fbpx Skip to content

Mai hírekben szó lesz a Microsoft újabb másolási kísérletéről és az egyik legtermékenyebb iPhone fejlesztő póruljárásáról.

iPhone alkalmazások portolása Windows Mobile-ra

windowsmarketplaceSteve Ballmer minden nyilatkozatában lekicsinylően beszél az Apple-ről és az iPhone-ról, de úgy látszik megirigyelték az Apple sikereit. A cég honlapján megjelent egy tanulmány, mely leírja hogyan lehet iPhone alkalmazásokat portolni (átültetni) Windows Mobile 6.5-ös operációs rendszerre.
Microsoft az évvégére tervezi az AppStore-hoz hasonló Windows Marketplace megnyitását mobilalkalmazások részére. Múlt héten már elkezdték alkalmazások fogadását a fejlesztőktől és jutalmat tűztek ki a legtöbbet letöltött és a legtöbb bevételt hozó alkalmazások fejlesztői részére.
A fórumban van néhány szarkasztikus megjegyzés is. Portolás lépései:
1, Idézz elő rendszeres összeomlást.
2, Távolíts el bármilyen felhasználóbarát felületet.
3, Frissítésekért számolj fel külön díjat.
Azt hiszem eléggé megfogták a lényeget 🙂

Akit kirúgtak az AppStore-ból

Talán elmondhatjuk, hogy a pakisztáni Khalid Shaikh a legtermékenyebb iPhone fejlesztő, mivel 943 alkalmazása van az AppStore-ban. Illetve csak volt, ugyanis mindet kirúgták.
Az indok: kiderült, hogy több mint 100 alkalmazásnál komoly szerzői jogi probléma van, azaz a tartalmat lenyúlta a webről és magáénak vallotta őket. Az Apple korábban már figyelmeztette erre, de ő nem lépett semmit.
Egyébként ezt a 943 alkalmazást nem egyedül követte el, hanem a 26 fős fejlesztő gárdája. Szép is lett volna az AppStore egy éves fennállása alatt ennyit fejleszteni, ez 3-4 alkalmazást jelent naponta. Mivel mindegyik alkalmazás 5 dollárba került, így saját bevallása szerint is dollárszázezres bevételei voltak.
Azért ez felvet bizonyos AppStore-os problémákat is. Khalid Shaikh saját bevallása szerint is a bevételre ment, nem a minőségre. Az AppStore tele van mindenféle haszontalan, szemét alkalmazásokkal, jó lenne a szűrést pontosabbá tenni és kitenni a hasonló junk alkalmazásokat.

Ui: Brighthouse Labs nevű cégnek több mint 2000 alkalmazása van az AppStore-ban…

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Abban egyetértek, hogy objektívebb mérce kellene az alkalmazások szűrésére, de az hogy mi hasznos és haszontalan már szubjektív, így mellőzni kéne a mércénél…

    Minden annyit ér, amennyit adnak érte…Ha vki f@sságokat akar venni 5 dolcsiért, tegye…az ő SZABAD akarta…

    Sztem apple már így is túlzásba vitte a szűrést a mondvacsinált indokokkal és azzal, hogy túl szubjektív.

  2. Hehh szép próbálkozás Windows, de szerintem a következő kiadásuk 10-15 ezer forintnyi lesz (rolófelszerelés) hisz lassan le kell húzniuk 🙂 Elég szánalmas, hogy koppincsolnak, lassan már Palm szintre jutnak 😀 Komolyan, egyedül az Androidnak van még jövője, bár ott is sok Apple-ös fejlesztő van, mivel a Google és az Alma barátok 😀 Még egy ideig 😀 Aztán majd a kövi frissítésben Google Maps helyett Apple Maps-ot látunk 😀 Harcoljanak csak, ezzel csak nekünk lesz jobb, de az fix, hogy bármennyivel is jobb a HTC Hero, én el NEM adom a kis 3Gs-em 😛

  3. Hu mekkora hírek :-(((

  4. @Xedamen: Az egészséges harc, konkurencia valóban hasznos. Viszont az a gyilkolás amit ez a trió (microsoft,apple,google) csinál az senkinek sem jó. Valóban, úgy ahogy mondod, ha így folytatják akkor a következő szoftverben se youtube, se google maps és gmail támogatás sem lesz alapból. A Microsoft viszont ha koppintotta ha nem rövid időn belül meg fogja előzni az AppStore-t, mert tanulhat a hibáikból. Szép, nagyon lassan de így lesz ez a Bing-el is. Addig csiszolják amíg jobb nem lesz. Lehet ez tagadni, hurrogni de a Microsoft-nak a Google és Apple számára elképzelhetetlen tőketartalékai vannak. Nem ez a két cég lesz aki legyűri a Microsoft-ot és, hogy nem az elkövetkezendő 10 évben az is biztos.

  5. @nszebenyi: azért szerintem a MS tőketartalékai annyira nem nagyok mint sokan azt hiszik. Nagy a készlet, a vagyon mögöttük de ha a tőkét vesszük alapul akkor a google és az apple annyira nem kell, hogy elbujjanak a MS mögött. A másik, hogy a MS-nak eléggé sok éhes szájat bekell tömnie és szerintem igen sokan állnak sorba potyáért is. Van mindegyiknél pénz. De itt már nem kimondottan ez a szükséges. Nagyon könnyen változhat itt a helyzet bármelyik fél oldalára is billen, mindegyik van olyan erős, hogy kitartson. Viszont szerintem időszakonként és bejelentésenként billen erősen mindíg valamerre a hirtelen profit mérlege. Ilyen a MS-nak annyira nem volt mostanában, viszont nekik stabil forrásaik jóval nagyobbak mint a hirtelen magas bevételek. De szó szó. Nem féltem én sem a MS-ot sem és semelyik másikat sem. Szerintem ennek a háromnak részben az is az érdeke, hogy a másik is megmaradjon. egy ideig… használják egymást erősen.

  6. Azért a Brighthouse laborjában is érdekes alkalmazások vannak, szerintem a 2ezer program több mint fele a különböző ProGuides változatok, amik bár egy dollárba kerülnek, a beléjük áldozott munka kevés, sőt, megkockáztatom hogy van egy keretrendszer, s ebbe csak más más adatbázis anyagát töltik be, amit meg lehet, hogy egy már létező s népszerű webes felülettel kötött (vagy nem kötött) megállapodás szerint szépen átemelnek. Nem nagy munka, ellenben sok kicsi sokra megy alapon lehet már szépen megszedték magukat 🙂

  7. @nszebenyi: Igazad van, bár szerintem megférnek ezek a cégek egymás mellett. Aki Ms-os, az Windows Mobile-t fog venni (szerencsétlen ember) 😀 Aki kicsivel nyitottabb vagy esetleg Apple-ös az átgondolja és vesz egy iPhone-t. Viszont akinek még nem volt iPhone-ja és nyitott az új dolgokra az vesz egy HTC Hero-t pl. Jól használható rendszer, és nincs lebutítva mint az iPhone (pl.: Bluetooth-on fájlküldés) De akinek egyszer már volt iPhone-ja annak nem hiszem, hogy egy Android megfelelne.

  8. A pénzügyi dolgokhoz meg annyit tennék hozzá, hogy a Microsoft fele annyi pénzt sem szed össze, mint az Apple. Microsoftnak nincs saját telefonja. Az oprendszer felhasználásához szükséges engedély sem lehet vészesen drága, hisz örüljenek, ha valaki használni akarja 🙂 Ezzel szemben az Apple-nek több millió eladott iPhone, iTouck, iPod nah és a Mac gépekről nem is beszélek 🙂 Az Android még új, nincs nagy anyagi háttere viszont a támogatóknak vastag buxájuk van (h t t p://cellanaplo.blog.hu/2008/12/10/megerosodott_az_android) Nem kell félteni, hisz 1 éve sincs android de a Hero máris különösen ajánlott lett mobilarénán.

  9. Bocs az offért
    Megtudja valaki mondani ,hogy hova kell msáolni a Mobileinstallation fájlt?

  10. A Microsoft-nak 1 esélye van, hogy ne menjen előbb utóbb totálisan csődbe (persze szép lassan megy ez). Egyszer meg kéne írniuk egy olyan oprendszert, amelyik nem olyan gyors mint az XP, ahogy mondják a javított vistára win 7 néven, mert az is lassú volt. Csak egyszer kéne megírniuk egy TÖKÉLETES rendszert. Csak nézzétek meg a Linux-okat. Tegyetek fel rá egy Compiz Fusion-t (Beryl utódja), és nézzétek, mégis mire nem képes a gépetek. A Linux azért nem fordul elő olyan gyakran, hiába ingyenes, mert támogatás ugyan van hozzá, vannak rá programok bőven, de valahogy nem a felhasználóbarát kategóriába tartoznak. Ezért választottam Mac-et, az nem olyan szupergyors mint a Linux, de nem is lassú mint a Win, de mégis van rá sok program, és eléggé felhasználóbarát a többsége. A Winnél megvan a sok program, csak a rendszer lassú. Ha azt megírják, nehezen, de vissza bírják szerezni az elvesztett bizalmat. Csak amíg ilyen idióta áll az élen mint Ballmer, addig erre nem fog sor kerülni.

  11. @zenorbi: ezt egyszer már megirtam egy megszólalásig hasonló hozzászólásra: pont egy Apple értékesítővel beszélgettem erröl nem olyan rég és közös megegyezésre arra jutottunk, hogy a Microsoft sokkal komolyabb dolgot vitt véghez. Az ő rendszerük minden gépen elfogadható teljesítményt nyújt, és működik. Az Apple nem a profit miatt nem akarja, hogy sima PC-n is fusson az OS-X hanem azért, mert összeomlana normális, éles használat mellett…Az Apple rendszere tökéletes a mag környezetében a Windows pedig nem tökéletes ámde mindenhol fut, minden van rá és senki sem korlátozza.Ha néztél Windows 7 teszteket akkor láthattad, hogy egy kevesebb mint 600MHz-es 256mega RAM-os gépen is vígan elfut… Összeszedték magukat.A Windows-nak sokkal több problémával kell szembenéznie mivel az ő rendszere a sikeresebb, tehát a jobb is. Nála vannak vírusok is. Sokkal több idióta által megírt programot lehet feltenni ami szétzúzza a Windows-t. Apple-nél ez nincs, mert ott egyszerűen megkötik a kezed annak érdekében, hogy normális legyen a rendszer teljesítménye. Nekik csak a saját gépeikre kellett optimalizálni…

    @Xedamen: Nézd, az Apple teljes profitja elvész a Microsoft Windows profthoz képest. Valamint ha megnézed a Microsoft más üzleti terv mentén lett felépítve. Az Apple saját géphez saját rendszert ír. A Microsoft csak saját rendszert ami minden gépre jó ezért neki saját telefon nem is kell ő csak ír egy rendszert amit bárki használhat. Ez a nagy külömbség. Mi ez a hülyeség, hogy örüljenek, hogyha valaki használni akarja? Van elképzelésed arról, hogy világszerte hány 100 millió Windows van használatban minden egyes másodpercben :D? Jesszus… nagyon komoly gondolkodásbeli gondok vannak az Apple fun-oknál. Annyira fanatikusok lettetek, hogy nem tudtok objektíven gondolkodni 🙁

  12. És nekem nem tudtok infót adni ? 😀

  13. @nszebeny: teljes mertekben egyet ertek veled, telleg sokszpr hulyesegeket irnak ezek az apple fanatikok itt 🙂 Mindenki hurrogja itt a MS-ot, de europai viszonylatban meg lehet nezni, hanyan hasznalnak pc-t, es hamyan macet. Amerikaban divat, mert oda lett gyartva, h egyszeruen csak megveszed a geped jo dragan, mert nem szamit. Nalunk ezzel szemben fejlesztgetnek, alkatreszt vesznek csak.

    Xedaman: te macet hasznalsz egyaltalan?

  14. @Avni: ezt te meg mért akarod másolni? cydia install oszt kész 🙂

  15. @Avni: System/library/P* valamelyik p betus mappaban van, a private… de majd ugyi meglatod a mappat

  16. xedamen, te annyira sotet vagy, h nem tudod mirol beszelsz. plane mikor azt mondod: toke. lolz

  17. @draft: nem működik a 3g-s net a szifonon ismeretlen hiba miatt valamint a wifit sem ismeri fel :S 🙁 @Steev: Kösz ismét az előzőket is 😉

  18. Hogy hozzaszoljak mar en is a temahoz
    Sztem az MS egyik nagy elonye h marhara elterjedt, meg h nekik nincsenek olyan koltsegei mint az applenak, pl: gyartasi koltseg, szervizkoltseg, alkatreszek,stb… az MS csak fejleszt, meg lopkod 😀

  19. @nszebenyi: Windows Mobile-ról beszéltem, szerintem fele annyi nincs használatban mint amennyi symbian.

    @Siriuspapa: Nem, windows 7-et használok, és nekem windows számítógépes op.rendszerrel nincs bajom, csak a mobilra írttal, s szerintem főleg arról volt szó.

    @betarudi: @betarudi: Nem tudom, ki szólt hozzád, s hogy jössz te ahhoz hogy sértegesd a másikat? Tanuld meg leírni a “LoL”-t, ha egyátalán tudod, hogy mit jelent…

    @Steev: Igen igazad van. De ha belegondolsz az iPhone sikere pont ennek a fordítottja. Az MS olyan oprendszert írt, amit több gyártő, más hardware-ekkel, különféle kezelőfelületekkel használ. Az Apple írt magának egyet amit csak ő… Így könnyű stabilat csinálni.

  20. @nszebenyi: mindezidáig azt hittem, egyedül vagyok ezzel a véleménnyel, mert bárkinek előadtam, lehurrogott. Divat manapság MS-t utálni, s tény vannak csúnya megoldásai, s az OS-ekkel is sok gond van, de elfelejtik, hogy ezek nem speciális hardware-re vannak írva, hanem mindenféle gépre felpakolják, és ott kell szegénynek, különböző, néhol otthon tákolt driverekkel tökéletesen futni, míg azért az OS X ennyire nem rugalmas, főleg ha a barkács, egyéb gépekre feltehető változatokat tekintem.

  21. @pitta: Full ezt mondom én is, szerintem windows-al semmi gond nincs számítógépen, főleg a Win 7 a jó. 2 hónapja ezt használom 7100-as built-ot és még ez is tökéletes 1.5 Gb RAM-on 😀

  22. @pitta: Igen, egyet értek 🙂

    @Xedamen: Nicsak, az Úr ideges lett az igazság hallatán. Hozzáteszem lényegtelen, hogy hány iPhone-t adtak el, mert az eladás mérték ez esetben nem nőhet exponenciálisan. Ellentétben a Microsoft-al. Ők sokkal nagyobb területet képesek lefedni üzleti modelljüknek hála.

  23. Az iPhone sikere pedig nem feltétlen a készüléket minősíti. A siker betudható annak is, hogy jókor adta ki arról nem is beszélve, hogy az volt az Apple első mobilja. Én inkább egy olyan független (ez persze lehetetlen a mai világban) statisztikára lennék kíváncsi, hogy hányan váltanak az újabb modellek megérkezésekor ismét iPhone-ra. Azt azért tudni kell, hogy a hibák, problémák, reklamációk egy tízezredéről sem tudunk, mert az Apple mindenkit elhallgattat akkor “erőszakkal” akár pénzel. Arról nem is beszélve, hogy kérdés az, hogy mekkora mértékben manipulálta az Apple az első iPhone megjelenésének idején az embereket a sajtóban generált statisztikákkal és álhírekkel.

  24. @Xedamen: Én pl Vistát használok és tökéletes. Nem tudom miért ordítja le mindenki. Ha normálisan használja az ember és nem agyament módon telepít rá mindent akkor teljesen tökéletesen működik, gyors és pobléma mentes.

    Én is várom már a 7-est de nem akartam feltenni a bétát 😀 , de ezek szerint az is jól működik 🙂

  25. @nszebenyi: Én Vistárol váltottam Win 7-re. Kicsit gyorsabb, kicsit intelligensebb, kicsit jobb 🙂 Ennyi
    MacBook-on is bootcamp-be tökéletesen fut haveromnak.

  26. Csáóó! Van egy új 3GS-em ami elég gyorsan merül. Szinte minden ki van kapcsolva. Vmi ötlet? (1 óra alatt 30% csak wifin)

  27. @nszebenyi: épp a 3GS megjelenésekor fordult meg ez a fejemben, hogy de jó lenne, akár visszamenőleg is egy statisztika (ebben mondjuk a T segíthetne, szimplán önkéntesen kitöltet egy papírt a vásárlókkal, így legalább a függő készüléket vevők lennének logolva; hogy ki miről tért át iPhone-ra), és átnézném azért azt. Például szerintem 3G-ről kevesen mentek át 3GS-re, 2G-ről már azért többen, és szerintem a legtöbb új vásárlót a 3G vonzotta, a maga idejében.
    Ez a 3GS mizéria, hogy nincs elég, stb, elég furcsa, ha anno 3G igényeket teljesítették, ezt miért nem lehet, hisz pl a külső részben módosítás sincs, a késés pedig nem a beszállítók számlájára írható valószínűleg. Lehet marketing? Ez sem tartanám kizártnak, de kiderülni sem fog sosem.
    Abban azonban biztos vagyok, hogy tudtak volna tenni több “jóságot” is a készülékbe, csak úgy mint az OS-be, de ha most kész lenne A tökéletes iPhone, ki venné a következőt, amiben picit emelnek a proci órajelén? …

  28. @pitta: Így van, ahogy mondod 🙂
    Azért annyival kiegészíteném, hogy a T-Mobile-tól vagy bármely multitól ne várj hiteles statisztikát figyelembe véve, hogy degecre keresik magukat az iPhone buzi gyerekeken…

  29. @nszebenyi: Igen, az tény, hogy így kell figyelniük, de van egy olyan probléma, hogy van Linux, és Hackintosh is. Lényegében a hackintosh annyi, hogy egyrészt kiszedik a korlátozást ami meggátolja a PC-re való feltevést, másrészt teletömik driverrel. Az van, hogy a Microsoft nem ír semmire, ezt rosszul tudod. A Microsoft megírja a Win-t, és telepakolja sok gyártó driverével, hogy legalább képed legyen, utána neked kell letöltened külön a videókártyadrivert, chipset drivert, hálókártyadrivert, vagyis semmire sem írt. Hackintossal az szokott lenni a gond, ha nem megy fel a gépedre, hogy aki készítette a törést, nem nyomta eléggé tele driverrel, vagy esetleg meg sincs rá írva, mert Linux driverről fordítják, hisz az alap ugyan az, UNIX. És az Apple se saját maga írja a drivereket, ő is az NVidia/ATI drivereket használja.

  30. Adminoknak: Szerintem kéne csinálnotok egy olyat, hogy azonnali kérdések rész, mert valamikor kíváncsi vagyok mások véleményére az adott témában, első 4-et elolvasom, nagyon jó, 5. már olyan szokott lenne, hogy “Tudom nem ide illik…”, és utána végig “Bocs hogy ide írok de…” “Nem tudjátok, hogy…”, és ha esetleg van valami érdemi hozzászólás, nem jutok odáig, mert a sok ilyen között eltűnik. Félreértés ne essék, nem az a baj, hogy kérdeznek, mindenkinek lehet gondja, csak kéne nyitni egy olyan részt, ami pont erre van.

  31. @zenorbi: Nem rossz otlet, sztem egy GYIK is sokat segitene sokakon:)

  32. @zenorbi: ezek szerint nem értettél. Nem azt mondtam, hogy nem teszi tele driverekkel hiszen akkor el sem indulna az egér sem. Én azt mondtam, hogy nem a saját hardvereire tervez konkrétan hanem egy olyan keretrendszert írtak (Windows) amibe minden integrálható gond nélkül és minden gépen szépen fut. Viszont ezt már ennél bővebben nem tudom kifejteni. A többiek megértették, hogy miről volt szó valójában.

  33. @Xedamen:

    Sok-sok symbianos telefon van, de a pda-kon meg winmo így a mérce akkor billen majd végleg a symbian oldalra, ha nokia az alsó kategóriában is bedobja ezt az oprendszert…ha jól láttam már van 1-2 ilyen készüléke…

    Ettől még M$ nagyon jól megél és nem fog sokáig csődbemenni…más üzleti modelljük van, bár szerencsére az utóbbi 1-2 évben jó irányba változtak…(de szvsz még mindig a cégek hozzák nekik a legnagyobb pénzeket – oda meg apple nem holnap fog betörtni és elvenni m$ kenyerét…XD)

    Iphone sikere…jó áron, jó csomaggal kezdték árulni, így vitték mint a cukrot…mutassatok még egy ilyen tudású telól 20kért…XD (előfizut szándékosan nem számolom, mert az amúgy is lenne…és ennyi lenne)
    Szóval ez a teló se terjedt volna el ennyire, ha a szolgáltatokkal nem születik ilyen megállapodás…Mert 180k-ért már van jobb kártyafüggetlen pda telefon.


Add a Comment