fbpx Skip to content

Jimny kolléga postján felbuzdulva ragadom magamhoz a virtuális tollat és regélek nektek picit a szifonos játékokról, azok néhol megdöbbentő árairól és persze a jailbreak általi lehetőségek előnyeiről, illetve hátrányairól..

Igazából annyira nem tudom megérteni a fejlesztők hozzáállását, hiszen nem elég hogy plussz pénz nekik a védelem (mint a PC-s gammák esetén), de úgyis lesz olyan emberke aki se perc vagy kicsit több idő alatt vígan feltöri azt. Inkább arra kéne rámenniük, hogy minél inkább több információt toljanak az emberek arcába és ne csak egy AppStore-os csodalinkkel szúrják ki a szemüket. Egy  magyar illetékességű iPhone-os magazinnak igazán örülnének szerintem az emberek, hiszen ott a PC-s és konzolos magazinokhoz hasonlóan lehetőség lenne kiadós tesztek írására és persze olvasására is. Bár pár lap próbálkozott már tartalombővítéssel, de véleményem szerint egy külön szifonspecifikus újság lenne erre az egyik megoldás.

A másik probléma a sokak által emlegetett lite-verziók hiánya. Több esetben is a teljes program kiadása utáni időszakban adják ki ezt a verziót, pedig ennek kipróbálásával kaphatnak kedvet az emberek a program megvásárlásához. Köztudott hogy rengetegen jailbreakelik a telefonjukat és halomszámra töltik le rá a crackelt appokat, amit köztünk szólva meg is tudok érteni. Hogy miért? Mert nagyon sok program egyáltalán nem éri meg a pénzét. A játékok terén talán most tartunk ott, hogy egy-egy nagyobb névért igazán érdemes pénzt kiadni, de sokak értékrendjébe nem fér bele a mobiljátékok megvétele. Még ha bele is férne, akkor is vannak már olyan 7-10 euró között mozgó játékok, amik nem férnek bele minden ember költségvetésébe – főleg ha Magyarországra gondolunk.

Egyszer már előhoztam a CatchaMouse fejlesztőinek példáját, akik véleményem szerint remek marketingstratégiával győzték meg maguknak az embereket: csináltak egy ingyenesen elérhető remek és addiktív logikai programot, majd a második részét jócskán megturbózva már 0.99 dollárért adták és mit ad ég? 2 millióan le is töltötték a programot. A gond az sok játék esetén, hogy egymást majmolják a készítők: egy kezem nem elég ahhoz, hogy megszámoljam az ugyanabban a témában és sémában alkotott appokat. Éppen ezért fontos az egyediség és persze a tartalom, hiszen ezzel lehet megvenni az embereket. Miért is lett sikeres a Need For Speed azon túl hogy PC-n és konzolos platformokon már híressé vált? Mert látszik rajta a fejlesztők odaadó munkája, ami egy tartalmas és szórakoztató produktumot eredményezett. Jöjjön a másik oldal: miért lett hatalmas bukta a Metal Gear Solid szifonos változata? Mert egy ostoba és egyszerű lövöldözős játék lett, s az emberek megérezték hogy ennek bizony csak pénzszaga van.

Warezolás mindig is lesz, s ez ellen nem tudnak mit tenni a játékkészítők – viszont ha olyan játékokat gyártanak, amik tényleg felettébb szórakoztatóak, minőségiek és tartalmasak, akkor egyretöbb ember fogja legálisan úton beszerezni a termékeiket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. egyetértek:)

  2. 120%-ban egyet tudok érteni. A 0,99 $-os ár feletti appok nagy része egy kalap *hümm*, egy részét 10 perc után megunom és csak kevéssel vagyok el órákon át… Persze hogy az ilyenekért hülye lennék pénzt kiadni 🙂 Ritka sajnos az olyan fejlesztő, akinek tényleg érdemes megvenni a programját, de azért akad kivétel, pl. a PocketGod (ez itt a reklám helye :D). Gyakori a frissítés és nagyon jól el lehet vele lenni 😀

  3. Én most fejlesztek egy játékot, bolygóközi golf 🙂 vagy űrgolf ha jobban tetszik. Most már RC változatban van, azaz ki kell próbálni 3.0-val, és mehet fel az AppStore-ba. Én 2$-t szántam neki, mert tényleg igényesen van megcsinálva, és elég sokmindent is tud! 🙂 Ha van rá igény, akkor írok róla egy kis beszámolót (fejlesztés, tesztelés, publikálás).
    Üdv
    Meta
    iphonefejlesztes.blog.hu

  4. Amit letoltottem jatek amire azt hittem hogy egy kalap uhum az a “cryon physics” semmi kulonleges nincs benne.egyszeru logika de lekot legalabb annyira mint az nfs.probaljatok ki!

  5. Egyetértek nka-val. Ha valami igényes, és a fejlesztők foglalkoznak vele, akkor az emberek többsége meg fogja venni, hogy ezzel támogassa őket.
    Példának felhoznám a wow-ot. Tudom, hogy teljesen más, méretét, és minden egyebét tekintve, de mivel pont a warezolás a téma arra tökéletes példa.
    A játék 4 éve fut, és 11 millióan fizetnek érte havonta! Ez is mutatja, hogy ha valami, jó akkor azt megveszik.

  6. @Meta: igen múltkor Írtál levelet, mi is vissza írtunk, de nem válaszoltál?!

  7. @admin:

    mi ez az eladó iphone? ne legyen már ez is ilyen reklám oldal..

    ráadásul 140ezer a t-mobile-ban dominóban+ 20ért gyárilag független lesz 1 év garival. nyugottan töröldd a levelemet mert nem azért írom h rontsam az üzletet csak..

  8. A cikk nem rossz,de csak alapigazságok vannak benne.A szomorú az,hogy ezeket az igazságokat a fejlesztők nem ismerik…

  9. @tom: csak egy 10essel fizetsz többet, és nincs macera, hogy mikor/hol függetleníted…

  10. Bocsi, 1 kis OFF közben: olyan progi nem létezik, hogy 1 zeneszámot lehet beállítani ébresztőnek?

  11. @bukko:

    macera?? bemész a t-be megveszed
    másnap visszamész érte hazaviszed itunes független

  12. @admin: Azt nem kaptam meg. 🙁 El tudnád küldeni még egyszer? Volt egy kis adatvesztés akkoriban 🙁

  13. bocsánat hogy nem ide tartozó témát irok, de valahova már leirtam és kajakra nem találom hova irtam.
    Tehát azt kérdeztem hogy létezik e az iphonera valami commander féle app, amellyel tudok turkálni a könyvtárában. mint a tpot, csak iphone on. mert sokszor nem jutok géphez, de ha letöltök pl egy mp3at akkor a letöltés után eltünik a ködben és nem rakja be az ipodba. na ezt szeretném orvosolni. tehát a cél hogy letöltök mp3at és az ipodba raknám számítogépes kapcsolat nélkül. Megoldható?

    Valamint egy másik kérdés hogy van e másik szerver ami hasonlo a seeqpodra? mert ugye az nem müködik 🙂 köszi és bocs hogy ide irtam

  14. @Norrbi: Ott is válaszoltak, de válaszolok én meg itt 😛 Létezik olyanprogi amivel meg tudod halgatni, tudod másolgatni nem is egy. Én személy szerint az iFile-t használom (de a MobileFinder is marha jó 🙂 ), cydiaból telepíthető. Az hogy betedd az iPodba, sajnos egyelőre gép nélkül nem megoldható, a MewSeek képes rá (crackelve a szifon sourceban megtalálható) de elég bugosan működik, több vele a macera mint a haszon … seeqpodot nem ismerem 😀 de gondolom valami zeneletöltő lehet, ha az akkor arra ott a mewseek és amit én jobban szeretek (és free) dTunes. a dTunes olyan mint az iPod 😀 lejátszik mindent zenét videót .. van saját letöltője .. csak ajánlani tudom 🙂

  15. OFF, de elég fontos lenne:
    Tudna valaki alternatív letöltési linket adni a SciCal Pro – Scientific Calculator-hoz, vagy másik olyan programhoz, ami tud integrált számolni?
    Köszönöm!

  16. Teljesen egyetértek a leírtakkal.
    Amiben még nagy problémát látok az a töménytelen, nem rendszerezett alkalmazások tömege az Appstore-ban. Hasonló programok teljesen más kategóriába vannak sorolva. Előbb-utóbb célszerű lesz rendet vágni és alkategóriákat létrehozni.

  17. @DetoX: Elméletileg a light verzió is tud integrálni … elméletileg 😀 de én nem találtam benne erre utaló jeleket 🙂 Letöltést sajnos én se találtam, nincs sehol … Én a GraphCalc-ot használom, magyar fejlesztés 😀 és mindenre jó. Integrálni nem integrál helyetted (amugy nem is tudom van-e egyáltalán olyan iPhone alkalmazás ami ezt megteszi .. egy integrálás azért nem olyan egyszerű habár algoritmizálható, de akkoris … :D) de nagyban megkönnyit bizonyos lépéseket, és elég jó számitásokat, analizálásokat lehet vele végezni. Szóval Matek vizsgára must have app 😀

  18. [nka]
    A wow teljesen rossz példa, azzal – mivel dedikált szervereken játszanak az emberek – nem is tudsz játszani, ha nem veszed meg. Pont ez irányba kell fejleszteni az iPhone fejlesztőknek. Amíg nem egy MMO játékot csinálnak, amit tudnak valamilyen formában a vásárlás tényéhez kötni (nem tudom, hogy ilyen relációban hogy működik a store, vannak e user információk, stb) addig semmi nem fogja kényszeríteni az embereket a vásárlásra, még akkor sem, ha az adott játék megéri a pénzét. Mert – megéri vagy sem – a 0 forint mindig kevesebb, mint az 1-2-3-10dollár.
    Én abszolute warez ellenes vagyok, de ne áltassuk magunkat, az a szemlélet alapjaiban bukik, hogy lewarezolom megnézem és ha jó, akkor megveszem. Felteszem a kérdést: hány jailbreakes warezolta le a NFS-t, mondta rá, hogy hűűűdefasza és ebből hány vette meg? Mondom a választ: 0! (najó, biztos vannak kivételek, de az arány 1% alatt mozog)
    Teljesen rossz a megközelítés, teljesen rossz a hozzáállás. Sajnos a jailbreak – amit azért csináltak, hogy saját kódok is futhassanak az iphone-on – lehetővé teszik a warez-t is.

    “de sokak értékrendjébe nem fér bele a mobiljátékok megvétele” – akkor azok a sokkak ne vegyen mobiljátékot… de ez még nem jogosít fel senkit a “lopásra”. (tudom ez erős szó és sokan megsértődnek tőle, de a tény az tény – legpuhább megfogalmazás is többszörös szerződésszegés, a szoftver készítőjének és az apple-nek a megkárosítása)

    LITE verziók hiánya – ez legyen a fejlesztők baja. Majd rájönnek, hogy ugyanúgy, mint konzolon vagy pc-n, sokmindent elad egy demo is.

    Magyar illetékességű iphone gaming magazin. Mint a piac résztvevője nem látok benne túl nagy üzleti lehetőséget, szerintem masszívan deficites lenne, de ha van ötleted vagy máshogy látod, akkor keress meg és ha meggyőzöl, akkor csináljuk meg!!!

  19. @FekaBa: én a gyökvonást nagyon hiányolom belőle 🙁 Legalábbis még nem találkoztam vele a progiban :-/

  20. @elvis of gamer365.hu:
    Item Number Description Unit Price
    Q1269 Spore™ Origins, v1.0.0, Seller: Electronic Arts Nederland BV
    Report a Problem 7,99 €
    Q1269 Brothers In Arms® Hour of Heroes, v1.0.3, Seller: Gameloft (12+)
    Report a Problem 7,99 €
    Q1267 GTS World Racing, v1.00.01, Seller: Handmark, Inc.
    Report a Problem 5,99 €

    Az NFSről még nem kaptam meg a visszaigazolást, az Asphalt Race-t pedig most hirtelen nem találom 🙂 Habár lehet hogy csak 1% vagyok 🙂

  21. @zsepi: Természetesen benne van 😀 A calculator fülön, a func gombot megynomva a felugró ablakban sqrt.

    Sqrt függvény. Definíció Sqrt(szám). Leírás. Eredményül a szám négyzetgyökét adja. Negatív számokra futási hiba keletkezik.

  22. @FekaBa: A Mathomatic programot is ajánlanám, abban is rengeteg hasznos dolog van!

    @DetoX: Javítás:
    Tudna valaki alternatív letöltési linket adni a SciCal Pro – Scientific Calculator-hoz, vagy másik olyan programhoz, ami tud (!) határozott (!) integrált számolni?
    Köszönöm!
    És nem, nem hülye vagyok, csak lusta 😀

  23. Köszi fekaba. Amugy meik témához irtam? %)
    valamint megjegyezném hogy a MewSeek is a seeqpod serverről fut. A seeqpod nem program hanem a server az egész mögött. Ezért ha nincs server, nincs zene ami onnan jönne. Nekem a mewseek azt irja majd ha lesz seeqpod akkor lesz zene. A dtunesba pedig a searchnél van hogy http://www.seeqpod.com
    Ott is a seeqpod van. Ott viszont lehetne csatlakozni máshova. . . Ha tudnék más cimet…

  24. OFF:

    Admin, kérlek segíts 🙁
    Leregeltem atw.hu-n és feltöltöttem egy wordpress blogot. A blogba a postokat BlogJet-el szeretném feltöltögetni viszont a kapcsolódásnál mindig error-t dob ki 🙁
    A következők kellenek neki:
    blog url (ez megvan)
    blog típusa, itt kettő van: wordpress vagy wordpress direct upload
    host
    és a /xmlrpc.php-nak a helye (ez is meg van)
    de valamiért nem találja.

    ötlet :(?

  25. @szemüveg: chmod jól van beállítva?

  26. valaki tudna segiteni abban hogy gép képernyőét mien remote-tal tudnám átvinni iphonera?köszi bocs off-ér

  27. @DetoX: jahj 🙁 az meg mi?

  28. @Beni Sykes: Nagyon sok app van 🙂
    Mocha VNC // én ezt használom
    Jaadu Remote Desktop
    Jaadu VNC

    Ezek akkor jók ha egy wifin vagytok.

    LogMeIn Ignition // Best of 🙂 Ez akkor is megy ha nem egy hálózaton vagytok, támogatja a 3G-t is 🙂

  29. @FekaBa: thx! 🙂 fene h nem inkább 1 gyökjelet rajzolt neki 😀

  30. @zsepi: A programozó nem mindig vituálisan közelíti meg a dolgokat 😀 Erre való a grafikus 😀 de “oclsó” projekteknél .. elmarad 😀

  31. Sziasztok!

    Nem tudom hol kéne ezt a problémát megkeresnem ezért megkérdem Tőletek: Nekem is soxor előfordult már és mástól is hallottam, hogy minden ok nélkül I3G készülékünk beszélgetés – hívás közben elsötétűl a képernyő azt a hívást le se lehet tenni. A minap 10 percig hallgattam a hangpostát ….. miért van ez? Nem független készülék, legfrissebb a szoftver stb. cydia van rajta de ha restore-t nyomok és hagyok mindent eredetiben akkor is csinálja.


Add a Comment