fbpx Skip to content

Az Intego nevű biztonsági cég egy iPhone-os malware-re figyelmeztetett (mi a malware?). Ez is a korábban bemutatott alapértelmezett SSH jelszó problémáját használja ki, de sokkal veszélyesebb Rick Astley-nél.
Az iPhone/Privacy.A névre hallgató kártevő a következőképpen működik: feltelepítik egy számítógépre (mindegy hogy Mac, PC, Unix vagy Linux gép) és wifin pásztázza a közelében lévő iPhone-okat. Ha olyat talál, amelyik jailbreakelt és az alap SSH jelszó nem került megváltoztatásra, arról titokban leszedi az adatokat: emaileket, SMS-eket, naptári bejegyzéseket, fotókat, zenei- és videófájlokat, egyéb adatokat. Az ikee-vel szemben ez egyáltalán nem jelenik meg a telefonon, tehát a tulajdonos azt sem tudja, hogy meghackelték a készüléket. Elég ha a hacker beül egy internetkávézóba és szedi az áldozatait, visszaélhet a szerzett adatokkal.
Mivel becslések szerint forgalomban lévő készülékek csak 4-6 %-a jailbreakelt, ezért a cég alacsony kockázati fokozatot adott a kártevőnek, de szerintem Magyarországon ez az arány jóval magasabb, így jobb félni, mint megijedni.
Korábban már írtam hogyan lehet kivédeni az ilyen irányú támadást: itt és itt találsz róla leírást vagy kapcsold ki az SBSettingsben az SSH-t.

malware

Olvasd el a hozzászólásokat is

87 Comments

 1. Honnan lehet megszerezni? 😀
  Viccet félre téve, nem értem hogy aki ilyet csinál, miért nem valami hasznosra fordítja az idejét..jó, mondjuk neki lehet hogy hasznos.. 🙂

 2. szerintem az nem hackelés, ha valaki tudja a jelszavad és belép vele… Ha már valaki ssh-t rak fel, legyen annyira okos, hogy megváltoztatja a jelszavát…

 3. 4-6% LOOOL

 4. bocsi az offért…
  valaki tudja miért van az hogy cydiát elindítom és bejön a fekete kép, aztán visszadob springboardra? :S nemtom elindítani sehogysem…

 5. Valaki segítsen! (iPhone 3GS 3.1) Feltettem a Mobile Terminalt, beírom, hogy “su” kidobja hogy “Password:” és innen nem tudom tovább írni, nem engedi. (ide kéne beírni hogy “alpine”) Valaki tapasztalt hasonlót? Valami ötlet, hogy hogyan kellene továbblépni?

 6. @jarodfree: vagy hogy csak akkor hagyja bekapcsolva az ssh daemon-t, ha használja is. (mert akkut eszik ez is, ha csak úgy feleslegben futkorászik)

 7. @Dave: ne legyél agyatlan. biztonsági okokból nem látod, amit beírsz. Szóval csak pötyögd be a jelszavad és enter, azt szevassz.

 8. @Dave: írd “su root” menni fog… hacsak nem valaki megelőzött :))

 9. sziasztok! van egy problpémám. az iphoneom (2g) akksija egyik napról a másikra bedöglött, bír kb fél napot, de előtte lévő nap még 2-t bírt.. :S ha veszek bele akksit azzal megoldható a probléma? mert elvileg más telóknál van oylan h akksit vesz bele az ember de ugyanúgy hamar lemerül.. köszi szépen a válaszokat!

 10. Az biztosan igaz, hogy Magyarországon nagyobb a dzsélbrékelt szifonok aránya, mert míg külföldön többen “miért ne, legfeljebb én is menőzök vele” alapon veszik a szifont, addig mi sokáig kuporgatunk rá, és – innentől egy kis pszichológia – ki akarjuk hozni belőle a maxot. 😀
  —————–
  Kérdés: ha nekem nincs SSH feltéve, akkor mi a teendőm? (amit a múltkor Admin írt erről, azt nem nagyon értettem…)

 11. @H2CO3: cydia (how to ssh v vmi ilyesmi). ott leírja lépésről lépésre

 12. @semiDarkness: Namosmá mindegy… 😀 Megváltoztattam a jelszót.

 13. sziasztok! van egy problpémám. az iphoneom (2g) akksija egyik napról a másikra bedöglött, bír kb fél napot, de előtte lévő nap még 2-t bírt.. :S ha veszek bele akksit azzal megoldható a probléma? mert elvileg más telóknál van oylan h akksit vesz bele az ember de ugyanúgy hamar lemerül.. köszi szépen

 14. @semiDarkness: Hidd el, nem vagyok. Nem az a gond, hogy nem látom amít beírok, hisz az természetes. Beírom, enter, és semmi. Fagy utána az egész. Lehet hogy az elöbb rosszul fogalmaztam meg.

 15. @Dave: akkor bocsi. su root
  aztán pswrd:alpine
  ha így sem megy, akkor mással van a baj. mac-en vagy windows-on csináltad?

 16. De ha nem megy a wifi akkor semmi gond, nem? Egyébként csináljátok meg a jelszó váltást! Nem nagy ügy!

 17. Valaki csinálhatna egy magyar nyelvű leírást, mert nem sokan beszélnek angolul illetve érthetőbb lenne a kivitelezése is ennek az SSH dolognak.

 18. @semiDarkness: Sikerült megoldani, telepítettem egy másik progit, azzal ment csak. Azért köszi.

 19. @kovacsb07a: milyen software van rajta?

 20. én szimplán kikapcsoltam az SSHt az elég nem?

 21. @csigger: hát remélem, mer nem akarom megváltoztatni ezt legalább nem felejtem el:)

 22. @Jadeye:

  BigBoss szerint nem eszi az aksit,de én is egyetértek vele hogy aki nem használja az ssh-t és be van kapcsolva a wifije,az kapcsolja ki az ssh-t vagy pedig változtassa meg a jelszavát.
  Aki hülye…

 23. @kovacsb07a: Nincsen futtatható joga a Cydia executable fájlnak. Bátran adj neki egy chmod 777-et!

 24. hello

  de ha ki van kapcsolva a wifi akkor no problém? igaz?

 25. Mire is jó az SSH?

 26. sokkal több az a 4-6 %-nál itt. aki már jailbreakeli a telefonját legalább figyeljen rá ennyire…

  @Mad6 SSH váal kommunikál a pineapple amikor jb-eled a telefonodat az iphone os-el. alapjelszó alpine ezt kell megváltoztatni.

 27. A T-pot automatikusan bekapcsolja az SSH-t (legalábbis az SBSettings szerint), ha rádugom a telót, viszont nem kér kódot még akkor sem, ha megváltoztattam a jelszót.

  A WinSCP viszont kéri a kódot… Nem értem!

 28. Hali!

  Nem ide tartozik, de valaki segítsen, hogy hogyan tudom a jogokat beállítani fájloknál? T-Potot használok. Mielőtt bárki írná, hogy olvassak vissza, megtettem, de nem találtam semmit sajnos! Előre is köszönöm!

  Üdv.

 29. @Joker 3G: szevasz, csak win scp nevű programmal tudod meg csinálni.

 30. @Joker 3G: Vagy szifonról is meg tudod csinálni, a MobileTerminal vagy az iFile segítségével.

 31. @H2CO3: Igaz ezt kihagytam bocsi 🙂

 32. Jailbreakelt iphoneról szól a cikk.
  Az enyém jailbreakelt, de utána az ssh-t nem telepítettem.
  Ez esetben kell valamit tennem?
  A jailbreak folyamat automatikusan telepíti az ssh-t??

 33. @cia: 😀

 34. @tom: SB Settings-ben ki is lehet kapcsolni az SSH-t, szerintem magától települ… Legalábbis, amikor az sb settings-et felraktam, ott volt a kapcsoló… 🙂 Érdemes a metódust megcsinálni, 3 perc

 35. Csináltam egy 1.3-as pure hun Navigon csomagot, amiben mindenből csak magyar van. Aki kapja marja 🙂 Én csak ide tudom felrakni, egy idő múlva le fogja korlátozni magát, addigra szedje le valami profi és rakja fel máshova is 🙂

  http://dl.dropbox.com/u/1726518/Navigon_1.3_pure_hun.ipa

 36. @Andris2030: Igen, segítettél, ez így teljesen korrekt!
  Köszi!

 37. @Andris2030 köszi a választ. Az sb settingset sem telepitettem eddig.. Az tuti biztos h a jailbreak során az ssh alapban feltelepül?

 38. @jarodfree:
  Kösz szépen, már szedem is 🙂

 39. magyarán az SSH a JB iphonok gyenge pontja. és ha itt be tudnak jutni, akkor bármit megtehetnek vele. csak nehogy visszatámadjon az Apple! 😀

  a svindlerekben a múltkor azt mutatták, h bluetooth-on keresztül hogyan csatlakoznak fel mobilunkra és indítanak hívást róla. a dolog akkor tűnt igazán veszélyesnek, amikor kiderült, h az idegen, a saját emelt díjas számát hívja fel a mi mobilunkról, és az bizony nem olcsó dolog. ha fél óráig sem vesszük észre, akkor fizethetünk utána. szóval nem árt a jelszavakra mindenhol odafigyelni.

 40. OFF: Lehet, hogy beképzelem magamnak de kezdem azt észrevenni a telómon, hogy egy két helyen a kijelző, mint ha már nem lenne érintés-érzékeny. Létezik ez?

  ON: Az sbsettings-ben nem tudom kikcsolni az SSH-t! NEM KELLENEK a lehurrogások, 1 éve használok sbsettings-et eddig mindig működött. Most feltettem megint, és hiába álítom be, hogy jelenjen meg az ikonja a menüjén belül, egyszerűen nem teszi be.

 41. @nszebenyi: Nem jelenik meg, csak offolni tudod! 🙂

 42. @jarodfree: köszi szépen!

  @Toxinka: ha lejött, feltennéd rapidra v. vhova ahol később is elérhető lesz? momentán nem tudok tölteni

 43. @Andris2030: Igen? Pedig még a régebbiben ki tudtam tenni 😀 Mindegy, azért köszönöm 🙂

  A kijelzőre nincs ötleted 🙁 ?

 44. @nszebenyi: Az új verzióban nem engedi kitenni… Sajnos

 45. @Tom:
  OpenSSH-t cydiabol kell telepiteni. Nincs fent jb utan.

 46. @jarodfree: ha akarod, felteszem én is…

  olyan csomag nincs, ami csak magyarítás+hang?

 47. @Andris2030: Adminnak odaadtam, majd felrakja valamikor cydiára és akkor akármelyik Navigonra rá tudod ereszteni.

 48. @nszebenyi: Toggle SSH. ez ugyan nem oldja meg az sbsettings-es gondodat, de ugyanúgy be/ki lehet vele kapcsolgatni az SSH-t.

  mások kérdezték, hogy ha kilövöd a wifit, az nem elég-e. elvileg igen, mert a legtöbben wifin keresztül akarják hekkelgetni a telefont. azonban lehetnek páran, akik ugyanazon szolgáltató mobilnetjén át próbálkoznak – ebben az esetben hasonlóképp sikerrel járhatnak. szóval a wifi kikapcsolása csak akkor véd tutira, ha közben nincsen mobilnetes kapcsolat. az ssh kikapcsolása azonban mindig tuti megoldás.

 49. @Andris2030:
  Köszi!
  Az angollal nem bíbelődtem, mert csak a szótárazásban vagyok jó! 🙂 És nem akartam elb@szni semmit…
  De így tényleg két perc volt csak!

 50. Nem ertem mit b@szok el 🙂

  Szoval:

  az elejet mindenki erti 😀
  a tobbi: megaupload.com/?d=HUWU8XF0

  remelem igy mar f@sz@

 51. Says: Your comment is awaiting moderation. tudtam én, hogy nem szabad káromkodnom… 😀

 52. akkor OFF-olnék egy kicsit, mivel nem tudom, hova kelle írnom!
  Cydia-ból letöltöttem az iPhoneDelivery programot! Aki nem ismerné, ajánlo szeretettel, mert megoldja az sms kézbesítési jelentést! A gondom az volna, hogy magyarítani akartam, mert unom, hogy Message delivered üzenetet kapok. Azt hiszem, meg is találtam a megfelelő könyvtárat (Library/Application Support/ID.bundle alatt), de lövésem sincs, hogyan tovább! Valaki segítsen!
  Bocs az OFF-ért!

 53. @Oxag3nt: Köszi! Akkor nincs gond. Viszont nem értem miért simán jb iphonerol beszélnek, miért nem az utána plusszban telepitett sshról…

 54. Az ssh a rendszer része, vagyis ott kell legyen a nem JB-s telefonokon is. JB szerintem nem tesz föl semmit – ebben a kérdéskörben. Viszont Cydiából föl lehet tenni az OpenSSH-t.

  Nem akarok senkit riogatni, de szerintem a rosszindulatú programok el nem terjedése az iPhone-on mondhatni csak véletlen idáig. Ugyanis találtam olyan plist-et a telón, amiben olvasható formában (kódolatlanul !) találtam meg jelszavamat. Namármost ha valaki tudja, hogy hol és mit kell megnézni egy jelszó leszedéséhez, akkor már szinte bármit megtehet a telómon, amit csak akar.

  Nem véletlenül van pl. tűzfal az iPhone-hoz – amit már telepítettem is.

 55. @TigerBP: ahha, tehát ssh alapból van, csak jb hiányában nem a nyitott fájlrendszerhez férnek hozzá?

 56. @TigerBP:
  hol van az a tuzfal?

 57. @ooccssee:
  atirtam mindt magyarra, reboot meg minden de szepen angolul irja tovabbra is a kezbesitest, keresgelj tovabb 🙂

 58. @Zoltan: Köszönöm! én is átírtam mindent, de semmi változás! 🙁 Keresgélek, hátha…

 59. @Zoltan: Cydia, BeYoIp: Firewall IP

 60. @TigerBP:
  koszi felraktam, nezem

 61. @TigerBP: kérlek ne írj ilyen marhaságot. az SSH nem része az iPhoneOS-nek éppen biztonsági okokból, és amúgy sincsen rá szüksége az OS-nek. éppen ezért kell telepítened az OpenSSH-t, mert az az SSH service.

 62. SBSettings-t csak akkor tudom felrakni, ha megveszem az inspell-t?
  Mert authentication error-al kilép, amikor fel akarom rakni (inspell sbsettings toggle)
  Tudna valaki segíteni?

 63. teljesen hülye vagyok bocs:D

 64. @Torry: Akkor most az inSpell SBSettings Toogle-t akarod felrakni de nem megy?

 65. @bukko: ki tudja, épp most mondta, ő teljesen hülye. 😀

  (Torry, bocs, ez magas labda volt, és semmi személyes! remélem, nincs harag. :P)

 66. Sziasztok!

  Nem tudom, hogy mi történt, de újraindítottam a telefonom és eltűnt a Phone ikon, a Contacts és az iPod és és a bal felső sarokban azt írja a telefonom, hogy iPhod. Ráadásul felkerültek a telefonomra új ikonok és most olyan, mint egy iPod (touch???’?). Nem tudom, hogy ez mi a csöcs, de nem kértem.
  Nem telepítettem semmi ilyet. %-os aksi kijelzést töröltem le, ill a ROCK-ban 2 csengőhangot, de kurvára nem volt csengőhang… aztán töröltem is őket, de azóta szar… szal valszeg az Qr6ta el?!!!
  Mit tudok tenni? Nincs kedvem a 3 órás blackra1n-hez.

  Hasonlóval találkozott már valaki?

 67. @Laki: felraktál valami szemetet. vagy a rock nem megfelelően törölte le azt, amit feltettél. nem ok nélkül javasoljuk csak a cydia-t, ugyanis azt már ismerjük, és bizonyított. a többi alternatív csomagkezelővel lehetnek problémák. vagy ellenőrizetlen volta miatt csengőhangnak álcázott rosszindulatú cuccot teszel fel… restore. és felejtsd el azt a rock-ot.

  egyébiránt iPod-ot ír felül vagy iPhod? mert nem mindegy. ha iPod, akkor az M68AP.plist-eddel van gáz. ha iPhod, akkor besz.ptál valami nem kedveset. az iPod-ot meg tudod oldani egyszerűen, az iPhod az passz, én nyomnék rá egy restore-t.

 68. @Jadeye: Köszi a segítséget! Nem bírtam várni és restore-oltam, mielőtt még megérkezett volna a válasz.
  Amúgy iPod volt, csak félre nyomtam egy billt.
  ROCK-ot intelliscreen kérte anno, hogy tegyem fel, de már nem hiányzik. Ráadásul csak trial-os volt az IS.

  blackra1n viszont fél perc alatt feltolta újra Cydiát. A múltkori 6 órás szíváshoz képest remek teljesítmény 🙂
  Én is odaadtam volna Geo-nak a 350Z-met…

 69. @zsolt501: Szerintem meg sokan beszélnek angolul. 🙂

 70. Sziasztok! Érdekelne , hogy tud-e valaki valami bővebb infót ezzel az új dologgal (iPhon-ból – iPod ) mert én is így jártam tegnap este.. és fent volt ugyan nekem is a Rock de most csak a Cydiát toltam vissza ! Viszont én is éppen letöltött csengőhangokat nézegettem amikor újraindult a telóm és iPod lett belőle majd utána próbálkoztam ezzel azzal de végül Restor lett belőle ami csak kb. 5.- 6. nekifutásra sikerült! Szóval ha valaki tud valami bővebb infót hogyan lehet ez és ehez hasonlóak ellen védekezni ossza meg velünk.. (think)
  thanks

 71. Sziasztok!
  Az iTunes-ban kéne egy kis segítség.
  Azt írja ki,hogy 5 telót lehet regisztrálni és nekem már 4 van, és nem enged szinkronizálni és azt írja ki,hogy nyomjam meg az (authorize computer)-t.
  Na hiába nyomkodom nem szinkronizál.
  Hogyan lehet lenullázni ezt a vacak számlálóját vagy kitörölni,hogy ne azt mondja,h már 4 telóm van?
  Köszönet.
  Cápa

 72. @SharkMan:
  1 telod van 4 gepen amugy
  nullazni meg ugy lehet h azokon a gepeken ahol mar autorizaltad nyomsz egy deautorizaciot

 73. egy telóm van, egy számítógépem csak pár havernak megcsináltam ezt a jelbreket :))))

 74. @SharkMan:
  akkor meg az o telojukat ra kell dugni es deautorize

 75. Egyébként ez az SSH ez mit tesz, vagy mire van? Mert a beállításoknál asszem láttam valahol de fogalmam sem volt,h mit lehet vele kapcsolni.
  Sorry a tudatlanságért :)))

 76. deautor téma értve, köszönet 🙂

 77. ja, az az érdekes,h azóta már újrahúztam a gépem, új op rendszer, új itunes és mégis valahogy érzékeli ezt a 4 telót vagy mi a bánatot.

 78. @SharkMan:
  tudni fogja h az a gep az (gondolom hardwereket nez)

 79. hááááát,,, köszönet.

  Egyébként ez az SSH ez mit tesz, vagy mire van? Mert a beállításoknál asszem láttam valahol de fogalmam sem volt,h mit lehet vele kapcsolni.
  Sorry a tudatlanságért 🙂 ))

 80. @SharkMan:
  na aruld el mindek kopiztad le ujra a kerdesedet?

 81. mert ritkán vagyok itt és érdekel a válasz 🙂

 82. @SharkMan:
  es ezert 12p utan ujra le kell irni, en csak azert sem valaszolok/segitek most

 83. @SharkMan: ha már ennyire nehéz önmagadtól guglizni magyar választ a kérdésedre, akkor megteszem helyetted. de legközelebb ne várj választ. Zoltan is segített, és szerintem az SSH-ra is megkaptad volna a választ, ha nem írod be mégegyszer ugyanazt a kérdést.

  tessék, meggugliztam, a kérdésedre a válasz éppenséggel pont az első, nem szponzorált találat (SSH – HupWiki): http://lmgtfy.com/?q=mi+az+az+ssh


Add a Comment