fbpx Skip to content

Sokféle módon lehet iPhone-t vásárolni. Most azt mutatom be, hogy az eBay-en keresztüli vételnél mire kell ügyelni. Nem teljes körű a felsorolás, de hasznos lehet.
Sokan ódzkodnak az eBay-es vásárlástól. Én sem állítom, hogy 100 %-ban biztonságos, de ha odafigyelsz nagyban csökkenthető a kockázatok száma. Ráadásul nem fenyeget az a veszély, mint a magyarországi vásárlásnál: a készülék nemfizetés miatti letiltása. Ha EU országból vásárolsz, még VÁM-ot és ÁFÁ-t sem kell fizetned. Nézzük mire is kell ügyelni.
Először is meg kell nézni az eladót. Jó ha 100 %-os visszajelzései vannak, és nem csak 5-10 db, ami 1-2 dolláros ketyerékből jött össze.
Másodszor a magyarországi szállítást néztem. Ez nagyban leszűkíti a választékot és növeli az árat, mert az angolok többsége csak belföldre szállít (angol eBay-en).
Harmadszor fontos a telefon állapota. Lehetőleg ne legyen karcos (főleg a képernyő), jó ha védőtokban van.
Negyedszer a kártyafüggetlenség. Cikk írásakor minden firmwaret lehet függetleníteni, így ez most nem játszik szerepet. Ha viszont éppen abban az időszakban veszed, amikor kijön egy új firmware és még nincs rá törés, rá kell kérdeni az eladónál milyen verzió van rajta.
Ötödször meghatároztam magamnak egy maximum árat, amit hajlandó vagyok fizetni érte. Ez általában a piaci ár alatt volt. Türelmesnek kell lenni, pár napon belül összejön. Mindig van olyan üzlet, ami olcsóbban kötődik, mint a többség.
Hatodszor: Paypal fizetés. Paypal az eBay cége, lehetővé tesz bankkártyás fizetést. Vevőknek ingyenes a használata, biztonságos és legfőképpen (általában) 500 euróig biztosítva van a vétel. Mindkét telefonomat az eBay-en vettem. Másodiknál előfordult, hogy kártyafüggetlennek hirdették, de leszállítás után kiderült, hogy nem volt az. Nyitottam a Paypalon egy dispute-ot, felsoroltam a bizonyítékokat. Javamra döntöttek, visszaküldtem a készüléket (regisztrált küldéssel) és visszakaptam a pénzem.
Ezenkívül alaposan el kell olvasni az aukció részleteit: szállítási és fizetési feltételek, hibás készülék esetén a visszavétel stb..
Röviden ennyi. Ha a fentiekre figyelsz, nem valószínű, hogy meglepetés ér.

Olvasd el a hozzászólásokat is

41 Comments

  1. Érdekelnének mások tapasztalatai is.

    Mennyivel jössz ki így jobban, mintha mondjuk a hardverapro-n veszed a telefont?

  2. Mennyi egy átlagos kártyafüggetlen iPhone ára eBayen?

  3. OFF kérdés:
    Ha szeretném teljesen letörölni az iPhone-om tartalmát és előtte csinálok egy full backup-ot, akkor a restore-nál csak az adatokat/programokat pakolja majd vissza, vagy a felesleges szemeteket is, amik a törlés előtt rajta voltak (pl. uninstallált progik maradványai stb.)? Mert ez esetben akkor nincs értelme a full törlésnek…
    ON

  4. nem rossz leírás! Én mondjuk nem külföldön vettem, de ez az ált. EBayes vásárnál seem jön rosszul. Grat!

  5. @kekesiz: Az iTunes mindent visszatesz, ami a var/mobile mappában (User) volt.

  6. Én ebayen 599 fontért vettem kartyfuggetlen iPhone 4et. 16gbset.

  7. Saját tapasztalat:
    Egyrészt ha venni szeretnél, akkor abszolút nem érdemes ebay-t nézni! Angliában élek, az angol ebay-t használom, iphone 4 pl 700-800 font körül adják, ezzel szemben apple store-ból a 32Gb-os készülékhez 600, a 16Gb-oshoz pedig 500 fontért lehet hozzájutni! Egyedüli kritérium, hogy csak Anglián bellüli kiszálítás van. Szóval vagy kint tartózkodsz, amíg megveszed (ami ugye plussz költség), vagy ha van kint ismerősöd megveteted vele… azért bármelyik megoldás jobb, mint ha Mo-n veszed meg 350ezerért!

    Másrészt amire figyelni kell mind vásárlás mind eladás terén, hogy afrikai országokból regisztrált felhasználókban sose bízz! Főleg eladásnál! Mert eladás esetén egyes nigériai felhasználóktól kaphatsz hamis paypal visszaigazolást, ami teljesen úgy néz ki mint az eredeti! A vevő ilyenkor azt állítja, hogy a pénzt elutalta, de csak akkor jelenik meg a számládon, ha megadod a csomag tracking number-ét!
    Szóval csak óvatosan!

  8. @Ákos: Ha van rá lehetőséged, hogy valahogy hazajuttasd a szifont, minden képen megéri. Én most vettem pár hete 2db 3gs 16gb-t darabját 59.000Ftért amiben a posta már benne volt, az amerikai ebay-ről. Az egyik olyan állapotban van, hogy azt hiszed róla, hogy új, hihetetlenül szép. A másik karcos volt, de csak a hátlap és az sem vészesen. Ha érdekel még valami, szívesen kifejtem jobban.

    Más:
    Én először szoktam a postázást nézni, hogy egyáltalán meg kapom-e, mert ha nem és találok egy nekem tetsző kihagyhatatlan ajánlatot, csak a szívem sajdul bele 😀

  9. ennek a fele “betartása” is bőven elegendő egy 100%-os vásárláshoz…

    nálunk hetente van ebay-es vásárlás, kb. 100ból 1szer szokott gond lenni…. igaz aki(k)től veszünk azok általában MIN. 98.8%-os eladók…

  10. OFF:
    Ha én osztrákiában venném meg az iphonet 4-et tmobilnál akkor a vételnél kérni kell hogy független legyen vagy külön tudnám úgy venni.

  11. jimny: ha kifizetem előre, akkor tudnál nekem is szerezni 1 3gs-t? nincs bankkártyám… Lécci küldj 1 mailt nekem bigrob95 kukac tvn pont hu előre is köszi

  12. @SpecialSam0: a független drágább, de most lehet függetleníteni (ha nem frissítesz majd 4.1-re)

  13. admin: vazee kurvára ráértek úgylátom, egy sima beírás is már több mint 30 perce moderálásra vár…

  14. talán 2 cikkel ez előtt írták hogy újításokat csinálnak, ami gondot okozhat a kommentek moderálása terén, és elnézést és türelmet kérnek tőlünk…

  15. Helló. Ha valaki segit nekem a 3GS-emet updatelni, valamint elmesélni mi fán terem a jailbreak, blackrain, …stb, magyarul jó gyorsan és biztonságosan 4-esre varázsoljuk a firmware-t, segitek bármilyen telefon ausztriából való beszerzésére, ugyanis ott élek. Nem kell ebay, nincs átutalás, csak személyes átvétel.
    Egy szivességet kérek, én is adok egyet.
    Én is igy vettem 4 hónapos 3GS-emet, garanciás, számlával, kicsit karcos persze, de teljesen jó. Pár napja vagyok almafonos, és nagyon gyorsan szeretném 4esre updatelni a softot, mivel olvastam a friss hírt, de nem tudom honnan kezdjem a keresést. Olvastam shsh-ről, meg jailbreakről, hálás köszönet, hogy irtatok róla, de nem szeretném elqúrni a telcsit, ezért egy tapasztalt emberkét keresek, aki skype-on szépen elvezetne. Ezt én is megtenném bárkinek, remélem nem kérek sokat.
    A telefonom osztrák T-mobilos volt, most független, van rajta JB meg Cydia, nem reseteltem semmit. Itunesom van Win7 alatt.

    Tessék szemezgetni:
    http://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/marktplatz?&CATEGORY/SUBCATEGORY=8621&keyword=iphone+4&areaId=900&CATEGORY/MAINCATEGORY=73&MOBILE/DETAIL=1&PRICE_FROM=450&PRICE_TO=899

  16. @szetib: Szia!
    Ha gondolod akkor csak is a semmiért cserebe mindent pontosan elmagyarazok!:)
    Ha gondolod vegyél fel msnre:
    Dinnyehej kukac gmail pont com

  17. @szetib: Szia , irj 1 emailt és segitek mindenben !!!

    f u n n e r r a (kukac) g m a i l pont c o m (természetesen szóközök nélkül .. )

  18. @hepike: Köszi, ez nagyon hasznos infó!
    Kérdések: “A posta már benne volt” a kinti címre, vagy itthonra értendő? És ezek szerint Amerikában érdemesebb vásárolni?

  19. @irmes:

    Akkor 100 fonttal rosszabbul jártál, mintha Apple webstore-ban vetted volna!

    Ákos! Hardverapron érdemes nézegetni 200ezerért már lehet találni., azt mindenképp érdemes megvenni, ha minden rendben van vele!

  20. Ha már PayPal rendszernél tartunk akkor el kéne egy kis segítség!
    Évek óta vásárolok ebayon paypal rendszer segítségével a bankhoz be van (volt) regisztrálva az itthoni bankkártyám és így nem kellett utalni pénzt a paypalhoz hanem egyből a saját számlámról vonták a pénzt ,DE lejárt a kártyám (dátum) újat kaptam és a beregisztrálás után már nem fogadta el! Azt írja ez tiltott kártya (VISA) adjak meg más kártyát!

    Valakinek valami ötlete?

  21. @Manoo: van, kb. 1 perc es megy az uj kartyad… keress meg: pszilvasi @ me . com

  22. mi lett a szifonstore-os cikkel?? am jó 5let. 🙂

    ma unatkoztam, és csináltam pár microsimet.
    eredmény: kephost.hu/image-C233_4C62B029.jpg

  23. vki segítene nekem rendelni 1 iphone 3gst? nincs bankkártyám de előre kifizetem!

  24. @Lui.95:
    Enyemet 120000ert megveheted 🙂

  25. @Lui.95:

    100-ért van eladó fehér, picit karcos a hátulja, van hozzá silicon case (tok) is. Eredeti dobozában minden tartozékkal, ha kell. Eladás oka: van már 4-es.

  26. @Lui.95:
    Januarig garis fekete 🙂

  27. Adminék, és többiek. Egy másik blogon olvastam egy SzifonStore cikket, de itt még nem látom a boltot. Mik a hírek ezel kapcsolatban?

  28. @Steev: Türelem, picit felkészületlen volt a server a rohamra, ami a cikk után érte. Estére lesz kinn újra a cikk. Addig is http://szifonstore.com 🙂

  29. @emdee:

    Helló

    Felvennéd velem a kapcsolatot? szata.68 @ hotmail . com az msn címem.
    Szeretnék Iphone-t,szeptemberben mennek a szüleim Londonba,és lenne pár kérdésem…

    előre is köszi

    üdv.

  30. am sztem ide tartozik:)
    ma voltam tmobilba…
    kérdeztem 3gs milyen csomagban ajánl?
    válasz: nem ajánja a 3gs est mivel 2-3 héten belül árulni fogják az iphone 4-et…
    erre mondom oké..
    elmentem aztán várom a 4et:)

  31. @Lui.95: Bocs, de nem vállalok ilyet. A CIB-nél be lehet fizetni egy Paypal központi számlára, nem kell hozzá bankkártya. Persze bankkártyával sokkal könnyebb a Paypal.

  32. @Ákos: Kinti címre, ezért írtam, hogy aki megteheti. De ha sikerül kifogni nemzetközi postázót akkor meg lehet úszni kb 40 dolcsiból a dobozokat. De ott vannak pl a kínai árusok, ők meg szinte mindent ingyen postával válalnak és eléggé megbízhatóak is(nekem még nem volt velük gondom, a termékkel már hamarabb 😀 😀 )

    Meg ha valaki kicsit ért a nyelvükön, az végül is a nemzetközi postát bárkivel le tudja beszélni.

    Lui!

    Ha pár héttel hamarabb szól, vittem volna haza neked, de másfél héten belül megyek haza és ebbe már nem fér bele sem az, hogy a paypal számlámat feltöltsem, sem az hogy kifogjak egy értelmes telót, sem az hogy kézhez is kapjam(igaz a touchscreent 24 órán belül kézhezkaptam az usa másik feléből. máig nem értem hogyan 😀 :D)

  33. @hepike: :'(

  34. @Lui.95: de ha kell segítség segítek szívesen, ha találsz egy nemzetközi postázót. De amúgy hardveraprón a hirdetések között van egy megbízható árus, aki “magát” árulja (nem úgy :D) mint ebay-er. Vagy is te utalod neki a pénzt ő meg küldi neked a csomit. Mindezt ingyen, de mindig mindenki hagy neki kis borravalót 🙂 Azt viszont nem tudom, hogy amerikát vállal-e.

  35. @hepike: hardverapro… nem a kedvencem 😀

  36. @hepike:

    hali eladó az 1ik iphone? nekem jó a hátlap karcos is dobj 1 emailt martiins11[kukac]citromail. hu

  37. Amúgy érdemesebb beregisztrálni a németországi ebay re közelebbis van hamarabb megérkezik a cucc és van hogy 4-5euró a postaköltség.Elkezdtem figyelni a 3GS liciteket 1 3gs-t 120Euróért vettek meg.. átlagára 300-400között van még az is elviselhető

  38. @Jegkocka: 152 Euró az napi árfolyamon nagyjából 42ezer forint… Ahhoz viszonyítva, hogy erre még ha 200ezret rárakna, sok helyen (itthon is) lenne esélye eladni, én ebben nem nagyon hinnék.. El tudom képzelni azt is, hogy emgveszi a legolcsóbb díjcsomagban, eladja kicist drágábban, aztán enm fizeti a számlát, vagy csak szimplán átverés… A 100%os értékelés meg 6 értékelővel nem valami biztos 😀

  39. @Jegkocka: a végén tuti 500-700 euróért megy el – ami árat látsz, az a licitálás közben kurrens ár. Ez majd megháromszorozódik minimum a legvégén.


Add a Comment