fbpx Skip to content

A Nintendo-nak sikerült a kisebb válságból kilábalnia, hiszen a kézikonzolok terén a Nintendo DS-sel, míg a következő generációs konzolok terén a Wii-vel aratott nagy sikert. Bár hazánkban utóbbit megelőzi a Microsoft XBOX 360-ja, de ennek ellenére termékük forradalmi irányításának köszönhetően sok háztartásban megtalálható. Most született meg a Nintendo harmadik gyermeke a DSi, ami megmutatta hogy hogyan lehet továbbfejleszteni a sima DS-t, s amely várhatóan hasonló sikereket fog elérni mint az előbb említett két termék.

Kézikonzolok terén aggodalomra semmi ok nem volt, hiszen lehet hogy remek grafikai teljesítményt csiszoltak ki a Sony fejlesztői a PSP-jükből, de mégis eladások terén a DS összességében sikeresebbnek bizonyult. Ezek az idők azonban elmúltak, hiszen jött egy cég aki megdöntheti a Nintendo kézikonzolok biztosított egyeduralmát.. S hogy melyik cég lenne az? Hát az Apple!

Amikor az Apple bemutatta az AppStore-t az iPhone-tulajdonosok háromszor annyi programletöltést produkáltak, mint a többi hasonló készülék használói. Rengeteg játékfejlesztő, köztük a Quake-szériáról elhíresült John Carmack is világplatformként nyilatkozott az Apple készülékéről, éppen ezért az almás cég főként a játékokat előtérbe helyező marketingkampánnyal próbálta meg felkelteni a potenciális vásárlóréteg érdeklődését.

Könnyen felfedezhetjük a Nintendo DS és az iPhone közötti különbségeket, hiszen az előbbi nagyrészt hagyományos szoftverekkel rukkolt elő, míg utóbbi inkább az egyszerűbb, gyorsan kiismerhető és szórakoztató játékokra fektette a hangsúlyt. Mára azonban már fordulni látszik a kocka, hiszen az iPhone-ra fejlesztő társulatok egyre jobban kidolgozott és tartalmasabb játékokkal rukkolnak elő. Főként az Electronic Arts vezető ebben, hiszen ő több platformon bevált játékait Apple frontra is kiterjeszti (lásd SPORE, Sim City stb.). A DSi megpróbálja felvenni a harcot az Apple termékével, hiszen fényképezőt is építettek bele, valamint a netböngészőt sem hagyták ki a sorból. Míg azonban a Nintendo csak egy továbbfejlesztett platformot hozott létre, addig az Apple egy olyan telefont, ami egyben egyesíti a telefonálás, internetezés, fényképezés és persze a játékok lehetőségét is.

Következzen hát a 10 ok, amiért aggódhatnak a Nintendo fejesei az Apple csodakészüléke miatt:

10.) A trójai faló játéka

2007 júniusa óta az Apple több mint 21 millió iPhone-t és 16 millió iTouch-ot adott el világszerte, s ez a szám továbbra is növekszik a gazdasági világválság ellenére is (az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy amennyivel nőttek az iPhone-eladások kb annyival csökkentek a Mac eladásai). Az iPhone lassan 2 év elteltével is tartja tisztes pozícióját, amit a játékokon kívül a menet közben biztosított netezésnek és emailezésnek egyaránt köszönhet – bár az AppStore-ban egy szempillantás alatt beszerezhetjük a játékokat..

Az iPhone az Apple megalkotott rendszerének köszönhetően a lehetőségek és programok óceánjának nevezhető a Nintendo megoldásaival szemben. Akik vágynak egy remek telefonra, azok ezt választják és emellé az ügyesen megalkotott iTunes-os AppStore-os marketinggel még játékokat és egyéb programokat is mézesmadzagként húznak el előttünk. Az átlagos játékosok se perc alatt elmerülhetnek a játékprogramok tengerében és a szülők is könnyedén megtehetik ezt gyermekük helyett mielőtt rendelkezésre bocsájtanák bankkártyájukat 1-1 app vásárlásához.

9.) Igazán a zsebbe illik

Az eredeti DS majdnem egy “fűnyíró” méretével vetekszik, míg a Lite és DSi változat picit kisebb de még mindig kényelmetlen. Ezzel szemben az iPhone könnyedén elfér a zsebben, mégha sokat is bírálták a méretei miatt. Igaz ami igaz a megszokott mobiltelefonoknál nagyobb és a kézikonzoloknál kisebb, viszont ez csak előnyére válik a használójának – gondoljuk például a képernyő méretére. A legfontosabb funkciója egyértelműen a telefonálás, de emellé kapunk egy remek és kényelmes forradalmi designt, amit már nem egy mobilgyártó megpróbált lemásolni.

8.) Mindig kapcsolatban

A Nintendo nagyon büszke a DSi-re, hiszen a nyilvános WiFi-helyeken csatlakozni lehet vele a DSiWare bolthoz, ahol a játékosok nevetségesen egyszerű játékokat tudnak letölteni. Persze a nagyvárosokban elterjedtek ezek a pontok, de sajnos ott is lehet számtalan helyet találni, ahol nyoma sincs a WiFi-nek (hacsak nem védte le egy óvatlan hozzá nem értő szomszéd a kapcsolatát ;)) és ha nincs ilyen pont akkor lőttek az egésznek. Na nem úgy mint az iPhone-al! Persze meg kell fizetni az árát, de többségében elmondható hogy ha valakinek van pénze iPhone-ra, akkor már a netcsomagos előfizetéseket is simán állni tudja. Ugye ebben az esetben a nyilvános WiFi-pontok kihasználása mellett még az EDGE és a 3G is játszik, amik kellő sebességű internetet biztosítanak a böngészéshez gyakorlatilag akárhol és akármikor. Ezentúl a netkapcsolatnak köszönhetően a legújabb játékokat pár érintés után már ki is próbálhatjuk, Skype-olhatunk otthonlévő ismerőseinkkel ha be akarunk férni a tarifacsomag által nyújtott ingyen percekbe, de emellett kedvünkre msnezhetünk és hallgathatjuk kedvenc (web)rádiónkat.

7.) Az AppStore szétrúgja a DSiWare hátsóját

Elismerés illeti a Nintendo-t, hiszen a DSiWare ügyesebben sikerült integrálnia DSi interfészébe, mint a konzolra elkészített Wii Shop Channel-t Nintendo Wii-re. Továbbra is azon munkálkodnak, hogy az iPhone AppStore-jához hasonló finomsággal kedveskedjenek rajongóiknak. A DSiWare eladásai közelében sincsenek az AppStore-nak, de a Nintendo fejesei bizakodnak az idők változásában. Nap mint nap lehet látni, hogy mennyire sok program és játék jelenik meg iPhone-ra (jelenleg több mint 35 ezernyi található a storeban), illetve azt is láthattuk hogy milyen magas letöltésszámokkal büszkélkedhet az AppStore (egymilliárdos letöltés és társai). S hogy a DSiWare mikor éri el ezt a számot? Kb ha befagy a pokol..

6.) Olcsó és könnyen frissíthető játékok

A DSiWare pontokért árulja bugyuta játékait, amik jelenleg 2, 5 és 8 dollárnak felelnek meg. A baj azonban az mint jópár de mégis kevesebb iPhone-játékkal: egyszerűen nem éri meg az árát. Az iPhone-ra készített játékok többsége 0.99 és 9.99 dollár között mozog és ezerszer nagyobb élményt, s ezáltal minőségibb szórakozást nyújt. Természetesen a játékáradatban érdemes odafigyelni az igazán minőségi darabokra, hiszen belőlük még mindig kevesebb van mint az alacsony kvalitású darabokból. Könnyen megfigyelhető hogy 1-1 játéktípusra mennyi alternatíva készül, s olykor-olykor még jobbak is lesznek mint elődeik. Természetesen a fejlesztők is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a játékok kidolgozására, ami Hero of Sparta-szintű produktumokat eredményez. Aki esetleg lusta utánanézni a dolgoknak, az a Lite-féle ingyenes próbaverzióknak köszönhetően minden kötöttség nélkül letesztelheti a terméket. Ha pedig megtetszik akkor pár érintés, gyors letöltés és szinkronizálás, s már mehet is a menet.

5.) Nincs szükség egyéb eszközre

Vitathatatlan tény, hogy a Nintendo DS és DSi használása esetén alkalmazott tűvel remek érintési precizitást tudunk produkálni, de próbáld csak meg az ujjaidat használni helyette.. esélytelen. Az iPhone-nál azonban más a helyzet, hiszen nem kell hozzá semmilyen segédeszköz, továbbá a beépített accelerometernek köszönhetően újfajta interakciókra is képesek vagyunk, amit rengeteg játék ki is használ (gondoljunk csak a Doodlejump-ra vagy a megannyi autóversenyzős játékra). A fejlesztők úgy vélik, hogy ezek az egyedülálló adottságok újabb távlatokat nyitnak meg a program-, illetve játékfejlesztés terén.

4.) Több erő, több tárhely, több lehetőség

Az Apple készüléke grafikai teljesítményben valahol a Nintendo DS, DSi és a Sony PSP között található. Egy olyan eszköztől azonban lenyűgöző ez a teljesítmény, ami elsősorban telefon és csak másodsorban játékrendszer. Míg a DSi 256 megabájttal büszkélkedhet, addig az iPhone már a 16 gigás verziókkal hódít – persze kell is a tárhely a filmeknek, fényképeknek, zenéknek, klippeknek és a rengeteg programnak, amiket mind-mind érdemes beszerezni.

3.) Közelednek a felsőkategóriás játékok

Konkrétumok még nem láttak napvilágot, de azt csicsergik a madarak hogy az iPhone-játékok felsőkategóriája is közeledik – bár igencsak borsos, 19.99 dolláros árakon. Az EA mellett egyretöbb kiadó látja az iPhone-ban rejlő potenciált, s nem adok pár hónapot és újabb játékbejelentéseket adhatunk majd közzé (lásd a Worms-esetét). Ha pedig sok kiadó fog versengeni a felhasználók kegyeiért, akkor a PC-hez hasonló versengések fognak kezdődni a minél minőségibb játékok elkészítésének érdekében.

2.) A kis és nagy fejlesztők imádják

Természetesen ha már 35 ezernyi program foglal helyet az AppStore-ban, akkor nem olyan könnyű meggazdagodni az iPhone-ra való fejlesztésből. Sok programozó számára a már említett Lite-változat hozta meg a nagy pénzeket jelentő sikert, hiszen ezzel megszerették a játékát az emberek és mégtöbbet akartak belőle, amihez viszont meg kellett vásárolniuk az egyéb mobilokra letölthető tartalmak árához viszonyított alacsonyabb áron.  Van akinek annyira bejött az üzlet, hogy otthagyta munkáját és csakis iPhone-játékok fejlesztésének szenteli idejét.

A Nintendo nem biztosít olyan szintű fejlesztői segítséget a fejlesztésre vágyó embereknek, mint az Apple. Az Apple SDK-ja olyan sikeres lett, hogy már több mint 1 milliónyi letöltést produkált. Tény hogy a játék elkészültével rengeteg AppStore-os kritériumnak kell megfelelni, de utána már szabad a pálya. Természetesen továbbra is reménykedünk abban, hogy magyar produktumokról is hírezhetünk, de úgy hiszem ez még a jövő zenéje (bár akadt már rá 1-2 példa ;)).

1.) Az új iPhone és az ígéretesnek ígérkező új irányítás

A Nintendo rémálma: Steve Jobs megjelenik a színpadon, megtartja előadását, majd az előadás végeztével még mutat egy apróságot: az érintésre megjelenő D-Padot. Valóban az iPhone Achilles-sarka  az irányítás, de sok esetben csak megszokás kérdése. Bízunk azonban az Apple-ben, s biztosak vagyunk abban hogy meg fogja oldani ezt a hiányosságot. Ha pedig ez megtörténik a következő generációs iPhone megjelenésével, akkor a Nintendo végleg elveszti a harcot..

Forrás

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Hát igen.
    Ahogy fejlődik az iPhone úgy fogja magát az egyik legjobb mobiljáték-konzollá kinőni magát. Mondjuk azért a PSP -től még kicsit messze van 😛

  2. @infy: de ami késik.. 🙂

  3. Egy jo motor kene Carmack bacsitol es maris call of dutyznank 3gn:)

  4. Szerintem nem is volt célja az Apple-nek , hogy PSP szintű játékkonzolt varázsoljon a “telefonjából” . Egyszerűen csak csináltak egy teljesen újfajta készüléket , ami más kategóriában versenyez .

  5. Jó kis CoD 🙂 ! Sokan leszólják , de én imádom minden részét ! Kíváncsi lennék egy szifonos verzióra .

  6. Vicces, de még a táccsba is erősebb CPU van mint a PSP-be… De az má’ meglep hogy a dées jobban kelendő mint a pöspö…

  7. Játszottatok ti ds-el?
    az iphone egy dolog miatt nem éri utol a kézi konzolokat és ez a gomb.
    imádom az érintőképernyt, mindenre szuper, de nem játszani.
    az egy kínszenvedés rajta.

  8. @Feldin: Ezt szajkózom én is több hete. Nem értem miért izgulnak be ennyien a JÁTÉKOKtól, az ájfon szuper minden téren de könyörgöm!!! nem játékkonzol!!!

  9. Nekem volt Ds-em volt psp-m most meg táccsom van 1G-s 😀 és megbántam hogy nem 2G-set vettem de remélem nem fog lemaradni az 1G-s táccsocskám 😀 most jut eszembe nem tud vki olyan 8e körül eredeti apple tv kábelt ?

  10. Skacok ez hülyeség (már elnézést). Soha nem adnék a gyerekem kezébe egy 200.000 Ft-os telefont. Még 100.000 -ért se vennék neki. Az iphone játékok sehol nincsenek a ds-hez képest. Egyszerűen azért mert a legtöbb játékot nem lehet normálisan gombok nélkül játszani. A precíz irányításra, villámgyors reflexekre épülő élvezetes játékélménnyel nem konkurálhat egy vékony, a kézből kisikló, nem túl biztos érintésérzékeny képernyőn taperolható játék. Az iphon-on néhány különleges esettől eltekintve a legtöbb játék játszhatatlan (hosszabb ideig). A ds egy gyerekbiztos, játékélményre kihegyezett célszerszám. Pont ezért verte szarrá a PSP-t. Mondom mindezt 2 éve ds tulajdonos családapaként. Igen, iphone is van a családban..

  11. balamber:
    a cikkben szó sem volt róla hogy egy GYEREK kezébe kell adni(mondom ugye ezt a 18évemmel,de nem ez a lényeg),főleg a casual piacon erősen domináns a 30-40év feletti korosztály is,és lassan a gamerek átlagéletkora is 25-27év felett lesz

  12. @csavar: háta az azé’ csúnya lenne… 😀 Maradjunk a 15 – “fekvőnyolcas” korosztálynál… Előttem van a kép ahogy nagyfater ugrabugrál egy wii elött, és mikor intézi a kocka skodára a forgalmit előkapja a PSP azt zúzza az NFS-t… :D:D:D:D:D

  13. @balamber:
    gondolom nem kezeled úgy az iphonet mint én, nem de akartam egy konzolt és egy jó mobilt,akkor jött képbe az iphone ami mindezt megvalósítja és odaver az összes symbianos és winfos telónak, a többi meg alapbol zsákutca.
    de mivel azt mondod hogy 2éve DSes vagy, így gondolm a gyerekeid 16 alatt vannak, így érthető hisz a DS inkább az általános iskolában hódítanak, míg középiskolában a PSP és az iPhóne. ez iphone minden téren veri a DSt 16éves korosztály felett, nyártól pedig a 3.0ban megengedi a cégeknek hogy külső ezközöket használhassanak az appjaikkal, és ha van egy kis esze az applenek, akkor készít egy PSP szerű kontroller felületet, egy d-paddal, négy gombal meg kettővel hátul, szerintem így lenne tökéletes és elfogadott kézikonzol.
    a vékony elegáns külső pedig az egyik előnye, pont így tökéletes, egyszerüen nem kisgyerekeknek készítették, de 100000 amugy is felelőtlenség lenne kisgyereknek adni….

  14. A DSből ezidáig több, mint 100.000.000 (százmillió) darabot adtak el. iPhoneből (+ipod touch) meg “csak” – idézőjelben természetesen cirka 40milliót. Viszont! A DS-ek 100%-án játszanak emberek, viszont az iphone-okon a játék csak amolyan kiegészítő funkció. Az emberek bizonyos százaléka használja játékra, és az sem olyan aktívan, mint a ds tulajok a ds-t!

    DS-re számtalan !!!tökéletes!!! játék jelent már meg, iPhone-ra én a Texas Holdemen kívül másba még nem tudtam 1-2 óránál többet belerakni 🙁 ez itt a baj. A hw nagyon erős, de az interface – ami mint telefon interface tökéletes – játékokhoz már nagyon kevés – leszámítva azt a néhányat, amelyekben teljesen erre az új koncepcióra alapozták az egész játékot.

    Summa summárum: nehéz lesz a DS nyomába érni játék fronton! 🙂

  15. @elvis of gamer365.hu:
    hardveresen nagyon odaveri a DSt, valamint künyebb rá programozni.
    nyártól ,ár lehetséges lesz egy tökéletes fizikai kezelőfelület hozzácsatolása is a készülékhez, általános iskolában DSekkel voltam körülvéve, ismerem őket, csúnya a grafikájuk és nem valami kiemelkedőek (donkey kongot szerettem gameboyon, de DSre már nem találtam kiemelten jókat).
    jelenleg mindenütt PSPket látok, és sajnos el kell ismerjem hogy a rá készült játékok nagyrésze komolyabb, mivel ez egy a kizárólag játékra készült célezköz, és sajnos jobb is benne.
    de a DS az gagyi, már le lett hagyva, de egy fizikai kezelőfelület télleg kell ahhoz hogy teljes győzelmet arassunk a DSi mellett.

  16. A cikk bűzlik az elfogultságtól, csak így tovább a lejtőn…

  17. ez egy hülyeség.. meg az egyik egy telefon ami sok dolgot tud köztük a játékot is a másik meg 1000 éve konzolokat csinál és erre van specializálódva. de mind1 az apple játék rész nagyon jó és a DS meg MÁS.

  18. én 1et értek a cikkel, eddig se értettem mit esznek az emberek a DS-ben…akkor inkább már PSP…!

  19. Van a családban iphone és van ds is. Mind a kettőn vannak játékok, de amíg az iphone játékok cask pár perces játékmenetet tartalmaznak (pl amíg az ember a buszon utazik, vagy vár az orvosnál), addig a ds játékokban több óra játékpotenciál van. A cikkben szereplő appstore éltető rész nevetséges… A legtöbb user gondolom jb-elte a telefonját, így ők is inkább tört játékokat szednek le, mint az appstore-on fizetnének. Dsn is ugyanígy meglehet ezt oldani, ha az ember vesz egy memóriakártya kezelő kütyüt a dsbe akkor ugyanúgy tudja rátölteni a letöltött játékokat.

  20. és hogy igazságos legyek, iphone 1 helyen tud jól bejönni a játék mezőnybe.
    ez a point n click kalandjátékok, amik remélem ettől feltámadnak.
    pl Myst most jelent meg.
    No, az tökéletesen lehet majd használni iphonon elvileg.
    Ennek a frontnak van esélye.
    Erre nagyon kíváncsi leszek.
    A Myst anno pc-n is húzó név volt és a nagy játékok bevezetője, iphonon is ő hozza először a nagy játékokat. 1,5 gb.

    de a többiben nem lehet a gombok hiányát behozni.
    DS-es népek, csak hoyg off is legyek, mit ajánlotok, vagy hol nézelődjek hogy mi jó? belefutottam pár kevéssé élvezetes gameba.

  21. Sziasztok!

    Elnézést, hogy így belevágok a közeoébe és ne értsétek félre (Én is szeretem a játékokat), de írna valaki hozáértő egy olyan cikket is , hogy Tíz OK amiért félhet a nokia az iPhone 3.0-tól. Kérésem oka, hogy erős elhatározás bennem egy új telefon iránt és eddig az iPhone vezet 90:10 arányban és szeretnék több infót látni olvasni. 10%-a azért van a nokiának, mert 1992-től nokia készülékem volt ill van még jelenleg is! Várom a cikkekekt

  22. mert az iphone egyertelmuen multimedia telefon, foleg ha belerakjak vegre az fm radiot azert :9

  23. Namármost hogyan lehet egy többfunkciós telefont és egy kézi játékkonzolt így összehasonlítani? Annyi a kapcsolat köztük, mint a zene és az építőipar között. Aki pedig össze tudja hasonlítani az Iphone-t a PSP-vel és a Nintendo DS-el az biztos tudja hogyan lehet építőiparra táncolni.

  24. 3.) Közelednek a felsőkategóriás játékok

    NAGYON távolról közelednek, még egyetlen egy olyan játék sincs iphonera, ami összetettségben megverne egy ds játékot. vannak szép grafikai megoldások, de ha megfigyeled azért sok ott a csalás, egy ds játékban ilyenek nincsenek. nincs semmitől sem félnivalója a nintendonak, teljesen más szegmenst céloznak meg. az iphone játékok olyanok mint egy flash játék, jópofák, de semmi komoly. egy nintendo ds játékban meg hihetetlen komoly rpg-k vannak.

  25. arról nem is beszélve, hogy mára már mindenkinek világos lett, hogy a virtuális gombok habár jól néznek ki, sok játéknál egyszeráen nem működnek úgy, ahogy kellene

  26. Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a cydiával fel lehetne tenni olyan játékokat mint pl a spore vagy a crash bandicoot race?


Add a Comment