fbpx Skip to content

Amióta megjelent a 2.0 és az AppStore azóta nyüzsögnek a feltört programok játékok. Tulajdonképpen, ami megjelenik az AppStore -on függetlenül, hogy értelmes vagy sem, akkor is megveszi valaki és feltöri. Ez a feltörés ez idáig azért nem ment olyan könnyen. Mikor én feltörtem az Angol – Magyar szótárt akkor azért arra 1 fél napnyi fórumozás google-özés ráment. Tehát ez idáig ez nem ment olyan könnyen, viszont a világ egyik legnagyobb crack-elt programok portálja az appolo.us -nek sikerült egy olyan eszközt kifejlesztenie, amivel 1 kattintás alatt feltörhetünk programokat. A Crackulous végeredményben 1 Program ami már GUI felülettel rendelkezik és ezzel tulajdonképpen már bárki feltudja crack-elni a saját megvett programját és utána tovább küldeni e-mailben valakinek. A program hamarosan elérhető lesz a Cydiából.

Biztosan sokakat érdekel, hogy hogyan lehet feltörni a programokat, illetve maga az AppStore hogyan működik.

Az egész dolog úgy kezdődik, hogy az Apple szerverein ott csücsül minden egyes program. Ez azért gondolom mindenki sejtette. Viszont amit kevesen tudnak, hogy az összes ott lévő program már törve van. Nincsen kódolva. Nincs aláírva. Bárkinek a telefonján vígan elfutna.

Amikor viszont az ember letölti azt a programot, természetesen nem így kerül a userhez. Először is a programkódból lecsípnek egy részt – ami a program indításához szükséges – és úgy kódolják, hogy sehogyan máshogyan, csak a te saját itunes account-oddal lehessen dekódolni. Ez gyakorlatilag egy olyan saját kis kód, amiről az ember sohase tud, mert nem látja, de mindig használja.

Ezután az Apple egy kis kapcsolót bekapcsol, ami jelzi az iPhone-nak, hogy a program kódolva van, és utána az Apple aláírja a programot. Ezt az aláírást csak az Apple tudja megcsinálni, és ebből tudja az iPhone, hogy a program az Apple-től van, és futtatható. Mindez abban a pillanatban történik, ahogy megvásárlod az AppStore-ban a programot, és a végén egy olyan programot kapsz kézbe, amit csak te tudsz futtatni.

Mielőtt belemennénk abba, hogy a programok feltörése hogyan történik, tisztáznunk kell hogy az iPhone-nak viszont teljesen tökmindegy hogy a program kódolva van a te saját kódoddal, vagy egyáltalán nincs rajta kódolás – az iPhone-ra fejlesztők is nem kódolt programokat tesztelnek, futtanak az iPhone-on – , a lényeg csak az, hogy legyen aláírva. Tehát ha az Apple szerveréről megszerezhetnénk a nem kódolt fájlt, akkor futtatni lehetne minden probléma nélkül. Csak alá kell írni azt a kis rohadékot.

Jöjjön a törés (kis koncentrációt kérek még). Az iPhone nem tudja közvetlen a  kódolt programot futtatni. Semmilyen számítógép sem tudja. Minden esetben először is dekódolniuk kell (az itunes account megfejtőkóddal), és amikor futtatod, a már dekódolt részt a memóriába írja az iphone, és onnan már tudja futtatni.

Eléggé fura megoldás, de így működik. Az iPhone nem tudja futtatni a kódolt verziót szóval kikódolja, kiírja a memóriájába, és azt futtatja. Mindaddig amíg a program fut, egész végig a dekódolt program az iPhone memóriájában marad, hisz bármikor kellhet.

Egy program feltörésénél tehát a telefont megfagyasztjuk amikor épp az adott programot futtatja, és az egész memóriát kiolvassuk belőle. Tulajdonképpen a helyzet még jobb. Kis fejszámolás után pontosan lehet tudni, hogy hol van a dekódolt program a memóriában, és csak azt írjuk ki, és lementjük egy fájlba. Az iPhone feltöri nekünk a programot, nekünk csak meg kell fogni az eredményt, és lementeni.

Végül hogy a teljes programot fel tudjuk törni – az iphone csak a kódolt részt dekódolja – egy kegyetlen jó dolognak vesszük a hasznát: az Apple által küldött kódolt program rész, teljesen ugyanakkora méretű dekódolva is. Tehát, kiolvassuk a dekódolt részt, megnyitjuk az eredeti programot, és a kódolt részt kicseréljük. Copy-paste. Rohadt egyszerűnek tűnik, ugye? Mert az is. Az egész ötlet – a dekódolt rész kiolvasása a memóriából – nem új, minden hacker ismeri. Ez a trükk nem most lett először alkalmazva.

És hogy mi van az aláírással? Apple-féle aláírást nem tudunk csinálni. Részletezni lehetne miért nem, de a lényeg hogy nem lehet hamisítani. Amit viszont lehet az az, hogy az iphone oprendszerében megváltoztatunk egy kis részt – ami az aláírásokat ellenőrzi – hogy elfogadjon nem az Apple által aláírt kódokat is. Ez az, amit úgy ismerünk, hogy jailbreak.
Tehát végül fogjuk a programot, és mi magunk aláírjuk, és a jailbreakelt iphone ezt simán futtatja.

Ez a módszer teljesen közismert. Amikor kiderült hogy az AppStore-os programok fel lettek törve, akkor az Apple technikusai egyből tudták, hogy ez hogyan történhetett. Ha nem tudták maguktól, akkor retardáltak, és alkalmatlanok a munkára, amit végeznek. De a tippem az az, hogy az Apple srácai okosak, és gyorsak. Pontosan tudták, hogyan lettek feltörve a programok abban a percben, amint hallották hogy mi történt.

Amiért leírom ezt, az azért is van, hogy megmutassam, ez nem egy olyan dolog, aminek csak úgy véget lehet venni. Nincs egy “többet ne dekódoljuk a programokat” gomb amit most hirtelen megnyomhatna az Apple. Az iPhone programok mindig kódolva lesznek, de a futtatáshoz mindig is dekódolni kell, és a memóriába kiírni a már dekódolt részt. Persze megteheti az Apple, hogy az iPhone oprendszerének magját átírja úgy, hogy a dekódolt részt ne egybe írja ki a memóriába, de ez nem változtat a dolgon.

eredeti szöveg: Kyek at geniusblog

forrás: LINK

Olvasd el a hozzászólásokat is

38 Comments

  1. az appulo -s srácok nem gyengék
    érdemes felrakni tőlük az appshare -t meg az intallous -t
    előbbi képes letölteni az .ipa filet az appulo.us -ról, utóbbi pedig telepíti az .ipa filet
    mindezt mindenféle pc -s vagy mac -es (tehát itunes -os) segítség nélkül
    nem hasztalan 🙂

  2. Tehát töretlen iPhone-ra az AppStore-t kihagyva nem lehet programot feltenni?

  3. Jól látod a helyzetet.

  4. obalix egyik progit sem talaltam az http://appulo.us/ oldalon

  5. Sziasztok,

    Hogy ne kelljen keresgélni a appulo-s cydia repot: cydia.hackulo.us
    Innen simán felraktam a két proggyt, és működik. 🙂

  6. koszi

  7. Appshare amitm lezsed az hova tűnik?
    mert letölti gondolom a telora, az ott marad szemétként a telon vagy telepítés után etünik?

  8. ez jo kerdes:)

    amugy meg egyszer koszi a tippet, baromira tetszik:)

  9. Először az Installous-t kell telepíteni, és csak utána az AppShare-t. Fontos, hogy a Safari Download Plug-in NE legyen telepítve.

  10. Zoty4! amit letöltesz a download mappában ott marad de én pl totalcommanderrel le szoktam törölni.

  11. sziasztok segítséget szeretnék kérni hogy a mobil installiaton crackhez levő app storeos ingyenes programot milyen néven illetve hol találom az app storeban?
    sos!!! kérlek segitsen valaki
    köszi

  12. johnny, sehol. telepítsd fel az installoust, aztán az appsharet. utóbbi olyan mint egy hackelt App Store, crackelt progik vannak fent ingyen. tölts le valamit, és az installousszal telepítsd.

  13. says és ezeket hol találom cydiában bocs még kezdo vok tegnap ota vok iphone-os:) de köszi

  14. vagyis rale:D

  15. igazábol nekem az a problemám hogy ha letoltok valami programot akkor az iTune látja de nem telepiti fel mert mindig vmi hibauzenetet kapok a szikronizalas utan erre kellenne nekem egy kis segitség köszike

  16. nekem működik a dolog feltelepítődik mostmár a játék és program de most meg azt írja ki a teló hogy az alkalmazás nem futtatható:S ez miért van? segítsen vki köszike

  17. google a barátod, nézz utána, azzal is tanulsz (pl. itt, az 1phone-on)

  18. Jonny20 ! Mobilinstallation dolgok meg vannak oldva a telodon? 🙂
    Nekem müxik a dolog köszönet Edu-nak a linkért.!!

  19. ÁÁÁÁÁ kint van a GUITAR HERO Guitar Rock Tour néven:D nagyon meleg

  20. Elkezdtem leszedni 1 fájlt rapidról appshare-en keresztül, de közben jött 1 hívás.
    Most nem látom sehol a letöltésem. Az megszakadt, törlődött, a félig letöltődött fájl foglalja a helyet, vagy mi lett vele szerintetek?

    Hova menti a progi a letöltött fájlokat?

    TotalCommander-hez melyik az a plugin, amivel iPhone-t meghajtóként látja?

  21. tedd fel a mobilefindert cydiából, és tallózd ki a Media/Downloads foldert, ott lesz a félig letöltődött fájl. itt tudod törölni.

  22. szia miki 315 köszi már megoldottam:)

  23. Csak két (eretnek?) gondolat:
    1. Mikor a 80-as években frissen végzett főiskolásként a TRS80 mikroszámitógépet odaadták, hogy kezdjek vele valamit, akkor az EGYETLEN lehetőségem a tanulásra az volt, hogy feltörjem a Galaxy programot. Végül sikerült, de több hónapot dolgoztam rajta, mert váratlan memória eltologatásokkal állandóan átrakta magát a program. Ez előbb-utóbb az Apple-s fiúknak is újra eszükbe fog jutni.
    2. Tényleg azt hittem az AppStore 1-10USD-s áraira, hogy ennyit már mindenkinek meg fog érni, hogy ha használhatja valakinek a munkáját. Kicsit szomorú vagyok, hogy (itthon) nem igy van.

  24. Én is szomorú vagyok. De elsősorban a magyar fizetések miatt. Egyébként igazad van…..

  25. Ugyanmar, az 1-2 dollaros programokat ne fogjuk mar a magyar fizetesekre…. Akinek nem er meg 3-500hufot egy program, annak hogyan volt 100k-ja iPhone-ra?

  26. Nekem például nem volt 100 k. Pedig a minibmálbér 4x-ét keresem. De ha valaki meg van elégedve ezekkel a fizetésekkel háát legyen , csak azért nem írom a többi véleményemet mert ez nem politikai fórum.

  27. Én annak híve vagyok, hogy jogunk van kipróbálni a programokat, adott esetben ezt akkor megtehetjük crack -elt formájukban. Viszont ha valami tetszik és szeretném a frissítéseket hozzá akkor megveszem. Kb 5-7 programot vettem már meg és ebből talán ha 2őt bántam meg, igaz legalább 30 program van fent de a felét sem használom.

  28. sziasztok ! feltettem a telomra az appshare+installous párosítás le is szedi fel i rakja a programokat de utnn amikor elindítom a programot azt írja hogy : Az alkalmazás” “nem nyitható meg… és ugyan ezt írja a régi programaimra is amiket még anno itunes+ipa keresztűl raktam fel mi lehet a baj ? előre is köszönöm a segítséget

  29. SergioJoe7:

    Az szifon.com cydia source -ból rakd fel a mobileinstallation crack -et!

  30. Én vettem már olyan programot, ami szerintem bőven megérte az árát, de olyat is tudnék mondani, ami nem éri meg… Jó, hogy kipróbálhatod, mert tényleg gyakran nem teljes körű a leírás (nem feltétlen a szerző hibájából). Vagy csak nem azt kerested. Én pl a Swirly MMS-t is megvettem, mert szerintem annyit megért a program.

  31. Sziasztok. Letöltöttem pár applicatiot a Appulo.us-ről. Be is húzható az itunesba, de amikor az iphone-ra szeretném feltenni (2.0) akkor azt írja, hogy nem syncronizálta, mert nem lehet verificalni az applikciót. Ilyenkor mi van? Egyébként ezt a Crakulous apps.-ot sem találom a honlapjukon. Sem fizetősen sem ingyen. Tud segíteni valaki?

  32. Ha ez ennyire egyszerű, akkor a SwirlyMMS-t miért nem tudta még senki feltörni?
    Illetve miért nincs semmi más alternatíva az MMS-re???

  33. Na lelötték az oldalt 🙁

  34. Safarin keresztül hozzá lehet férni.http://appulous.us. Mentsétek el a könyvjelzőkhöz. Ugyan úgy működik.

  35. Lekapcsolták az appulous.us -t 🙁

  36. Nem tudom miről beszéltek??? Nekem a cydiaban továbbra is műxik sőt a feltelepített AppShare is…..


Add a Comment