fbpx Skip to content

Ha munkád miatt nem is, mókából lehet, hogy kipróbáltál már több VNC programot. Én a Windows Remote Controlja mellett, a LogMeIn Free-nél kötöttem ki és szinte naponta használom is. Ahogy megvettem a szifont, több-kevesebb sikerrel próbáltam a Mobile Safarival a munkahelyi és otthoni gépeimhez kapcsolódni róla. Akkor még csak bizonyos beállítások után lehetett a PC képernyőjét a szifonra varázsolni, azonban minden művelet vagy mozgatás után überlassan frissült csak a kép, és ez így szinte lehetetlenné is tette a munkát vele, ráadásul ha ismét gépről csatlakoztam a beállításokat újra vissza kellett állítani az eredeti állapotukba.

Nem sokkal az iphone/ipod app boom után megjelent a LogMeIn Ignition névre keresztelt alkalmazás is az App Store-ban, ezzel egyidőben update-elték oldalukat, és a Mobile Safaris elérést megölték. A progit drágálottam és nem is nagyon érdekelt, egészen addig, amíg egyszer nagyon kellett volna valami a munkahelyi gépemről. Laptomom akksija halott volt, úton is voltam ezért gyorsan letöltöttem az app-et és kb. két perc múlva meg is oldottam ezzel az elvégzendő feladatot.

Az app egyszerű. Mindent tud, amit egyébként webes eléréssel el lehet végezni egy másik számítógépről. (Hangátvitelt, nyomtatást a LogMeIn Free nem támogat.) Bejelentkezés után egyből megjelennek az accountodhoz tartozó gépek, láthatod melyik mióta aktív, és tapre kapcsolódik is a választotthoz. A kapcsolat működik wifin, 3G-én és Edge hálón is, bár ez utóbbi adatátviteli sebessége hajkitépős tud lenni…

Az app ikonja egyszerű és mutatós, két fő szín: kék és arany valamint egy kulcs ábrája, a megszokott félhold gradienttel a toppon. Akár több kék alapú ikon közül is első blikkre ki lehet szúrni, nem kell pöcsörészni szemtornával.

LogMeIn kapcsolódás és beállítási lehetőségekLogin után egyből megjelennek az accounthoz kapcsolt gépek az alapvető infókkal, a tovább nyilakat érintve pedig, beúsznak az adott gép részletesebb adatai, valamint a gép hozzáférését védő jelszó megváltoztatásának lehetősége. A gép ikonjára nyomva egyből kapcsolódunk a választott géphez, ahol további beállításokhoz férhetünk hozzá. A beállítások magukért beszélnek, semmi felesleges infóval és opcióval nem fárasztják a júzert. A nagyobb képernyőn való navigálást kétféleképpen végezhetjük. Vagy a hátteret mozgatjuk a középre pozicionált egérmutató fölé, vagy az egér mozgását imitáljuk és a képernyő automatikusan igazítja a viewportot a középen elhelyezkedő egér köré. Az egérmutató maga csak abban az esetben mozdul, ha a képernyő valamelyik sarkán járunk, vagy ha nem nagyítjuk a képet. Ez utóbbi navigációs beállítás közelebb ál az iPhone-on megszokott tapicskoláshoz, sec-perc alatt megszokható az ilyen módon való számítógéphasználat.

Csatlakozva

Landscape módban rendesen két kézzel lehet nyomni, ha jól ismerjük a távirányított gépet nem okoz gondot az érintés és a levágott képernyő. Ha nem forgatjuk el a telefont, akár egy kézzel is irányíthatjuk a gépet, ami néha meglepő tud lenni – ha belegondolsz, hogy előbb még sms-t írtál ugyanígy…

A menü sem zavaró, nincs telipakolva ritkán használt szarságokkal – billentyűzet, bal-jobb egérgomb váltás, instant nagyítás/kicsinyítés és ctrl-alt-del/alt-tab gyorsbillentyű kombó. Ezeket a parancsokat így maximum két mozdulattal végre lehet hajtani. Szintén két tapintással elővarázsolható a billentyűzet, valamint az ahhoz tartozó almenü a képernyő tetején:

Billentyűzet

Ctrl, Alt, Win és menü, valamint egy billentyűzetváltó gomb. Ezzel az alternatív billentyűzetek jeleníthetőek meg három oldalon és az egész panelen való kényelmes oldalirányú simogatással válthatunk közülük. Funkció billentyűk, parancsok: esc, ptrscr, home, pgup… és egy tabulátor a fel-le… nyilakkal. Szinte minden ujjhegyre áll, pár kapcsolódás után rutinosan lehet kezelni az Ingnitiont.

Alternatív billentyűzet és képminőség

A beállításokon lehet tweakelgetni, választhatunk kapcsolati sebesség alapján default beállítást, vagy automatát, megváltoztathatjuk a képernyő felbontását és a színek minőségét, bár a gyári beállítások tökéletesen működnek wifin és 3G-én egyaránt. A fontok simítását vagy a képek élességét vizsgálgatva, az az érzésünk, mintha azok magán a szifonon lennének – eredeti minőségükben élvezhetőek.

Az alkalmazás felülete az Apple dizájnját követni, illetve nem rugaszkodik el az elemektől sem forma-, és színvilágában, sem az alapvető navigálásban. Ugyan az appen belüli saját ikonokat, valamint az alternatív billentyűzet gombjait talán lehetett még volna csiszolgatni. A LogMeIn Ingnition [iTunes link] ismét egy olyan produktív plusz eszköz, ami úgy van a zsebedben, hogy azt észre sem veszed. Otthonról nem ezzel fogsz dolgozni a munkahelyi gépeden, de menet közben a villamoson, vagy kávézóban a laptop kivesz-kinyit-feláll-megvár helyett alapvető feladatok elvégzésre ez használandó.

Köszönjük Elba kollégának a cikket az eredeti itt található: http://abelpalos.com/logmein-iphone-app/

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. hmm… Köszönjük a cikket! Tényleg jó a program, én többek között anno emiatt vettem szifont, hogy a rádióban túrhassam a gépeket. 🙂 Munkaeszköznek sem kutya!

  2. Hasznos kis program, énis nagyon szeretem:) Legtöbbször ha ágyból nézek filmet, és hangot beállítani, vagy leállítani kell a filmet, arra használom. 2G-s iPhone-om van, úgyhogy csak wifi-vel tudok csatlakozni, viszont még a progi teszt-időszakába, suliból wifi-vel elértem az itthoni gépemet, és utorrent-el szarakodtam:D

  3. Sziasztok!

    A pár nappal ezelőtti cikkben leírt Dock appot akartam installálni, de az installálás végén a Cydia kilépett, és nem akart elindulni újra. Utána elkövettem azt a baklövést, hogy a “/private/etc/apt/sources.list.d”-ből kitöröltem mindent, ekkor viszont összekuszálódtak a Cydia-ban a dolgok, erre uninstalláltam a Cydia Installert. Szépen el is tűnt a Cydia ikon. A Blackra1n-ből próbáltam visszarakni, végig is fut az installálás, de a végén nem jelenik meg a Cydia ikon a springboardon.

    Próbáltam már manuálisan is installálni Saurik oldaláról szedett deb file-ból Mobilterminal-on keresztül “dpkg -i”-vel, de úgy sem működik. Nem jelenik meg.

    Az SBsettings “Hide icons” menüpontjában látom, hogy fel van installálva, mert megjelenik a listában.

    Restart, Respring nem segített.
    Mit tegyek?

  4. Valóban roppant hasznos program. Elég sokat használom. XP-s gépre logmein free telón pedig ignition. Ezzel a kombinációval minden ok volt.Azután az otthoni masinámra feltettem a win7-et. természetesen logemin free elsők között ugrott fel. Próbálkoztam telefonról belépéssel, de legnagyobb meglepetésemre három dolgot is kért a belépéshez:
    -user
    -pass
    -domain
    Megjegyzem a win7hez nem állítottam be külön felhasználói nevet, sem jelszót.

    Szóval, hogyan lehet megoldani a belépést távvezérléshez win7-nél?

    Lehet, h valami teljesen egyszerű a dolog megoldása és totál láma a kérdésem, de örülnék egy kis segítségnek.

  5. Én a sima ingyenes RDP Lite-ot használom, nekem az is tökéletesen megfelel, mondjuk egy teamviewernek jobban örülnék, az 80-as porton megy, nem kell szarakodni a router beállításokkal, csak felteszem egy gépre és már tudom is menedzselni távolról…

  6. OFF: Már két szifonon is azt tapasztaltam, hogy – bár a dátum helyesen van beállítva a beállításokban – a lockscreen-en 2010 decembere van! Másnál is így van? Vajon ez mitől lehet?

  7. @ivanv: nekem egyszer egy win 7- osx közötti wifi kapcsolatnál kérte ezt a win7. a szitu ugyanez volt hogy nem volt beállitva jelszó de ha üresen hagytuk azt a mezőt nem fogadta el. ezért hát létrehoztunk winen annak a felhasználónak egy jelszót és utána az osxen a felhasználó után a jelszó mezőbe már azt a jelszót írtuk.. és így már működött is.

  8. @ivanv: nekem xp-n kérte ezeket, de az userhez beírtam gép nevét (elneveztem discoverynek) jelszóval védve van induláskor a gép azt is megadtam a telon, domainhez nem irtam semmit es szépen megy is. köszi a cikket

  9. Egyébként mivel tud többet a pro verzió a nyomtatáson kívül, tudja valaki?

  10. Ok, megtaláltam az oldalukon. Erre a pro verzióra jó lenne vmi okosság, hogy ne kerüljön ilyen sokba.. 🙂

  11. valaki használja a pro verziót törten?

  12. nekem a pro van törten

  13. @Szpisti: Mindenkinek ezt írja, Apple fail 😀

  14. és olyat hogyan lehetne csinálni, hogy pl. megnyitom winampot a gépen és a telon is vagy csak ott szoljon a hang? 🙂
    lehetoleg vmi olcso megoldás…

  15. @adipapa:

    itt a pro verzio elég drága csak arra hogy néha ezt a funkciot használjam. illetve most aktivalva van a pro 30napos trial de a hang mégsem megy… na ezért nem akarok fizetni ilyenért…

  16. Hónapok óta használom, kiváló program.

  17. Szerintem az egyik legjobb app. Hasznos ha otthon a feleségem elakad valamivel a gépen és én a melóbol “átveszem az irányítást”.
    Valószínűnek tartom, hogy a pro verzió csak két számítógép között tud hangot továbbítani, de én még csak telón használtam és nekem a free bőven elég.

  18. üdv!
    ilyen progrit kerestem:D volt valami jaadu vnc vagy mi megpróbáltam megcsinálni, de nem sikerült. állítólag a win7 miatt. de ez rögtön megy. van rá megoldás hogy ha mondjuk filmet akarok nézni, akkor az is rendesen menjen a telón?:D vagy az a net sebességétől függ?ha kell hozzá account a neten akkor a pro verzió feltört verzióját hogy lehet használni?

  19. pls help, ez a progi kinyírta a bluetooth egeremet. előtte még ment, most meg nem:S valaki valami ötlet?

  20. Jó a program! Azt hiszem, iszok rá egy kis oxigénes vizet…

  21. feltettem mert jónak tűnik de sajna vmiért nem működik. telón az ignition macen a free van fenn de nem jelenik meg a csatlakoztatott gépeknél a gépem. hiába nyomok add this computert. vkinek vmi 5lete? nem eredeti mac hanem ideneb 10.5.8. ez lehet baj?

  22. Én a remote jr-t vettem meg, mert le van árazva. Nagyon olcsó, úgyh ajánlom.

    Ezt írtam róla korábban, ha vkit érdekel:

    “Épp tesztelem a remote jr (leárazott) teljes verzióját, gondoltam megosztom:

    először is, elég alpári ez a program :). Márh nekem, aki még nem találkozott ilyennel. Szóval, tudjuk, hogy ez leegyszerűsítve egy távírányító otthoni gépekhez. De ahogy a sima remotettal az itunest tudjuk irányítani, úgy ezzel… MINDENT.

    Normál állásban kapunk egy control felületet a legfontosabb gombokkal. Horizontális irányba látjuk a pc képernyőjét (itt ugyanúgy lehet kattintani, billentyűzetet kérni, stb.), fejjel lefelé pedig track/touch pad. Nyilván a második az igazi truváj, mivel nem kell leülnünk a gépünkhöz ahhoz hogy bármit is csináljunk rajta (ha legjobb minőségre van állítva a kép, akkor kicsit késik ablakváltáskor, de elviselhető) .

    Azon túl, hogy látványos (és vicces, ha valakinek megidézzük a mátrix egyik jelenetét mondjuk egy semmiből megnyíló wordel) zenéhez, film nézéshez, prezentációk tartásához kíváló. Vagy ha valakinek fontos bárhonnan bármikor elérnie a gépét.

    Merthogy elméletileg nem csak wifin működik (de sajnos ezt még nem sikerült beállítanom – valami gondja van). Ezért ha vállaljuk. hogy bekapcsolva hagyjuk itthon a gépet, akkor bármikor elérhető, ha kell róla valami, vagy ha esetleg egy flesses oldalt akarunk megnézni a neten (egy másik városból netezni az otthoni gépeden.. mondjátok, h nem alpári :)).

    A program eredeti ára 17€. Ehhez hasonló app – amit sokan dícsérnek – a logmein kb. 25€. De a remote jr teljes verziója jelenleg csak 3€, így ha valakinek szüksége lehet ilyesmire, akkor sztem ez most kötelező kiadás.”

  23. egér probléma megoldva.nem tudni mi volt a gond.arról hogy lehet használni a pro verziót meg honnan lehet leszedni meg ilyenek segít valaki?én ehhez (ahogy itt mondani szokták egyesek) “láma” vagyok:D

  24. Megtudná mondani valaki hogy mivel lehet iphoneon screent lopni és akkor írnék én is egy cikket!Köszi

  25. Home gomb bekapcs egyszerre.

  26. Az iRPM nevű megy valakinek? Azzal meg elvileg be lehet kapcsolni a gépet távolról, amennyiben az alaplap támogatja a WOL-t(Wake On Lan). A két alkalmazás kombinációja elég jól hangzik…

  27. Üdv,

    Lenne egy kérdésem. Jelenleg használam szifonon a logmein klienst, illetve a logmein pro2-t próbálgatom “evaluation”-be. Egyetlen egy problémám van, mégpedig a billentyűzet. Ékezetes betűk nem mennek, semmit nem ír be helyettük, a “.” “,” “(” stb helyett pedig teljesen mást ír. A “:” pl egy nagy “E” betűt eredményez. Másnál is fenn áll ez a probléma? Illetve hogy lehetne esetlegesen megoldani.

    Köszi előre is


Add a Comment