fbpx Skip to content

2 korty kávé között itt van előttem  a MilCom egyik TomTom tartója. Nagyon régóta vártuk már, hogy itthon is kapható legyen a kütyü, én teljesen vegyes érzelmeket táplálok felé.

“Plastik Józsi” is írt ma reggel egy postot erről. Ő talán picit pozitívabbnak ítéli meg a dolgot mint mi, nekünk nem ilyen felhőtlenek az elképzeléseink, de ne rohanjunk ennyire előre.

A tartó: A tartó egyébként egy “minőségi” darab. Oda figyeltek, hogy ne karcolódjon meg a telefon “alma” jele, alul szép rugalmas a dockoló rész, teljesen mértékben pozicionálható/forgatható az egész telefon. Egyszerűen felszerelhető, illetve levehető. Természetesen mikor dockolunk azonnal elkezdi tölteni a telefont, sajnos csak tok nélkül tudjuk belerakni.

Bluetooth: Ezzel a részével különösen meg voltam elégedve, tökéletes a kihangosítás és a mikrofon rész is. Simán össze párosítottam és használtam. Negatív viszont, hogy amint kiveszed a dock-ból eldobja a kihangosítást. Tehát függetlenül, hogy az most bluetooth vagy sem, kiveszed nem működik. Ez furcsa.

GPS Chip: Nálunk itt kezdődtek a problémák. Több tesztelésnek is alá vetettük. TomTom / Navigon 1.4, iGO 1.1.1 és iGO 1.2.1.

Amit mi látunk: Komoly problémák vannak a Chip használatával. Első körben ingyenesen le kell tölteni a TomTomcar kit tool-t, ami megmutatja, hogy a chip működik és a telefon használni fogja:

Miután letöltöttük a programot és elindítottuk rögtön felismeri és megkeresi a műholdakat. Ezután bátran kiléphetünk és használhatjuk bármelyik GPS szoftvert.

2db 3GS telefonon teszteltünk. Sajnos akkora különbséget nem mutatott a gyári és a tartó GPS. 1-2 másodperc maximum eltérést vettünk észre, a navigon tesztelhetetlen volt mivel “csal”, egyébként teljesen jól ment. A TomTom-al se voltam megelégedve, de láthatóan jobban vette a GPS jelet viszont a térkép…

Legvégére hagytam az iGO-t. A videón 2 különböző iGO -val teszteltünk. Bal oldalon egy 1.1.1 -es de tuningolt iGO-t láthattok, jobb oldalon a TomTom Car Kit -ben egy 1.2.1 -es iGO van. Alig 1-2 másodpercnyi különbség van a reagálások között, valójában a TomTom tartó nyer és ő reagál jobban, sok esetben az alap chip elvesztette a jelet, a TomTom-os nem.

Sajnos nem tudtunk jobb minőséget készíteni.

Konklúzió: Mi ennél jóval többet vártunk a GPS chip téren. Valószínűleg még mindig nem képes teljes mértékben együtt működni a telefon a tartóval. Reméljük ehhez jön ki majd valami javítás egy új szoftver keretében. Az ára megközelítőleg 30.000ft ezt én drágállom, olcsóbban lehet megvenném. A Bluetooth része és a tartó része kifogástalan, itt is inkább szoftveres problémába ütközünk.

Nagyon köszönjük a Milcom-nak, hogy tesztelhettünk egy darabot.

1095 BUDAPEST
SOROKSÁRI ÚT 48.
TEL: +36 1 219 5454
Sales[kukac]milcom.hu

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. Nem kell ilyen.

  2. hihi, nekem több mint 3 hónapja már megvan a tom-tom tartó, de semmi baj sincs vele… 🙂

  3. OFF (sorry):
    3GS-emet most cserelte a T gariban egy vadi ujra.
    3.1.2-es sw, 05.11.07-es baseband.
    Fogom tudni JB-elni?
    Mostanaban nem foglalkoztam a temaval, de mintha ugy remlene, hogy csak a 3.1.3-at nem lehet…
    Kernek szepen egy megerositest valakitol! Koszi!!!
    Es meg1x bocsi az offert.

  4. Hol lehet itthon megvenni ? Ez a Milcom egy ilyen “cég”… mert sosem hallottam róla…

  5. ez a video katasztrofa….semmit nem ér:D
    én eltüntetném a helyetekbe hogy ennyire komolyan foglalkoztok egy komoly készülékkel és egy nyamvadt videot ne msikerül összehozni :D:D:D:D

  6. “Bluetooth: Ezzel a részével különösen meg voltam elégedve, tökéletes a kihangosítás és a mikrofon rész is. Simán össze párosítottam és használtam. Negatív viszont, hogy amint kiveszed a dock-ból eldobja a kihangosítást. Tehát függetlenül, hogy az most bluetooth vagy sem, kiveszed nem működik. Ez furcsa.”

    Én úgy tudom, hogy nincs benne BT!
    Szimplán annyi, hogy rá van dugva a dockra, és azáltal van kihangosítva, ill. működik a külső mikrofon.

    Nem?

  7. Egyetértek, a videón semmi nem látszik. Ebből elég nehéz következtetni. Viszont ha arra hagyatkozok amit írtok, akkor szerintem ez a tartó jó dolog, csak egyrészt elég drága ahhoz képest, hogy okkal vettem olyan telefont amiben van gps és az se 2 fillér volt, másrészt pocsékolás 2 gpst tartani a kocsiban úgy, hogy még a 2 együtt se tökéletes. Botrányosnak tartom az ezt az apple részéről. Vagy adjanak egy olyan telefont amiben teljes értékű gps van ami nem szorul javítgatásokra, vagy ne tegyenek bele kamu gpst, csak azért, hogy még drágábban lehessen eladni a telefont.

  8. * …tartom az ezt az apple… = …tartom ezt az apple…

  9. @Exiz: Szerinted, ha a kezemben volt nem tudom pontosan? 🙂 Amúgy van benne BT és kell a telefonáláshoz.

    @Borda: Sajnos a videót nem tudtuk szebben megcsinálni, de mégis több mint a semmi, és jól látod inkább amit írunk arra lehet hagyatkozni.
    Amúgy igazad van.

  10. @Bughi:

    Nem fikázni kell, hanem jobbat csinálni.
    Adminék biztosan szívesen vennék a Te tesztedet. @Borda:

    Nem értem, mit szeretnél látni a videon? Pontosan azt látni, hogy nem látni semmi különbséget.

    Összefoglalva a fikázósoknak:
    A körülmények, melyek között a film készült:
    – Magyar út
    – 2 különböző hosszúságú tartó
    – 2 ember, aki még soha sem találkozott, de szerettek volna Benneteket tájékoztatni.
    – SONY fényképezőgép (mert nehogy már miattatok vegyünk kamerát, ha amúgy nem kell.

  11. Egyébként egy másik teszt is van itt. Ez sem a legjobb. De a lényeg itt is látható. Sajnos a tartóval is késik a navi.
    Az egyetlen értelme a tartónak az, hogy nem dobálja el a jelet, tehát nem tesz máshová és tervez újra folyton.
    h t t p ://www.youtube.com/watch?v=s14UY5l2zog

  12. ugyanmar gyerekek!! vesztek egy utangyártott tartót meg egy márkásabb griffin vagy belkin transmittert,de abból is csak azért minőségit,h ne vágja haza az akksit a töltés.. nem kell a sznobizmus: ilyen tomtom tartó, meg minden drága sz*r,amit az iphoneosok ujgazdag részének kreálnak 😀 jesus loves ya!

  13. Bár már ircen is mondtam, de azért:

    A tartóban levő sirf gps-nek NEM az a lényege, hogy gyorsabb legyen, hanem hogy megbízhatóbb! Ez az egyetlen és óriási eltérés a beépített gps -hez képest, mert az folyton eldobálja a jelet, a TomTom carkitben levő meg nem. Ebből adódóan az egyik használható, és olyan amilyennek egy navigációs eszköznek lennie kell, a másik meg nem.

    Ezen túlmenően szerintem nem érdemes más ezzel kapcsolatos dolgot tesztelni (értem ez alatt a gps részt, nem a kihangosítót és az egyéb funkciókat).

  14. Hasonló minőségű tartót tudtok ajánlani? Itt kifejezetten a tartóról ill. talán kihangosítóról lenne szó,tehát ilyen GPS -es erősítést nem ígényelek,ellenben az ára “cserébe” mehetne lejjebb! 🙂

  15. Hasonló minőségűt én még nem láttam, nagyon “meg van csinálva” és “ki van találva” kb. mint amilyen szinten az apple termékek (bár ez ugye “csak” TomTom). Másrészt nem erősítő van benne hanem komplett gps.

    Kifejezetten Iphone -hoz biztosan nem kapsz olyat ami ennek a közelében van, és sokkal olcsóbb.

    Ettől függetlenül biztosan van más kategóriás masszív és jó tartó, a drogos boltban (Speedshop 🙂 ) nézz körül szerintem.

  16. Nekem nagyon jó tapasztalatom van a tartóval kapcsolatban bár csak 1 napja használom.Kihangositás tökéletes 130km/h (autópálya) furgon szóval nem személyautó…tökéletesen hallottam és hallotak menetközben.Szerintem itt kezdődik a kihangositás (persze most a nem a gyári beépítet kihangositóra gondolva)
    Navigáció: kellemesen csalódtam ez ügyben…Navigon 1.4..használva ugyan ott ahol a saját gps-vel ugyan jel volt de nem igazán lehetet navigálásra használni ott tökéletes navigált a tomtom tartóval…egész napos használat után én azt mondhatom bár egy picit drága de nekem megérte mert amire vettem azt tökéletesen tudja….

  17. OFF:

    Nem tudtok egy jó határidőnapló appot (tennivalók)?

    Előre is köszi.

    ON:

    Én is gondolkozom egy ideje ezen a TomTom tartón, de navigonnal és/vagy iGO-val használnám, ez a cikk sem könnyítette meg a döntést… 🙂

  18. Chrys: Navigon Design Car Kit, vagy vmi ilyesmit vesztegetnek 8-9e körül, de az csak tartó 😀 és elég jónak tűnik.
    Viszont én inkább veszek ilyen TomTom-ot, mert mit sem érek, hogy van a kocsiban tartó, ha a GPS favatkát sem ér 🙂

  19. Kb. két hete nekem is ilyen tartóm van, íme néhány tapasztalat:

    – A GPS úgy működik, ahogy kell, gyors, pontos és nem dobja el a jelet. Navigonnal és TomTommal is használtam, de maradtam a Navigonnál érthető okokból
    – A kihangosítás teljesen rendben van
    – Maga a tartó valóban nagyon igényes, masszív, és ami nekem igazi meglepetés volt, nem remeg menet közben, nem fárasztja a szemet
    – BT igenis van benne, a párosítás könnyen megy, nem felejtik el egymást
    – 3,5-os audio kimenet is van rajta, amin keresztül az iPhone-on lévő zenéket is lehet hallgatni a kocsiban (Kábelt nem mellékelnek, ami elég gagyi…)
    – Az ingyenes TomTom car kit tollal semmi para, nem tudom, ez miért zavarta admint

    Sajnos néha feldobja az iPhone, hogy Not designed to work with iPhone…, ami elég érdekes, valószínűleg szoftver probléma a tartóban.

    Azt nem tudom megválaszolni, hogy megérte-e az árát, de én nem szoktam azoknál a cuccoknál ezen filózni, amik jók, és ez valóban az.

    Remélem, a következő iPhone-hoz nem találnak ki új tokozást… 😛

    (Ja és a pixmanianal vettem)

    krisgo

  20. @Fejo:
    Navigonnal tökéletesen megy

  21. Nekem az a véleményem, h sztem
    tul dráge ez egy tokért, a tulajdonságai ellenére is. Lehet h jobb ötlet lenne 30ért venni egy normál GPSt..bár én is az iphonet használom navigálásra.

  22. Kb. fél éve vettem meg svájban, ég és föld a gyárihoz képest,
    a gps rész hibátlan, ezzel használható bármelyik navi, nélküle csak disz !
    Én néha filmet nézek a saját kihangositóján, beforditva 90 fokban.
    Valamint ami fontos IGÉNYES, nem ismerek még csak hozzá hasonló
    szintű tartót.
    Nekem egy valami hiányzik, a mini USB helyett vagy mellé jöhetett volna
    a tartóra apple töltö csati is, mert igy két kocsitöltőt kell számontartanom 🙂

  23. krisgo:
    Látom, hogy ki van írva pixmania-n, hogy raktáron.
    De mennyi idő alatt érkezett meg hozzád? ill. mennyi szállítási ktg-et kértek el?

    Köszi

  24. Hát ez így elég sovány 30k magyar pénzé… Nekem tökéletesen megfelel a 5k ft-os tartó és a szintén kb 4-5k ft-os autós töltő. Kihangosítás helyett meg van egy nokia bluetooth füles. Igaz a tartó néha leszokott esni :(, de hát ezeken a kiba**ott magyar utakon csoda h a kocsi nem esik darabjaira szét…

  25. @Enjoy: 3 nap alatt érkezett meg és 2165 Ft volt a szállítás.

  26. Kérdés azok felé akik már rendelkeznek ilyennel. Kinn meritek hagyni a kocsi ablakában, vagy minden egyes alkalommal leveszitek.

  27. BURY tartót láttam élőben, ami hasonlóan igényes volt, töltötte is az iPhone-t és van Bluetooth-os változata is. Az ára nem sokkal kedvezőbb, mint a TomTom-nak, viszont az elhelyezése optimálisabban megoldható (hosszabb kar)

  28. Én kinthagyom. Egyszerűen számomra úgy nem ér semmit ha naponta hatszor kell fel/le cuppantanom, meg mászkálni vele mint egy idióta.
    Ha emiatt feltörik hát feltörik, szarok rá, vagy így használom vagy sehogy, ha ellopják akkor sehogy 🙂

    Amúgy én abban bízok, hogy ezek az egységsugarúak nem vágják hogy ez egy többtízezer forintos TomTom tartó, hanem hogy csak egy tartó, és így talán megússza.

    Amúgy 2 hónapja van meg, soha nem szedtem ki, és Bp. belvárosban mászkálok, illetve itt is lakom. Eddig nem volt gond, kopp-kopp.

  29. Reméljük a többi gyártó is rájön h elönyős dolog ez és készítenek ők is. Akkor talán lejjebb mennének az árak is.

  30. @Chal:

    Nem a tartó miatt törik fel az autókat, hanem azért, mert feltételezik, hogy ott van a termék is, amit tart.
    És általában (navigáció esetében) bent is van a kocsiban, tehát jól gondolják.
    Nem elhanyagolható az sem, hogy amikor feltörik az autót, akkor minimum üvegezheted újra, rosszabb esetben zárcsere.
    Ja és a tartót is bukod.
    Tehát szerintem jobb kiszedni.

  31. @taky1974:

    Abalktörés/zárfeltörés-re találták ki a CASCO-t. Persze akinek nincs az szív az tény. Más: XMS-ből már el is kapkodták a tartót. Van rá kereslet keményen úgy tűnik!

  32. Tudtok linket altermativat: uj IGO es Navigonhoz?Esetleg ehhez a tuningolt igohoz? Koszi

  33. Megneztem a tom tom kit car tartot. Jo a kihangositas , de van egy kis problemam. A tartot nem tudom úgy beállítani vízszintesen, hogy az fixen maradjon. A legkisebb razkodastol elfordul. Van ötletek erre ? Függőlegesen jó mert a saját súlya megtartja, de vízszíntes helyzetben könnyen elfordul. Tud valami valami ötletet, hogyan levet lefixálni vizszintes helyzetben ? Előre is köszo.ati

  34. Ha valakinek a kihangosítás a lényeg, akkor:
    -bármilyen fapados tartó és 1 mikrofonos Griffin Aux kábel (persze az autórádión legyen Aux-bemenet és ha lehet nem túl alacsonyan.)
    Engem érdekelne a TomTom de 30-at nem ér meg. Nemcsak a stabilabb GPS miatt, de pl nyáron 40 fokban, szélvédőnél a belső GPS chiptől amúgyis melegedő iPhone egy kb 1000 km-es túrán….. Majd talán ha vki megunja lecsapok rá használtan normálisabb áron:D

  35. Én az extreme digital -nál vettem.
    Nem bántam meg. Én TomTom-al használom és eddig nem volt vele gond


Add a Comment