fbpx Skip to content
A megtalált 4G-s telefon körül újabb hullámok gyűrűznek. Gizmodo részletekkel állt elő.

The Gourmet Haus Staudt. Nagyon jó kis étterem, igazi német sört csapolnak. Így gondolta ezt a 27 éves Gray Powell is, aki Apple-nél dolgozik szoftverfejlesztői munkakörben, éppen a telefonálásért (baseband) felelős részen. Március 18-án jó bekajált a fent nevezett étteremben, lehúzott pár üveg német sört, még a Facebookra is írt egy bejegyzést: „Eddig alulbecsültem a német sört.” Mindezt a következő generációs iPhone-ján írta, amely ügyesen 3GS-nek volt álcázva.
Akkor látta utoljára a telefont, mert ezután az étteremben felejtette. Ez egy egyszerű hiba. Bárkivel megtörténhet, Phil Schillerrel, Jonathan Ive-val, sőt még akár Steve Jobs-szal is.
Eddig a cég biztonsági rendszere tökéletesen működött. Néha az új termékről volt egy elmosódott gyári kép vagy a baráti újságírónak kiszivárogtatott információ. De amíg el nem jött a bemutató, nem lehetett semmi biztosat tudni. Magában a székházban amit védeni kell, megvédtek, biztonsági ajtókkal, kamerákkal, gyakran változó kódokkal. A prototípusokat odaláncolták az asztalokhoz, maga a szoftver- és hardverfejlesztés külön zajlott, a végső termékről csak nagyon keveseknek állhatott össze a teljes kép. Ráadásul ott van az Apple szigorú biztonsági szolgálata is. Hogy senki se beszéljen, az árulókat csendben, de szigorú körülmények között eltávolítsák. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a versenytársak ne kapjanak idő előtt információt, amely dollármillió veszteséget okozhat. Persze tökéletes biztonság nem létezik. Ott az emberi tényező. Amely képes elveszíteni a következő generációs iPhone-t.
A biztonsági falak március 18-án leomlottak. Powell élvezte a kaját, piát a Gourmet Haus Staudt-ban, körülötte szintén jókedvű emberek étkeztek.

Az az ember, akinél végül is kikötött a telefon, Powell melletti asztalnál ült a barátjával. Látta Powellt, de nem foglalkozott vele. Powell végül is elment, és egy részeg fazon, aki Powell másik oldalán lévő asztalnál ült visszajött a mosdóból, meglátta a telefont és megkérdezte emberünket:
– Hé, Te. Ez a te iPhone-od?
– Micsoda? – válaszolta ő – Nem. Nem az enyém.
– Oh, akkor a barátodé. Itt van, fogjad.
Ezután a részeg fazon is elment. Emberünk körbekérdezgetett, de senkinek nem kellett a telefon. Várt egy kicsit, de Powell sem jött vissza. Azért kipróbálta, játszott vele egy kicsit. Elsőre egy 3GS-nek hitte. Két vonalkód volt a készülék hátlapján 8800601pex1 és N90_DVT_GE4X_0493, a hangerő gombok mellett pedig egy matrica iPhone SWE-L200221 felirattal. Hatoldalnyi alkalmazás volt a készüléken, közte a Facebook is, Gray Powell-re beállítva. A fényképezőprogram háromszor is összeomlott, így hagyta az egészet.

Másnap reggelre a készülék halott volt. MobileMe-n keresztül kikapcsolták és valószínűleg törölték a rajta lévő tartalmat. Csak ekkor jött rá, hogy ez nem egy mezei iPhone. Kamera volt az előlapon is, úgy döntött, hogy szétszedi a készüléket. Teljesen máshogy nézett ki, mint a korábbi készülékek belseje.
Számtalan telefonszámon hívta az Apple-t, de senki sem vette őt komolyan, nem kapcsolták a megfelelő személyt. Csak egy hibabejelentő sorszámot kapott, majd valamikor sorra kerül. Vagy vigye be egy Apple Store-ba és adja oda egy 20 éves hölgyikének, aki esetleg eladja az eBay-en?
Néhány hét múlva Gizmodohóz került a telefon. Ők sem voltak biztosak az egészben, amíg tegnap nem beszéltek Powell-lel.Gray Powell: Hello?
John Herrman: Te vagy az Gray?
G: Igen.
J: Hello, John Herrman vagyok a Gizmodo.com-tól.
G: Hello!
J: Apple-nél dolgozol, ugye?
G: Um, most nem beszélhetek sokat.
J: Megértem. Van egy készülékünk, amiről úgy gondolom, hogy egy étteremben hagytad, és mi vissza szeretnénk adni.
G: Igen, továbbítottam az emailedet (amelyben megkérdeztük, hogy övé-e az iPhone), valaki felveszi veled a kapcsolatot.
J: Oké.
G: Továbbíthatom ezt a telefonszámot?
J: (Telefonszám)

Fáradtnak és megtörtnek tűnt a hangja. De legalább él és még Apple-nek dolgozik. Végül is ez csak egy nyamvadt iPhone és bárki hibázhat. A német sör elég keserű lett…

——————————————-

Mivel az ember nyomorúságában viccelődik, jöjjön két adoma.

Bill Gates egy étteremben hagyta az új Microsoft Kin telefonját, de senki sem kellett 🙂

Kérdés: Hol van az iPhone-om?
Válasz: Kérdezd meg Gizmodot!

Olvasd el a hozzászólásokat is

54 Comments

  1. Működés közbeni videót is csinálhattak volna. Én olyat nem találtam sehol

  2. Ha meg mindig az applenel dolgozik akkor nem veletlenul maradt ott.
    Szerintem. 🙂

  3. Remélem nem június 22.-én fog kiderülni hogy ez most miez!

  4. akkor talán megtanulhatsz szöveget felfogni

    “Másnap reggelre a készülék halott volt. MobileMe-n keresztül kikapcsolták és valószínűleg törölték a rajta lévő tartalmat. Csak ekkor jött rá, hogy ez nem egy mezei iPhone.”

  5. Sajnos úgy tűnik, hogy tényleg ez lessz az új iPhone 🙁
    majd megszokjuk

    Nekem a Motorola Motoroi sokal jobban teccik. Lessz vajon magyarországon ?
    (ex-iPhone Fan)

  6. Csalódtam. Nagyobb durranást vártam az Apple-től. ez a 3GS lebutított formájának tűnik inkább, amibe végre belekerültek azok, amiknek amúgyis benne kellett volna lenniük, Ráadásúl formailag nem illik szerintem az Apple hagyományához. Nekem nagyon ellenszenves, de ettól függetlenül nem lehet rossz telefon. Majd kiderül

  7. Nekem nagyon bejön! Végre megáll a hátán, nem olyan mint egy bölcső vagy csónak… Valószínű, ez nem a végleges készülék, hisz mi értelme lenne kisebb kijelzőnek? :O Viszont jó kérdés, hogy beleteszik-e az új grafikus gyorsítót (ami a samsung i9000-ben is van), mely az eddigi 28 millió háromszög / mp helyett 90 millió háromszöget tud megszámolni másodpercenként 🙂 Az szerintem biztos, hogy 1 Ghz-s procit s 512 Mb RAM-ot kap, ha versenyképes akar maradni, mivel az android halad, bár egy értelmes játék sincs rá, hiába bivalyerős némelyik hardware-e… Ez a jövő zenéje, bár remélem az Apple hamar ad koncertet nem június közepén. (Ha egyátalán kifogja így adni, hogy már lebukott a telo…)

  8. ha még ott dolgozik a skac, ne lehet, hogy ez az egész csak marketing? 😀

  9. Ha én lennék Jobs bácsi, egyrészt korábban bejelenteném hivatalosan. (Már amenyiben nem változtatnak rajta).
    Másrészt felkérném Powellt és Jason Chent, hogy ők mutassák be. Mekkora lenne 😀

  10. Jó ötlet az érintésérzékeny hátlap ezért talán elhiszem hogy apple.de ezmiatt ugyebár nem lehet domború vagy homorú felületet használni!az kizárt hogy a középrész így nézzen ki nem egy telefonon fog az apple letisztult stílusról origamira váltani!és senki sem számol pl azzal hogy ez nem biztos a 4. Generációs darab lehet hogy csak a hátlapot akarják vele tesztelni és belülről egy picit módosított 3gs-ről van szó hiszen erról szólnak a prototípusok

  11. @andras101: milyen érintésérzékeny hátlap? erről még nem olvastam sehol!
    én nagyon nem szeretem a kocka dolgokat, de valahogy ennek van egyfajta eleganciája, ami engem megfogott, szal nekem tetszik 🙂 ! amúgy meg majd júniusban kiderül…!

  12. hello
    valaki meg tudna mondani hogy iphone 3g 3.1.3. 05.12.01.-es basebanddel jailbreakelheto-e. pls, valaki irjon!
    koszi!

  13. nem ugy volt h 2 lesz? iphone 4G meg iphone HD? erről is írt tán pont a gizmodo… vagy az engadget..

  14. Engem csak egy dolog érdekelni.
    Minek volt nála a prototípus.
    Minek hurcolta magával egy étterembe egyáltalán miért használta mint a sajátját.
    Nincs erre valami biztonsági szabályozás??

  15. Valamelyik írta a twitteren hogy a hátlapon van egy csatlakozó az alaplap felé de nincs rajta se gomb se semmi meg üvegből van vajon miért?

  16. Nagyon remélem nemijen külsővel adják ki mert az nagyon durva lenne:O Ojan ronda minta halál!!!!!xD

  17. @infy:
    Éppen ezért egy nagy kacsa az egész :DDDDDDDDDDDDDDD

  18. @Artemis: mobil eszközt nem lehet a főhadiszálláson tesztelni..

  19. Nagyon szép és vagány ahogy kinéz! Végre szakít az Apple a megszokott Barbiek-nak való design-al! A 3GS-nek tényleg csónak alakja van és inkább egy női kézbe való! Ez viszont egy férfias kinézetű vagány, PENGE cucc! Nagyon tetszik! Nekem jobban tetszenek a szögletesebb formák mint a lekerekítettek. Az új autókat is ha megnézitek, manapság inkább az erősebb, karakteresebb élekre és a szögletesebb formákra fektetik a hangsúlyt.

  20. szerintem nem kacsa. ha követitek az eseményeket a forrásoldalon, ott már az is megjelent h kaptak egy hivatalos levelet az apple-től ami szerint kérnék vissza a készület ha lehet, és a srácok vissza is adják. viszont h ez lesz-e a végleges a kétséges, mindenesetre nekem apple fejlesztésnek tűnik a formát leszámítva ( bár nem ronda ) mint ahogy az egy előttem hozzászóló írta, nem apple-re vall elhagyni a letisztult formavilágát…

  21. hát nem is tudom, kezd tetszeni… de azért van kétely bennem rendesen a valódiságáról, ill. a marketingröl is..

  22. hello
    valaki meg tudna mondani hogy iphone 3g 3.1.3. 05.12.01.-es basebanddel jailbreakelheto-e. pls, valaki irjon!
    koszi!

  23. Kiszabadítható de marad t-mobilos ha most az

  24. amm az jutott eszembe hogy aki olyan rondának tarja mint ÉNN de szereti azt ami benne van/lessz az csak tegyen rá majd egy tokot, mitahogy a hirekben is szólt, hogy 3g-s tokban volt az új iphone, ésígy észre sem lehet szinte venni a külömbséget csakhogy van-e rajta előlapi kamera vagy nincs.:D

  25. wtf az a mikrosim? nekünk az nem lesz jó semmire, Európában még nem is használják :S vagy adnak egy apple bicskát az eu-ban hogy faragd le a sim-et 😀 lol

  26. Most jelent meg a iPhone OS 4.0 beta 2. Ha felraktam leírom, hogy mit javítottak. 🙂

  27. A kocsmának jó kis ingyen reklám ez az otthagyott telefon, az tuti :]

  28. @Mikorka Kalman: Simán lehet jailbreak-elni, engedd rá a redsn0w 0.9.4-et, csak 3.1.2-es ipsw-vel kínáld meg mikor kéri azt… Viszont függetleníteni nem lehet…

  29. ez sokkal szebb mint a régi iphone design. még a ratyi illesztésekkel is

  30. Nekem még mindig elég kacsának tűnik, bár elég sok mindent tényként kezelnek, de érdekes hogy Powell még a cégnél van, közben a koreai barátunk a mélybe vetette magát az elveszített prototípus után…

  31. Off/Kérlek segítsen valaki, mert nem akarom papírnhezéknek használni a telómat!!
    Bocs az offért de segítség kellene. A telóm (3G) megvan bolondulva de már több hónapja. Csak pár példát mondok, hogy miket csinál: ki-be kapcsol magától, elmegy róla teljesen a hang és se zenét nem játszik le, se telefonáláskor nem lehet hallani semmit, a hangerő fel-le ugrál magától, telefonálás közben leteszi magának a telót stb. A legérdekesebb, hogy nem folyamatosan csinálja. Van, hogy 1-2 napig semmi baja majd újra belekezd.Csináltam már restore-t nem is 1x, megcsináltam a reset menüpontban az “earse all content and setting”-et de nem segítet semmi azóta ugyan ezeket csinálja.Már bevittem a Trémobileba is de ott sem tudtak semmi érdemlegeset mondani csak annyit kb., hogy meg lehet csináltatni de benne lenne 50000 ft-ba minimum de nekem nincs ennyi kidobni való pénzem, így is benne volt már elég sok pénzben.Ha valaki tudna segíteni abban, hogy hogy lehet helyrehozni azt nagyon megköszönném és még egyszer bocs az offért.

  32. ez apple formát adja visza (monitorok , laptop,)a régebi desing , nem is tudom igazábol hogy szép vagy csunya ,és meglátjuk mit addnak ki hivatalosan.

  33. nem to h mit fujjoltok.. sztem jo lesz nekem tetszik a design! az elsok kozott leszek a sorban persze miutan kijott a jb 🙂

  34. Egyszerű, dobd ki 😀

  35. Engem az érdekelne hogy honnan tudják hogy ezé a Powell gyereké volt ha mobil me-n letiltották a tellát és törölték az adatokat!?hogy is van ez!?a formárol meg az a véleményem hogy ezt nem hiszem el hogy egy tényleg kifinomolt formát (ahogy irták elöttem is)lecserélnek egy ien egyszerüre.a hang vezérlö gombok GOMBOK gagyi a 3gs-nek iszony szép az egybe krom gombja!meg azt a levelet is megolvasnám amit az apple irt!Hol is van?arra vagyok kiváncsi hogy mikor tartanak egy sajtótájékoztatót hogy alátámasszák vagy cáfolják ezt a dolgot.azt aláirom hogy ami belül van az nagyon tuti ha müködik,HA MÜKÖDIK!!irta itt valaki tegnap hogy nagyon hasonlit a formája az ipad-éhoz hát szerintem meg eggyáltalán NEM mert mint ahogy irta elöttem 2 valaki is az iphone-ok csonakformájuak és az ipad IS!!!!!!én ezt gondolom.a belsejét szeretném de a külsejét az nem kell!!ez az én véleményem.

  36. @BBalint: Bugokat xD

  37. Na szóval a legelső 3gs-ek 3.4.5. Széria száma 915 tehát április végén kezdték gyártani őket ez a mostani helyzetet nézve igen gyanús!
    @ádám: a telefonod vagy vizet kapott vagy a digitizer sérült 1. 30000
    2. 10000

  38. @moseys: a szovegértésed pont olyan jo lehet, mint a helyesirásod… benne volt a szovegben,h a telefonon rajta van a facebook alkalmazás, ami powell oldalával bejelentkezve nyilik meg, és amirol irta is,h finom a német sor

  39. @andras101: őőő…nem tudok róla h vizet kapott vna és mi az a digitizer?:D annyira nem vágom ezeket:) és ha tudnál vmit segítni az jó lenne küldhetek egy msn címet ha rászánsz egy kis időt:)

  40. Inkább mail!

  41. Remelem csak Apple altal gerjesztett a dolog…Egyreszt ingyen reklam, masreszt igy vegezhetnek kozvelemenykutatast egy olyan dologrol, ami alapjaiban valtoztatna meg az iPhone kulsejet. Es a kommentekbol leszurhetik, hogy az emberek tobbsegenek nem tetszik ez a lapos forma (koztuk nekem sem). Total atlag smartphone formaja van..Ha bejon, amire szamitok, akkor csak egy prototipus, es mire kiadjak inkabb 3GS-re fog hajazni a kulseje, a belseje meg olyan popec lesz, mint ahogy igertek 🙂

  42. Én örülnék ha a 4G-nek ütödés és karcolásálló üvegből lenne a hátlapja is, már ha azt nézzük, hogy két hét használat után hogy néz ki a mostani iphone-ok hátoldala, akkor már nem is annyira zavaró az a vékony, de kocka külső… Amit nem tolerálok az a spontán kivehető akku(illesztések miatt), és a kisebb kijelző… Amúgy nekem bejön az új dizájn! Vékony, minőségi cucc! Az üveg és a fém kíválóan tükrözi a mionőséget, nem karcolódik, nem kopik le róla az apple logó, tény, hogy ezálltal kicsit törékenyebb lessz, de lássuk be, hogy az Apple-t nem baseball pályára tervezték!

  43. Még annyit hozzátennék, hogy mindenképp jó lenne, ha a kijelző besüllyedne a fémvázba!

  44. @siriuspapa: igen és annál akinél kikötött a tella az a facebookra ment egyböl,biztos ö meg közölni akarta hogy talált egy csodatelefont.a helyesírásom tényleg szar ÉS?én leirtam a véleményem!a szöveget megértettem ugy ahogy én akartam te ugy ahogy te akartad.csak az a különbség 2önk között hogy én nem szoltam be neked pl.:tul okosnak gondolod magad!

  45. Még mindig tartom azt hogy ez egy tákolmány. Ipad formát még mindig tartom, nézzétek meg Handrás oldalán vévévé.handras.hu-n, én is ilyenre gondoltam.
    Szoftverfejlesztő urunk markába meg adtak egy semmitmondó téglát hogy próbálgassa rajta a fejleszteni valóját, ami max a belsejében egyezik az új telóval. Ezért szeretnék vissza mert gondolom az is titok. Lásd autógyárak mikor kedvenc jól megszokott formájú autónk kasznija alatt már a következő szélesebb nyomtávú stbstb új gép mechanikáját tesztelik.

  46. @moseys: igazából te gondolod magad okosabbnak, mint ami vagy. A szifonos poszt is egy szint, de a szövegértésed még azt is alulmúlja hidd el…

  47. omg? ilyen durva a magyar rovidlatas??? ez tiszta marketing. a meset le tudtak dugni az emberek torkan, most mindenki errol beszel. es az eredmen 23739103km hosszu sor az apple store-ok elott. nem hulyegyerekekbol all az apple. sikerult az apple-nek felspanolni mindenkit. kell ennel tobb? nem gondoljatok, h ajfon protype-ot osztogatnak minden 2. technikusnak; h te figyelj mar, itt van a tesztpeldany, vidd mar haza es probald ki, aztan hasznald, majd gyere vissza es meselj a tapasztalataidrol… legalabb ne ilyen durvan doljetek be ennek honfitarsaim!

  48. Aszem tavozok errol az oldalrol,mert leirom a velemenyem es elkezdik szapulni a hejesirasom(szerintem nem az volt a lenyeg)es a szovegertesem.szerintem mindenki ugy ertelmez egy szoveget ahogy o akarja mert senki nem egyforma es mindenki mast gondol!!!es en meg mindig a hivatalos reakciot varom az apple-tol!!!!akkor minden kiderul!!!tovabbi jo forumozast az ertelmes embereknek a nem ertelmeseknek meg tovabbi jo bunkozast.

  49. csak nekem tünt fel h van a hátulján fotófény?

  50. h t t p://index.hu/tech/2010/04/21/visszakoveteli_az_apple_az_iphone_prototipusat/

    Asszem ha igaz akkor tényleg ez az új szifon 😀

  51. @Moseys: Az Apple hivatalos formában visszakérte a telefont, ez megfelelő reakció ? És ha olyat kérdezel, ami kiderül a szövegből akkor mégis mire gondoljon az ember, mint arra, hogy nem vagy képes elolvasni/megérteni a leírt szöveget ?

  52. @Szpisti: köszi!

  53. Irjal mar neveloket a cegnevek ele, te szerencsetlen…
    Szemelynevek ele nem kell… Hihetetlen, hogy kb az elso cikked ota probaljuk ezt a fejedbe nyomni, de egyszeruen nem megy.


Add a Comment