíteni,mert nekem nem engedi,valamit kiír,de nemtok angolul?!

  40. Nem appstore-s játékra gondoltam!

  41. @H2CO3: “Angry Birds” can’t be opened. Move “Angry Birds” to the Applications folder,and try again,

  42. @kovacscsi: csak letöltötted az appot, de nem tetted az alkalmazások közé! Mozgasd át a letöltött Angry Birds.app nevű mappát ide: /Applications !

  43. Most már meg az a baj,hogy kéri annak a kódját,akinek a nevén van a játék! 🙁

  44. Sorry Jadeye kicsit télleg elhamarkodtam, régen ha jól emlékszem nem kellett ilyen approvalra várni aztán most meg nem vettem észre:)) visszatérve valakinek nincs ötlete azt illetően h macre magyar billre hogy varázsoljunk 0-át?:)

  45. Nekem a macbookpro-n a 0 az 0.

  46. Érdekes, nekem a mid 2010-es van meg, amcsiban vettem és magyaron sehogy nem birom ráerőszakolni:(

  47. @kovacscsi: tölts le egy tetszőleges appot (free), majd az információs fájl (_MASReceipt) másold át a saját appodból a crackeltbe. Így, mint @T_Z

  48. @kovacscsi

    Olvass viszább. Ott a megoldás.

    Amugy nem fontos hogy az Applications mappában legen. Nekem minden játék Games-ben van.

  49. Sziasztok, valaki tud segiteni..
    olyan problémám van hogy ha bekapcsolom a mac appstore, akkor azt irja ki hogy “cannot connect to the app store” az elején még ment de mindig rákérdezet hova kapcsolodjon, de most már nem és be se jön a store, csak sima szürke háttér azzal a szöveggel amit irtam. Valaki ötlet?

  50. valaki valamien oldal ahol fent van egy csomo uj progi ien hotfileos meg ilyenekre gondolok. Az angry birds müxik faja 😀

  51. Hali!
    iPhone 3Gs-em van. Nem működik a GPS rajta. Navigon se igo nem talált SOHA jelet. JB-ve van. Google maps wifi alaján jól be tud lőne, de utcán, csak a várost találja csak meg. Valami ötlet, hogy mit csináljak? Biztos, hogy hardveres probléma van?

  52. Még annyit, hogy használtan vettem, és úgy kaptam JB-ve 4.1-el. Lehet ő szemetelte tele?

  53. Sziasztok! Adott egy 3G ,hogyan tudom aktiválni eredeti sim nélkül?

  54. @wow10: ha régi iBoot van benne, érdemes lenne megpróbálni redsn0w-val jailbreakelni egy friss restore után. Nekem anno a Geohot-féle jailbreaknál (blackra1n) volt ilyen probléme, miközbn a redsn0w-val mindig ment a GPS.

  55. Vagy ha jailbreak-elem akkor megoldható aktiválás nélkül is?

  56. @H2CO3:
    Nem tudom, milyen iBoot van benne. Hol kellene megnézni?
    Sajnos nincs információm, hogy hogyan lett JB-ve és függetlenítve.

  57. Segítsen már valaki légyszíves. Be kell egyáltalán aktiválni a telefont ,vagy lehet jailbreak+ultrasnow-al megoldani?

  58. @H2CO3:
    Megnéztem, új bootos a telefonom. Ez most azt jelenti, hogy hardveres a hiba? 🙁
    Mit próbáljak még meg?

  59. @wow10: Settings->General->About->Model. Ha a modell nevében “MC” van, az valószínűleg új iBoot, ha “MB”, az régi. Egyébként ha biztosra akarsz menni, bemész DFU módba, és a driverek közt megnézed, hogy 359.3 vagy 359.3.2-e a bootrom. Ha az utóbbi, akkor új. (recovery módban is meg tudod nézni: az iRecovery a -s kapcsoló hatására indít egy interaktív shellt, és amikor abba bejelentkezik az iBoot, a legelső sorban kiírja, hogy iBoot 358.3[.2] stb.).
    @Mkr: redsn0w aktiválja.

  60. @wow10: nem, nem azt jelenti, hogy hardveres. Semmi köze az iBoothoz. Ha kisebb, mint 4.2 (tehát 4.0, 4.1) iOS van rajta, akkor érdemes arra restore-olni, és úgy megnézni (ha 4.2-n vagy, akkor is tudsz redsn0w-val jailbreakelni, csak tethered lesz.)

  61. 4.1 van rajta. Restore-hoz kell egy régebben mentett backup? mert én JB+függetlenítve vettem az előző tulajtól. Vagy a restore full új szoftvert nyom rá?

  62. @wow10: próbáld meg backup nélkül. Pont az lenne a lényeg, hogy tiszta rendszerrel mit csinál. A redsn0w 0.9.6b6 verzióját használd.

  63. @H2CO3: Letöltöttem a free appot,de már ott elakadtam,hogy hol keressem meg a Show Package Contetnts-et pl.

  64. sziasztok
    az miért van hogy leszedek egy játékot a játék elkeszd tölteni és állandoan kilép..
    de nem csaka játékokbol
    nem tudjátok milehet ez??
    adolf

  65. @kovacscsi: Archive Mounter vagy Pacifist segítségével.
    @adolf666: csak a crackelt appok?

  66. @H2CO3: igen leginkább azok
    de van amikor az installousbol is kilép magátol-

  67. Jó lett,rájöttem,hogy kell csinálni! 🙂

  68. @H2CO3: Na akkor mit kell csinálni?:D


Add a Comment