fbpx Skip to content

Bizonyára köztetek is akadnak olyanok, akik ébredés után – hozzám hasonlóan – nehezen tudják megtalálni a helyüket az univerzumban. A darabos mozgás és az üveges tekintet azonban csak a külső szemlélő számára vicces, az ember ilyenkor hajlamos félig üresnek látni a poharat. Persze, próbálkozhatunk kávéval, és egyéb éberségfokozó löttyökkel, de a problémát ezzel nem oldjuk meg. Szerencsére, a szállóigévé avanzsált mondat itt is igaz, “There is an app for that”. Esetünkben a Sleep Cycle.

Az app nem új, de mivel nemrég átesett egy komoly frissítésen, amelynek hatására ötször pontosabbá vált és megkapta a Retina Display támogatást, elérkezettnek láttam az időt, hogy szavakba öntsem tapasztalataimat. Mielőtt belevágnék az ismertetőbe, fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Sleep Cycle hajlamos megosztani a felhasználókat. Vannak, akik váltig állítják, hogy reggel egészen más fényben látják tőle a világot, ám mások szerint az egész csak humbug, esetleg placebó hatás. A kérdés egyébként jogos: vajon miért ébrednék kisimultabb ábrázattal egy mezei alkalmazástól?

Kezdjük egy kis tudományos alapozással. Kutatások szerint az alvás öt különböző, négy NREM (gyors szemmozgás nélküli) és egy REM (gyors szemmozgás) fázisra bontható. Az alvás kezdetén a NREM fázisba kerülünk, ami az éber állapothoz hasonló. Izmaink ilyenkor aktívak, de szívritmusunk és légzésszámunk csökken. Alvásunk az első NREM fázisban a legfelületesebb, majd agyhullámaink fokozatosan lassulni kezdenek. A harmadik és a legmélyebb alvást nyújtó negyedik fázisban testünk már energiaszintünk helyreállításán munkálkodik, ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is. A REM fázis teljesen más: gyors szemmozgások, szabálytalanabb, gyorsabb, kevésbé mély légzés, mozogni képtelen végtagok jellemzik. Ebben a szakaszban az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, életünk szervezésében vesznek részt.

Egy éjszaka során átlagosan négy-hat, 90-120 percig tartó alvási ciklus figyelhető meg. Egy ciklusban négy NREM és egy REM fázisra különíthető el. Ha a negyedik NREM fázisban próbálunk felkelni, alaposan fel kell kötni a gatyánkat, a REM fázisból ébredve ellenben frissen pattanhatunk ki az ágyból. A Sleep Cycle a megfelelő időpont eltalálásában nyújt segítséget.

Az ébresztés a következőként működik. Az alkalmazás az iPhone mozgásérzékelő szenzorával figyelemmel kíséri mocorgásunkat, ennek alapján elemzi alvási fázisainkat, és akkor ébreszt fel minket, amikor a legfelszínesebb alszunk. Cserébe némi kompromisszumot kell kötnünk, az alkalmazás ugyanis a beállított időpontot megelőző fél órában bármikor felverhet minket. Az említett frissítés után már lehet babrálni az idősáv hosszával is, de a siker érdekében érdemes inkább a gyári beállításnál maradni.

Az alkalmazás indítása után erősen ajánlott az Instructions fül tanulmányozása. Itt találunk némi iránymutatást az iPhone elhelyezését illetően. Röviden összefoglalva: a készüléket a párnánk mellé, a lepedő alá kell tenni, a képernyővel lefelé. Amennyiben nem vagyunk meggyőződve róla, hogy jó pozícióban van, a Test fülnél szerezhetünk felőle bizonyosságot. Az iPhone hangjelzéssel fogja jelezni az érzékelt mozgást. Az alkalmazás az első két éjszakát leginkább megfigyeléssel tölti, bekalibrálva magát. Ennek árnyoldala, hogy 40 százalékot zabál fel az aksiból. Az étvágya nálam később is nagy volt, 10-20 százalék.

Ha nem tetszik a default hangjelzés, a Settings fül alatt továbbiak közül válogathatunk. A dallamok jellemzően könnyedek, kívánni sem tudnánk jobbakat. Ha az ébredés után rutinosan 5-10 perces haladékkal szoktuk megajándékozni magunkat, nem árt a Snooze beállításaival is megismerkednünk. Az Intelligent módban egészen a beállított idősáv végéig, fokozatosan csökkenő időközökre odázhatjuk el a felkelés pillanatát, míg a Regular módban pontosan megszabhatjuk a lopott percek hosszát. A leginkább Szundi néven ismert funkció bekapcsolásához elég megkoccantani vagy felemelni a telefont. A beállítások között tovább mazsolázva változtathatunk az idősáv hosszán, a vibráción, az elemzést előtérbe helyezve kikapcsolhatjuk az ébresztést, kiléphetünk az összekapcsolt Facebook fiókból, illetve újra elvégezhetjük a kalibrációt is.

Az ébresztés időpontja az Alarm fül alatt állítható be, ahogy a hangerő is, amit érdemes csutkára tenni. A Start után ne felejtsünk el nyomni egy okét, különben csúnyán el fogunk késni.

Ha sikerül magunkhoz térni, alvásunk részleteit a Statistics fül alatt ismerhetjük meg. Az alkalmazás rögzíti, hogy mikor feküdtünk le, mikor ébredtünk, illetve, hogy az adott éjszaka és eddig átlagosan mennyit aludtunk. A legfrankóbb azonban egyértelműen a grafikon, amely alvásunk szakaszait szemlélteti. Az ábrát akár e-mailben és a Facebook-on is megoszthatjuk.

Ami a személyes tapasztalatomat illeti, nálam bevált a Sleep Cycle. Nem tudom, hogy az appnak köszönhetően, vagy csak mert szerettem volna elhinni, hogy használ, mindenesetre reggelente frissebben ébredek.

Az ára meglehetősen baráti, jelenleg 0,79 euró. Ennyiért talán nektek is megér egy próbát. Itt vásárolhatjátok meg.

SzifonJáték

Lájkolj és RT-z az alkalmazásért! A játék rendkívül egyszerű. Ha egy adott post “SzifonJáték”-kal kezdődik, akkor figyeljétek a twittert és a facebook-ot.

  • Facebook: Like-oljátok az adott postot a Facebook-on.
  • Twitter: RT-zzétek a posthoz tartozo szifon tweetet.

A like-olók és RT-zők között kisorsolunk 1-1, a postban szereplő programot/játékot, tehát jelen esetben 2db Sleep Cycle-t! :)

(FIGYELEM! Az Apple hülye szabályai miatt csak a magyar store-ban tudjuk oda adni az ajándékot!)

Olvasd el a hozzászólásokat is

73 Comments

  1. Már vagy egy hónapja megvan, de még nem próbáltam ki. Hétfőtől elkezdem használni. Hasonlóan hasznos alkalmazásokról szívesen látnék még leírásokat, és szerintem mások is. 🙂

  2. Mindig is nehezen ébredtem, ez remélem majd elhozza a megváltást :D.
    Megvéve, thx az ajánlót 🙂

  3. A cikk nagyon jo. grat. Az app meg jobb. En hetek ota hasznalom es az egyik legfontosabb alkalmazas most mar a telomon. Minden igy van ahogy le van irva, bar nalam van meg egy oriasi elonye. En ha mely alombol vagy szarul ebredtem eddig, akkor gyakorlatilag el volt b*szva a napom, csak asitoztam a melohelyen, halalos faradtsag kb delig. Miota sleep cycle-vel kelek, ugyanugy 5-6 orat alszok , de tok jol vagyok delelott is, es ez az ami naggya teszi nalam ezt az appot. Kotelezo beszerezni 🙂

  4. ipod touch 4G-vel is működik?

  5. Es mi a helyzet azzal az elmelettel, hogy ne tartsuk a telefont alvaskor a kozelunkben?? A brian challange jatek pl. erre sokszor felhivja a figyelmet. Mi a velemenyetek errol?

  6. Erre kíváncsi vagyok, ki is próbálom este.
    Igaz, rossz alvó vagyok, sokat forgolódom.

  7. mikor sorsoltok? mert ha ket het mulva akkor megveszem inkabb xd

  8. @Vucctok: airplane mód

  9. Azt még érdemes lett volna belefűzni hogy hasznos, de leginkább kötelező a szifon/tacs töltőre kapcsolása mert az app reggelre lecsutkázhatja az akksit főleg a régebbi modelleknél.

  10. @Vucctok: Mivel nekem éjszaka repülő módban van a telefonom, gondolom úgy nyugodtan lehet mellettem alvás közben is.
    IPad-on is műxik ez a cucc? Nem tudom mit tudna velem kezdeni, mivel én kb. 4-4,5 órát alszom és éjjel 2-kor kelek… És nem nagyon akarnék fél órával előbb kelni…

  11. adi ez le van irva appon belül instrukciokba… meg szep kep is van hozza

  12. @Godlike & Szpisti: Koszonom. Airplane mod jo otlet, igy fogom kiprobalni

  13. üdv!

    egy pár napja tesztelem egy ugyan erre a célre kitalált 50e -be kerülő Axbo ébresztőórával párhuzamosan (ahhoz a csuklóra kell felvenni egy kis cuccot éjszakára és az érzékeli a mozgást) és azt kell mondjam, hogy tök jól működik!
    Érdekes egyébként hogy a két ébresztő (szifon/axbo) 1-2 percen belül próbálja kiverni az álmot a szememből.

  14. Pardon. Nem Brian hanem Brain challenge a jatek amibol ideztem.

  15. az aksival nem lesz gond….
    230v az ágyam…5 fázisú kábel a legjobb barátom:P

  16. Sajnos már kipróbálni nem tudom, de az alapelvben hiszek. Igaz én általában óra nélkül kelek, magamtól így kevésszer vagyok mosotkakkanat…:) (pedig az óra is be van állítva, de sikerül előtte ébredni :))

  17. Hülye kérdés, de ha bejön egy hívás, nem bénul meg az app igaz?

  18. Hello!
    iPhone 2G-n működik?

  19. iphone 4 en hogy lehet imovie-ba saját videót szerkeszteni ami a fényképek mappában van? mert mikor tallóz az imovie akkor a video mappát nézi meg a photos-t de csak feketeség van nem mutat semmit. csak úgy megy, hogyha szinkronizálom a géppel?

  20. Működik ez akkor is, ha ketten fekszenek egy ágyban és mondjuk az egyik kb 2-3 órával később?

  21. @Abarol: a te keszulekedben lehet a hiba. Tap to insert media->videos, photos es ott latszik a teljes fenykepek mappa, nem kell szinkronizalni. Otletem sajnos nincs a megoldasra.

  22. 1,5 hónapja használom, nálam mindig eltalálja hogy mikor keltsen fel, igaz akkor sincs több kedvem, csak nem vagyok kómás:D

  23. @predikator: @predikator: Így van Predator 😀 már amennyire, és már amikor menthető a kevés alvásból adódó vagy felkelni nagyon nem vágyóból történő ébredés, elég normális ábrák jönnek elő én-felem ágysarkából. Nem is beszélve a szép chilles zenékre amik alapból benn vannak, és amihez már kell 1 nagy adag akarat hogy csak te kelj fel 🙂

  24. Sziasztok!
    TAKOCA: kérdezni szertnék tőled. Ezt irtad : (szifon/axbo) 1-2 percen belül próbálja kiverni az álmot a szememből….
    Ha az orád veri ki az ámot a szemedből mindig 1-2 percel elöbb akkor ha jol értelmezem a szöveget, ez az app nem ér semmit. Gondoljatok bele, az óra felébreszt, automatikusan mocorogsz valamennyit és kész már szól is a szifon.
    Ha viszont néha ez néha az ébreszt elöbb akkor meg minden rendben van 😉
    Lécci ird meg a tapasztalataidat.. Előre is köszi
    BB

  25. OFF:
    Hogy a rákba kell critical-t ütni Fruit Ninja-ban?

  26. 1probát megér reggel majd elválik hogy jó e:)
    off:iBlueNova 4.1 müködik rendesen nekem v miért nem jó.meg a cyndiába se jelenik meg

  27. egy olyan kérdésem lenne, bár nem vág ide, de 1, ha feltöröm utólag kilehet-e deriteni szerivzbe h törték-e? 2, tudom-e használni a game centert? 😀 tudom h nagyon hülye kérdések.. de még amatőr vagyok ( szifon4 amúgy )

  28. PepeSk8: igen ez már nekem is eszembe jutott 🙂

    tesztelni fogom és megírom, hogy mi történik

  29. Okok Takoca 😀

  30. @gorbi: nem jonnek ra hogy tort volt a telefonod, ehhez csak annyit kell tenned hogy mielott servizbe viszed csinalj rajta restoret. masszoval torolj rola mindent

  31. és egy ami kimaradt: mivel ajánlatos törni? 🙂

  32. limera1n-nel

  33. off

    iPhone tulajok! Valki közületek véletlenül nem gitározik és használ iRig-et? Tegnap vettem egyet és szívesen beszélnék róla valakivel aki ismeri.
    Köszi előre is! 😉

    on

  34. utolsó hátha valaki, amit gépre töltrök le progit, azt hogy tudom rárakni a szifonra? amit mondjuk innen: http://apptrackr.org/

  35. És mi van ha ketten alszunk egy ágyban?

  36. Gorbi, komolyan ezekre a kérdésekre nem találtál választ sehol, vagy csak szartál bele és szétoffolod az első cikket, ami eléd kerül, mi? Persze, “fontos lenne”, gondolom… Pfff

    Ez az alkalmazás nekem is bevált, már hosszú hónapok óta használom, érdemes kipróbálni!

  37. @gorbi: ugyanugy behuzod iTunes-ba, es synceled. kell, hogy legyen hozza AppSync-ed, amit pedig a hackulo.us-rol tudsz feltenni, ha nem lenne.

  38. @gorbi: itunes.. amúgymeg ott a kereső.

    Az én alvási szokásaimhoz nemtom hogy tudna alkalmazkodni.. Délelőttös műszakba van mikor 4kor alszok el és 5kor kelek. Olyankor még szeretném azt a fél órát “kiélvezni” :]

  39. Előre is bocs az offért!
    Restore-oltam a 3g-met 3.1.3-al, lefutattam a redsn0w 0.9.3b-t és ha elindítom a cydia-t, akkor reloading data-nal 10 mp mulva kilép. Mi lehet a megoldás?

  40. Rage csak 1 dollár? megvettem:) állat a grafikája 🙂

  41. Kipróbálom, elsőre nekem tetszik!

  42. @iPhawnR: Idézet a FAQ-ból: “How well does Sleep Cycle work with 2 people sharing a bed?
    Our experience is that it works very well. Normally your body will “block” the movement of the other person and the iPhone/iPod touch will not detect that movement.” Tehát, nem gond, ha ketten alszotok egy ágyban.

  43. Istenem! Az ilyenek, mint a gorbi, ezektől venném el azonnal a szifonját. Minek veszed meg, ha azt se tudod, hogy kell használni??? Tegnap is állok a t-mobile egyik üzletében, ott kapja meg a gyerek az új 3GS-ét anyucitól és nyomkodja a home gombot mint a hülye gyerek és bekérdez egy ilyet, hogy erre, hogy lehet könyvtárakat rakni? Pfff…csak olyannak engedném a szifon megvételét, aki előtte kitölt egy tesztet róla és elegendő az intelligenciája.

  44. Más.
    Milor lehet függetleníte az 5.14.02 basebandet?

  45. nemeth.laszlo – nem értelek. Ha tudod, hogy más a kérdésed, köze nincsen ahhoz amiről ebben a topikban beszélgetünk, akkor vajon miért teszed fel a kérdést??? Van erre is megfelelő topik.

    Istenem!

  46. Egy kérdés, ami IDE tartozik. iPod touch 1G-n megy ez az app? iphone 3GS-en megy? most az előbbi van, hamarosan váltani akarok az utóbbira. 🙂

  47. @iPoti: A 3GS-en biztos, hogy megy, én is próbáltam. Az iPod touch-ot is támogatja a FAQ szerint, de generációt nem írnak.

  48. @holden81: Köszi!
    Leteszteltem, elolvastam róla mindent. Tényleg akkor keltett, félálomba voltam, de csak akkor jöttem erre rá amikor ébresztett. Kíváncsi leszek a továbbiakban. Még abban kételkedem, hogy a grafikon mennyire mutathatja a valóságot..

  49. No kipróbáltam, csak fülessel működik sajnos itouch 1G-n. Nincs valami mód rá, hogy szóljon a hangszóróiból? Hiszen ha írok, az is kattog, akkor kell lenni valamilyen hangszórónak rajta… 🙁

  50. Ha valaki szeretné a zenéket, akkor nevezze át az ipa kiterjesztést zip-re, csomagolja ki, majd a Payload\GoodMorning.app mappán belül megtalálja mp3-ba a zenéket 🙂 nagyon jók, mennek telóra ébresztőnek!

  51. @iPoti: a kattogó nem igazi hangszóró. nem tud zenét lejátszani rajta.

  52. @Jadeye: igen-igen, rájöttem már. Csak nem értem, hogy milyen hangszóró az, ami csak bizonyos hangokat tud lejátszani o.O

  53. @iPoti: piezo-clicker a pontos megnevezése. olyan, mint régebben a kvarcórákban volt.

  54. @Jadeye: köszi az infót, olvasok a dologról! 🙂

  55. Hát nálam ez a program csodákra volt képes. Ma reggel próbáltam először. Mostanában eléggé kiegyensúlyozottan aludtam 7-8 órákat; mikor azonban ennél kevesebbet, mondjuk 6 órát, azt eléggé megéreztem egész nap.
    Mára megwzokottnál kevesebbet tudtam aludni, így viszonylag teljesen élesben vetettem be az appot. Tegnap este kételkedve hajtottam le fejem.
    Teljesen meg voltam lepve, mikor mindenféle erőlködés nélkül ébredhettem, majd azt mondtam magamnak: “Ez igen!”
    Lehet nem mindenkinél működik egyformán jól, nálam teljes mértékben bevált.
    Köszönöm, hogy felhívtátok rá figyelmem!

  56. Ja, és ami még érdekes, tényleg nem éreztem a nap folyamán a megszokodt fáradt érzést. Ja, és iPod Touch 2g, ha valakit érdekel.

  57. A grafikon 100% hogy az igazat irja, mivel valamelyik szombat este full reszegen mentem haza ejfel korul es csak beestem az agyba. Mely alom hajnal 5ig, akkor ugyanis kelnem kellett es irany dolgozni. Szoval egy atlagoa ejszakan van ket ora deep sleep meg ketto majdnem ebren es ketto felalomban. Vagy ezek masmilyen komboja. Ittasan meg generaltam lefekvestol ebtedesig deep sleep-et 😀

  58. Letöltöttem, és tegnap éjjel ki is próbáltam. Hát annyi biztos, hogy ötletes kis App, és a grafikon miatt érdekes is, de nekem nem jött be.
    Én általában pont azt utálom, ha az ébresztő akkor szólal meg, amikor épp megfordulok a másik oldalamra, hogy aludhassak még azon is egy kicsit. 😀
    Márpedig ez a progi pont ezt csinálja. Tudom, hogy van Snooze, de én egyáltalán nem mondanám, hogy könnyebben keltem tőle, vagy hogy frissebb lettem volna.
    De a grafikon érdekes. Azért még egy két éjszaka ki fogom próbálni, de így elsőre nem szerettem meg annyira. 🙂

  59. kipróbáltam én is!
    kell még pár nap amig megszokom, de a gyári ébresztőt is beállítottam biztos ami biztos… első alkalommal keveset aludtam, mintegy 6 órát.
    de ma kipróbáljuk hoszabb alvassál is!
    gratulálok a cikkhez és apphoz is a fejlesztőknek!
    bye

  60. Az elso ket ejszaka kalibralja magat, akkor meg nem pontos. En 1 honapja hasznalom es lehet, hogy csak placebo, de jobban kelek. Ezt tovabb is vinnem, hogyha placebo tenyleg, akkor is megeri nekem 🙂

  61. Igen, lehet kevésbbé jó hatás: pl ma reggelre a félórás intervallum pont egy olyan szakaszba esett, amikoris félig éberségből épp tartottam a deep sleepbe. Ezért vmivel kissebb volt a hatásfoka, mint tegnap 🙂 de még mindig jobb mint a korábbi megszokott.

  62. Szeretném kipróbálni, ha működik nagyon jó lehet. De…
    Letöltöttem, feltelepítettem, de nem indul el.2-3 másodpercig mintha jó lenne, a kezdő képernyő bejön, aztán kilép. Valakinek hasonló tapasztalat és főleg megoldás?
    Előre is köszönöm.

  63. Talán lényeges lehet:
    3G-ről van szó, 4.0OS

  64. @sitti: Nekem akkor csinált utoljára ilyet amikor egy jailbreakelt rendszert updateltem 4.0-ról 4.1-re, (a programok meg a beállítások és minden cucc rajtamaradt viszont a jailbreak értelemszerűen nem hiszen a root partíciót írta felül) és így nem volt telepítve még az AppSync, ezért ha egy tört appot akartam megnyitni nekem is az volt hogy rögtön kilépett.

    Neked is ezt tudom javasolni, hogy nézd meg fel van-e telepítve Cydiában az AppSync. Ha fel van és úgy se jó, akkor passz.

  65. Ez a grafikon vajon mennyire tükrözi a valóságot?
    Azt vajon honnan tudja h felébredtem (awake)?

  66. akinek kemény ágya van sztem ne vegye meg, én megvettem de gyakorlatilag majdnem a párnám alatt van a teló, mégis egész éjszakára deep sleepet ír, és nem érzi pontosan, hogy mikor fordulok, mert nem hullámzik, vagy rezeg az ágy alattam a keménysége miatt

  67. Én most a harmadik éjszakámat töltöttem vele és nekem nagyon is bejött, akkor keltett amikor a legjobb volt, gond nélkül keltem, semmi gondom nem volt, beértem a munka helyemre, és teljesen jól érzem magam… Mindenkinek ajánlom!

  68. Sziasztok 😀
    Azt szeretném kérdezni h ezt az appot fel lehetne-e valamilyen módon egy negyedik generácioa ipod nano-ra. 😀
    Előre is kösz:D

  69. @Ace1985: -.-” Ha beirnáád a Googel-be akkor kismillio találatot kapnál arrol h az véletlenszerű 😉 javitsatok ki ha nem :)))

  70. Kössz 😀 sejtettem 😀

  71. Azt szeretném kérdezni, hogy az első alkalommal tényleg 40%ot merít-e vagy csak hasraütésből mondta, mert nekem, ha kikapcsol, akkor csak géppel tudom újraindítani. Alvás közben meg nem tudom rátenni a töltőre, mert messze van a konvektor.
    Előre is köszi 🙂

  72. ja és 3Gs-em van


Add a Comment