fbpx Skip to content

Sok próbálkozást láttunk már az iPad-es magazinok kapcsán, és kevesen találták el azt a megjelenési formát, ami még nem veszi el a magazin-jellegét a dolognak, ugyanakkor innovatívan kihasználja az iPad nyújtotta lehetőségeket. Ezekkel kapcsolatban már írtunk korábban is cikket, akkor a Popular Science megoldását néztük meg behatóbban.

A digitális magazinok könnyű műfajnak tűnhetnek, pedig egyáltalán nem egyszerű egy ilyet csak úgy összedobni, hiszen oda kell figyelni arra, hogy a túlzott interakció ne menjen esetleg az olvashatóság rovására. Ne legyen benne, csak a szükséges mennyiségű kattintható, huzigálható, birizgálható tartalom, hanem csak annyi, amitől a szimpla szöveg életre kel, de nem ugrik azonnal a torkodnak. Nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt.

Tegnap reggelre a Sanoma Budapest Zrt. hívott meg minket egy exkluzív bemutatóra, ahol a címben említett Story magazin iPad-es kiadását mutatták be nekünk. Sem admin, sem én nem tartozunk a Story magazin olvasótáborába, de a Sanoma olyan alkalmazást tett le elénk, hogy észrevétlenül végigolvastuk magát a kiadványt is. 🙂

Az ilyen digitális magazinoknál nagyon fontos még az elején elhatározni, hogy milyen terjesztési technológiát szeretnénk használni: “kiosk” vagy “standalone” app. A kiosk app esetén az alkalmazás csak egy keret, amiben az egyes számokat az alkalmazáson belül vásárolhatjuk meg, és tölthetjük le; míg a standalone app választásakor minden egyes szám egy külön alkalmazás. Mindkét változatnak megvannak az előnyei, de egyben a hátrányai is.

A kiosk megoldás esetén a keretalkalmazás elfogadása legelső alkalommal hosszabb időt vehet igénybe, de utána már egy új szám alkalmazáson belüli kiadása esetén tarthatóak a határidők. Ezzel szemben a standalone alkalmazás esetén minden egyes szám megjelenése előtt azt az Apple-nek újra és újra el kell fogadni. A Sanoma tehát a kiosk-típusú megoldást választotta.

Odafigyeltek arra is, hogy az álló és fekvő nézet esetén más és más legyen a tördelés, illetve egyes interakciók csak az egyik, vagy másik helyzetben érhetőek el. Az álló nézetben ők az olvasást választották fő funkcióként, a fekvőben pedig a képnézegetős, vagy a tartalom függvényében szélesebb képet igénylő részeket vagy interakciókat jelenítik meg. Az egyes nézetek esetén így az elérhető funkciók is dinamikusan változnak.

A Story kapcsán negyedéves kiadást tervez a Sanoma, amiben nem a nyomtatott Story tartalmai jelennének meg elsősorban. Olyan exkluzív anyagok lesznek benne, amiket a print verzióban nem is lehet megjeleníteni, hiszen a nyomtatott sajtó például nem tartalmazhat videóbetéteket, interakciót. Itt az interaktív, valamint a képes- és videótartalmokon van a hangsúly.

Egyúttal a Sanoma önmagának is feladta ezzel a leckét, hiszen alkottak egy olyan tartalmat, aminek az innovatív színvonalát a következő lapszámokban is minimum fenn kell tartani, vagy esetleg a kreatív megoldásokat az új kiadásokban még felül is kell múlni, hogy az olvasó számára ne legyen megszokott és így esetleg ellaposodott az egész.

Összegezve: szerintünk a Sanoma egy olyan tetszetős és egyedülálló megoldást hozott létre a magyar sajtóban, ami a többi kiadónak is alaposan feladja a leckét.

Egy gyors videó az alkalmazásról:

A Story Magazin ingyenesen érhető el az AppStore-ban (1.6MB), és az első szám az alkalmazáson belül tölthető le, szintén ingyenesen (kb 250MB): Story Magazin iTunes link

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Tényleg jóóóóóó!

  2. iPhone 4, 4.2.1, redsnow
    Nem tudjátok miért nem kapom meg az MMS-eket amiket meg kellene kapjak?
    Köszi!

  3. Kifejezetten igényes, gratulálok!

  4. sajnálom az embereket akik ilyeneket olvasnak;)

  5. @The Man: Állítsd át a jogosultságot WinSCP-vel 7777-re és meg fogod kapni

  6. Nem ilyen hülyeségeket kéne postolni hanem iphone 4 függetlenítésről akármit!! mert nem tudom használni szinte nem volt értelme megvennem!!

  7. @Robi91:

    Es elotte tudtad, hogy meg nincs megoldas ?

    A minositeseidre hasznalt energiadat meg hasznald masra ….

  8. @Robi91: köszönjük az igazán hasznos és a témához szorosan kapcsolódó kommentet, illetve a feltételezést is, hogy rajtunk, és a posztjainkon múlik a függetlenítés… amikor megvetted a készüléket, nagyon jól tudtad, hogy nincs függetlenítés. senki sem kényszerített, hogy megvedd. a legális függetlenítés is elérhető, fizesd ki a díját, és kész. de attól, hogy itt nyávogsz, még bizony nem lesz hamarabb függetlenítés. de senki sem tart vissza, hogy te magad csinálj egy függetlenítést… már bocs…. whtvr…

  9. Előre is elnézést kérek , hogy ide írok, de nagy szükségem lenne a segítségetekre. Ma a szifonom teljesen leszerettem volna takarítani és úgy gondolom elkövettem egy hibát. A beállítások /Általános/ Visszaállítás .-on belül rányomtam az “összes tartalom , beállítás törlése” opcióra. Azóta a szifon nem tud bebootolni csak forog a reloading karika. A készülék 3GS új bootrom 4.0.1 !
    Van bármi lehetőségem hogy custom fw.-et tegyek vissza ahol fenn áll a függetlenítés lehetősége. Vagy valakinek bármi ötlet??

  10. Ha van SHSH mentésed akkor mehet a restore tinyumbrella tss szerverrel….


Add a Comment