fbpx Skip to content

…Tudjátok, hogy van ez, amikor az ember szintet lép. Kialakulnak az igények, aztán megtalálod azt, ami mindent tud, amire vágytál, sőt még azt is, amire nem is számítottál, amiről nem tudtad, hogy boldoggá tehet. Minden szép, minden jó, aztán lassan, amikor jönnek a kis problémák, úgy gondolod, benyeled simán, mert akkora az élmény, hogy “ez még bőven belefér”.

Ühüm. Egy ideig. Csak aztán rájövök, hogy nem vagyok fangirl. Mert ami zavaró, azzal kritikusnak kell lenni.

Nos, az App Store zseniális dolog, Nem vitatom. Valóban kinyílik a világ. És tökéletesen feltérképezték a fejlesztői az emberi pszichológiát, amikor megtervezték, hogy pontosan hogy működjenek a lehetőségek és a folyamatok a böngészés / vásárlás során. Nem fogok írni az örök háborúról a szabad szoftver vs biztonságos, zárt környezet témában, mert az már ezerszer lerágott csont, ezért nem is foglalkoztat. Hoztam egy szerintem megfelelő döntést, utána minek hisztizni. De nagyon sok olyan kis finomság van beépítve az App Store használatába, ami rombolja a tudatosan választók használati élményét.

De milyen lenne az én DreamStore-om?

Először is félretehetném a kiválasztott appokat későbbi vásárlásra. Ha épp villamoson ülök, lehet, hogy nem fogok meghozni egy vásárlási döntést, hanem szeretném később részletesen átolvasni a review-kat, Összehasonlítani más ajánlatokkal, demokat próbálgatni, stb… Ezt jelenleg nem tudom megtenni. Amit nem veszek meg impulzusvásárlásképp, azt elveszítem. És lehet, hogy ez sok vásárlót behúz a csőbe egy darabig, de hosszútávon nem biztos, hogy a rév-vám egyensúly még mindig megéri. Nekem biztos nem. Jelenleg ennek a hibának a foltozgatására csak a tell a friend funkció áll rendelkezésemre, de a saját zsenitelefonomon nem elvárható, hogy így kelljen kezelnem a saját kiválasztott appjaimat.

Ebből már csak egy lépés a wishlist: a genius nagyon jó, én használom is rendesen. De valljuk be, nem elég. mert ha saját magam is szerkeszthetnék szabad szavas listát arról, hogy milyen témákban megjelenő appokról értesítsenek, amit akár egy külön oszlopban böngészhetek, akkor az App Store-t sokkal nagyobb bizalommal nyitnám ki. Mert tudnám, hogy amit ott találok, azt én biztosan akartam. És akkor miért ne venném meg?

És ha már genius: imádom, hogy ki akarja találni, mit akarok. Legyen ilyen. De ami nem érdekel, miért nem tudom csökkenteni a prioritását, esetleg kihúzni a listáról? Miért nem lehet valóban perszonalizálni azt a felületet, amit ezért hoztak létre? (ideális esetben ezt a többi kategóriában is megtehetném, de persze üzleti szempontból ez nem elvárható)

Ha tökéletesen beállítható a készülékben, hogy szóljon, ha wifit lát, és még rá is kapcsolódik, ha akarom, egészen egyszerű megoldásnak tűnne, hogy beállíthassam, mi az az app, amit azonnal, akár 3G-n is le akarok tölteni, és mi az, amit csak wifiközelben szedjen le a teló. Nincs annál idegesítőbb, amikor egy letöltés közepén tíz percet kell várnod, mert épp nincs térerő a földalattin (és tényleg!). Persze manuálisan pause-olhatom majd újraindíthatom a letöltést, de könyörgöm, egy csúcskategóriás készüléknél figyeljenek már a lehető legjobb akadálymentesítésre…! Mert ha nem, akkor nem fogok útközben vásárolni. Amikor pedig a leginkább hajlamos lennék rá. hogy ne legyen ilyen fagyás, amin csak egy reboot segíthetett:

De tegyük fel, hogy fogom magam, és leszedek egy appot. jajdejó, még ingyenes is! Hm, kéri az AppStore-jelszavam a rendszer. sebaj, biztos szükséges a statisztikájukhoz, legyen, no para, megadom én szívesen!… De aztán amikor a következő, ezúttal már fizetett app esetében már nem kéri a jelszavam, hanem a buy gomb után azonnal elkezdi a vásárlást, egy kicsit meg vagyok sértve. Mert most csak én használom a telefont. De ha lenne egy gyerekem, nem lennék annyira vidám, ha leteszem a telót fél percre, ő pedig elkölt hetven dollárt, amíg megkeverem a rántást.

És amit mindannyian értünk, és utálunk, de egy új szempontból is érdemes átgondolnunk:

Teljesen egyértelmű, hogy miért kapom összevissza a shopping receipteket: mert így már nem is fogok rá figyelni, mikor mire költöttem. De egy webshop esetében vajon mennyire megalapozott jogilag, hogy nem tekinthetem át a vásárlásaimat?

Vagy ti tudtok megoldást a fentiekre?
Azért én szeretlek ám, AppStore! Csak ne legyél már béna. Neked okosabbnak kéne lenned, mint én, nem?…

(forrás: http://alwayswired.net/appstore-dont-mess-with-me)

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. üldözési mániád van

  2. Azért nem értem a dolgot, mert nekem minden esetben kéri a jelszót, akár free, akár fizetős appot töltök le.

  3. at tudod tekinteni a vasarlasaid ituneson keresztuk. a tobbi problemadra az appshoppert ajanlom
    (free ugyhogy jol gondold meg megveszed e talan egy demot probalj ki elotte)
    kisgyerek rosszalkodasra passlockot ajanlom
    foldalattinal meg kapcsold ki a cellular datat.
    csooo

  4. @baggins legeloszor igen de ha 1percen belul tobbet toltesz le akkor nem keri a csak az elsonel fizetos vagy nem egyre megy.

  5. ez a picsa k.rván ráér:D

  6. Igazából szerintem ez már a kákán is csomót keresek című fejezet! Ezt a metrós dolgot nem igazán értem mert az oké hogy elmegy a térerő na de minden telefonnál elmegy és ez nem a telefon hibája (az meg eléggé luxus lenne hogy föld alatt is kiépítenék a mobil hálózatot nem?:D) Az meg a másik hogy Magyarországon nincsenek azért annyira hosszú metróvonalak, most könyörgöm mér pont akkor kell letölteni azt a nyamvadt appot amikor metrózol. Ez már a tipikus most azonnal akarom nem ér rá egy percet sem. Én megmondom őszintén leginkább otthon szoktam appstore-zni nyugiban ahol nem lökdös senki, nem verik ki a telefont a kezemből és végig tudom olvasni hogy mit is tud… A másik probléma hogy most az a baj hogy nem kérdezi meg az appstore mindig a jelszót de a nyakamat tenném rá hogyha mindig megkérdezné akkor meg jönnének a cikkek hogy milyen szar ez az appstore mert idegesítő hogy állandóan megkérdezi. Kinek a pap…. Bár az appstore ezt megoldhatná egy egyszerű remind me gombbal és akkor nem lenne gond.

  7. Bocs az OFF-ért de egyik forumon sem találtam ehhez hasonló problémát:

    Sziasztok!

    Vki tudna erre a problémámra vmi megoldást:
    Nekem egy 3GS (SW: 4.0.2) a barátnőmnek egy sima 3G-s iphone-ja van(SW: 3.1.2). Az eredeti iphone fülessel normálisan működik a telefonálás és a zene hallagatás mind a két telefonnal(mikrofonba beszélve hallja a másik amit mondok, a fülesen lévő gombbal fel tudom venni és meg tudom szakítani a beszélgetést, zenét tudom léptetni, megállítani, elindítani).
    Pár napja vettem egy sennheiser MM50-es direkt iphone-hoz készített headset-et.
    A 3GS telefonnal minden működik rendesen, mint az eredeti fülessel, kivéve a hívásokat nem tudom a headseten lévő gombbal felvenni, vmint megszakítani.
    A 3G telefonnal semmi nem működik (egyedül a zenehallgatás ok, vmint telefonálás közben hallom h mit mond a másik). A gombot nem érzékeli sem hívásnál sem zenehallgatásnál. Ami a legrosszabb, hogy a mikrofon se működik a 3G-vel (nem hallja telefonálás közben a másik amit mondok)

    Vki találkozott már hasonlóval?

    Andris

  8. két szó:
    Quit bitchin’

  9. Emberek vagyunk mindig valami hibát keresünk a rendszerbe, és mindig van olyan akinek semmi nem jó.
    Ezt nem a cikk írójának szántam csak úgy általánosságba. Ugyan ez megy itt is a Jb miatt mindig van olyan aki sír hogy mikor lesz már stb.. Inkább örülni kell hogy lesz de ez csak egy porszer mindig van olyan aki beleköt mindenbe hisz emberek vagyunk 😀

  10. off:
    Valaki nem tudja, hogy a filerendszeren belül merre találom az iphoneon a levelezőprogram fiókjaihoz tartozó jelszavakat tartalmazó file-t? Vagy hogyan tudom kinyerni a passt a file-ból?

  11. Ah a szifon sose fagy ki soha nem akad. XD tokeletes os… no comment. Ugyanugy fagy es fos mint a tobbi. Es meg en lettem leszolva mikor mar kiakadtam miatta es kibaxtam a szifont a nyavajaba. Android is fagyhat, csak epp fele annyiba faj es ugyan azt tudja ugyanolyan gyorsan…

  12. sztem meg menj fel apptrackr-re és tölts le mindent aminek szép az ikonja:D

  13. Szerintem is vannak gondok a cikk írójának gondolkodásában…
    A wishlist-re rrazzerr már megadta a választ: appshopper, pont erre van, beállíthatod, azt is, hogy értesítsen, ha pl. leárazták egy régóta bejelölt kedvencedet. Geniust nem használok, így nem is tudok hozzászólni.
    Ez a metrón vásárlós rész maga volt a mélypont a cikk tekintetében, gázos.
    A jelszót meg elsőre azt írta, hogy ezért kéri mert kell a statisztikához, majd később megválaszolja, hogy miért kell, hogy ne vásárolhasson a készülékre más, csak a gazdája. Az első vásárlásnál még kéri, a következőkhöz már nem. Hogy mennyi idő kell elteljen ahhoz, hogy megint kérje, pontosan nem tudom, de nem több néhány percnél. A gyereknek meg ott a képernyővédő, amúgy is abszurd a példa.
    A számlákat pedig rendesen kapja az ember a beállított e-mail címre. Mondjuk csak a fizetősekről, ez esetleg lehet egy kritika, de arra pontosan jó, hogy nyomonkövessük, mennyit költöttünk.
    Volt még valami?

  14. Bocs a nyelvtani bakikért, kicsit kapkodtam…

  15. @Delludus3: Akkor Te vegyél Androidos telót és légyszi oda írogassál, ne itt rontsd a levegőt. Mi imádjuk a drága, törékeny, antenna hibás fagyogatós…(mit is szoktak még rá mondani a okoskák?) telefonunkat.

  16. Az én iPhone 2G-m 4 év alatt kb 5x fagyott le, mind 1 OS alatt amit elkezdtem szétmodolni (mint anno a Win XP-t mindenki) és ezt nem bírta. Újratelepítettem, és azóta sincs semmi baja. A wishlist tényleg jó lenne, már magatól is eszembe jutott, a többit nem tartom annyira hasznosnak. Köszi a postot.

  17. OFF:
    Elnézést az OFF-ért, de már szép lassan megőrülök….
    Adott egy 3G 4.0.1-el Jailbreakme-vel törve. Ezt szeretném 4.1-re felvarázsolni baseband upgrade nélkül. pwangetool 4.1.2-vel készítettem egy custom 4.1-et ami aktivál is. DE sehogy sem sikerül rátöltenem. próbáltam már több eszközön is… Volt hogy DFU-ba se akar menni (nyomom a power meg a home gombot, és vagy az itunes ába jön be, vagy ugyan elsötétedik a kéernyő, de amikor elengedem a power-t, akkor megint alma logo jön azonnal). Vagy ha sikerül is DFU-ba tenni, és shift restort nyomni, akkor meg 1600-át kapok. Próbáltam iREB-et is, akkor nem jött 1600 de nem indult el a csík, hanem alul pörgött az a kis ikon és várt). Már újraindítottam mindent (tel,PC,MAC) de semmi. Közben egy 3GS-re csont nélkül elsőre felment egy másik 4.1 custom fw…
    HELP!!!

    Köszönöm.
    ON

  18. Nem azt írta, hogy megoldhatatlan a dolog, hanem, hogy miért nincs ilyen alapban az AppStore-ban! És a cikk EZZEL foglalkozó részével teljesen egyet kell értenem! Ujjgyakorlat lenne az Apple-nek, mindenki jobban járna -sztem abban is van logika hogy hosszabb távon így több eladás-vásárlás lenne- , csak Steve bácsi vagy valamelyik “bigboss” nagyokos még nem bólintott rá, mert mindig kell vmi újdonság a keynote-okon!
    Hú ez a módszer de ismerős, van még pár hasonló dolog almáéknál! 🙂

  19. Na erre van-e megoldás??

    Home gomb nélkül, hogy tudom DFU-ba vagy recoverybe tenni a telefont? A történet egyszerű! Restore közben véletlen kihúzodott a kábel! A home gomb nagyon nagy ritkán müködik! Ötlet?

  20. Tudom, nem idevágó, de tv kábelen keresztül nem adja a képet a telo. Találtam egy tv out nevű progit a cydiában, de az meg nem jó a 4.1 sw-re.
    Mit tegyek?

  21. @baggins, @rrazzerr, @ollo: ha egyszer beírtad a jelszót, akkor 15 percnyi “grace period” van, ami alatt ha új alkalmazást töltesz le, annál nem kéri mégegyszer a jelszót ez alatt a 15 perc alatt. (az mindegy, hogy ingyenes volt, vagy fizetős, az se számít, hogy app vagy zene)

    @Taylor87: én jogosnak tartom a metrós felvetést, mert ő szerintem arra gondolt, hogy sokszor nem indul el magától az így megszakadt letöltés, hanem neked kell megállítani, majd elindítani, és akkor jobb esetben megcsinálja, hogy újrakezdi, vagy folytatja. nekem is akadt már be így letöltés, sőt, már olyat is produkált, hogy felénél állt a dolog, már volt ikonja is, de sem elindítani nem lehetett (hiszen még nem is települt fel), sem folytatni nem tudta a letöltést (mert már úgy érzékelte, hogy letöltve, telepítve), és közben ott volt rajta a töltést jelző csík. szerintem ez egy bug.

    a másik része sem feltétlen hülyeség, hiszen asszem most 20MB a 3G-n a max, de ha lenne mondjuk egy “download now” és egy “download later on wifi” opció, az csak egy kis szoftveres módosítás, nem nagy kunszt. és akkor ha wifire csatlakozott, már tölti is az appot, automatikusan.

    a jelszókérés tényleg lehet problémás. erre meg lehetne egy opció a settings alatt, hogy “use grace period when purchasing paid content – on/off”, és ki lehetne kapcsolni, és akkor meg minden alkalommal kérné a jelszót.

    @Andris11: esetleg mégsem kompatibilis a headset? én visszavinném.

    @flamer: a /private/var/Keychains alatt van de nem tudod kiszedni belőle egyszerűen, mert titkosított.

  22. @happly: home gomb csere, kb 9000. másképp csak akkor sikerülhet, ha épp elkapja a home gombot.

    @set79: esetleg várd meg, míg jó lesz 4.1-re. vagy írj a fejlesztőnek, hogy mikorra tervezi, hogy jó lesz 4.1-re. vagy guglizz rá, hátha van más, ami jó 4.1-re is.

  23. @Jadeye: Ha az egész LCD-t kicseréltetem akkor a home-ot is kicserélik?

  24. Bocsánat.. A komplett kijelzőt!

  25. @happly: nem. a komplett kijelző az csak LCD + érintőüveg. a home gomb az külön van, az az alsó csatlakozós részen van, kihangosító, mikrofon, dock connector.

  26. @Jadeye: Az én problémámra tudsz esetleg gyógyírt (17-es hosszászólás)? Most annyit próbálok, hogy visszarakok egy gyári 4.0.1-et (itt fut is a csík, tehát ez felmegy rá). Kösz

  27. @Korte68: a DFU-ba a pwnagetool segítségével kell tenni, különben nem fog felmenni rá a custom. a pwnagetool ilyenkor már lefuttat egy exploitot, ami lehetővé teszi a custom felrakását. ha az nem fut le, akkor 16xx hibák jönnek. próbáld újra.

  28. @Jadeye: Kösz, értem, és akinek nincs mac-je? Az iREB nem azt csinálja? csak nem nagyon sikerül DFU-ba tenni…

  29. Az appstore védelembe csak h beleszóljak.Én úgy csinálom a gyerkőcök miatt h settings-general-restrictions azt appstoret kikapcsolom.kész,ennyi.

  30. @Korte68: nem. az iReb nem futtat le semmi exploitot. ez csak Mac-en megy jelenleg.

  31. @ollo:

    Még sosem vettem semmit az AppStore-ból (sbSettingsel el is van tüntetve az ikonja, mint a többi “szarságnak” amit nem használok), csak néhány ingyenes appot, de én arról is kaptam emailben értesítést a hó végén =)

  32. hát ez a cikk ez egy vicc… :/
    @rrazzerr: “(free ugyhogy jol gondold meg megveszed e talan egy demot probalj ki elotte)” ezt a hsz-t lájkolom XD 😀

  33. @Jadeye: Kösz, sikerült ahogy mondtad…

  34. Kokrétan ideggörcsöt kapnék, ha az összes frissítés letöltés előtt be kellene írnom a 11 karakterű kódomat. Mert a gyerek? Nonszensz.

    Azért nincsenek benne az appstoreban, mert ezek nem valós igények.

  35. Nekem csak egy bajom van: ha nem a szifonról érem el az AppStore-t akkor az iTunes állandóan hitelesítést kér és újra beírom a kártyám biztonsági kódját ő pedig lehúzza az 1.59 EUR-t. iTunes-t újra tettem. Deauthorize – Authorize, semmi sem segít. Marad az iPhone-os töltögetés, nincs más ötletem. Jelszót is cseréltem… semmi sem segít.

    Amúgy engem nem zavarna ha nem kérne jelszót, nincs gyerek és rántást sem keverek. A teló alapból jelszót kér, tehát akárki nem fér hozzá a Store-hoz.


Add a Comment