fbpx Skip to content

Kedvenc informatikai biztonsággal foglalkozó oldalaim olvasása közben bukkantam érdekes hírre, amit most megosztanék Veletek is.

Kíváncsi emberek vizsgálni kezdték, hogy mi történik abban az esetben, ha a telefonunk (bocsánat, az iPhone-unk) 3.0 szoftverrel csatlakozik egy wifi hotspot-hoz. Erre a Karmetasploit eszközt használták, aminek a segítségével egy számítógépet használva elhitették, hogy ők egy hotspot. Az esetükben csak megfigyelték, hogy milyen üzenetváltás történik. Az redmény meglepő!

Az első lépés a www.apple.com DNS-ének lekérdezése (domain név IP címre fordítása). A második lépésben a http://www.apple.com/library/test/success.html oldalt tölti be. Ha ez utóbbit egy böngészőben nyitjuk meg, akkor egy “success” feliratot találunk benne.

Ha mindkét lépés sikerült végrehajtani, akkor tekinti az iPhone sikeresnek a hálózatra kapcsolódást, ha egyik lépés sem sikerült, akkor nincs kapcsolat. Azonban van itt egy közbülső lehetőség is. Ha sikerül a DNS lekérdezés, de nem a “success” felirat jelenik meg a betöltött lapon, akkor rögtön a böngésző ugrik fel. Erre azért volt szükség, hogy azonosítást kérő hotspotok rögtön láthatóvá váljanak és megadhassuk a jelszót, azonosítót, stb.

Miért lehet ez probléma? Tegyük fel, hogy a lap kódja, amit a hasonlóan előkészített hotspot küld el, egy Safari exploit-ot (hibát kihasználó kódot, kártevőt) tartalmaz, már kész is a baj.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

 1. no ez szép… persze nem kell mindenféle vadidegen wifire csak úgy csatlakozgatni, az máris javít a szitun.

 2. érdkes cikk valóban, én már rég ki is kapcsoltam az automatikus wifi csatlakozást 🙂

 3. Hol van már a magyarítás 3.0 ra ahelyett hogy zizegnétek?? 🙂

 4. próbáltam 3.0 val
  és töksok wifi hotspotra nem megy fel
  full erős a jel opn free hotspot és semmi
  kb 20 at próbáltam horvátországban
  mind fos
  itthon mbementem a mekibe akárhol és tikk meg yazonnal ez miért vna ??

 5. @cartmen: a magyarítás jó helyen van. hidd el, nem azért húzódik, hogy X vagy Y bosszankodjon rajta, hogy még mindig nincs kint. gagyi fordítást akarsz, vagy Apple szintűt? mert ez utóbbin van az ügyködés… türelem lokalizációt terem.

 6. @cartmen: Most az hogy Phone meg message es call tenyleg annyira kuvva bonyolult, hogy hasznalni sem tudod nelkule a telefont?? Eloveszel egy szotart es leforditot ha mar ennyire turelmetlen vagy… szanalmas mar ez a kovetelozes.

 7. @cartmen: Forditottal valaha is egyetlen sort is? En nem egy appot magyaritottam, szokes 4ik evadjabol is par reszt lenyomtam, hidd el nem egyszeru, ido kell hozza.

 8. Sziasztok!
  Vighjoe a válasz a kérdésedre a következő Horvátórszágba mindenkit le akkarnak huzzni.Nekem is ugyenezvolt 4-3 hétel ezelőtt voltam és össze fizetős volt kodós egy hét alat sem találtam free müködő wifit.

 9. 3.0 -val próbáltam árpádhídon a WifiZone hotspotot, de amikor kapcsolódik a hálózatra egyből felbukkan egy login oldal még a settings menüben, innen pedig nem működik a negyedórás ingyenes használat, nem lehet a reklámra kattintani.
  Buszra várva szoktam használni,pont annyi az a 15 perc.

 10. @vighjoe: A MAC filterről hallottál már??

 11. @Jadeye: @dnp: @dnp: Tisztelt bíróság!
  Nagyon jó a telefon így angolul.
  Nem is kell magyarítani…..

  AKKORMIAF.SZNAKCSINÁLJÁK??? 😀

 12. @cartmen: Neked

 13. …magyar wifi jobb mint a horvát wifi:D

 14. @cartmen: azé b+, mert van, aki semennyit se beszél angolul. és szeretné érteni is, mit nyomkod.

  különben meg ha annyira jó neked az angol, akkor minek sipákolsz itt azon, hogy “mikorleszmár? mikorleszmár???” ? csak egy kérdés…

 15. Fúj de kockák vagytok:D

  de ez nem baj 😀

 16. @Jadeye: Hülegyerek!
  Magyar vagy?? Akkor ??


Add a Comment