fbpx Skip to content

A előző cikkből adódó sorozatot folytatnám ezzel az írással. Ebben a tesztben egy képszerkesztő appot fogok bemutatni, amit akár az Adobe is készíthetett volna Mobil Photoshop néven, de nem így történt. A programot az Omer Shoor nevű csapat fejlesztette és megvásárolható a Magyar Appstore -ban is 2,39 EUR ellenében.

Nem is szaporítom a tovább a szót, kezdjük hát, lássuk miről is fogok most süketelni.

Photogene kezdőképernyőA programot elindítva a bal oldalt látható képernyő fogad minket. Választhatunk, hogy új képet fótózunk és azt szerkesztgetjük, vagy választhatunk már egy meglévőt az albumokból. Ha már esetleg elkezdtünk egy előző képet editálni, akkor folytathatjuk azt a folyamatot, az utolsó menüpontban pedig a programról olvashatunk információkat.

Ha kiválasztottunk vagy elkészítettük a képet, amit editálni szernénk,Photogene Menü Screen akkor a jobb oldalt található kép fog elénk tárulni. A bal oldali menüsorból választhatunk az egyes szerkesztési funkciók közül. Haladjunk szépen sorrendbe, fentről lefele.

Az olló alatt rejlő menüpont alatt tetszés szerint kivághatunk egy részletet a képből. Öt darab képarány közül választhatunk, majd a kijelölési terület 4 sarkában lévő zöld pöttyöket fogva tudjuk változtatni a kijelölés méretét. A program nagyon intelligensen elsötéti azt a részt, amit a vágás után már nem fogunk többé látni.

A következő menüpont a kép forgatásárára szolgál. Találkozunk itt a hagyományos 90° -al jobbrabalra forgatással és a vertikális, valamint horizontális tükrözéssel. Ha kicsit ferde lett a kép akkor a “Straighten” felirat melletti csúszkával könnyen korrigálhatjuk ezt a hibát.

A sorban a harmadik menü is nem kevés funkciót foglal magában. A Sharpness lehetőséget választva élesíthetünk a képen, de csak mértékkel, mert ha eltúlozzuk a dolgot, akkor akár rondább is lehet a kép mint volt. A Pencil -t, azaz a ceruzát választva egyszerű rajz effektet hadhatunk hozzá a képhez. A Effect feliratra “kattintva” pedig három darab egyszerű (szépia, éjellátó és hőtérkép) színhatással bolondíthatjuk meg a fotónkat.

A következő képernyő nem másra szolgál, mint az expozíciós hibák javítására. Az első funkció a Leveles, ami a színcsatornák világosságtartományát hivatott korrigálni. Az Exposure alatt lehetőségünk adódik a kép megvilágításán és kontrasztján javítani. A következő a Colors, ami a nevéből is adódóan a színek korrigálására hivatott. Állíthatunk a telítettségen és a színhőmérsékleten. Az utolsó lehetőség pedig arra szolgál, hogy a három RGB szín szintjén állítgassunk.

A csillag ikont választva különféle szöveg buborékokat/felhőket és mindenféle objektumot adhatunk hozzá a fotónkhoz. Ennyivel azért nem fulladt ki a dolog, választhatunk több színésma közül, valamint mi is beállíthatjuk a körvonalnak a színét, a kitöltés színét is megadhatjuk és utolsó sorban a betűnek a színét valamit a típusát is beállíthatjuk. Tetszés szerint elhejezthetük és méretezhetjük ezeket a dolgokat a képünkön.

A soron következő menüpont segítségével kerettel, árnyékkal és egyéb okosságokkal láthatjuk el a fotónkat. Lássuk hát miből is áll ez a funkció. A Presets ablakon előre beállított sémák közül válogathatunk tetszés szerint. A Custom rész alatt saját szánk íze szerint alakíthatjuk a kép körüli keretet. Választhatunk milyen alakú legyen a keret (állíthatjuk a szélességet) alakja és színe. Adhatunk hozzá egyéni árnyékot is (aminek szintén állíthatjuk a szélességét), valamint ennek a színét is megadhatjuk egyénileg. A végén még beállíthatunk egy háttérszínt a képnek valamint két egyszerű effektel bolondíthatjuk a fotót.

Az utolsó előtti két kis nyíl szolgál az Undo-Redo funkcióra, azaz ezekkel vonhatunk vissza egy-egy effektet stb.

A végén pedig egy újabb lehetőségekkel teli menü fogad minket. Itt elmenthetjük a képet, átméretezhetjük azt, valamint elküldhetjük e-mail -ben illetve kimásolhatjuk a vágólapra. Ha végeztünk az aktuális fotóval akkor az utolsó két lehetőséggel választhatunk illetve fotózhatunk új, szerkeszteni való képet.

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődéseteket ez iránt a program iránt. A következő cikkben valószínűleg ismét a fotóeditálással és fotózássalk fogunk foglalkozni és ha minden jól megy 4 darab kisebb progit fogok bemutatni.

Update:
Bónuszként ehhez az íráshoz is jár egy videó természetesen

iPhone App Bemutató teszt: Photogene from András Fokt on Vimeo.

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. irigyellek a turelmedert komolyan mondom, en nem tudnek ilyen hosszan irni errol!
    a video is jo ahogy multkor is.
    a programrol: baromi jol nez ki gyors es az animaciok igazi eyecandy DE minek szarakodni telefonon kepmodositassal? ez nalam ugyan az a kategoria mint a kulonleges jegyzettomb. nincs szukseg ra, mert igazan csak szamitogepen lehet jol es erdemben kepmodositassal foglalkozni.
    Koszi a postot es a videot! (ki fogom azert probalni mert szep 🙂 )

  2. off:
    azt szeretném kérdezni h navigon 1.3 hoz mikor lessz magyar fordítás?

  3. mert a 1.2 es magyar hang/menü nem jó 1.3 ra

  4. DE miért itt kérdezed???? könyörgöm…:(

  5. @ádám: off:
    nálam működik 1.3-on az 1.2 magyar!!!

  6. figyuka, ha mar ennyit dolgozott ezen a poston az ember, akkor ne mas progirol irjatok, tiszteljetek meg!
    Koszi

  7. @ooccssee: @ádám:
    30-50 erdembeni hozzaszolas utan mar nem annyira gaz offolni, legkozelebb vard ki szepen

  8. Jó ez a progi, de a mobile photoshop se rossz 😀 @ádám: van n+1 navigonos post, mért nem oda írsz??? jobboldalt ott vannak a friss hozzászólások láttuk volna a tiedet is hiába régi cikkhez írtál.

  9. @ádám: Eloszor leszeged a navigon Ru- t. 🙂
    most megoldhatatlan probla egy navi. Szoft
    kb. 50 szavas szokincse. 🙁

  10. “probla”=probléma
    és bocs az off-ért

  11. Én már elég régen használom ezt a progit és ez az egyik kedvencem!
    Köszi a Postot 😀

  12. azért ide írok mert ha máshova írnék senki nem írna soha a büdös életben de am bocs az off ért 😀

  13. @ádám: Mindenki ezzel a sz@r dumával jön… hozzáteszem a leglustábbja is, aki még véletlenűl sem ismeri a kereső fogalmát!

    Ami a postot illeti, én is a Pc-s szerkesztés mellet teszem le a voksomat legyen az grafika, videó vagy hang.

  14. De jó lenne egy fórum xD

  15. @Gyurma:
    és mit írjak a kersőbe???? h mikor lessz navigon 1.3 hoz magyar hang/menü??? XD am most megpróbáltam az 1.2 höz valót rátenni de cydiam azóta is halott:/

  16. @Infy:
    tudjuk nyomnad a phpbb-t mert a mestere vagy 😛

  17. @ádám: beírod mondjuk hogy NAVIGON bakker -_-‘ Eszem megáll!

    Post: szerintem eszmélet cikk lett erről a progiról 🙂 Én sem tudtam volna ennyit írni rólla 🙂 Le is szedtem olvasás után, hát mit ne mondjak 🙂 Jó…nem ér fel egy gépen lévő PS-sel pl…vagy mással…de mobilon: tökéletes 🙂

  18. @Zoltan: -OFF- gondolom, te sosem OFF-oltál 🙂 Egyébként igazad volna, de szerinted hová írjon a srác, ha segítségre szorul??? Ja és leginkább, hova kellene válaszolni és segítő jobbot nyújtani egy OFF kérdésre??? Gondolom egyszer megoldódik ez a gond és ADMINék csinálnak egy fóoldalról elérhető általános kérdésekről szóló fórumot is! Bocs az OFF-ért!!!

  19. 🙁 Csináltak egy post-ot,” iPhone-t vettem, isten ovjon mindenkit” vagy valami hasonló munkacimmel.

  20. Szerintem legyen egy “cikk”, ami az “OFF”-rol szol…
    Ahhoz lehet irni mindenfele megjegyzest meg offos kerdest.
    Kulonben is mi a f@xom az az off???? Ha szabadnapos vagy meloban…. na az OFF.

  21. Egyebkent meg kiprobaltam ezt a kis progit. Jo, jo, de igazabol semmire nem nagyon hasznalhato. Inkabb csak probalgatni, hogy ha otthon a gepen megcsinalom, megis hogy nezhet majd ki 😀
    Mindenesetre koszi a faradozast es a cikket!

  22. Zoltan: nem vagyok a mestere csak értek hozzá 🙂

  23. Csak érdekességként! Annak idején lefordítottam a programot a helppel együtt és elküldtem Omer Shoornak. És Adminnak is. 🙂

  24. Gyerekek ez már ezer éve megy! Van 3g iphone fórum a neten. AZ erre van kitalálva. EZ NEM!

  25. @ádám: h t t p : //szifon.com/2009/08/13/magyar-ui-lokalizacio-3.0-beta-3/

    hatalmas energia kellett hozzá hogy ezt megtaláljam…..

    A cikk előtt meg tényleg le a kalappal, én jelenleg ahhoz lusta vagyok, hogy kipróbáljam.. 🙂

  26. @ádám: hihi, nekem összeomlott az iPhone, amikor rádobtam a Navigonra a magyarítást…


Add a Comment