fbpx Skip to content

Obama elnök meglepő kijelentést tett a hétvégén. Egy végzős diákoknak tartott beszédében a következőket mondta:

„Olyan korban éltek, amikor a média 7/24-ben bombáz mindenféle tartalommal és kitesz minket mindenféle okoskodásnak, amelyek közül néhány nem igazán állja meg a helyét egy igazi megmérettetésben. Az iPod-dal, iPad-del, Xbox-szal és a Playstation-nel – egyikről sem tudom igazán hogy működik – az információ zaklatottá, elterelővé, egyfajta szórakozássá válik, ahelyett hogy a személyes megerősödés és a felszabadulás eszköze lenne. Így ezek nem csak rád, hanem az országunkra és a demokráciánkra is nyomást gyakorolnak.

Így jár az ember, ha a beszédírója dilettáns. Azért az elnök is elolvashatta volna felolvasás előtt és akkor nem ég ekkorát. Mivel az iPad-et sokmindenre lehet használni, Steve Jobs helyében küldenék Obamának egyet, amire a hivatalos elnöki alkalmazás van telepítve. Obama egyébként Blackberryt használ

Miért drágább az európai iPad, mint az amerikai?

Úgy látszik Steve Jobs a hétvégén paprikás hangulatban volt. Pénteken közzétették az iPad árazását, amit elég sokan túlárazottnak tartottak. Nosza, írtak Jobsnak emaileket. Steve bácsi egyik válaszában kifejtette, hogy a kérdező képezze magát, mert az amerikai meghirdetett árak nem tartalmazzák az ÁFÁ-t, míg az európaiak igen. Másik levélből azt is megtudtuk, hogy az induló európai országok közül azért Németország a legdrágább, mert ott még plusz szerzői jogi adót is kivetettek a számítástechnikai eszközökre.

Nézzük, hogy alakulhat a magyar árazás, vegyük az alap 499 dolláros készüléket. Ehhez hozzájön a vám, szállítási költség, Artisjus-adó, kezelési költség (hogy csak a legfontosabbakat említsem). Vegyük ezt 10 %-nak, így a 499 dollárból 549 dollár lesz. Plusz 25 % ÁFA, már 686 dollárnál járunk. Jelenlegi 210 forintos dollárárfolyammal számolva 144 ezer forintnál tartunk. Ez nincs is olyan messze az európai országok többségében alkalmazott 499 eurótól (140 ezer forint).

Szóval nem olcsó egy ilyen készülék, és akkor még csak az alapmodellel számoltunk. Persze a felhasználói élmény megfizethetetlen 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Jóreggelt! Tegnap óta olyat csinál a 3G szifonom, hogy nem nagyon érzékeli az újjamat. Nagyon nehezen veszem csak ki bill. zárból, és a lapozás is határozatlanul nem jól működik. Teljesen tiszta a kijelző, és a kezem is! 😀 Találkoztatok ti már ilyen problémával?

  2. Ez az árazás szánalmas…

  3. Veddel, kicsit elfáradt a szoftver szerintem. Tele van az agya mindenféle limlommal, vagy csak az operatív tár van tele.. Indítsd újra.

  4. újraindítás, kb. 20 perc mire elindul a tel. de lehet fél óra is! Ez restore lesz akkor?

  5. Sziasztok ! Nekem az a gondom h. A 3gs telm ha a 3 g be van kapcsolva hamar merül nagyon. De kb 2 perc 1% ez normálos vagy ennyire szar az akkuidő? Előre is köszi a választ. Spirit kb van rajra

  6. Ha Obama nem tudja, hogy hogyan működik az iPod, iPad stb. akkor honnan tudja, hogy az információ ‘szórakozássá’ válik? 😀 Lehet h hülyeség ez az elmélet, de Obama akkoris egy balf*sz feka 😀

  7. @Ádika:

    A gps ki van kapcsolva?

  8. Castle of magic ingyenes még kb egy fél órán keresztül ! Szedjétek.

  9. sziaSZTOK!
    KB ! HETE MEG VAN ÖÖÖRÜLVE A TELEFONOM!3G 16 gb jailbreakelt függetlenitett 3.1.3-as fw!Fogja magát és lefagy meg nem kapcsolodik ki meg be sem és ha telepitem a mobileinstalcrack-et akkor összeakad az installous-sal meg ott a applesync 3.1-el!1 vagy 2 hét alatt már vagy 6x ujra raktam és kezd elegem lenni!
    Esetleg tud valaki segiteni?jo lenne ha msn-en megtudnánk beszélni ha lehet!
    Köszi Celentano

  10. Igen push is minden off csak a 3g van bekapcsolva!

  11. @celentano: és ha mondjuk nem raknád fel az instal0ust? láthatóan az okozza a problémát.

    @Ádika: rendesen aktiváltad, vagy hacktivált? telepítgettél mindenfélét cydia-ból, vagy nem? ha telepítgettél, akkor azokat kellene végignézni, amiket felraktál, mert könnyen lehet, hogy valami azok közül.

  12. De most akkor USA-ban, hogy van ez a 499? Ha bemegyek a boltba ott 499$-ért meg tudom venni? Hogy hogy nincs rajta ÁFA? USA-ba nincs ? 😀 De ha viszont apple store-ból rendelem, akkor a shipping után meg kel ladni az irányítószámot, és akkor már hozzászámol TAX-et, vagyis ÁFÁ-t. Tehát jobban járok ,ha boltban veszem?

  13. Engem egyáltalán nem hoz lázba ez az iPad mizéria :-S

  14. @Gabo:

    Érdekes, engem sem izgat ez a téma. Szerintem túl drága és túl kevés a funkció… legalábbis nekem. De hát ízlések és pofonok,ugyebár:)

    Uraim,lenne itt egy kis segítségkérés is. .deb kiterjesztésű appokat hogy tudom felvarázsolni a telómra? Régebbről emlékszem, hogy valamit kell velük csinálni. Na az én kérdésem a “valami” lenne.

    Köszönöm előre is,

    további szép Napot Hölgyek/Urak

  15. OFF
    Újabb Iphone4 került elő vietnámban! 😀 Egyre jobban elhiszem, hogy marad a design. Szuper! 😀

  16. nem értem miért csodálkozunk rajta hogy eu ban drágább au iPad!!
    a többi apple cucc nem drágább??????

  17. Gyerekek… Vietnámban már az új iPhone -al dobigálják egymást a kedélyek =))
    h t t p : / / w w w . engadget .c om/2010/05/12/next-generation-iphone-escapes-in-vietnam/

  18. upd: bár kicsit elklépzelhetetlen a 16GB tárhely az új iPhoneban!

  19. @V1GG3R: azt senki nem mondta, hogy az USA-ban ne lenne rajta adó…! mindössze csak az árcímkén a _nettó_ ár van feltüntetve. nálunk meg a _bruttó_ (bruttó=nettó+adó). ennyi. $499-ért sehol nem kapsz iPad-et, mert arra még jön az adó.

  20. Vagy bruttó+amortizációs alap= nettó 😀

  21. @Jadeye: Ha jól emlékszem, akkor Handrás is úgy írta a blogban (vagy modnta a videón), hogy kipengette az 500$-t. Akkor csak rosszul emlékszek?

  22. @V1GG3R: tökmindegy, mit mondott, az adó akkor is rajta van. amikor én vettem, azon is ott volt az adó. nettó áron sehol nem tudod megvenni.

  23. Jimmy, Te nem vagy kereskedő az biztos.
    Az alapmodell ára 499$. Ennek a nagyker ára gondolom olyan 450$. A vám 13,9% (512,55$), a szállítás 2$ (514,55). A dollárt nyugodtan számolhatod 215-ös árfolyammal (110.628 Ft), Artisjus a 16GB-ra 5.400Ft (116.000 Ft), a kereskedő haszna mondjuk 20.000 Ft (136.000 Ft), ÁFA 25% (170.000 Ft). Kb. számítások!!!!!
    Ez azért messze van a 144.000 Ft-tól.
    De lehet, hogy én számoltam el valamit.

  24. @taky1974: Miota van vam a szamitastechnikai cuccokra? Mert 2006 ban meg nem volt. Akkor a laptopomra frankfurtban kifizettettek valami 12.5% afat es 0% vamot es kesz

  25. @mynus:
    Azért, mert ha rosszindulatú a vámos, akkor multimédia lejátszókhoz teszi be. Akkor a vám 13,9%.
    A te laptopod az legjobb esetben sem nevezhető multimédia lejátszónak. Az iPad azért közelebb van hozzá. De ez csak az én véleményem…

  26. @taky1974: Aha! Ertem. Mar megijedtem hogy megint megvaltozott valami ami kellemetlen meglepeteseket fog okozni mikor legkozelebb megyek haza, mint tavaly karacsonykor mikor a repteren kiderult hogy 2 borond helyett mar csak egyet lehet vinni.

  27. 1., Obama: megis mit vartatok??? egy fekete elnoknek fekete berry dukal minimum 😀

    2., arazas ez mind szep es jo, de a jobs azt elfelejti mondani, ha az EUR USD arfolyam veletlen visszaallna az 1,4 es ertek kozelebe akkor is 1EUR = 1USD ben szamolnanak 🙁


Add a Comment