fbpx Skip to content

Alig pár nappal az Apple Watch megjelenése előtt az Apple közzétett egy leírást, amelyben bemutatja, milyen technológiát alkalmaznak pulzusunk mérésére az órában. Sokáig bizonytalanság övezte ennek a funkciónak a meglétét, ám az Apple a legutóbbi keynote-ok alkalmával világossá tette számunkra, hogy az Apple watch képes lesz a pulzusunk mérésére is.

watch-heart-rate-monitor-hero

A felhasznált technológia nem újdonság, de az Apple – hírnevéhez méltóan – mindent megtett, hogy ebből is kihozza a maximumot. A pulzusunk megfelelő mérése lehetőséget biztosít többek között arra, hogy pontosabb képet kapjunk a naponta elégetett kalória mennyiségről, de a hipertóniában szenvedőknek is segítség lehet a pulzus adatok naplózása. Na de lássuk, hogyan is működik ez valójában!

A leírás szerint az Apple Watch 10 percenként méri a pulzusunkat, amit az iOS 8 Health alkalmazásában tárol el. A Health-ben lehetőségünk van ezt megnézni, illetve külső alkalmazások is innen férnek hozzá a HealthKit segítségével, ha szükségük van az információra.

 watch-measure-sensors

A pulzusmérő szenzor az úgynevezett fotopletizmográfia technológián alapszik, amit bár nehéz kiejteni, nagyon egyszerű elven működik: a vér színe vörös, mivel a vörös fénysugarakat visszaveri, a zöldet pedig elnyeli. Az Apple Watch ebből kifolyólag zöld LED fényforrásokat használ fényérzékeny fotodiódákkal ötvözve, ami lehetővé teszi a csuklónkon átáramló vér mennyiségének mérését adott pillanatban. Amikor a szívünk pumpál, a csuklónkon átfolyó vér mennyisége – vele együtt az elnyelt zöld fénysugár mennyisége – nagyobb, mint a szív nyugalmi állapotában. Ha ezt a mintavételezést másodpercenként több százszor elvégezzük, majd egy perc után összegezzük és átlagoljuk a kapott eredményeket, megkapjuk a pulzusunk hozzávetőleges értékét. Az Apple Watch pedig pontosan ezt teszi, a zöld LED-ek folyamatos villogásával begyűjti a mérési adatokat, majd egy perc elteltével megállapítja a pulzusunkat.

Ezekről a mérésekről tudni kell, hogy nagyban függenek az emberek testi adottságaitól, a bőr vastagságán át a vér sűrűségéig sok minden szerepet játszhat. Ezért a szenzor első körben infravörös fénnyel próbálkozik meg a méréssel, majd ha ez nem szolgál kellően pontos adattal, átvált a zöld LED-es üzemmódra. Ha pedig még ez is kevés, a LED-ek fényerejének növelésével és a mintavétek megsokszorozásával törekszik minél pontosabb adat kinyerésére.

screenshot-2015-04-20-10-19-43

A pontos mérésekhez az is hozzátartozik, hogyan hordjuk a csuklónkon az órát. Az Apple ezt meg is jegyzi a leírásban, mely szerint (sőt, értelemszerűen) ha a csuklónkon az óraszíjt lazábban húzzuk meg, a mérések nem lesznek eredendően pontosak, rosszabb esetben el sem tudnak készülni, hiszen a szenzorok nem érintkeznek a bőrfelülettel. Ellenben ha kicsit szorosabbra vesszük, de még nem veszítünk a komfortérzetünkből, máris hatékonyabban tud dolgozni az Apple Watch.

Továbbá a környezeti tényezők sem lényegtelenek a mérések szempontjából: ha például hideg időben edzünk, a bőr vérkeringése megváltozik, lassul, ezzel megnehezítve a méréseket. Végül pedig arra is érdemes kitérni, hogy a mozgás fajtájától is függ a mérés pontossága: a ritmikus mozgások esetében, mint például a futás, vagy kerékpározás, sokkal pontosabb információkat kaphatunk a pulzusunkról, mint a szabálytalan mozgások esetében, amilyen a tenisz, vagy a boksz.

Végül pedig egy teljesen különálló dokumentumban arról olvashatunk, milyen nyersanyagokból épül fel az Apple Watch, valamint milyen sokrétű teszteket hajtottak végre annak érdekében, hogy bebizonyítsák, az óra viselése teljes mértékben ártalmatlan az ember számára. Ennek következményeként minden egyes olyan alkatrésznek, ami interakcióba kerül a bőrünkkel, át kellett mennie az alábbi teszteken:

  • Több ezer anyagkompozíciós teszt;
  • Több, mint ezer prototípus, amit különböző alanyokon teszteltek;
  • Több száz toxikológiai elemzés;
  • Konzultáció több neves bőrgyógyásszal, akik jóváhagyták az egyes alkatrészeket.

Amint láthatjátok, az Apple nagyon hosszú utat tett meg odáig, hogy a péntektől kiszállításra kerülő Apple Watch a lehető legbiztonságosabb és legprecízebb okosóra legyen a jelenlegi piacon. Én pedig  továbbra is azt gondolom, hogy bár az árazása nem éppen a legkedvezőbb, aki mégis vásárlásra adja a fejét, biztos lehet benne, hogy a legapróbb részletekig kifinomult, az Apple-től megszokott minőségű terméket fog kézhez (avagy csuklóra) kapni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Es ezek meg csak a kezdeti fejlesztesek ezen a teruleten.
    Par even belul szerintem rengeteg olyan fejlesztesen fog atmenni ami segit pontosabb adotkat gyujteni.
    en pl. nagyon varom a vercukorszint merot is.

  2. Ja megszúrkál az óra 10 percenként

  3. Nem feltétlen… Igaz, nem a vérből fog mintát venni, de azt el tudnám képzelni, hogy a verejtékből megtudja álapítani, nem vagyok orvos, hülyeséget meg nem akarok mondani, én így tudnám elképzelni… A cukormérést… Ilyen formában, h az ember karján van valami, ami méri.

  4. Vércukorszintet csak vérből lehet mérni. Nincs más trükk rá, különben nem böködnék magukat a cukorbetegek. A vérnyomás mérés még talán konnyebben megoldható lenne. Mondjuk az orvosok nem véletlenül nem mérnek sem vérnyomást, sem pulzust csuklón….

  5. OFF: lehet barmit is tudni a szifon app frissulesenek statuszarol, esetleg megjelenesenek datumarol?

  6. Mi az hogy hozávetőleges pulzus mérés? Akkor nem pontos?

  7. Vannak már szúrás nélküli vércukorszint mérők amik akár folyamatosan is nézhetik a vércukorszintet. Én bízom benne, hogy még ehhez a watch-hoz kiadnak valami cukormérős óraszíjat.

  8. Van jópár alkalmazás az AppStore-ban, ami ugyanezen az elven (optikai mintavételezés) mér pulzust. Bekapcsolja az iPhone vakuját, odarakod az ujjad a lencse elé lazán, és vársz pár másodpercet. A Runtastic Heart Rate-et már próbáltam. Annyi a probléma vele, hogy összekoszolod a tapizással a lencsét.

    FYI a cikkírónak: az angol box magyarul boksz vagy ökölvívás.

    @Burgesz: Abban igazad van, hogy pontos és aktuális vércukorszintet csak vérből lehet mérni. Viszont hozzávetőleges mérésekre vizeletbe mártható tesztcsíkok is régóta léteznek. Elképzelhető, hogy más jellemzőkből is kikövetkeztethető a VC-szint. Valószínűleg nem lesznek olyan pontosak, mint a vérből mért érték, de arra talán választ adhatnak, hogy magas/alacsony vagy normális.

  9. @rgbx: köszi a korrekciót!

  10. Ismertek olyan alkalmazást ami szól, ha egy beállított értéket meghaladja a pulzus?


Add a Comment