fbpx Skip to content

HDR fotózásra alkalmas appok eddig is voltak az AppStore-ban, de a 4.1-es frissítéssel a gyári szoftverben is elérhetővé vált a HDR-fotózás, igaz, gyárilag csak az iPhone 4 esetén.

A HDR-fotózás röviden úgy működik, hogy a készülék három fotót készít: egyet alulexponálva, egyet normál expozícióval, egyet pedig túlexponálva, majd a három képből rakja össze a HDR fotót. De lássunk egy mintát, hogyan is néz ez ki:

Hogy mi ebben a jó tehát? A normál expozíciós képet alapul véve, a túl világos részeket az alulexponált, míg a túl sötét részeket a túlexponált képből véve vegyíti a normál képpel, ami eredményeképp sem beégett, sem túl sötét részek nem lesznek, hanem kapunk egy olyat, amin a legtöbb részlet rendesen látszik. Emellett természetesen a normál expozíciós képet is külön lementi a készülék, hogy legyen lehetőségünk választani.

Kisebb hátránya a dolognak viszont annyi, hogy a három kép elkészítése miatt a fotózás hosszabb időt vesz igénybe, így gyorsan mozgó “célpontok” esetén a képen ezek a “célpontok” elmosódottak lehetnek, mint például egy elhaladó autó, vagy repülő madarak, stb. Ugyanakkor ilyen esetben sincs gond, hiszen a normál expozícióval készült kép is külön lementésre kerül, így ha a HDR-képen bemozdult valami, akkor még mindig választhatjuk a nem HDR képet is.

Ezt a funkciót az Apple azonban nem tette elérhetővé a 3G vagy a 3GS esetén. Természetesen a jailbreak megjelenésével erre is lesz módszer, amit most meg is osztanánk veletek. (Azok számára, akik azzal az egyszerű feladattal nem tudnak megbirkózni, hogy mit jelent egy boolean-típusú változó, valamint nem férnek hozzá Mac-hez, nem javasoljuk, hogy vacakoljanak vele, tapasztalat ugyanis, hogy csak nagyobb problémát okoz, ha nem értenek hozzá.)

Teendők:

  • iPhone 3G esetén másold le ezt a fájlt a készülékről: /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/N82AP.plist
  • iPhone 3GS esetén pedig ezt: /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/N88AP.plist
  • Adj hozzá egy új kulcsot “hdr-image-capture” névvel, boolean típussal, “true” értékkel a “capabilities” szekció alatt, ez XML nézet esetén így kell kinézzen (az alapértelmezett persze a bináris plist, ahol ez így nem látszik…):
    <key>hdr-image-capture</key>
    <true/>
  • Mentsd el a fájlt, és másold vissza a készülékre, felülírva az aktuálisat, és ügyelve a fájl jogaira
  • Indítsd újra a készüléket
  • Próbáld ki az új funkciót a Camera app elindításával

Egyetlen hátránya a fentieknek, hogy jailbreak szükséges hozzá, ami pedig a 4.1 esetén jelenleg csak nemhivatalos PwnageTool segítségével érhető el custom firmware használata mellett, kizárólag régi iBoot-os 3GS esetén. Mi nem ajánljuk a nemhivatalos PwnageTool használatát, másrészt ez amúgy is csak a 3GS-sel rendelkezők kisebb részét érinti. Akinek új iBoot-os a készüléke, annak nem fog felmenni a custom firmware, kár próbálkozni. Emellett a gyári 4.1 telepítése frissíti a baseband-et is, így akinek fontos a függetlenítés, annak ismételten felhívjuk a figyelmét, hogy egyelőre NE frissítsen a 4.1-re!

Remélhetőleg ezen a héten már meg fog jelenni a 3G-re is a frissített PwnageTool, és akkor a 3G-sek már tudnak majd a baseband frissítése nélkül jailbreak-elt 4.1-re frissíteni. Sajnos a többieknek viszont egyelőre várni kell, amíg például egy, a “SHAtter”-re alapuló jailbreak meg nem jelenik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

47 Comments

  1. azert jadeye latom szereted ha vissza kerdeznek h kenegesd az egodat,
    nehez lett volna beirni egy konkret mintat a nepnek, tudod, szerintem
    sokakat meg fogsz zavarni ezzel a boolean tipusozassal….

    ha nem akarsz sok sok kerdest, akkor egy peldat de akar a konkret sort is kiirhattad volna….

    bye

  2. bar elnezest kerek, igazad van a 9to5mac comon sem irtak ki (es mas blogokon is csak igy nagykepuen van kiirva)… lehet tul sokat neztem ki beloled 🙂

  3. Es ki mondta, hogy mindenkinek kotelezo hdr fotozast hekkelni az ajfonjara? Neked pl fegyvert tartottak a fejedhez, hogy csinald? En egyaltalan nem vagyok nagy szakerto, megis tudom, mi az a boolean tipus es hogy kell hozzaadni. Neked meg meghagyom az irigykedo cinizmust. 😉 “bye”

  4. és ehhez 4.1 szükséges? mert nekem nem derült ki a leírásból. szóval 3.x-en nem fog menni? (iPhone 2G)

  5. GyK.:

    <key>hdr-image-capture</key>
    <true/>

  6. @zsakos.matyi: ?
    Látom kicsit le vagy maradva. Ez csak 4.1 alatt műkszik azokon a készülékeken ahol letiltották ezt a funkciót.

  7. @zsakos.matyi:
    légyszives legalább az első két sort olvasd el….

  8. @adan:
    🙂

  9. @zoltan: kedves Zoltan, ha Mac-en megnyitod a plist editorral a fájlt, akkor ezt bizony így kell hozzáadni, mert Mac alatt ez így megy. ja bocsáss meg, valóban, elfeledkeztem a windows-os kollégákról…

    csakhogy: pwnagetool is CSAK mac-re van. akkor tehát hogy lesz neked windows alatt jailbreak-elt 3G-d vagy 3GS-ed 4.1-el? jelenleg sehogy. momentán még mac alatt is valószínűtlen, hacsak nem régi iboot 3GS. tehát 90%, hogy Mac alatt fogod megcsinálni, vagy emiatt lesz Mac a közeledben. akkor miért is ne úgy írjam le, hogy bárki egy Mac-kel vagy hackintosh-sal megértse?

    a másik része meg: aki meg ennyire nem ért ahhoz, hogy meg tudjon csinálni egy ilyet: az jobb, ha NEM is kezd hozzá. tapasztalat.

  10. @Jadeye:
    ok reszben, viszont, ha egy wines kap egy custom ipsw-t akkor onnantol kezdve wines mivolta ellenere is 4.1es jb-s szoftvert tudhat magaenak aminek a plistjeiben turkalhat mac nelkul is.

    (amugy felraktam tegnap, viszont ultrasn0w utan megkergult a telo, kukaztam is, vissza 4.0.1, ezt csak azoknak irom akik probalkozni akarnak h nem biztos h megeri mar most)

  11. ja es ezt

    <key>hdr-image-capture</key>
    <true/>

    miert kellett torolni, ugy oszinten?!

  12. <key>hdr-image-capture</key>
    <true/>

    elarulod h ezt miert torlod?

  13. @zoltan: mi van neked törölve? hmm? válasz helyett a nem elfogadra kattintottam. nézd meg bakker, ott van, azonnal vissza lett állítva…!

    mellesleg olvasd el a moderálási elveinket.

  14. lesz@rom az elveidet… viccesek.
    amugy meg nem azert irom be 3x mert megjelenik…

  15. @zoltan: elveiNK. többes szám. az oldal moderálási elvei. ami alapján mindenki hozzászólását moderáljuk. de intelligens fiatalemberként ezen neked sem kellene fennakadnod, sőt. de fejezzük be ezt a meddő vitát. a fröcsögéseden kívül az összes hozzászólásod közül összesen egyet kellene meghagyni, mert a többi az vagy flood, vagy off.

    mellesleg: ezt a cikket én írtam, nem te. tehát a cikket úgy írom meg, ahogyan ÉN gondolom, elvégre én írom. tudod: a szerző. építő jellegű kritikát bármikor. de a te hangnemed minden, csak nem építő. fröcsögni meg bárki tud. köszi.

  16. Hali!
    Most látom, hogy már van custom firmware??? Valaki legyen szíves és linkeljen nekem egyet, köszi (3GS, régi boot, nem aktiváltat).

  17. @Jadeye:
    eros az h te irtad…
    szinte szo szerint tele van ezzel a net angolul….

  18. @zoltan: linkeket. az egész szöveget akarom látni angolul. egy az egyben. aztán vádaskodhatsz, ahogy akarsz… pfff… hajrá. bizonyítsd be.

    jaaa, hogy a leírás része ugyan így van kb angolul? na de barátom, angolul is ugyan ott vannak a fájlok, angolul is ugyan azt a módosítást kell megcsinálni… OMFG… jaa, meg hogy vadásztam egy HDR-es képet, és esetleg másnak is az a kép volt a cikknél, amit kinéztem?

  19. 1 hülye kérdés: ha 3g-n bekapcsolom a hdr funkciót, akkor minden képet úgy fog csinálni, vagy lesz valami fül/opció a szabályozásra? Már csak a helyfoglalás miatt is érdekel, + egyesével kell törölgetni a nem kellő képeket.

    És 1 off link:
    Csökkenti a fejlesztőkkel szembeni korlátozásait az Apple.
    terminal.hu/Hirek/Kommunikacio/Bejegyzes/63045

  20. @zoltan: nos? meddig várjak? hol vannak a linkek, ahol szinte szóról-szóra kintvan UGYANEZ, ahogyan állítottad? hol? na ugye…

    ami kint van angolul is, az csak ez:

    iPhone 3G esetén másold le ezt a fájlt a készülékről: /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/N82AP.plist
    iPhone 3GS esetén pedig ezt: /System/Library/CoreServices/SpringBoard.app/N88AP.plist
    Adj hozzá egy új kulcsot “hdr-image-capture” névvel, boolean típussal, “true” értékkel a “capabilities” szekció alatt

    az meg NEM cikk, hanem egy értelemszerű leírás, amire bárki rájöhet, ha kiszedi a megfelelő fájlokat, és összehasonlítja… igen, még te is meg tudod csinálni. de rendben, bevallom, vettem magamnak a bátorságot, és kopipészteltem a fájlok elérési útvonalát, mert azt hosszú lett volna kézzel átírni… whtvr.

  21. Megérkezett a T-Mobile-hoz az első iPhone 4 szállítmány:
    h t t p : / /www.hwsw.hu/hirek/45236/apple-iphone-4-t-mobile-telefon-mobiltelefon-okostelefon.html

  22. Megérkezett a magyar T-Mobile-hoz az első iPhone 4 szállítmány
    beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/megrkezett_a_magyar_t-mobile-hoz_az_elso_iphone_4_szallitmany/

  23. @Jadeye:
    messzirol sem vagyok a baratod.

  24. @Jadeye:
    amugy jo nezni ahogyan raharapsz az eled dobott csontra 😀

  25. ennyi elégis mára 😀

  26. Valaki akinek MAC-je van csinálna iPhone 3g-re egy 4.1 ipsw-t? csak a cydia kell és ne legyen előre aktivált, köszi előreis!

  27. Nekem is ugyanilyen kéne, csak 3GS-re.

  28. @N0rby21: Nem úgy van, hogy nincs iPhone G -re még pwnage tool?

  29. Ne törődj Zoltánnal..:) 🙂 Minden infód ultra jól jön..Szeretés..Köszik..<3

  30. @kiru: Nemtudom, mert mindenhol mást írnak, én meg nemtudom megnézni mert nem osx-em van

  31. @superdzsozi: Pedig valakinek törődnie kéne vele. Hátha egy újabb vállalható taggal bővülne társadalmunk hasznos tagjainak névsora.

  32. és 3G-n nem lehet bekapcsolni a fókuszt? mert láttam olyan 2G-s videót 3.X-es szoftverrel ahol be volt kapcsolva

  33. @gabor94: De be lehet, csak nem fog fókuszálni, mivel a fókusz hardveres. Szóval csak a négyzet fog megjelenni.

  34. Tisztelt @Jadeye és @zoltán ! xD

    Én csak annyit tudnék a beszélgetésetekhez fúzni, hogy fölösleges itt vitatkozni, mivel:
    1.: Szerintem rontja a honlap hírnevét,
    2.: Magatokról sem adtok túl szép képet, főleg, ha egyikőtök átveszi azt a beszédstílust, amit a másik használ.

    Amúgy véleményem szerint @Jadeye-nak van igaza. Aki nem érti, az vagy kérjen meg valami havert, vagy hagyja a fenébe. Viszont személyes megjegyzésem lenne @Jadeye-nak, hogy nem túl szép, ha egy admin bakkerozik, vagy nem nagybetűvel kezdi a mondatot. Most légyszi ne nézzetek ilyen kis kocka, kommunista embernek, nincs senkivel se semmi bajom, ez az én személyes véleményem. Ha én admin lennék, akkor már töröltem volna @zoltan kommentárját, mert ide nem a személyeskedő megjegyzéseket várják, hanem a cikkel kapcsolatosakat. Ennyi, köszi! 😀

  35. Hát igen, ezek a frontok ilyenek. Fejfájás, ingerlékenység bla, bla bla stb.
    Szeressük egymást gyerekek, ezek semmiségek az árvízkárosultak nyomorához képest:) pusz

  36. Előbb utóbb meg lesz a jb, meg a függetlenítés is, és lesz nagy öröm a szifonosok kicsiny táborában, akik repesve várják a csodát, hogy kicsiny kedvencük hasít mint a fészkes fene..:)

  37. @Levi: Köszi a hozzászólást.

    Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Ha csak simán törli valaki az említett kollega bármely hozzászólását, akkor azon lett volna hőbörgés, ha nem is itt, akkor meg a másik oldalon menne masszív mocskolódás, ahol részéről ennek már nagy a hagyománya, és ott meg is találja rá a társaságot, akinek ez bejön. A fenti hozzászólásait nem fogjuk törölni, mert abból csak újabb probléma lenne.

    Ő egyszerűen ilyen. Bármire hőbörög, normális hangnemben nem képes válaszolni. A miértet persze nem értem, soha nem tette közzé, csak személyeskedésbe tudott átmenni akkor is. Persze a moderációs elvek rá nem vonatkoznak, vagy legalábbis ő azokat magasról… De a 14-es hozzászólás magáért beszél.

    Még azzal is meggyanúsított, hogy ez a cikk egy az egyben kopipészt, ugyanakkor a vállalhatatlan stílusú hozzászólásaiban a letiltása előtt egyetlen egy linket sem közölt (mondjuk utána sem), ahol ez angolul szerepelne egy az egyben, csak személyeskedni tudott. Nem is tud ilyen linket közzétenni, mert a fent említett 3 soron kívül a cikket én írtam, de mindegy.

    Mindenesetre nem én vagyok az admin, az oldal adminja “admin” névvel van. Ezt, hogy nem én vagyok az admin, szerintem az általad említett kollega képtelen feldolgozni, mert többször is rajtam kért számon olyan dolgokat, ami nem az én hatásköröm volt, legtöbbször az automata moderációs rendszerrel nem tudott kibékülni. De hát mindenki azon vezeti le a frusztrációit, akin tudja.

    (Nagybetűket meg nem szoktam írni hozzászólásban, ez valóban lehet tróger dolog, de ez van, lusta vagyok legtöbbször lenyomni a shiftet. Cikk esetén ez természetesen nincs így.)

  38. @zoltan: Meglennénk a fórumban nélküled. Írj cikkeket pls. Régóta olvaslak. Értelmes ember vagy. Komolyan, rengetegmindenhez értesz az IOS-el kapcsolatban. Mégis arra használod, hogy ki mit csinál rosszul.
    Próbálj inkább ne lehúzni másokat. Picit kedvesebb hangnemben is el lehet mondani mindazt, amit üzenni akarsz.
    És pls ne örömködj azon, ha valaki felhúzza magát azon, hogy vádaskodsz a cikkjéről.
    Kajak, mintha megböknék valakit 20x, utána meg röhögök azon, h ideges.
    Jóval többre vagy képes. Sztem ennyi infóval, amiket összeolvasol, te is simán vezethetnél egy blogot.

  39. valaki végre leirja normálisan mit írjak hozzá a plist-hez 3gs alatt? mert még nem írta le senki csak itt huzavonáztok 🙂

  40. Sziasztok!

    Most szeretnék venni egy 3GS-t T-mobile-nál, és olyan kérdésem van, hogy feltétlenül muszáj-e a 2GB-s adatforgalom? Mert ha csak 1 GB-s csomagba rendelem, akkor jóval olcsóbb a havi díj. Nem akarok minden nap órákat lógni a neten, de azért jó lenne néha netezgetni az utcán is. Mire elég manapság az 1 GB-s adatforgalom? Megéri szerintetek az árát? Most egy 1G-s itouchom van, de jó lenne a telefont és a touch-t összehozni. Régóta szeretnék és talán most, hogy jön a 4-es iPhone, talán olcsóbb lesz a 3GS (erre mikor lehet számítani kb.?) Szóval ilyen kérdéseim lennének. Nem igazán tudtam hova írhatnék ilyet, így hát ide került! 🙂 köszönöm előre is a kommenteket!

  41. @iPoti: 1GB amennyire tudom, bőven elég. Ezzel Kényelmesen tudod használni a netet. A youtube videók is mehetnek néha telefon minőségben. Úgyí most ahog néztem 78k két éves hűséggel. De rádobsz 20e-t és vehetsz egyet használtan, és akkor a hűség sem kell. Viszont arra nem szokott lenni gari. A mostanában T-mobilnál megvett 3GS-t egy darabig még nem biztos, h lehet JB-elni. Ahogy neked jobban megéri.

  42. @Ace1985: 80.000-be kerül, eladom a Sony Ericcson C902-esem, tökjó állapotú, 30 körül, meg eladom 15 körül a touch-t, az már kissé karcos, de még mindig tökéletes szinte az állapota, azt mondom a T-seknek, hogy készülékváltással akarom venni (kb. 10 éve vagyok t-mobile-os) és akkor ha kicsit kiegészítem már meg is van. Havidíj 5.000, az simán belefér. Miért nem tudom majd jailbreakelni? 🙁 Nem mintha nagyon akarnám…már csak zenét hallgatok a touch-on is, meg wifi-s net itthon. Ennyi 🙂

  43. @Jadeye: Egyetértek mindennel, amit leírtál, és köszi, hogy válaszoltál! 😀

  44. ha 3g aktiválom,akkor honnan tom hogy működik?:D
    képeknél nem hozot,létre, HDR mappát:D

  45. Megcsináltam, de nem látok változást… :S
    Mit kellene látnom?

  46. Nekem sem működik, sajna…
    (Csak a fényképek beállításnál jelenik meg egy plusz opció.)
    Mivel a neten sehol sem láttam, hogy valaki írta volna, hogy ez a módszer működik, úgy gondolom ez is azt mutatja, hogy az apple tanult korábbi hibájából, és az N82AP.plist-nél most már komolyabb szinten védi a letiltott funkciókat.

  47. Megcsináltan a HDR-t nem müködik 3 gs új bootromon és 4.1 alatt.Kamu az egész.arra jó ,hogy basz@gassátok egymást az oldalon.üdv sapi


Add a Comment