fbpx Skip to content

Igen, végre megérkezett! Már pár hónapja, a WWDC-n bemutatták az Asphalt ötödik, iPhone/iTouch-on a második részét, ami azóta – nem véletlenül – a hardver egyik legjobban várt játéka lett. Pár órás tesztelésem után írom le tapasztalataimat.

asphalt51

Első ránézésre a játék grafikailag nagyon szép, leginkább az autók kidolgozása az, ami talán még a NFS-t is übereli, köszönhető a részletességnek és a (nem dinamikus) tükröződésnek. A pályák sem nevezhetők csúnyának, bár szerintem az előző rész óta nem sokat változott. A hangok kielégítőek, és hála a Gameloft-nak, játék közben egy gombnyomással átmehetünk autórádió nézetbe, ahol saját iPod kollekciónkból választhatunk kísérőzenét. Az irányítás háromféleképp mehet végbe: accelerometerrel, kormánnyal (ami a kijelző alján található meg), illetve a kijelző két oldalának nyomásával. Őszintén szólva én ez utóbbit választottam (már az előző részben is), ugyanis ezzel lehet a legprecízebb kormányzást véghez vinni saját véleményem szerint, míg az accelerometernél az eseteket túlnyomó többségében túlkormányzom a kocsit.

asphalt52

A játékmenet természetesen nem változott. Pályánként 4 eseménnyel találkozhatunk, olyanokkal, mint verseny, time trial, drift, duel, kiejtés. A versenyek folyamán felszedhetünk nitrót, pénzt, és egyéb jószágokat, és a különböző mutatványainkat (rövidítés, ellenfél kiejtése) szintén plusz pénzzel jutalmazza. A végén lévő összesítésben a pénznek, illetve a szintlépésnek köszönhetően új autókat, pályákat, és tuning eszközöket oldhatunk fel. Ha már itt tartunk, a játékban 12 pályát, 27 liszenszelt autót és 4 motorbiciklit találhatunk meg összesen, ami úgy gondolom, akárhogy is vesszük, nem kevés. Elvileg a kísérőhölgyek feloldása is a palettán van, bár őszintén szólva ezzel annyira nem foglalkoztam. A pályák között elkalandozhatunk Las Vegasba, Aspenbe, vagy épp Rioba.

Természetesen az Asphalt 5 más újításokat is tartalmaz, amiről eddig még nem esett szó. Bluetooth és/vagy wi-fi kapcsolaton keresztül 6 fős multiplayer partit szervezhetünk, ami, ha a karrier móddal már végeztünk, igencsak meghosszítja a játszhatóságot. Kérdés, hogy sikerül-e olyanokat találni, akikkel egy többfős verseny is megoldható lenne.

Összesítve, nem okozott csalódást a játék. A grafika szemet gyönyörködtető, a játékmenet, habár a time trial-okért nem vagyok oda, de az ember ha egyszer elkezdi, nem fogja abbahagyni, amíg mindent meg nem sikerült szereznie, főleg a játék királyát, a Ferrari 599 XX-et. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Értékelés:

Grafika – 9/10
Hangok – 7/10
Játékmenet – 9/10

Összesen: 9/10

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Sajnos se az autos jatek se a strategia jatek nem az en vilagom, elso unalmas masodikkal nem tudok jatszani 🙂
    Logikai ugyessegi es kaland jatek amirol (en) szivesen olvasnek.
    ha valaki turelmes es tud irni, nem ugy mint en, megoszthatna pl a tobbiekkel a Sooiz-t Sway-t Rolando1-2-t Toki Tori-t TouchPhysics 1-2-t MysteriMania-t Mr.Jelly-t Monkey: SE -t Myst-et iBlast Moki-t HarborMaster-t Hero Of Sparta-t Kroll-t HiHowAreYou-t Edge-t Enigmo 1-2-t Dexter-tBlimp-t Harbor 3D-t 🙂

  2. Én már végigtoltam és a vége értelmetlen versenyzésbe torkollik. A bugatti a lambo reventon illetve a ferka fxx csak neezen szerezheto meg a 49. Szinten kapsz meg mindent.
    Ezt csak eszement unalmas versenyzessel erheted el a lejaccot palyakon.
    Multiba alapbol benne van minden es online is lehet nyomni annyi a bibi ami noncs unlockolva arra nincs tunning.

  3. hogy ne offoljak nagyon ezert ide irom ez GAME post 🙂

    Appu-rol lehet tolteni a Wheeler’s Treasure-t.

  4. Valakinek van arról tapasztalata, hogy 3G-n mennyire akad? Sajnos az a tapasztalat, hogy mostanában már 3GS-re hegyezik ki a dolgokat, ezért érdemes előtte utánajárni 🙂

  5. Nekem van egy 2g-m vm tuninggal és egy 3gs-em azt kell mondanom mindkettőn ugyanolyan gyalázatosan megy kb 20 fps.
    A real racing és a fastlane lehet nincs annyira kidolgozva de,hogy sokkal szebben fut az tuti.
    De van egy olyan megérzésem,hogy hamarosan majd jön egy frissítés hozzá ami tartalmazza az fps improvements-t túl sokan panaszkodnak erre.

  6. Én 3G n próbáltam, nem akad ha nincs megnyitva safariba oldalak stb.. még ha saját zenét teszel be játék alá akkor sem. Szerintem nem rossz game! (5-6 pálya után 🙂 )

  7. 2 napja tolom, de most tartok ott, hogy elakadtam:
    – a cop chase-eket eddig kiahgytam, mert nem tudtam 7 autot levadaszni (hiaba tunningoltam mindent) 3 kör alatt, kiveve ahol 4et kellett.
    – ezen kivul viszont mostanra a tovabbjutashoz cash attack kell, azaz 130.000 penzt osszehozni 3 kör alatt: eddig levgásokkal, zuzással, utkozesekkel is csak 100.000 korul vagyok.

    bármilyen tipp?

  8. Sziasztok!
    Van lehetőség alternativ letőltésre??

  9. Mindíg van:) thepiratebay

  10. @damnien: Menj neki a palya szelen levo dolgoknak rengeteg penzt ad vagy driftelj. Amugy egyszeruen csodalkozok hogy lehet ezt a buta hasonmast egy lapon emliteni NFS-el: verseny abbol all hogy nyomod a nitrot azt kakuk, drift egyszeruen vicces, kiejtes meg borzalmos iranyitas miatt nehez egyszeruen vicc az egesz. Az egesz jatek alatt olyan erzese van az embernek hogy mas iranyitja. Szemben azzal NFS vegletekig elvezetes tokeletesen iranyithato volt.

  11. @damnien: Cop chase : indulás után nyomd meg a nitro-t majd próbáld kilökni előtted lévő autót. Ha sikerült akkor fék és szépen várd meg amíg újra elindul. Ezután ismét jöhet a nitro és lökd ki újra ugyanazt az autót … és ezt még annyiszor, amennyiszer kell. Nekem ez vált be.

    Cash attack : ahogy már franek is leírta a pálya szélén lévő dolgok között törj össze amennyit csak tudsz. És persze driftelj végig mert azért is jár egy kis pénz.

    Én így oldottam meg ezeket…

  12. Nekem egyáltalán nem tetszett egyik Asphalt game se.

  13. valaki segitsen!! jb-es iphone-ra szeretnem feltenni a jatekot de az itunes nem engedi mikor mar majdnem vege van akkor kiirja error es valami kod!!!!

  14. köszi, kipróbálom!
    és ha már ennyire dícséritek, leszedem a NFS-et is, kivancsi lettem 🙂

  15. en a firemint real race-ert vagyok oda. kiprobaltam az asphalt 5-öt is, de nagyon nem jott be…

  16. @surda35:

    töltsd le máshonnan. valszeg ott lesz a hiba. Lehetőleg más legyen a fájlnév is. Mert sok helyen előfordul uaz a fájl és az ugyanugy nem múködhet.
    (persze csak ha torrentről beszélünk 😀 )

  17. megvan!!felekellet tegyem a cydiabol a mobileinstalation cracket es mar megyen :):)

  18. @surda35: Lol 🙂 sztem nincs olyan post ahol ez ne lenne leirva commentben 🙂

  19. tudom de eltelt vagy 8 honap miota nem hasznaltam iphone-t,es most penteken vettem a3gs-t,de mar bemelegedtem mar minden van rajta :):)(megha mindne boot utan ujrakell jb-elni)kosz mindenkinek!!!

  20. Szerintem meg akkor is jó játék, mégha olyan is mint az Asphalt 4, hogy miután végigtoltam nem kapok semmit, csak hogy Congratulation you’ve finished THE GAME! Thank’s for Playing. Ennek ellenére is szeretem a GameLoft-os játékokat mindig jók, minőségiek.

  21. NFS
    ennyit tudok elmondani, remélem most már jön az új rész:)
    amúgy kicsit csalódás mer a Gameloft játékokat nagyon szeretem…

  22. @vvinston:
    nekem 3G-m van és cseppet sem akad igaz megcsináltam azokat a tuningos dolgokat

  23. off

    A 3GS-es telóknak az új bootloader-t mikor tudja feltörni normálisan végre a blackra1n ? nem tudtok ifnót? mer kb az van, hogy feltöröm, ujra inditom és (ma pl 2 féle esettel szembesültem 2 külön telónál, mindkettő 3GS)

    A.) eset.:
    A telefon reboot után megjeleníti az alma logót, 25-30 secig tölt a telefon majd kikapcsol. Megoldás –> DFU mód, restore és ujra müködött függetlenül, de ha kikapcsolom a telefont, ujra visszakapcsolni csak restorral lehet ami elég gáz..
    Tehát ha nincs restor akkor kb a telefont nem lehet bekapcsolni :S
    B.) eset.:
    A telefon reboot után megjeleníti az itunes ikont és az adatkábelt és nem lép tovább : megoldás –> lefuttattam a blackra1n -t ujra és akkor bekapcsolt gond nélkül, na de elég kellemetlen hogy csak akkor tudod a telót ujra inditani ha a laptopod (már akinek van) a kezed ügyébe van és van lehetőséged blackra1n-t futtatni…

    Mi a teendő? Foglalkozik ezzel Geo Hot kolléga? Mer jó lenne a 3GS-eseknek az uj bootloaderjével valamit kezdeni :/ Nincs hir valami blackra1n RC4-ről?

    Aki tud infót kérem jelezze most nekem !!!!

    Köszi előre is!
    Piero

  24. Hello!
    Én már egy hete játszok vele,de tegnap kiléptem belőle és azóta indíthatom újra akárhányszor a Touchot mindig csak a videóig jut aztán bejön egy fekete kép 🙁 Velem még csak olyan történt hogy a fekete kép után kilép és egy újraindítás után megint működött.A játék újratelepítése nélkül megtudom oldani?


Add a Comment