Napi hírek 2009.04.09.

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mai hírekben szó lesz az új készülék összeszereléséről, egy multitouchos perről és az iPhone-os szappanról.

Elkezdték az új iPhone összeszerelését?

Commercial Times szerint tajvani alkatrészgyártók elkezdtek alkatrészeket szállítani a júniusban bemutatandó új iPhone összeszereléséhez. A forrás szerint az Apple negyedévente 3 millió új és régi készüléket akar eladni. Ez a mondat azért érdekes, mert eddig a cég új termék indításával a régi gyártását mindig leállította. Ha júniusban be akarják mutatni az új készüléket, akkor valóban itt az ideje a gyártás elkezdésének, de az értékesítési szám miatt fenntartással kell kezelni a hírt.

Akasztják a hóhért?

Az Apple a múltban sikeresen levédette a multitouchot és más érintőképernyős mozdulatokat is. Tegnapi nap híre, hogy a tajvani Elan nevű, félvezetőket gyártó cég beperelte a multitouch miatt. Szerintük ők találták ki az iPhone-oknál, iPodoknál és a MacBooknál is alkalmazott multitouch technológiát. Próbáltak az Apple-vel egyezkedni, azonban a két éves tárgyalássorozat nem hozott eredményt. Szerintük az Apple két szabadalmukat sértette meg. Az egyik érintett esetben a cég már csatát nyert a Synaptics-al szemben, amely szerintük jogtalanul használta fel szabadalmukat. Peren kívül megegyeztek, nyilván nem jártak rosszul.
A beadványban nem fogalmaztak meg anyagi igényt, azonban kérik a bíróságot, hogy az Apple állítsa le az iPhone, iPod és a MaxcBook gyártását. Ez azért elég vicces…
Mivel a Palm Pre is nagyban a multitouchra épül, ezért a megjelenés után őket is per fenyegeti.

iphonelayers

Mosakodj iPhone-al!

Jöjjön egy könnyedebb téma. A címben lévő felszólítást nem a valódi telefonnal kell végezni, mert hamar elhalálozna, hanem egy iPhone mintájára készített szappannal. A 8 dollárba kerülő tisztálkodószert itt lehet megvásárolni. Arról nincs hír, hogy milyen illatú, de az ujjlenyomatok biztosan nem látszódnak meg rajta 🙂

iphone-soap-300x261


 1. Érdekes téma ez a szabadalom… Én most ráéreznék mittom én egy mozdulatra, aztan megjelenne egy Apple es rettento sikeres termékeket forgalmazan amiban ott az én mozdulatom, és persze csak akkor perelném be szegénykém, mikor már elég keményen sikeres a cég… Kicsit vicc… És persze az is amilyen összegekkel ilyenkor dobálóznak…
  Na midnegy 🙂

 2. Remélem nem áll itt neki senki szörnyülködni hogy mekkora köcsög cég ez, meg hasonlók… 🙂

  Gondoljatok arra, hogy volt kitől tanuljanak :), az “akasztják a hóhért” cím ezért is nagyon találó.

 3. Lehet benne valami. Azert gondoljunk bele abba is, hogy esetleg egy lejarato kampany.
  Ki tudja, a tajvani ceg melyik konkurens gyarto haverja. Azert azt el kell mondani, hogy az almanak eleg jol megy manapsag, mig a tobbi csak vegetal. Es ez lehet, hogy zavarja mas gyartok idegeit. Kerdes az is, hogy miert csak most jutott eszukbe, hogy peresledjenek? Stb….

 4. Most nem azért, hogy genyózzak, de nem úgy volt, hogy a multi touch dolgot levédte az Apple? Na most, ha ez a cég azt mondja, ők már előtte levédték, akkor hogy nem vették ezt észre a bejegyzésnél? De egyébként annyira nem értem ezt a rinyát a levédett mozdulatok miatt. Nemsokára piacra dobnak X márkájú wc papírt, amire bejegyzik, hogy csak jobb kézzel lehet használni….

 5. OFF: “Összeesküvés-elméleti eszmefuttatás”:
  Nem tudom mással már történt-e ilyen, ha igen, akkor ez nem is annyira meglepő sztori:

  A barátnőmnek egy fehér iPhone 3G 16Gb van, és kb. egy hónapja valamelyik fórum hírei között olvastam, hogy Amerikában beperelték az Apple-t egy csomóan, mert állítólag a fehér iPhone 3G-k hátlapján leejtés nélkül is megjelentek hajszálrepedések, esés után pedig volt olyan, akinek majdnem kettérepedt… A baj az volt, hogy a fehér hátlap más anyagú műanyagból készült, és valóban hajlamos magától repedezni. Ezután valamiért néztem a Trémobil honlapját, és meglepve láttam, hogy a fehér iPhone 3G 16Gb-osok feleannyiba kerülnek (azaz egy fekete 8Gb-os árába)…
  Barátnőm egyszer ejtette le a telóját, lett is a hátlap sarkán egy repedés, pedig nem esett olyan nagyot, és az ezüst szegélyen is volt néhány karcolás, de ő is biztos volt benne, hogy a hátlap apró repedései közül egy-kettő már az esés előtt is ott volt… (egyébként egyéb baja nem volt a mobilnak, erre meg is esküszöm) Na mind1 is, rábeszéltem, hogy vigyük be a telóját a trémobil üzletbe, ahonnan vettük. A szervízes csávónak is elmondtam ugyanezt, aki azt válaszolta, hogy erről még soha nem hallott, de szerinte biztosan kicseréli a hátlapot az Apple ingyen, nem hiszi, hogy egy darab műanyagon akarnának pénzt keresni, de az ezüst szegély az már ugye más kérdés. Mondtam neki, hogy szeretném, ha beleírná a szervízlapba, hogy “az ügyfél úgy hallotta, hogy…”, tehát szerepeljen benne, hogy én hallottam erről a hajszálrepedéses történetről. Kérdeztem tőle az “ár ügyet”, hogy miért feleannyi a 16Gb-os fehér készülék, azt mondta, hogy egyszerűen azért, mert senki nem viszi (ez mondjuk hihető is). Felküldték a szervizbe, majd szólnak, ha kész. Hétfőn szóltak, mentünk, erre mondja a csávó, hogy fogalma sincs mi lehetett a baja még az iPhonenak (mondom, semmi, ezen a kb 3-4 karcoláson kívül), biztosan átnézte az Apple teljesen a mobilt és találtak benne valami hibát (persze, gondolom…), mert küldtek egy vadiúj, becsomagolt fehér 3G-t, indoklás persze nem volt a papíron, hogy pontosan miért. Azért megjegyezte a szervízes, hogy eddig kb. 5 iPhone-t vittek be hozzájuk szervízbe, és ez az első, amit kicseréltek.
  Mind1, barátnőm nagyon örült, lett egy szép, új, karcolásmentes iPhoneja, persze már a 2.2.1 és az új baseband volt a telón, de ő eddig se akarta másmilyen kártyával használni, szóval teljes volt az öröm, meg persze el volt képedve, hogy milyen fantasztikus ez az Apple (mondjuk, ennél tényleg nem kell jobb marketing).

 6. Megint OFF: nem tudom, próbálta-e valaki a Benchmark és a Look inside nevű progikat (AppStore, de Appulo.us-on is fent vannak, mind2 érdekes, lehetne versenyezni, kinek van a leggyorsabb iPhoneja…) Szóval a Look inside-dal az összememória (RAM) mennyiségét is lehet látni (ugye 128Mb-nak kellene lennie…, a rendszer és a user memóriát össze kell adni), ami az én fekete 8Gb-os iphone 3G-men rendre 1 Mb-al kevesebb, mint a barátnőm és egyik ismerősöm iphone 16Gb-osán… Ez csak az én telóm hülyesége, vagy másnál is így van, és a 16Gb-osak 1Mb-al többet kaptak?

 7. @bzolkaa: Nem kell összeesküvés elméletet gyártani. A fehér szifon, azért olcsóbb, mert a hátlap műanyagjához nem keverték hozzá a fekete színezőadalékot, ezért alacsonyabb az előállítási költsége is 😀 😀 😀
  Bevallom, elég kocka vagyok (vagy külföldiül geek), de azért a szifon-szappan enyhén túlzás. Az már a hiperkockaság felé tendál (nem almaimádat, ez sztem annál kicsivel betegesebb).
  Senki ne sértődjön meg (Te se, Toucher), ez csak az én véleményem.

 8. nem fut háttérben progi, a mobilesubstrateben clippy, backgrounder, sbsettings, irealquicksms, loackcalendar és biteSMS, és VoIPover3G, plussz 7oldalnyi springboard app után, egyébként már kb 3 napja nem volt boot, így: 102.51 (úgy látszik megéri szórakozni a LaunchDaemonokkal, yahoo messenger cikk végén írtam erről)

 9. @iNigga: 😀 elég drága lehet akkor az a fekete műanyag adalék 😀
  @miki315:jaja, az a szappan az első használatig lesz szerintem is ilyen, mint minden ilyen “dizájnszappan”, lekopik és marad a fekete alapszín
  @Mejulie: nem fut véletlenül valami progi a háttérben, safari, email, vagy ipod? kevésnek tűnik ez a szám… Csinálj egy respringet…

 10. ilyenkor úgy értelmezi a teló, hogy HopeFullyExitsLast false legyen, azaz amint kilép a Mail app azonnal újraindítja a teló (a launchd, egész pontosan), szóval egyszerűen kapcsold ki a pusht. (legalábbis ez a legvalószínűbb magyarázat)

 11. OFF megint: nem tudom, ki mennyire nézte, de Skype-ban elő lehet fizetni potom pénzért egész Mo-os összes vonalas számot korlátlanul hívós előfizura, havi kb 1000 Ft-ért, tudom hogy már valaki említette ezt, meg link is volt, csak mondom, hogy kipróbáltam, tényleg fantasztikus, és ráadásul a Skype alig forgalmaz adatot, egy fél órás telefonbeszélgetés is SkypeOuttal alig 20Mbos volt… (szóval mindenkinek csak ajánlani tudom – perchatár az iphone akksi energiája…) ráadásul a hangminőség még GPRS-szel is elfogadható volt….

 12. bzolkaa: Most, hogy így említetted, elolvastam a yahoo-s topikban a hozzászólásaidat. Nagyon várom a leírást, érdekel a téma.

  Addig nem tudnád megosztani a Te, optimalizált, testreszabott fájljaidat?

 13. hát, ez nem sokkal jobb… Próbálj egy rebootot, hátha… Ja, ha sok PdaNet, mxtube swirlymms mobilelog és társai progi van telepítve akkor azok már bootnál indítanak daemont, szóval valszeg amiatt lassú ha van rajta, ha nincs, akkor passz 🙁

 14. @bzolkaa: Nekem kikapcsolt push mellett is állandóan visszateszi a mailt a processesbe.
  Amúgy 2G szifonomon legjobb benchmark eredmény (három próbálkozásból) 92,027. Mondjuk van pár dolog, ami eszi a memóriát. WinterBoard (clock,és naptár widget-el,naptár a lockscreenen is), intelliscreen, cydelete, 20sec lockscreen, cyntact, fiveicondock,sbsettings, statusnotifier, WeatherIcon, reflectivedock.

 15. de, persze, gondoltam is rá….
  egyébként nem nagy ördöngősség az egész, viszont azért a leírás, mert mindenki más-más cuccot rakott fel cydiából és egyik-másik átír dolgokat a LaunchDaemonokban, pl Intellliscreen, mCoolPhone, SwirlyMMS, Kate, szóval csak emiatt nem jó ötlet egy az egyben felrakni az én fájljaimat…. Egyébként nálam tényleg minden a mobilesubstrateból fut, amihez kell dylib.

  Hát, nem is tudom, feltöltöm a fontosabbakat rapidra mindjárt, de ha a fentebbiek közül bármelyik is telepítve van, akkor felülírás után nem fog menni, újra kell telepíteni cydiából, és persze nem vállalok felelősséget ha restore lesz, a biztonság kedvéért tessék csinálni egy full backupot és syncet. Ezek most nem “FULLoptimalizáltak” lesznek, minden működni fog a telón utána is, egyedül az iapd van kikapcsolva, mert a dokkolón és külső hangszórón kívül elvileg tényleg nem kéri semmi.

 16. @iNigga: azt tudni kell, hogy az intelliscreen egy nagy f*s, eszi a memóriát, saurik nem véletlen szidja egyfolytában, meg tele van laggel. A winterboard (ezt se én találtam ki, hanem a nagyfőnök úr írta személyesen a cydiában) a html widgeteket nem valami jól kezeli, egyáltalán ha html van a témában, akkor hajlamos memóriát zabálni. A többivel elvileg nem kellene hogy baj legyen, a statusnotifier az intelliscreenhez kell…

 17. onnan látod, hogy a mobilesubstrates cuccok mennyit esznek, hogy installálod a top-ot (terminálos parancs) a cydiából, és utána megnézed hogy mekkora egy boot után a springboard mérete a memben (báár nem mindig látszik a boot utáni méretből). A rendszer úgy működik, hogy az adott dylibet, ami betölti (ugye a MobileSubstrate a springboarddal töltődik be) program, annak a memóriában elfoglalt méretét növeli meg. Ezért nem látszanak a memóriában a MobileSubstrateos cuccok.

 18. @bzolkaa: Két külön témát használok, amiben html van, az intelliscreen azért kell, mert a lockscreen html-jét nem tudtam úgy állítgatni, hogy egyszerre legyen rajta naptár, meg időjárás, és még a készítő sem tudta elmondani, hogy milyen configgal megy (pedig screenshotja is volt az összeállításról). A statusnotifier meg szintén a lockscreen témámhoz kell.
  Amúgy az iapd lehet disabled true-ban?

 19. aki ibluetooth-t használ: még nem néztem meg, hogy pontosan min módosít a progi (mert felesleges volt eddig telepítenem, egyszer nem jutott eszembe, hogy bluetootht használjak, mikor van file2mail), mit ír át, úgyhogy azoknak, akiknek fent van, ne írják át a BTServer plistjét. A SpringBoard plistjét nem tettem bele, így elvileg senkinek sem csesz el semmit, de ne anyázzon senki, ha valami hiba miatt elcsesződik valami.
  A plistek a /System/LibraryLaunchDaemons könyvtárban vannak, ott kell őket felülírni (lehetőleg egy respring után inkább), SSH-n vagy T-Pottal, utána azonnal reboot. A fájlok az iPhone 3G-re vannak, mivel nekem nincs 2G-m, nem tudom, hogy ott bármiben különböznek-e a plistek. (Ha valaki elküldi emailben a saját 2G-jéről akkor megnézem őket)
  A bluetooth script ami a bluetool könyvtárban van a /private/var/etc/bluetool könyvtárba megy, ez is a 3G-jé, ott biztosan műkszik így, ott kell az eredetit felülírni, megint csak annak, akinek nincs ibluetooth telepítve.
  Szerintem gyorsabb így a teló, a többi, a yahoos cikknél leírt törölgetés és optimalizáció után volt ez a 102 pont, szóval a plistek csodát nem tesznek, de remélem mindenki észre fog venni gyorsulást. Az eredeti fájlokat baj esetére tessék elmenteni a winyón!
  Tapasztalatokat várom!

  link:
  http://rapidshare.com/files/219422023/gyorsabbiphone.zip

 20. @iNigga: teljesen nyugodtan lehet disabled, sőt felesleg! Az update daemonnal kapcsolatban meg találtam egy érdekes dolgot, kiderült, hogy a jailbreak felülírja az eredeti apple-öst, az új gyakorlatilag a chmod módosított verziója, és arra használja a rendszer, hogy futtatni lehessen vele a third party (vagyis cydiás) progikat.

  Jó kérdés, megpróbálok neked nézni valamit ez ügyben, nem mintha én is annyira zseni lennék témákban, de láttam a cydiában egy direkt ilyen összeállítást.

 21. 🙂 azért megijedni se kell, csak nem szeretném, ha szegény édesanyám szidnák olyanok, akik azt se tudják mi az a springboard…. ha 3G-d van írd felül őket, és kész.

 22. @bzolkaa: Nah, tesztelgettem kicsit, egyelőre csak a benchmark progival, terhelés nélkül. Tehát mindkét esetben frissen újraindított telefonnál mértem az adatokat, és mindkét esetben 5-5-ször futtattam le.
  Az eredeti fájlokkal:
  104,48
  106,85
  105,15
  104,03
  104,65
  Átlag: 105,032

  bzolkaa által módosított fájlokkal:
  105,84
  106,14
  107,08
  106,77
  104,35
  Átlag: 106,036

  Terhelés nélkül nem jelentős a különbség.
  Holnap majd tesztelgetem tovább, hogy terhelés alatt nagyobb lesz-e a különbség 🙂

 23. 🙂 mondom, csodát ne várjatok, mert nem csak ettől lassú alapból se a teló…. De jó ez a benchhmark, tegnap találtam én is, végre lehet mérni is eredményeket! 🙂 Köszönöm DetoX

 24. @DetoX: Azt elfelejtettem írni, min teszteltem:
  iPhone 3G, 2.2, és összesen 60 program van a telefonon (cydia-val mindennel együtt)
  Nincs intelliscreen, winterboard, mms, bluetooth.
  Van PdaNet.

 25. @DetoX: 60 progi, az nem sok 🙂 nekem ugye 101… 🙂 szóval ha nincs push mail és nincs OTA calendar vagy névjegyzék akkor nyugodtan fel lehet ezt is tenni.
  Minmdjárt nézem hogy az intelliscreen hová rakja magát….
  Addig PdaNethez kapcsoló BossPrefs-be: tedd be a BossPrefs.app services könyvtárába, és kapcsold ki, utána egészen addig nem lesz a memóriában amíg használat előtt be nem kapcsolod, 1-2 sec az egész.
  http://rapidshare.com/files/219438083/PdaNet

 26. Off. Meg tudjátok mondani, hogy miért jelezi azt a mobilom, hogy T-Mobile-os vagyok holott Vodafones vagyok. Egy jailbreakelt 2G telóról van szó. Már frissítettem restoroltam de minden változatlan Vodafone helyett T- Mobilet jelez.Köszi

 27. hát, meg kellene nézni, hogy a vodafone MCCMNC számához a /System/Library/Carrier Bundles könyvtárban megkeresni a vodafone_hu-t, ott a carrier.plistben keress egy olyan sort hogy supported sims ott 21670.nek kell szerepelnie. Ezen kívül ezt a könyvtárat be kell symlinkelni: terminálba belépsz,su root, alpine a kód
  majd: ln -s /System/Library/Carrier\ Bundles/Vodafone.hu.bundle /System/Library/Carrier\ Bundles/21670 ez a parancs amit ki kellene adni, ha úgyse jó, akkor töröld ki a /private/var/mobile/Library/Carrier\ Bundles/Vodafone_hu.bundle könyvtárat és a T-Pottal látni fogod ugyanitt van egy 21670 nevű fájl, azt is.

 28. egyébként igazad van, DetoX, így gyors a teló eleve is, próbáld még ki a dataaccess-es fájlt. Amit még érdemes lenne megnézni, hogy kinek mennyi a memóriája mondjuk sbsettings szerint, terhelés közben, boot után.. Ott is egy kicsit nagyobbnak kell lennie.@DetoX: ha azért van MobileSubstrate felrakva akkor még itt ez a SpringBoardos, mondom, csak mobilesubstrate kell neki:
  http://rapidshare.com/files/219448405/com.apple.SpringBoard.zip

  és végül ki lehet kapcsolni az itunes authentikációs daemont, akkor kell, ha az appstroe progiból le akarunk tölteni vagy megnézni a letöltöttekhez van e update, a keresés működik mminden további nélkül. – itt egy bossprefs kapcsolló is, ugyanúgy BossPrefs.app, és azon belül services könyvtárba
  http://rapidshare.com/files/219449743/itunesstored.zip

 29. @bzolkaa:
  mi otthon mar reg lemondtuk a matav(t-com) vonalat pontosan ezert a havi 800ft magyar vezetekes szamok havi 10 000prcig “ingye” (akkor meg olcso volt a dollar)

  matav meg sirt rit hogy tarcsuk azert meg a vonalat 3honapra 300ft h minekt tudjanak hivni, szoval egyiranyuan az megmaradt de vettunk direkt skype telot wifiset igy 50400ftot sporoltunk eves szinten es ez csak a havidijra vonatkozik…
  hajra skype!

  amugy voipbuster.com is olcso 10euroert 3honapig korlatlan a vezetekes

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!