fbpx Skip to content

igo8_bootscreenNem első alkalommal hallhatunk aggasztó vásárlói visszajelzéseket a hazai IT szektor egyik legnagyobb nevű vállalata, a Navngo Kft. háza tájáról. Valahogy azonban az eddigi panaszokat mindig sikerült a cégnek másokra mutogatással elintézni. Most azonban a helyzet kicsit érdekes.

A korábbi esetekben szinte mindig olyan PNA gyártók ügyfelei szenvedték meg az Igo használatát, ahol tisztázatlanok voltak, ki mennyiben felelős az elmaradt frissítésekért. Gyakorlatilag az első ilyen nagyobb lélegzetvételű eset 2008-ban, a Mio céggel történő szakítás volt, mely után több ezer Mio PNA tulajdonos várhatta, hogy érkezzen frissítés a gépére – jó sokáig mindhiába. Természetesen a Navngo nem nyilatkozott róla mi is volt az oka a Mio anyacéggel történő szakításnak, de hát ez nem lep meg senkit, nem mindenkire tartoznak üzleti titkok, főleg azokra nem, akik magát az üzletet jelentik – a vásárlókra.

Aztán jött a következő eset ami már idén történt, amikor a HP – egyébként nagyon jól sikerült, és ígéretesnek induló – 31x sorozatában dobogó Igo szív vérellátása vált bizonytalanná. Több hónapig volt bizonytalanság, nem lehetett tudni miért is nem érkeznek frissítések a térképhez, kinek a hibája is a kialakult állapot, aztán a végén a Navngo „elegáns” megoldást választott: Pénzért bárki vehet térképfrissítést a készülékhez. A HP azonban hivatalosan már nem támogatja a készülékeket semmilyen módon, emiatt a térképet kezelő szoftver frissítésére nem számíthatnak azok, akiknek ilyen készülék van a birtokukban. Pedig ez legalább annyira fontos, mint a térképek frissítése, hiszen ha esetleg valamilyen hibát javít a Navngo, mondjuk az útvonal tervezési algoritmusban – amire a HP 316 esetében nem kevés példa van -, vagy netán új funkciókat, például sávinformációk megjelenítését beépít egy újabb programfrissítésbe, nekik esélyük nincs, hogy legálisan hozzájussanak ezekhez a frissítésekhez.

Elkeserítő helyzet tehát. Igazából aki ma PNA készüléket vásárol az nem tudhatja milyen szolgáltatást is kap a készülékéhez. Ha ön éppen azon gondolkodik, hogy GPS-t vegyen, akkor érdemes átgondolnia mindezt. Ugyanis nem mindegy, hogy a megvásárolt készülék mellé a vásárláskor milyen hozzáadott szolgáltatásokat kapunk. Mennyi ideig kapunk ingyenes térképfrissítéseket, illetve magának a térképet kezelő programnak a frissítéseire jogosultak vagyunk-e? Valahogy ezek a helyzetek az Igo esetében elég sokszor alakulnak a vásárló szempontjából rosszul.

Persze azoknak sem volt mindig felhőtlen az öröme, akik a PDA-ra való Navngo által forgalmazott előretelepített SD kártyás változata volt meg. Ugyanis egy időben nem volt teljesen egyértelmű ki milyen ingyenes térképkezelő programfrissítést kap, mert bár a csomagolás ugyanúgy nézett ki, és mindegyik Igo 8-as volt, az egyik 8.0.xx a másik 8.3.xx. Az egyik tartalmazta a korábban említett sávinformációs  – ez többsávos utakon könnyebbé teszi a helyes sáv kiválasztását – és egyéb extra szolgáltatást, a másik nem. A boltban mindkettőt lehetett kapni, ám mivel kipróbálni csak az után lehetett, hogy a szerencsétlen vásárló megvette, így lutri volt melyik is van a dobozban. Frissíteni pedig elvben nem lehetett volna, csak pénzért. Aranyos helyzet nem? Ugyanaz az ár, ugyanaz, de mégis különböző termék. Aztán a sorozatos szakmai fórumokon történő negatív kampány miatt – ez esetben harmadik félre mutogatás ugye nem működött – a Navngo megoldotta, hogy aki 2009. január 1. után vásárolta a terméket, az nagy kegyesen ingyen kicserélhette a régebbi, butább verziót az újabb okosabbra 2009. április 15-től május 30. között. Aki karácsonyra kapta tehát az Igo-ját, – feltételezem jó páran voltak ezzel így –  az megszívta azokkal együtt, akik lemaradtak a május 30-i határidőről. Utána súlyos ezrekért kaphatták meg ugyanazt a frissítést.

Furcsa tehát a helyzet. Adott egy cég, aki navigációs programokat gyárt, és adott a többi, aki olyan eszközöket, melyen a Navngo Igo-ja fut. A frissítés meg vagy jön, vagy nem jön. Kicsit ismerős a helyzet, hiszen például hiába van OEM Windows egy HP vagy IBM gépen, az automatikus Windows Update azért fut ezeken a gépeken is. Szóval elég érdekesen értelmezi a Navngo az OEM szoftverfrissítést, de hát mindenki olyan szerződést köt a fogyasztókkal, amilyen az üzleti etikája, aztán az más kérdés, hogy a fogyasztó ezt elfogadja-e avagy sem. Az meg megint más kérdés, hogy egyáltalán tisztában van-e a fogyasztó, hogy mit is vásárol, és milyen jogai vannak.

A fenti előzményekkel vágott bele a Navngo az Iphone-ra történő navigációs szoftverfejlesztésbe. Nehezített a terep, itt ugyanis az általuk kifejlesztett Naviextras Toolbox nevű frissítések fogyasztóhoz történő eljuttatására hivatott keretprogram nem működik, mivel minden Iphone-ra feltelepítendő programnak, illetve frissítésnek az Apple Appstore-ján keresztül kell mennie, ami nem egy egyszerű feladat. Sem időben, sem idegben. Legalább is, ha hihetünk az Iphone-ra fejlesztő programozóknak. Meg is jelent az Igo az Appstore-ban, mindenki nagy örömére ez év augusztus 4-én. Kicsit lassú, kicsit sokat fogyasztott, kicsit pontatlan, kicsit minden baja volt, de a mienk volt.

Mindenek előtt tudni kell, hogy az Iphone operációs rendszere a beépített GPS kezelését elég furcsán engedi meg külső programoknak. Van úgy, hogy hosszú másodpercekig nem küld adatot a GPS-től a programnak, ami ugyebár egy fordulókkal teli városi navigáció során nagy hátrány. Ezt oldotta meg egy huszárvágással a TomTom nevű cég, aki az Iphone-hoz egy autós tartót is készített, melyben van egy külső GPS egység is, ami a navigációs program felé sokkal pontosabb, stabilabb jelet ad, mint a belső hardver.

Az Igo tehát nagy hátrányból indul a TomTom-mal szemben, de azért a mostaninál jóval stabilabb programot is össze lehet rakni, konkurens navigációs programoknál ez sikerült is. Az Igo-val nem ez a fő probléma. Érthetők a kezdeti nehézségek, azonban az, ahogy a Navngo kezeli ezt az egészet az már nem. Lassan bele lépünk a megjelenést követő negyedik hónapba, és az Igo-hoz még egy frissítés sem jelent meg. A magyar Appstore hozzászólásait látva sokan átvertnek érzik magukat, és sokan a pénzüket – 90 € – kérik vissza, kevesen pedig már vissza is kapták az Apple-től. A helyzet az amerikai Appstore-ban sem jobb, az ottani felhasználók is elégedetlenek.

„So you took my money and ran??? And Navigon keeps getting better!” Szóval elvettétek a pénzem, és elfutottatok? A Navigon meg egyre jobb lesz? „Sorry I have to give one star for no updates and bug fix since Aug. I’m  getting my refund!” Sajnálom, muszáj egy csillagot adnom – a legrosszabb minősítés egy Appstore-os programnak – az augusztus óta meg nem történt frissítések, és a hibajavítások miatt. Kérem a pénzem visszatérítését!  És bizony sokan vissza is kapják. A Navngo pedig mi mást is tenne? Ráfogja az Apple nehézkes engedélyezési eljárására az ügyet. Csakhogy elég furcsa, hogy a konkurens navigációs program készítő cégeknek ez idő alatt volt, hogy már több frissítése is átment az Appstore „nehézkesnek” feltüntetett rendszerén.

Csak egy dolog aggasztó. Ha tényleg ilyen mértékben téríti vissza az Apple azon felhasználóinak a vételárat, akik megkárosítva érzik magukat, hol van arra garanica, hogy nem mondja azt a Navngo-nak, hogy köszönjük, egyszer már ráfáztunk a veletek való együttműködésre, inkább felejtsük el egymást! Reméljük azonban nem lesz így. Reméljük nem történik megint egy „titkos” szerződésbontás, és reméljük lesz használható Igo az Iphone készülékeken. Azonban ez esetben egy dolog nyugalomra ad okot: Ha valamiért még sem így lenne, legalább a pénzünket biztosan visszakapjuk az Apple-től. Mindenesetre elszomorító, hogy a fenti sorokat „Magyarország legjobban fejlődő IT vállalatáról” kellett leírnom.

A cikket Molab kollégának, köszönjük!

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Hát nem tudom… ez az App Store-os engedélyezési procedúra szerintem nem olyan problémás, mint ahogy sok helyen olvasni lehet. Beküldöd, eltelik két hét, jobb esetben elfogadják, rosszabb esetben jön a rejected üzenet. Viszont! Ami teljesen meglepő, hogy hús-vér ember, aki tesztelte, küldd egy email-t, hogy itt meg ott akadt gondja a programmal, mellékel képernyő mentéseket, utal az esetleges crash logra, stb.
    Összességében csak annyit szerettem volna mondani azoknak, akik a többség, és soha nem töltenek fel app-ot. Adott egy vaskod pdf, benne minden kritériummal, de az utolsó kis vacak kép pixel számára is figyelni kell. Ezen felül ha a program fut, akkor nincs sok vacakolás.
    Aztán lehet, hogy 10-en cáfoltok meg…

  2. Szerintem meg le a kalappal ,én úgy gondolom a legjobb gps-program.

  3. nagyon off: engem zavar csak, ha az iPhone Iphone-nak van írva?

  4. ááá a legjobb szerintem a Navigon
    tapasztalat
    tud valaki esetleg nekem ajánlani valamilyen geocaching programot?

  5. @Gerresu:
    Geocatching-v3.0-suspiria.ia

    h t t p : / / w w w.appscene.org/download/htLrMf5eDZeeaa7ee25f

  6. Off. Az appulo-hoz hogyan kell jelszot kerni?koszi

  7. Oxag3nt köszönöm

  8. @Gerresu: Jó a Navigon, de az azért nem elhanyagolható különbség, hogy a Navigon Budapestről Parádsasvárra ugyanolyan beállításokkal 30 km-mel hosszabb utat tervez, mint az iGo…
    A két programból kéne gyurni egy harmadikat. A Navigon lekövetése és az iGo utvonaltervezője. 🙂

  9. …az iGO-rol es a NavNGo-rol mar nem is beszelve! ;)@alex: …az iGO-rol es a NavNGo-rol mar nem is beszelve! 😉

  10. Sziasztok!

    Az,hogy lehet,hogy az IGO nem találja nekem a GPS jelet?

    Kösz
    Hapter

  11. Sziasztok!
    IGo 8 ra keresek ázsia térképet.

    Üdv.

  12. tud-e nekem segíteni valaki.
    okosba letöltöttem egy igo8-at 3gs-re (3.2.1) a h t t p : / / w w w . f i l e h o s t i n g . o r g / f i l e / d e t a i l s / 1 0 3 3 5 0 / i G o _ M y_ W a y _ E u r o p e _ v 1 . 1 . 1 .i p a
    rol. ez szépen ad térképet, ad nyelvet… a gondom, hogy ha ezt szeretném használni, akkor törökországba kellene költöznöm és meg kellene tanulnom törökül…. ehhez nincs kedvem 🙂 volt előtte fenn egy ugyanilyen filenevű cucc, az pedig csak magyarország volt… azért barmoltam bele, mert szerettem volna német, horvát, osztrák, olasz térképeket. persze valamiért a régi magyar fel sem megy már… kezd az őrület eluralkodni rajtam…


Add a Comment