fbpx Skip to content

Jadeye cikkéhez kapcsolódóan, gondoltam frissítem a daemonokkal kapcsolatos információkat az új verziójú iOS-ekre.

Először is, a cikk komolyabb érdeklődőknek szól, ha valaki elolvasta a korábbi daemonirtásos cikkjeim, akkor tudja mit értek ez alatt. Száraz szöveg, hosszú is, 91 daemonról szól, de hasznos. (Előre is elnézést, nem sokat foglalkoztam szórakoztató képekkel, vagy tördeléssel.) Ja, és a végére hagytam még néhány sebességgyorsítós tippet. A lista az iOS 4.2.1 alapján készült, iphonera, de persze iPadre, iPodra is használható a nyilvánvaló különbségeket figyelembevéve.

És a szokásos figyelmeztetés:

Fontos! Ha nem érted az itt leírtakat, vagy gondot okoz egyes részek önálló végrehajtása, inkább ne kezdj hozzá, mert könnyen restore lehet a vége. A Szifon.com nem vállal semmi felelősséget a leírtak meg nem értéséből vagy hibás használatából bekövetkező problémák esetén. Mindenki a saját felelősségére hackeli a készülékét!

Daemonlista, à la 4.2.1

A daemonokkal kapcsolatos alapvető információk benne vannak a korábbi cikkjeimben (mik ezek, mit csinálnak, hol vannak, stb.), ezért ennek a leírásától el is tekintenék, az eljárás is ugyanaz, ami felesleges funkció számunkra, és a telefonnak se létfontosságú, az törölhető (persze előtte az egész könyvtárról csináljuk egy backupot! – System/Library/LaunchDaemons – mondjuk a számítógépünkre).

A listát próbáltam úgy felosztani, hogy mindenki lássa, mi az, ami számára nélkülözhető funkció, mit törölhet és mit nem. (ja, és néhány helyen a neten eléggé hibás infók vannak fent egy-két daemon funkciójával kapcsolatban. Próba-szerencse módszerrel azért a legtöbb daemon feladata könnyen kitalálható. A rendszer működése is kicsit változott az előző verziókhoz képest, egy-két daemon új feladatokat kapott, és átkerült a nem törölhető listára… – tehát a néhány helyen látható különbségek a korábbi cikkemhez képest nem véletlenek)

1. Minden probléma nélkül törölhető, sőt ajánlott is 🙂

com.apple.DumpPanic.plistaz Applenek loggolja a telefonon a kernelpanic és hasonló hibákat. Felesleges.

com.apple.ReportCrash.(különböző típusúak).plist – összesen 6 ilyen nevű daemon van, ezek:

com.apple.ReportCrash.DirectoryService.plist
com.apple.ReportCrash.Jetsam.plist
com.apple.ReportCrash.plist
com.apple.ReportCrash.SafetyNet.plist
com.apple.ReportCrash.SimulateCrash.plist
com.apple.ReportCrash.StackShot.plist

A feladatuk a különböző típusú rendszerhibák loggolása, hacsak nem vagyunk fejlesztők, akkor feleslegesek.

com.apple.DumpBasebandCrash.plist – a baseband hibáit loggolja az Applenek, felesleges.

com.apple.CrashHouseKeeping.plist – egy újabb rendszerhiba-loggolós daemon. Töröljük.

com.apple.powerlog.plist – az akksihasználatunk figyeli, illetve a nem Apple által gyártott, azaz 3rd party töltők és dokkolók okozta inkompatibilitásokat loggolja. Felesleg.

com.apple.tcpdump.server.plist – az adatforgalomban keletkezett hibákat loggolja, netezés közben. Igazából felesleges, és törölhető, problémát nem okoz.

com.apple.wapic.plist – az iphone WAPI daemonja, biztosítja a kompatibilitást a kínai WLAN szabvánnyal. (A WAPI egy speckós kínai nemzeti szabvány a wifi biztonsági protokolljára.) Hacsak nem akarunk Kínába kiruccanni záros időn belül, akkor nyugodtan töröljük.

com.apple.marco.tcpdump.en0.plist – a marcoagent által naplózott hibák mentését végzi, felesleg. (A marcoagent a Wifi kapcsolódás hibáit figyeli.)

com.apple.apsd.tcpdump.en0.plist – a push notifications hibáit loggolja. Felesleg.
com.apple.apsd.tcpdump.pdp_ip0.plist – ugyancsak a push notifications hibáit figyeli. Felesleg.

Ezek voltak a szabadon törölhető daemonok.

Lássuk azokat, amiknek van valami tényleges funkciójuk is, bár a legtöbbször ez a funkció számunkra felesleges. Ezek akkor törölhetőek, ha az említett funkcióra nincs szükségünk. Természetesen, adódhat olyan helyzet, hogy mondjuk kellene, hogy tudja az iphone átmásolni mondjuk a haverunk SIM kártyájáról a névjegyzéket. Ilyenkor is jól jön egy backup könyvtár, ami mondjuk nemcsak a számítógépen van meg, hanem a telefonon is. iFile-al visszamásoljuk az eredeti helyére, reboot, és működik is a funkció (természetesen reboot nélkül is meg lehet oldani, Terminálban, de azt most inkább hagyjuk).

2. Van funkciója, de ha nincs rá szükségünk, töröljük:

com.apple.accessoryd.plist – dokkolók, FM transzmitterek kezelése, általánosságban minden olyan speciális kütyü kezelése, amit a szifonra rá tudunk dugni. Ha nem használjuk, törölhetjük, de inkább ajánlott meghagyni, a memóriahasználata minimális, viszont a rendszer működése mégis kicsit lasabbnak tűnik a törlése után.

com.apple.AddressBook.plist – a névjegyzékben, ha rábökünk egy névre, akkor kis időt kell várni, ezalatt a rendszer megnyitja a Mailt a háttérben, mert a Mail adatbázisa tárol minden egyéb infót a telefonszámon kívül. Tehát, ha valakinek van mondjuk beírva emailcím, URL, stb. Ha ez a daemon fut, kicsit gyorsabban történik ez a megnyitás, mintegy előkészíti, cacheli az adatbázist. Egy iphone 3GS, vagy iphone 4 tekintetében ez a cachelés teljesen felesleges, és csak a memóriát használja. A törlése után annyit fogunk észrevenni, hogy kicsit tovább tart ez a folyamat, de lehet hogy észre se vesszük. Teszteljük le, ha valakinek ez az időkülönbség feltűnő, visszateheti, egyébként felesleges, a törlésével semmiféle funkciót nem vesztünk.

com.apple.adlibd.plist – Steve Jobs személyreszóló reklámos üdvöskéjétől (iAd) én nem estem hasra, ha kitöröljük az iAd nem működik, de ettől a programjaink igen – legalábbis én nem találkoztam olyannal, amelyiknél gondot jelentett volna ez…

com.apple.AdminLite.plist – az AdminLite feladata a készülék feletti “kontroll” visszaadása a számunkra, ha úgy érzékeli a daemon, hogy egy program nem válaszol, vagy lefagyott, vagy csak túl hosszú ideig csinálja a dolgát, akkor bezárja a processt. Szerintem hasznos, viszont ha valakinek sokszor le szokott fagyni a Safari, kilépegetnek néha a programjai, akkor törölje ki, és a rendszer nem zárja be a processeket a lefutásuk előtt, akkor sem, ha nem válaszolnak.

com.apple.AOSNotification.plist – a MobileMe syncingért felelős, nem hiszem, hogy túl sok embernek lenne MobileMe accountja Magyarországon, de mindenesetre ha neked van, akkor ne töröld. Mást nem csinál.

com.apple.apsd.plist – a push notifications daemonja. Ha használod a push-t, ne töröld, ha nem, akkor nuygodtan. A törlésével minimálisan nő az akksiidő is, mert a telefon nem fogja ellenőrizgetni az Apple push szerverét.

com.apple.dataaccess.dataaccessd.plist – ha töröljük, megszűnik az online szinkronizálása a névjegyzéknek, naptárnak a Google fiókunkkal vagy a Microsoft Exchange-el. Aki csak az iTunes-szal szokta szinkronizálni a névjegyzéket, naptárat, annak felesleges, és törölhető.

com.apple.datamigrator.plist – ez a daemon felelős a SIM kártya névjegyzékének eléréséért. Ha kitöröljük, nem fogja tudni az iPhone átmásolni a névjegyzéket a SIMről. Ha nem használjuk – szerintem felesleg… – akkor töröljük.

com.apple.gamed.plist – a GameCenter daemonja. Ha nem szoktunk GameCenteren játszani, nyugodtan töröljük, attól a játékok még ugyanúgy elindulnak.

com.apple.iapd.plist – az AV kábel kompatibilitásáért felel ez a daemon, illetve egyes, az iPhone-ba dugható kütyük működéséhez ez is kell. Ha nem használunk AV kábelt, nyugodtan törölhetjük.

com.apple.itdbprep.server.plist – a zenék adabázisában való keresésért felel, ha kitöröljük, akkor az iPod alkalmazásban nem tudunk a zenéink között kezdőbetű szerint keresni. Egyébként maga a rendes keresőfunkció (értsd: beírod a szám címének egy részét, vagy az előadóját) a törlése után is működni fog.

com.apple.mediacontrold.plist, com.apple.mediaremoted.plist, com.apple.mediaremoted.alt.plist– mindhárom daemon a zenei alkalmazások irányítását teszi lehetővé,  a Task Switcheren keresztül, illetve a telefon hangosító-halkító gombjával – hogy világosabb legyen, pl.: ezek felelősek érte, hogy pl. a Pandorát tudjuk vezérelni, miközben a háttérben fut. Ha töröljük őket, a háttérben való zenelejátszás ugyanúgy menni fog, max. nem tudjuk irányítani a programot a TaskSwitcherrel, stb. Más mellékhatása a törlésüknek nincs.

com.apple.mobile.obliteration.plist – Ez a daemon felelős a telefonon az adattörlésért, ami a Settings, General, Reset-nél található meg. Ha arra rányomunk, akkor a rendszer aktiválja a daemont, és az szépen törli a felhasználói adatainkat. Bizonyos számú passcode elrontás után is ez a daemon felel az adataink törléséért, ugyanígy ha távolról akarjuk törölni az adatainkat, pl. Exchangen keresztül, akkor ugyancsak futnia kell ennek a daemonnak. Ha ezeket a funkciókat nem fogjuk használni, nyugodtan töröljük.

com.apple.printd.plist – az AirPrint szolgáltatás daemonja, ha nemhasználjuk, nincs kompatibilis nyomtatónk, stb, akkor törölhetjük nyugodtan.

com.apple.racoon.plist – a Virtual Private Networkinghez kell /VPN/. Ha nem használunk ilyet, esetleg azt se tudjuk mi az a VPN, akkor törölhető.

com.apple.scrod.plist, com.apple.VoiceOverTouch.plist – Gyengénlátó iPhone felhasználóknak szánt VoiceOver felolvasó szolgáltatás daemonja. Ha nem használjuk, törölhetjük.

com.apple.searchd.plist – A spotlight daemonja. Én ezt nem használom, ráadásul, ha ki van törölve, akkor is lehet keresni a Notesban, emailek között, stb. Sajnos a 4.2.1-nél, legalábbis iPhone 4 esetében, szükség van a daemonra a névjegyzékben való kereséshez, másképp hiába pötyögünk bármit is a Phone-ba, nem keres rá… Szóval ez mostantól inkább megtartandó daemon, de egyéni mérlegelés kérdése minden.

com.apple.search.appindexer.plist – a spotlight számára indexeli az alkalmazásaink listáját. Ha töröltük a searchd-t, akkor ezt is nyugodtan törölhetjük.

com.apple.syslogd.plist, com.apple.aslmanager.plist – az iOS loggoló daemonjai, ezek kezelik a rendszer különböző logjait. Régebben egészen nyugodtan törölhettük őket, a 4.1 óta a törlésük után néhány embernek problémái adódtak a GPS működésével, szóval egyéni kipróbálás után törölhetőek.

com.apple.UIKit.pasteboardd.plist – a copy-paste funkció működéséért felel. Furán hangzik, de ha van olyan, aki soha nem szokta használni a copy-pastet, az nyugodtan törölje.

com.apple.voiced.plist – Én nem használom a Voice Controlt, ez a daemon felelős a működéséért. Ha számodra felesleges a VoiceControl, töröld és kész.

com.apple.livetrace.plist – MobileMe daemonja, feltölthetjük vele az aktuális gps pozíciónk. Másra elvileg nem jó.

3. NE töröljük ki őket:

Írhatnám, hogy az összes többi ilyen, ami fentebb nem szerepelt, de hogy a funkciójukkal is tisztában legyünk, nagyvonalakban a fontosabbak:

com.apple.profilepolicyd.plist, com.apple.mobile.profile_janitor.plist – a programok egyéni futtatási környezetét biztosítja, elvileg nem csinálunk kárt a törlésével, de inkább maradjon.

com.apple.assetsd.plist – nem tudjuk pontosan mit csinál, de a URL-ek azonosításával kapcsolatos, plusz felismeri a push notificationsben és az smsekben kapott url-eket. NE töröljük.

com.apple.awd_ice2 vagy 3.plist – egy csomó daemon plistjébe, a többféle hardver miatt (iPhone 3G, 3GS, 4) belekerült egy új kulcs: LimitLoadToHardver. Ez a daemon  felelős a korlátozások érvényesítéséért, azaz, hogy pl. a mediaserverd tudja, hogy amin fut, az egy 3GS, és nincs megfelelő processzora egy adott videó lejátszásához – ez csak egy példa volt. Ne töröljük.

com.apple.BTServed.plist – a bluetooth daemonja, de valami miatt ez kezeli az airplane módot is egyébként. Ha töröljük a telefon extrém belassul, és majdnem irreszponzívvá válik. Remélem ez mindenkit elrémiszt a törlése felől.

com.apple.calaccessd.plist  – ha töröljük, nem fog működni a naptár riasztása, ráadásul még új bejegyzést se tudunk a naptárba írni.

com.apple.certui.relay.plist – a SpringBoard és az egyes programok közötti kommunikációért felel, pl törlése esetén az SBSettings Brightness csúszkája nem tudja, hogy mi a tényleges beállítás a Settingsben, és állandóan visszaáll középre.

com.apple.chud.chum.plist, com.apple.chud.pilotfish.plist – két UNIX-os maradvány a régi időkből… DE: ha töröljük, nem gyorsabb, hanem lassabb lesz a rendszer, úgyhogy maradjanak.

com.apple.CommCenter.plist, és hasonló kezdetűek: a CommCenter felelős azért, hogy telefonunk legyen, és ne iPodunk. Ha töröljük, be se bootol az iPhone.

com.apple.configd.plist – rendszerkonfigurációs daemon. Kell.

com.apple.daily.plist – a nem rendszeresre beállított ébresztésekért felel. Ha kitöröljük nagyot fogunk nézni reggel. Persze néhányan egyébként is, az oldalon már részletezett hiba miatt 🙂

com.apple.fairplayd.plist, és com.apple.fairplayd.N90, stb – a fairplay daemon felelős az AppStore programok Apple általi certificate-jének ellenőrzéséért. Ha nincs a daemon, semmilyen AppStore program se fog elindulni, csak a Cydiások, meg a beépítettek.

com.apple.gmmd.plist – az iPhone Debug daemonja. Ha kitöröljük, látható funkcióvesztést nem fogunk észrevenni, de a rendszer lassabb lesz.

com.apple.imagent.plist – a 4.2-vel ez egy új daemon, a kamerában készített képek mentését végzi, ha töröljük, akkor nem tudunk új képet menteni. Valószínűleg a HDR fotózás miatt kellett, bár ez csak tipp.

com.apple.itunesstored.plist – ez is az AppStorehoz kell, az AppStore működéséhez, hogy tudjunk letölteni, fizetni az accountunkkal, stb.

com.apple.locate.plist, com.apple.locationd.plist – GPS, helymeghatározás. Ez a két daemon adja át a pozíciónk adatait a rendszernek.

com.apple.lsd.plist – ezt eddig még senki nem tudta kitalálni, hogy mit csinál, de az biztos, hogy saurik tudja 🙂 a MobileSubstrate-hoz kell, beépül ebbe is, úgyhogy ne töröljük.

com.apple.managedconfiguration.mdmd és profiled.plist – rendszerkonfigurációs daemonok, ne töröljük.

com.apple.marcoagent.plist- a marcoagent a Wifi hitelesítés hibáit figyeli, ha töröljük, akkor néhány fizetős wifi hálózatra nem fogunk tudni feljelentkezni – pl szállodák wifije, ahol a Safari betölt egy bejelentkezési oldalt, miután csatlakoztunk az adott hálózathoz.

com.apple.mDNSResponder.plist – az Apple Bonjour rendszerének a megoldása az iPhonera. Ha szeretnék netezni, ne töröljük.

com.apple.mdt.plist- Ez a transitd daemon plistje. Ez felelős a 4-es rendszerben megtalálható Inbox-rendszer kezeléséért. Azaz: ha pl. letöltünk egy file-t a Safariban a Safari Downloaderrel, majd az iFile-ban rámegyünk, akkor felugrik egy párbeszédpanel, hogy melyik programmal szeretnénk megnyitni, ha a rendszerben többféle olyan program is található, amelyik az Info.plistjében tartalmazza, hogy az adott kiterjesztésű vagy MIME-típusú file megnyitására alkalmas. Tehát: letöltünk egy videót Safariban, iFile, rátappolunk, és ha mondjuk OPlayer és VLCPlayer is telepítve van a szifonon, akkor felugrik, hogy melyikkel kívánjuk megnyitni. Ezután, pláne ha egy méretesebb fileról van szó, várakozunk kicsit, majd a kiválasztott program megnyitja a filet. A várakozási idő alatt a transitd daemon átmásolja a file-t az eredeti helyéről a kiválasztott program mappájának Documents részébe, ott létrehozva egy Inbox könyvtárat. Ha ezzel készen van, meghívja a kiválasztott programot, és megadja neki a file elérési helyeként a saját Documents könyvtárában létrehozott Inbox könyvtárat. Erre az egész hercehurcára azért volt szükség, mert az AppStore-os programok, az Apple restrikcióinak megfelelően, sandboxoltak, tehát csak saját könyvtárunkon belül képesek fileokat létrehozni vagy megnyitni. Ha ez a funkció – ami azért valljuk be, eléggé hasznos- nekünk felesleges, akkor törölhető a daemon, a törlésének más következménye nem lesz.

com.apple.mediaserverd.plist, com.apple.midiserver.plist – médiafileok megnyitása. NE töröljük.

com.apple.mobile.installd.plist , .mount-helper.plist – a letöltött AppStore programok telepítését végzi.

com.apple.keybagd.plist, com.apple.securekeyvaultd.N90/stb.plist, com.apple.securityd.plist – rendszerintegritásellenőrzés, biztonsági ellenőrzés, hitelesítés. Ne töröljük.

com.apple.mobile.lockbot.plist, com.apple.mobile.lockdown.plist – a bootolás során az aktiválás érvényességét ellenőrzi. Ha töröljük, akkor jöhet a restore.

com.apple.MobileFileIntegrity.plist – ha szöveges bootunk van, és mondjuk egy rendszerhiba miatt lefagyás után bootolunk, látni fogjuk, hogy a rendszer szépen ellenőrzi a teljes partíciót, és ha valamelyik file sérült, javítja a hibát. Ez a daemon végzi ezt, ne töröljük.

com.apple.MobileInternetSharing.plist – az internet tetheringért felel. Igazából akár a törölhetőek közé is rakhattam volna, mást ezen kívül nem csinál. Ha kitöröljük, nem tudja a szifon az internetjét tetheringelni és ennyi. Csak hát annyira hasznos funkció néha…

com.apple.mtmergeprops.plist – a Settingsben lévő beállítások betöltéséért felel, ne töröljük.

com.apple.notifyd.plist – a különböző rendszereseményekről tájékoztatja a rendszer különböző processjeit. NE töröljük.

com.apple.sandboxd.plist – ez is a sandbox rendszer biztonságáért felel, illetve részt vesz a fentebb leírt trasitd-s megoldás működésében is. Ne töröljük.

com.apple.SCHelper-embedded.plist – a nevében az az SC a System Configuration-t takarja. Ennek megfelelően NEM szabad törölni.

com.apple.SpringBoard.plist – ezt ugye ne részletezzem, miért fontos.

com.apple.usbptpd.plist – a számítógéphez csatlakoztatásért felel, ha kitöröljük, akkor egyszerűen a továbbiakban hiába fogjuk rádugni a szifont a számítógépre, nem fog történni semmi, még tölteni se fogja az akksit, csak ha a 220-ba dugjuk. Biztonsági szempontok miatt esetleg lehet értelme a törlésének. Pl. ha olyanannyira fontos adatok vannak a szifonon, hogy azt szeretnénk, ha illetéktelen kezekbe kerül, akkor ne lehessen leszedni őket – legalábbis ne annyira egyszerűen… De egyébként értelmetlen a törlése.

com.apple.wifiFirmwareLoader.plist – a 4.2.1-ben nőtt a funkcionalitása a daemonnak, a törlése után nagyon lassú wifi csatlakozást, nem megbízható kapcsolatot várhatunk…. NE töröljük.

Tyű, hát röviden ennyi.

És a végére egy-két üdítő tipp, még további sebességnövekedés eléréséhez:

– Jadeye által részletesen leírt felesleges nyelvek törlése, de igazából egy iPhone 4-nél ez már nem érezhető, csak a régebbi típusoknál.

– Fontos: a Springboard.app könyvtárából (System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/) törölni az összes olyan png-t, aminek a nevében a shadow-szó szerepel. Ezek az árnyékoláshoz – ikonárnyék, mappaárnyék, az árnyékok a TaskSwitcheren, a programok neveinek árnyékai – szükségesek, a törlésükkel egy érezhetően fürgébb SpringBoardot kapunk. A törlést a legkönyebben úgy vihetjük véghez, ha iFile-ban elnavigálunk a könyvtárba, és a keresőmezőbe beírjuk, hogy shadow, utána egyenként törölhetjük őket.

– néhány rendszerbe beépített alkalmazás törlése, vagy átnevezése: egy jailbreakelt szifonon az alkalmazások tényleges elérési mappája a private/var/stash/Applications.blabla könyvtár. Itt csücsül néhány diagnosztikai alkalmazás is, illetve olyanok, amik feleslegesek: nem kell törölnünk se őket, elég ha egyszerűen totalcommanderben pl átnevezzük a könyvtárat az alkalmazásneve.app-ről alkalmazásnév-re, tehát töröljük a .app kiterjesztést. Ezzel a rendszer nem fogja feleslegesen beindexelni őket. Ilyen:

AdSheet.app – ha nem akarjuk az iAd előnyeit,

Contacts-iPhone.app – nekem teljességgel felesleges a különálló névjegyzék alkalmazás, én törölni szoktam,

DemoApp.app – fenetudja mit csinál, sok funkciója nincs, és felesleges,

FieldTest.app – az aktiválásával a rádiójel erősség dB-ben kiírt értéket mutatná a rendszer, egy szervízkód bepötyögése után, de felesleges, mivel a törlése/átnevezése után is képesek leszünk ezt a funkciót elérni az SBSettings beállítóprogramjából, a System Options menüpont alatt, Numeric GSM néven. Tehát nyugodtszívvel törölhető/átnevezhető,

GameCenter-iPhone.app – ha nem használjuk, bátran nevezzük át,

Nike.app – ugyancsak, ha nem használjuk, nevezzük át.

Hát ennyi kb. Remélem hasznos volt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

45 Comments

  1. Nem semmi cikk 🙂 Komoly munka van benne.

  2. még 3GS esetében nem is biztos h megpróbálnám ezeket de mivel 3G van előttem ezért nekiülök 😀

  3. Hey!

    Köszi szépen a cikket! Nagyon komoly!
    Gondoltam nekiállok és elakartam menteni a dolgokat erre találkoztam valami furával: T-POT egyszerüen csak \var\mobile -ba nged be :/ nem igazán értem miért… lehet hogy mert ez egy MC-s 3GS?
    A régi 3G-men simán ment 😀 már rég használtam T-POT-ot… valaki esetleg ebben tudna segíteni?

    Köszi 🙂

  4. köszi a cikket nem semmi 🙂 osztom az admin írását, ha nem i4 lenne nekikezdenék 😀

  5. iOS 4.1-en is működik. Köszi!

  6. na, megcsináltam 4.2.1 3G-n . Azokat a daemonokat töröltem ki csak ami ajánlott volt mert a többit fontosnak tartottam. Jelentős gyorsulás észlelhető, gyorsabban nyílnak meg az appok. Köszi sokat segített.

  7. @costee: ezt én is alátámasztom! (3G, 4.1)

    köszi a cikket, nálam is gyorsabban pattognak be a dolgok! 🙂 (plusz nálam “nyelvtelenítés” is volt, de ez mintha jobban megdobta volna a sebességet).

  8. Ja, és persze kapcsoljátok ki a Settingsben a Spotlightból minden olyan pontot, amit nem használtok. Egyébként érdemes ám iphone4-en is, a gyorsból eljut az ember a hihetetlenül gyorsba. Én az iphone 4-emen is megcsináltam, és látszik-érződik a különbség.

  9. Köszi a cikket, 3G-m lévén én is töröltem a “szabadon törölhetőek”-et :] Nem stopperoltam, de észrevehetően gyorsabban nyílnak meg az appok. Köszi még egyszer ;]

  10. köszi a cikket, fogom asszony 3g-jét aztán szépen megtunningolom, már az előző két cikk-ekben leírtak is tutik voltak, azokkal is sokat lehet dobni a 3G-n!

  11. Kinek van kedve a szájába rágni azoknak a folyamatot, akik még soha nem csináltak ilyet viszont nagyon szeretnének? ^.^

  12. hát én most csináltam ilyet először, annyira nem volt bonyolult 😀 leszeded cydiából az iFile- nevű progit, elindítod, megkeresed a mappát ahol vannak a daemonok, majd kitörlöd őket 😀

  13. A Demoapp.app nem más mint amit a T-Mobile boltjaiban is láthatunk. Egy kicsi bemutató. Egy .mov kiterjesztésű videót kezel (minő meglepő dolog). Találtam egy aranyos leírást a neten, ahol egyszerűen a SpringBoardra kiteszi az ikonját és ha egy videót bemásolunk /private/var/mobile <= ide aminek az a neve, hogy Demo.mov akkor a Demoapp.app rábökése után el fog indulni. Vagy ha simán Reboot-ot vagy Respring-et nyomunk akkor is el fog indulni. Ha pedig ki akarunk lépni belőle akkor megnyomjuk a Home gombot. Ennyi az egész. Csak nem tudom, hogy az üzletben lévő telefonon, hogyan tudnak bejutni /private/var/mobile <= ide jailbreak nélkül. Erre kíváncsi lennék 😀

  14. Húbakk… 😀 Köszönjük! Régen (iOS 3.x) csináltam én is a 3G miatt, de a 4-es sw óta nem mertem, nehogy restore legyen. Holnap viszont nekiállok! 😀 (egyébként, mikor először iOS 4-re frissítettem, elhatároztam, hogy se multitasking/wallpaper hack, se MobileSubstrate stb. nem kerül fel, de multitask nélkül kényelmetlen, wallpaperrel sokkal szebb a teló, a MS meg kell, mert elkezdtem arra is fejlesztgetni. Úgyhogy nekem nagyon kapóra jön, még1x kösz!)
    @akos_brother: SSH-n vagy valamilyen fájlkezelőn keresztül (Total Commander, Cyberduck stb.) a törölhetők között felsorolt fájlokat törlöd a telóról. Itt vannak: /System/Library/LaunchDaemons/ majd reboot, és kész. TÉNYLEG csinálj backupot, kellhet.

  15. @deddy: vagy vak vmi spéci tool á, vagy csak egyszerűen bemásolják valahová (a szifon filerendszere alapból chroot-olva van a /private/var/mobile/Media mappába, ez elérhető JB néliül is…)

  16. Így tovább fűzve az előző gondolatot, honnan tudjuk, hogy a viszonteladók illetve a fejlesztők nem használnak szervízkábelt vagy egy spéci iTunes for developer progit más portokkal, ami enged egy valamilyen szintű fájlkezelést az ikütyün belül?!
    Csak egy kérdés.. Lehet, hogy megkönnyítené a Jailbreak-et 😀

  17. John!
    Ez kell a T-POT -hoz, Cydia-ról a vasra az “afc2add” illesztő file i4-esetében

  18. Valaki segítsen az itt megadott fileokat az Ifile vel szeretnem torolni de nem engedi nem tudom atnevezni sem meg semmit sem van rá valami megoldás mit kellene allitanom hogy engedje????? Köszi

  19. köszi a cikket, nagy vagy!

  20. @cruelcoyoti: nekem is csinált ilyet a crackelt verzió. Azt kell tenned, hogy letöltöd az eredetit, majd megnyitod, használod egy kicsit, aztán mehet vissza a crackelt. Így már rootként fog futni az app, és engedi a törlést.

  21. Tényle nem semmi. Én kipucoltam az i4-emet és érezhetően gyorsabb lett, ill több a szabad ram is. THX

  22. Azt meg tudná-e nekem mondani, hogy gyári független 3G esetén, telenoros kártyával vajon miért nincs tethering? Ez normális? 4.2.1, nem JB-elt. Látom, hogy van rá daemon, de csak ezért nem akarom jailbreak-elni, ha nem muszáj.
    Köszönöm.

  23. Gratulálok a cikkhez és az előzőekhez is! Akartam már kérdezni, hogy most, hogy így elhaladt az IOS továbbra is jók-e ezeke a törlések, de itt is az új cikk, nagyszerű. Nekem durván érezhető lett a különbség!

  24. Tetszik ez a cikk…! Azt kel hogy mondjam. Bár nem állok neki, Mert már nem sokáig lesz meg a szifonom.. (Valószínűleg, Sajnos). De majd ha hozzájutok a a szifon 4 -hez, majd akkor…. De ez legyen egy akkori probléma.

  25. Köszi! Nagy rajongója vagyok a tuning cikkeidnek!

  26. Gratula az ironak 🙂

  27. sziasztok.
    remélem ez megoldás lesz a 3g lassulására. 🙂
    ha valaki megcsinálta 3g-n légyszi írja meg, hogy milyen lett.
    biztos sokunkat érdekli a dolog..
    köszi.

  28. @honda.racing: és a 10. komment is 😀

  29. Sziaszrok, engemaz erdeklne ha vmit netan elrontok, akkor egy sima restore val mar megy is a vas?

  30. Megcsináltam én is a 3G-men, tényleg gyorsabb lett 🙂

    @SASS: Igen.

  31. 🙂
    köszi

    sorry, csak nem tudtam olvasgatni, mert dolgozom, csak 1 peercre tudtam benézni az előbb..
    lett olyan így, mint 3.1.3?

  32. Na akkor nekiallok en is !

  33. SSH Terminalba az SSH Site hoz mien adatokat kell megadni… nem nagyon vagom… vki segitene?
    A folosleges Daemonokat torolotem, most pedig a nyelveket szerentem Terminal segitsegevel meg a langdel scriptel.

  34. @gunar: Köszi szépen! 🙂

  35. a total commander lehet hogy azért nem nyitja meg a t-pot “mappát” a hálózati helyek között mert újabb mint amit a t-pot ajánl, vagy mi lehet az oka??
    Kösszi

  36. megoldódott

  37. Nagyon hasznos leírás. THX bzolkaa. Nekem még 4.2 van a 3G-n, de hamarosan frissítem és mindent megcsinálok rajta, hogy a lehető leggyorsabb legyen és persze minden funkció benne legyen ami nekem kell 🙂
    Annyira lusta vagyok nekiállni 🙂

  38. ha vki próbálta 4.0-n jelezze kérem h hasznos volt-e!!
    Kösszi

  39. Ezt vártam már honapok ota. ismét nagyot alkottál, a régi leirásaidat is végigzongoráztam anno. Mostmár minden egyes ujrahuzás utáni alap dolog 🙂 Le is tesztelem. Big thx a munkádért.

  40. Nyelvtörlés és az uj cikk + a régi finomhangolás = 62mb free mem, és érezhetöen könnyebben nyitja meg a dolgokat. juniusig kihuzza, utána jön a 4eske:-)

  41. Sziasztok !

    Valaki aki tudja irja le legyenszives mit jelent 3GS-nél az hogy régi boot-os…

    JB-elni szeretném a telót csak olvasgattam hogy a 4.2.1-es szofthoz létező jb eljárás akkor okés ha a 3GS régi boot-os…

    aki érti ezt legyenszives irja pontos hogy is van ez.. nagyon köszi

  42. Off
    Tudja valaki kb mikorra várható a gyárilag 4.1 es soft unlockja iphone 4re?
    vagy a 4.2.1.
    nekem tmobilos gyári 4.1 és már nagyon várnám, hogy független legyen.
    köszönöm.
    Üdv.

  43. @miv@cactusdev: Sajnos nálam is ugyan ez a probléma. Valahogy eltűnt a tethering a beállításokból (pedig a daemon a helyén van)! Tud valaki segíteni?


Add a Comment