fbpx Skip to content

Álljon most itt egy blogpost a szantog.com-ról figyelmeztetésképp minden iPhone-ra fejlesztő és a későbbiekben fejleszteni akaró emberkének:

Szopat az Apple keményen

Már írtam róla, hogy mekkora szívás volt az iPhone Developer Program-hoz csatlakozni, de az igazi szopó csak ezután jött. Az egész lényege a DJ Player alkalmazás, miatta tanultam ki az iPhone fejlesztés csínját-bínját és miatta csinálom az egész cécót. Startupok figyelem: iPhone-ra fejleszteni nem biztos, hogy megéri!
Szopat az Apple keményen

Mielőtt elkezdtem volna fejleszteni, természetesen jól megnéztem, hogy nem tartalmaz-e olyan komponenst, amely sérti valamelyik idióta Apple szabályt. Mindegyik funkcionalitása megtalálható több App Store-os szoftverben is, ezért úgy gondoltam, hogy oké lesz.

Nem konzisztens

Ez volt az első hibám. Szabály: attól, hogy van már ugyanolyan funkcionalitás valamelyik App Store-os programban még nem biztos, hogy nálad is elfogadják. Az elfogadási eljárás nem konzisztens!

Ikon

Január 30-án küldtem be az alkalmazást, február 4-én megérkezett az első elutasítás: az alkalmazás ikonja hasonlít az iPod-ra. (Az ikon egy iPod-ra ültetett fejhallgató volt.) Nem lehet semmilyen Apple-s termékre hasonlító ikonod vagy képed az alkalmazásodon belül!

Olvastam olyan történetet, hogy egy alkalmazás súgójában a magyarázó képen egy iPhone volt látható “rázás” (shake) közben (rázni kellett valami funkcióhoz). Elutasították, mert az iPhone ugye Apple védett ügy… Úgyhogy rajzolniuk kellett egy iPhone-ra nem hasonlító eszközt, jó vicc. Persze mivel nem konzisztens az ügy más appokban simán vannak védett képek.

Béta

Február 4. után jött a nagy semmi, ezért beküldtem az alkalmazást más néven is. Erre jött 21-én a következő elutasítás, hogy távolítsam el a “béta” szót a leírásból, mert nem lehet benne semmilyen utalás arra, hogy béta állapotú lenne. Igenám, de én azt írtam, hogy “…a béta tesztet profi DJ-k végezték…”, ami nem azt jelenti, hogy a szoftver még mindig béta lenne ugyebár.

Erica Sadun-nak volt egy hasonló története, ő egy olyan ingyenes alkalmazást készített, ami a béta teszt folyamán segítette a fejlesztőt. Az övét is eldobták… de úgy már elfogadták, ha azt írta, hogy “ez az alkalmazás a KISZERKESZTVE folyamatban segít”. Gigalol, utána pár nappal írt neki az Apple, hogy ez mégiscsak hülyén néz ki, használhatja a béta szót… De csak ő, Te nem!

Egy körben?

Utána jött a következő semmi, beküldtem egy harmadik néven a DJ Player-t, azt február 27-én utasították el, mert az “organize” ikont használtam a tracklist-hez való visszatéréshez (a képe pont passzolt hozzá).

Persze gondolhatnád, hogy a fenti problémákat egyetlen körben is leírhatták volna, de nem: ahogy beleakadnak valami ügybe dobják vissza az alkalmazásodat. Sőt, ekkor nem veszik figyelembe az esetleges korábbi elutasításokat, szóval visszatérnetnek bármilyen hülyeségre.

Ez igaz egy esetleges frissítés beküldésekor is! Simán találhatnak valamit, amit még az elfogadáskor nem vettek észre és egyébként hónapok óta benne van az alkalmazásodban. Szóval frissíteni is rizikós…

Fekete lyuk

Február 27. után jött a nagy fekete lyuk, jegelték a DJ Player-t. Ez azt jelenti, hogy nem utasítják el, de nem is engedélyezik. Ilyenkor gyakorlatilag senkit nem tudsz elérni, a hivatalos e-mail címek, bugreporter és telefonszámok semmit sem érnek, nem érkezik válasz, az App Review Team még belsős Apple munkatársak által sem elérhető!

Az App Review Team e-mail címéről “robot” válaszok érkeznek (bármit kérdezel ugyanaz a válasz, egy kivonat bizonyos fejlesztői szabályokról), a telefonos Apple Developer Connection pedig nem tud segíteni, csak egy belsős várakozási sorba teszik a kérésedet. Ezt a kérést kétszer lehet “nyomatékosítani” (escalation), ekkor magasabb prioritásba teszik, de nálam 6 hét alatt sem érkezett válasz. Az ADC arra jó, hogy beszélj egy kedves ügyintézővel, aki az ég egy adta világon semmit sem tud tenni semmilyen ügyben.

Olvastam olyan fejlesztőről, akinek az alkalmazását végül 6 hónap után fogadták el, de több az olyan, akinél örökre jegelnek. Ez akkor is lehetséges, ha valamelyik Apple haver cég hasonlót fejleszt és ilyenkor megváratják a tiedét addig, amíg az el nem készül és sikeres nem lesz. Utána pedig hiába kiabálsz, hogy dehát a tiéd előbb kész volt.

iTunes Library Access

Május 7-én zárult le a fekete lyuk, elutasították az alkalmazásom, mert zenefeltöltés van benne (az iTunes library-t nem érhetik el az appok). Persze beküldtem ismét azzal a megjegyzéssel, hogy nem egy DJ app van már a Store-ban ilyen funkcionalitással, de nincsenek illúzióim.

Elárulok valamit, pedig az NDA miatt nem tehetném, de konkrétan leszarom: a 3.0-s verzióban bejelentett iTunes Library Access egy nagy kamu, ezt a problémát (sem) fogja megoldani. Az iTunes Library Access lehetővé teszi a listázást, trackválasztást, de az alkalmazás nem férhet hozzá magához az audiofájlhoz.

Annyit tehet mindössze, hogy “megkéri” a beépített lejátszót a zene lejátszására, de saját feldolgozás nem lehetséges. Pedig milyen sok zeneapp készítő szeme csillant fel… Már a bejelentés másnapján tele volt a belsős fejlesztői fórum azzal, hogy ez így használhatatlan lesz.

Nem fizet

A napokban pattant ki a TechCrunch-on egy másik sztori, miszerint a már bent lévő alkalmazásoknak sem fizet úgy az Apple (45 napon belül), ahogy kéne. Érdemes elolvasni a hozzászólásokat: nem egy-két dollárral tartoznak, hanem több ezerrel.

Van olyan fejlesztő, aki január óta egy buznyákot sem kapott és jóval 10e dollár fölött tartoznak neki. Természetesen itt sincs igazi kontakt lehetőség, hiába írnak és telefonálnak a megadott helyekre, az Apple szokás szerint baszik válaszolni.

Nagyok

Megkerestem a problémámmal a magyar Apple vezetőjét, Majoros Miklóst is, aki szinte azonnal válaszolt. Sajnos előre látható volt, hogy nem tud segíteni, de egy próbát megért a dolog.

Nagy vagy ismert cégeknek, fejlesztőknek persze nincsenek ilyen problémáik, ők belsős Apple kontakttal pár órán belül mindent meg tudnak oldani, rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Példának ott a Skype alkalmazás megjelenése, ami a felhasználók nagy része számára egyszerűen nem működött és tele volt bug-gal, át sem mehetett volna az elfogadási folyamaton. Volt is belőle forró thread a belsős fejlesztői fórumon. Nálunk a Ustream csapata rendelkezik ilyen értékes kapcsolattal, meg is próbáltam “venni”, de nem adják ki, féltik a saját pozíciót, teljes joggal.

Startup?

Ezek alapján a StartUP konferencián azt tanácsoltam, hogy iPhone-os fejlesztésben bízni nagyon rizikós. Összefoglalva:

 • Bekerülni a Developer Programba Magyarországról macerás, de kivitelezhető.
 • Egy alkalmazás nem biztos, hogy bejut az App Store-ba még akkor sem, ha más alkalmazások ugyanolyan funkcionalitást tartalmaznak.
 • Ha mégis bekerül és vannak eladások, akkor sem biztos, hogy kifizetnek.
 • Az Apple nem válaszol szinte semmire, elérhetetlen.
 • Az App Review Team a legjobban őrzött részleg, a döntései szubjektívek és nem konzisztensek.
 • A nagy és/vagy haverka cégek előnyben vannak, velük sosem fogsz tudni versenyezni, mert lejegelnek.

Ne higyjetek a fejlesztői sikersztoriknak (például Steve Demeter, Smule), azok csak a marketing miatt léteznek. A saját sikerhez sok türelem, kemény munka és óriási szerencse kell.

Nincs versenytárs

A velem történt eset a jéghegy csúcsa, olyan hülyeségekről lehet olvasni mindenfelé, hogy csak na. Nem véletlen, hogy még a belsős fórum is Google Android sóhajtásokkal van tele. Sajnos azonban még a legújabb 1.5 béta változat is harmatgyenge az iPhone SDK-hoz képest. Bártházi kollégával már megállapítottuk, hogy API-k terén a Google válságban van, az Android még mindig béna, az OpenSocial meg pláne.

Az Apple termékek nagyon jók, az iPhone SDK remek, de a fejlesztőkkel nagyon-nagyon kibasznak és ennek az eredménye a sok rossz minőségű iPhone szoftver. A Pinch Media felmérése szerint a feltelepített iPhone alkalmazások mindössze 1%-át használják egynél többször. Nem véletlen.

Forrás

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

 1. ennyi. Durva. Sajnálom, hogy ekkora szopás van ekörül :-/

 2. Gondolom ezzel nem egy embernek veszik el a kedvét egy életre az egésztől… Sajnos a mai világban nem a tehetség a mérvadó, ha csak nincs egy kis hátszeled.

 3. igen ez sejthető volt.
  de valahol meglehet érteni az Apple oldalát is, egyszerűen túl nagy és globális lett az egész. Persze akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem szüneteltetik az egészet egy kis időre vagy valami, amíg kifizetik a tartozásokat, ellenőrzik az appokat..
  sajnállak.

 4. Nem gondoltam volna,hogy ekkora szarság lapul itt….
  Hát igen…A mai világban korrupció van,ha vannak jó kapcsolataid,akkor sokra viheted…Pedig mennyire nyomatják a jó marketinggel,hogy milyen emberbarát cégek ezek a nagy multik(Goggle,Apple,Microsoft).

 5. érdekes… elgondolkoztató…

 6. azert komolyan mondom,h elmehetnek a kurva anyjukba… a kifogásaikkal egyutt… nincs vmilyen alternativ elérési modja a programnak? pl. vmi cydias, mint az ibt-nél. ott is kellett egy kod ahhoz, h használni tudják. ilyet nem tudsz megoldani?

 7. Hello mi is szoptunk az apple-el a sok huzavona de szerencsere 2viszadobás utan kitették.

 8. Érdekes ez az Apple gondolkodásmód. Levédenek mindent amit csak lehet, lassan akik gyümölcsöt árulnak fizethetnek ha van náluk alma, a Hófehérke c. meséről nem is beszélve ahol még bele is harapnak ami ugye egy az egyben az Apple logó.

  De azért vicces milyen hulladék programok mennek néha át a rostán és mik akadnak fent ilyen hülyeségeken. Ha nem lenne jailbreak, cydia és társai … belegondolni is rossz.

 9. @Heads82: fizetnek is? 🙂

 10. Hat az majd kiderul mi meg nem tartunk ott 🙂

 11. szemetek

 12. Tomokewh erről irhatnátok egy cikket… szerintem nagyon király… esetleg egy Appo-s link?…

 13. nem rakod fel a cydia store ba?

 14. de felrakjuk

 15. Egy ötlet: Csináljunk magyar fejlesztőkkel magyar appstort ami független az appltől de pl: jalibreakos telóra lehet rakni és az i-Tunes ban ugyan úgy lehet szinkronizálni! Ezeket rakjuk fel egy appulosra és már is nem veszett kárba a bele ölt idő az appba!

 16. én a pocket god nevü jópofa játék blogját szoktam olvasni, hasonló finomások vannak ott is mint ebben a cikben, egyszer 2hét után visszadobták a FRISSTÉST!, h az egyik ikon hasonlit egy iphonra, kijavitották, majd befagyasztották kb. 1,5 hétre a progit.

  azota ugyan nincs gond, de mire kirakják a frissitést, már kész is a következö update(alapbol hetente jelentek meg a frissitések, de apple miatt ez lehetetlen)
  volt, h egyszerre 2 frissitést kellett kiadniuk, mert apple olyan lassan dolgozott

  még azt sem lehet mondani, h kis nulla cég/program, mert sokáig top1 usa volt, máshol is benne volt a top10-ben és még most is benne van

  érdekes dolgok ezek….

 17. OFF
  Sziasztok! bocs az offért, de nem tud valaki olyan app-ot amivel word dokumentumot tudnék olvasni 3G-n? És wifi nélkül winscp-vel vagy valahogy tudom feltenni szifinra a doc-okat? Köszi

 18. Sajnàlatos ès szomorù, hogy ìgy megy ez! De a protekciòs dolgokon ne lepõdjünk meg, mindìg is ìgy volt:S

 19. Ha most aszt mondom, hogy milyen szemét az alma, akkor finoman fogalmaztam… ez oltári nagy kib…ás… és mégezzel is csak finomat fogalmaztam…cöhh…

 20. *uhh bakker.. azt!!!, s nem aszt… gyááá :S 😀

 21. @Thende: nem téma, én se tudok írni

 22. Hát szerintem ezt az egészet azért csinálja az Apple, mert ha egy nem egyedülálló app-ról van szó, akkor szívesebben adja át a terepet nagy, hírnévvel rendelkező cégeknek, akiknek többért is megveszik a termékét. Nyilván így az Apple is többet kaszál.

 23. Persze az osszes alkalmazast valmi apple csokos fejlesztette. Hagyjuk mar ezt balfaszkodast, masra mutogatast, mert egyszeruen szanalmas!

 24. @krisgo: szerintem kdani3 nem arra gondolt hogy az Apple ennyire közvetlenül lenne benne a dolgokban, hanem arra hogy a népszerű és híresebb fejlesztőcégek appjai több pénzt hoznak a konyhára, mint az ismeretleneké.

 25. Egyik szemem sír, a másik nevet, mikor ezt olvasom.
  Sír, mert én is pont most szerettem volna belevágni a fejlesztésbe, de hezitáltam.
  És egy picit nevet, mert nem produkálok egy esztelen kiadást. Mivel nincs pénzem egy mac-re jelenleg, de gondoltam, hitel, aztán majd megtérül az. Naja. De azért mégiscsak para mostanában hitelt felvenni, ha ojró, ha forint alapon, ki tudja meddig marad alkalmazásban, mikor dől be a cége vagy csak az ő állása?
  Szóval lelombozó számomra a hír, de legalább végre adott valaki nekem egy indokot, hogy üljek le a hátsómra, gyűjtögessek, és ha majd egyszer lesz elég pénzem, majd vegyek akkor mac-et. 🙁

  ps.: mielőtt valaki javasolná a hackosx-et, már próbáltam, az elmúlt két hétben annyi oprendszer telepítésem volt, mint már évek óta soha, sajnos ha fel is megy a gépre, nem nyílik a dvd-tálca (mert bluray), nincs wifi (mert mittomén), nincs ehhez a videokártyához driver, így ótvar és hd képarányra széthúzott a kép, és végül nincs hang, mert nincs. a hab a tortán a 30percenkénti lefagyás. 🙁

  pedig mennyi szoftverötletet írtam össze……. :,(

 26. szopás az van sok…
  nekünk a free-ket dobálták vissza 😀
  de azért már 5 játékunk kint van… izé már csak 4 mert a karácsonyit visszavontuk 😀
  ha lesz idôm megírom milyen baromságok miatt dobálták vissza…

 27. @hartam: Pedig már akartam javasolni 😀 Miért nem virtualizálod? vmware 6.5.1 el “simán” lehet, csak net nem lesz a többi megy rendesen 🙂 és az “gép független” szóval ugykell h menjen neked is mint nekem 😀 Esetleg egy próbát megér 😉

 28. @FekaBa: hmmm. és ez SDK szempontjából nem gond, hogy nincs netem? egyébként lehet, hogy egy próbát megér… 😉

 29. @hartam: otletem nekem is rengeteg van, objective-c tudassal hogy allsz? ha gondolod keress meg privatban az info (csiga) benjamin . hu -n, kosz!

 30. @hartam:
  “Mivel nincs pénzem egy mac-re jelenleg, de gondoltam, hitel, aztán majd megtérül az. ”

  Vagy qrva jó programozó vagy, vagy elég nagy balfék!

  Jelenleg kb. 35 ezer AppStore alkalmazás van. Még ha egy jó programot is írsz, miből gondolod, hogy visszajön a pénz? Lehet, hogy csak feleannyian veszik meg, mint gondolod, és máris viszi a gépedet a hitelintézet!

 31. @hartam: Hát ne mprobléma neki. Letöltöttem PC-n feltettem pendrive-ra a telepítőkészletet, majd a pendrivot átadtam a virtuális gépnek. Kicsit tökölt vele de aztán megjelent osX alatt annan meg telepitette. Sőt az iPhone-t is át tudom adni a virtuális gépnek (gyakorlatilag bármilyen usb-s eszközt …) két kattintással 🙂 Nem merültem nagyon bele mert jön a vizsgaidőszak … éshát aki félévközbe nem tanult xD ilyenkor imádkozhat … 😀 de alapprogik amiket irtam működtek, lefordultak, iPhone simulátor (vagy mi a neve :D) is rendesen ment.

 32. Nem biztos hogy hosszú távon kifizetődő lesz az apple szarakodása.Úgy vélem az arra érdemes fejlesztőket nagyon meg kellene becsülni


Add a Comment