fbpx Skip to content

Arra gondoltam, hogy az olyan jellegű cikkeket, amik elgondolkoztatnak vagy elveket netán iPhone programozással kapcsolatos témát feszegetnek, azokat a bal oldalon látható ikonnal fogom jelölni, így a téma iránt érdeklődők könnyebben rábukkanhatnak és egyben tudatosulhat, hogy a leírtakkal kapcsolatban a szokásosnál körültekintőbben kell eljárni.

Egy szoftverfrissítés után úgy éreztem, hogy a telefon rezgése nem olyan intenzítású, mint azelőtt. Nyakamba vettem a fórumokat és kutatni kezdtem.

Ennek eredményekén ez a cikkem két részre tagolódik. Első felében azokhoz fog szólni, akik szeretik állítgatni a telefon paramétereit és minél inkább saját izléseik szerint  testre szabni.

Második felében egy hasznos eszközt szeretnék bemutatni, amivel a jövőben sokkal kényelmesebben tudjuk a telefon paramétereit állítani.

Ahogy említettem azt találtam, hogy egy szoftverfrissítés után a telefon rezgő funkciója gyengült és ezzel együtt tudni kell rólam, hogy nem szeretem a hangosan pittyegő, zenélő telefonokat, tehát állandóan halkítva használom. A gyenge jelzés miatt néhány hívást elszalasztottam és ezért eredtem e téma után.

Emlékeztem, hogy régen olvastam ilyen jellegű paraméter állíthatóságáról, de semmi egyéb sem derengett és abban sem voltam biztos, hogy 2.0-ás szoftver után ez még elérhető volt-e. Szerencsémre igen. A /System/Library/PrivateFrameworks/Celestial.framework könyvtárban létezik egy SystemSoundMaximumVibrationIntensity.plist file (beszédes név) és itt a Receiver határozza meg a rezgés erősségét (talán 0 és 1 között?).

Átírtam 0.9-re, visszatöltöttem a telefonra és működött, tényleg nőtt az intenzítása.

Bátrabbak körülnézhetnek a többi plist file-ban, mert érdekes beállítási lehetőségeket lehet találni hangprofil állításának tekintetében. Néhány példa.

  • SystemSoundVibrationPatterns.plist az egyes események hatására történő rezgések karakterisztikáját írja le. Ez számomra cseppnyi csalódás volt, mert a jelenleg beállított paraméterekből arra következtetek, hogy nem túl széles a repertoár.
  • SystemSoundBehaviour.plist azt írja le, hogy az egyes események a különböző hangprofilokban (vibra csengetés, csengetés és csengetés) milyen jelzést adjanak (beep, vibra). Talán ez a rövid leírás itt zavaros volt, de a kulcsok tanulányozása után jobb megvilágításba kerülhetnek a fogalmak.

Ezen a ponton szeretnék kitérni egy hasznos eszközre, amit Erica Sadun készített. Nyilván ő is érezte, hogy parancssoros eszközök terén hiányzik a plutil. Tapasztaltam én is, hogy sokan nem tudják kezelni vagy közvetett módon érik ez a bináris plist formátumot (plist->XML->plist) és talán nekik is szólhat most ez a néhány sor.

Az Erica Utilities csomag része az eszköz, ami Cydia-ban a ModMyIfone.com repository-jából tölthető le. A szintaktikája paraméterek nélkül terminálba írva kiderül:

plutil: [parancs opciók] [egyéb opciók] file…
 -h             segítség megmutatása
 -l             tulajdonságok listázása (alapértelmezett)
 -k             első szintű tulajdonságkulcsok listázása
 -t             új tulajdonságlistát hoz létre
 -c fmt         tulajdonságlista konvertálása
                fmt legyen xml1 vagy binary1

Értékek karbantartása:
 -v kulcs         kulcshoz tartozó érték olvasása
 -s kulcs         string érték beállítása a megadott kulcshoz, az értéket -v opció után kell megadni
 -i kulcs         egész érték beállítása a megadott kulcshoz, az értéket -v opció után kell megadni
 -f kulcs         lebegőpontos érték beállítása a megadott kulcshoz, az értéket -v opció után kell megadni
 -0 kulcs         logikai hamis érték beállítása a megadott kulcshoz
 -1 kulcs         logikai igaz érték beállítása a megadott kulcshoz
 -r kulcs         kulcs/érték pár törlése

Néhány példa:

  • formátum konvertálása: plutil -c [xml1|binary1] filenév
  • kulcs értékének beállítása: plutil -f “Receiver” -v 0.9 /System/Library/PrivateFrameworks/Celestial.framework/SystemSoundMaximumVibrationIntensity.plist

Próbálgatva érezhető, hogy még gyerekcipőben jár, hiszen nem találtam módot, hogy altulajdonságlistákat is manipulálhassak (lehet, hogy a hozzászólók között valaki megmondja?), de alapszintű beállítások elvégzésére kiválóan alkalmas.

Szerintem tökéletes eszköz csomagok installer/uninstaller szkripjeiben, hiszen nem teszi szükségessé egész plist állományok cseréjét, hanem csupán egyetlen kapcsolót, egyetlen értéket át tudunk írni és a felhasználó többi beállítása a helyén marad.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Szia. A módosított plist-et nem tudnád elküldeni? Nagyon Köszi!
    Üdv

  2. Hali!
    Engem az érdekelne, hogy lehet-e windows-zal is iPhone-t programozni.
    Úgy hallottam, hogy csak Macre van SDK.

  3. Még sok ilyen Postot légyszi! Jók az ilyenek!

    Bár egy PlistEdit Pro-t le kellett szednem Mac-re, de ettől eltekintve minden könnyen ment.

    Csak így tovább!

  4. Ööö… mac-re 100% hogy van plutil már alapból, sőt, szerintem egy plist-et open-nel megnyitva már a plist editort csapja fel.

    A telón a BossPrefs is felrak egy plutil-t:

    iPhone:~ root# ls -la /Applications/BossPrefs.app/plutil
    -rwsr-xr-x 1 root wheel 23024 Jul 22 15:24 /Applications/BossPrefs.app/plutil*

  5. -jul-: Igen, tudom, hogy van Mac-en plutil, magam is MacOSX-t használok. A cikket azonban mindenkinek, tehát a Windows-os és Linux-os felhasználóknak is szántam. Az is igaz, hogy BossPrefs tartalmazza, de okosabbnak tartottam egy util csomagra alapozni, mert csomagfüggőségekben érdemes ezt hozzáadni, mintsem egy másik alkalmazást (telepítek egy csomagot és a BossPrefs is megjelenik, pedig azt nem is kérte a felhasználó?) ráadásul ennek esetében jobban lehet számítani javításokra, frissítésekre, tehát verziófüggő csomagfüggőség is szóba jöhet. Az már más kérdés, hogy a BossPrefs alkotói miért nem így csinálták, de ez az ő döntésük. 🙂

  6. Windowson milyen programmal lehet szerkeszteni?

  7. roobi: Van egy weblap (otthon bookmarkolva van, most n), ahol XML-é lehet konvertálni és vissza, eddig így csinálták. Találtam egyet itt is: http://iappcat.com/plist/bin2xml
    Ezzel egyidőben dolgozom egy bináris plist kezelőn. Valamikor talán felpakolom CodeGoogle-re, amim van eddig, de amint valamilyen használható verzióm lesz (amitől nem állok messze) azt is közzé teszem.

  8. igen, sajna mindenki kérdezget, ami nem lenne baj, de elötte kellene egy kicsit kreativan keresgélni…

  9. sorry..ebbe igazatok van..
    találtam programot, csak gondoltam ismertek vmi bevált szerkesztőt

  10. nincs harag


Add a Comment