fbpx Skip to content

Az iPhone 5s egyik fontos, ha nem a legfontosabb újdonsága volt a szinte futurisztikus ujjlenyomat-olvasó, a Touch ID. A telefon használatának biztonságát biometrikus adatok ellenőrzésével növelni hivatott rendszer a jailbreakes fejlesztőknek is megmozgatta a fantáziáját.

A Redmond Pie összegyűjtötte azokat a cydiás kiegészítőket, amelyek a legérdekesebbnek, leghasznosabbnak bizonyultak. Használjátok őket egészséggel!

1. BioProtect

iPhone-5s-bioprotect

Elias Limneos fejlesztő “műve”, a BioProtect nevű tweak egy egyszerű, ám nagyon hasznos és kényelmes funkcióval ruházza fel az iOS-t. Segítségével nemcsak a készülék zárolását köthetjük az ujjlenyomathoz, hanem külön-külön megadhatjuk, hogy az egyes alkalmazások megnyitásakor kérjen-e az iOS ujjlenyomattal történő hitelesítést. A program 2,99 dollárért tölthető le a BigBoss repóból.

2. iTouchSecure

iTouchSecure

Az iTouchSecure még ennél is tovább megy: a kissé borsos árú (5 dolláros) tweak képes minden, az alkalmazásokban beírt jelszót (például Safariban a honlapok bejelentkezési adatatit) elmenteni a Keychainbe, majd előhívni, amikor szükséges, természetesen csak a biometrikus azonosítás után.

(Fontos megjegyezni, hogy bár a Keychain kódolva tárolja az adatokat, azokhoz jailbreakelt készülékeken triviális hozzáférni, tehát az ilyen és ehhez hasonló tweakekkel azért csínján bánjunk. – a szerk.)

3. UnlockID

Unlock-ID-header

A @barnlux által készített kiegészítő lehetővé teszi, hogy feloldjuk Mac számítógépünk zárolását az iPhone Touch ID szenzorának segítségével. Beállítás után a tweak Bluetooth 4.0 segítségével kommunikál egy, a Macre telepítendő alkalmazással, így csak az újabb Mac és MacBook modelleket támogatja. A tweak 2,99 dollárért kapható a Cydia Store-ban.

4. BioLaunch

BioLaunch-iPhone-5s

Az kiegészítő a “kedvenc” (leggyakrabban használt) alkalmazásunkat indítja el automatikusan, amikor ujjunkat a szenzorra helyezzük. A BioLaunch egy saját módszert használ arra, hogy megállapítsa, melyik appot nyitjuk meg a legtöbbször. Szintén a BigBoss repository-ból érhető el, 1 dollárért.

5. Touchy

Touchy

A Touchy szerintem az egyik legötletesebb kis program. A BioLaunch-hoz hasonlóan az appok automatikus megnyitásában van segítségünkre, ám nem korlátoz minket egyetlen alkalmazásra, ugyanis minden egyes ujjunkhoz megadhatunk egy másik elindítandó alkalmazást. Tehát lehetséges például, hogy a hüvelykujjunk a kedvenc böngészőnket nyitja meg, a mutatóujjunk a Messages-t, a középső pedig a Cydiát. Egyszerre öt különböző alkalmazás használatára “tanítható meg” a tweak a Settings alkalmazásban elhelyezett beállítási paneljén. Mitch Treece tweakje 2,99 dolláros áron található meg a ModMyi repóban.

6. AppScan

AppScan-iPhone-5s

Az AppScan ingyenes alternatívája a BioProtectnek, tehát ez a tweak is képes az egyes alkalmazásokat a Touch ID segítségével védeni. Egyetlen szépséghibája van azonban: az Értesítési központból (Notification Center) az appok továbbra is megnyithatóak, tehát a védelmet könnyű megkerülni.

7. BioLockdown

BioLockdown-for-iPhone-5s

A híres fejlesztő, Ryan Petrich érdeme a BioLockdown fantázianevű kiegészítő. A BioProtect funkciójához hasonló tudású ez a tweak: alkalmazásokat, beállításokat és a Vezérlőközpont (Control Center) kapcsolóit zárolhatjuk vele. Olcsóbban megússzuk viszont ezzel a programmal – 2,99 helyett csak 1,99 dollárba kerül a BigBoss repóban.

8. AppLocker

Applocker-iPhone-5s

Ez a tweak egy extra műveletet is kínál a BioProtect és a BioLockdown képességein túl: támogatja a mappák (Folders) lezárását, így alkalmazások csoportjait is védhetjük ujjlenyomatunkkal. A @cjori által írt szoftverre 1 dollárért tehetünk szert a ModMyi jóvoltából.

9. Virtual Home

VirtualHome

Végül, de nem utolsó sorban írnunk kell még a Virtual Home nevű kiegészítőről is. Ez a program felruházza a Touch ID szenzort a Home gomb funkciójával: csak meg kell érintenünk az érzékelőt, és az ujjlenyomat leolvasása után végrehajtja azt a műveletet, amit a Home gomb megnyomása tenne egy adott helyzetben (például egy alkalmazás bezárása). Nem tudom, ez mennyire praktikus, vagy van-e olyan iPhone-felhasználó, aki szeretné elkerülni a Home gomb nyomogatását, de ha igen, akkor neki bizonyosan kényelmes lesz ez az egyébként érdekes koncepciójú tweak.

Fontos megjegyezni, hogy a fent említett kiegészítők közül nem mindegyik kompatibilis a másikkal. Amiatt, hogy az iOS-nek igazából mind ugyanarra a részére koncentrálnak, szinte természetes, hogy itt-ott ütköznek egymással. Ne próbáljátok meg tehát az összeset egyszerre feltelepíteni; sokkal inkább javasolt, hogy próbáljátok ki őket egyenként, majd egy-két kedvenc maradjon fönn a telefonon.

A másik fontos dolog, hogy noha jailbreakkel már kezelhető a Touch ID is, a secure enclave-ban tárolt adatok továbbra sem olvashatóak ki. Ugyanakkor óva intenénk bárkit a tört kiegészítők használatával kapcsolatban, mert ilyen esetben legtöbbször nem lehet tudni, milyen egyéb módosítás érhette az adott tweaket a feltörésen kívül.

Ti tudtok még hasznos vagy érdekes Touch ID-s tweakeket? Mi a véleményetek az itt felsoroltakról?

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Én a Virtual Home-ot használom, eleinte picit fura volt az érzékenysége, de meg lehetett szokni pár nap alatt. A jó benne, hogy ha ugye nyomva tartod akkor dupla “klikknek” fogja fel és elindul a multitask -> nekem ettől lett “teljes” az 5S 🙂 És igen, szerintem a home gomb kímélésére is jó… 😉

  2. @PetDrag: Akkor lényegében a Zephyr ezen funkciói kiválthatóak ezzel a tweakkel, bár máshogy működik, mégis Home gomb kímélő megoldás 🙂

  3. Én a virtual home nevű tweeket használom (megjelenése óta)…
    Eleinte eléggé bugos volt, elég sokat fejlesztettek rajta…
    Nagyon jó nagyon kényelmes és nagyon szívja a akkut… 🙂

  4. Van bármilyen ehhez hasonló app nem jailbreakes felhasználóknak???

  5. én ezt a touch id-t nem anyira reklamoznam. nekem valamikorra 3x rakell tennem az ujjam hogy feloldodjon. egyszeruen meg van mit csiszolni rajta.
    pedig sokszor probaltam ujra beallitani a lenyomatot es eltelik egy nap mar nemis olvassa be rogton

  6. @cocoon1910: Röviden: Várd meg az iOS 8.0-t. Hosszabban: Egyelőre az Apple nem támogatja a rendszer működésének bármilyen jellegű módosítását az App Store-ből letölthető appokból. Még API-t sem nyújt hozzá a fejlesztőknek. Jelenleg minden Apple által jóváhagyott alkalmazás a saját homokozójában fut, nem fér hozzá más alkalmazás adataihoz, működését sem tudja befolyásolni. Ez ugyan nagyon biztonságos, hiszen így nem lehetséges kémprogramokat, vírusokat telepíteni a rendszerre, viszont testre szabás tekintetében nem annyira rugalmas. Talán később változni fog ez is.

  7. @diario: Akkor küld be szervízbe cserére, mert van mikor elfelejti az ujjlenyomatot, nekem is volt ilyen problémám.

  8. Btw, a BioProtect is tudja a mappák lezárását.

  9. Hello minden 5s felhasználó! Ti hogyan vettétek észre, nem bugos az M7-es szenzor? Az egyetlen dolog, ami elrettent az 5s-től…

  10. @AnonimGamer: mit értesz az alatt, hogy bugos? mire akarod épp az M7 processzort használni?

  11. ezt a bugos dolgot én sem értem… nekem csak a touch id nem jó, meg be szokott akadni. de miota kijott a 7.0.6 nincs problem. nem lassult be egyszer sem

  12. Az UnlockID tetszene.

    @diario: Nézd meg a kisujjaddal is. Az van a legkevésbé kitéve a környezeti hatásoknak (kosz, hőmérséklet, sérülés, stb.). Lehet, hogy nem a TouchID a rossz, hanem az ujjad, bármilyen hülyén is hangzik.

  13. @dakota69: hm, nem tudom, nekem is már régóta fenn van, de nem vettem észre gyorsabb merülést ahhoz képest mint amikor még nem volt…

  14. @Jadeye: arra gondolok, hogy az 5s gyakran befagy… Vagy ez nem igaz?

  15. @AnonimGamer: nem tapasztaltunk ilyesmit. de ennek mi köze lenne az M7 processzorhoz? az M7 mozgási információkat gyűjt. http://szifon.com/2013/09/14/az-okos-m7-mire-lesz-jo-az-iphone-5s-mozgasinformacios-koprocesszora/

    ha a 64bites A7-es processzorra gondolsz, akkor fagyás ott sincs, egy-egy app összeomolhat, de az más készülékeken is előfordul. mindenesetre az ilyen összeomlások is még leginkább a 7.0-ban fordultak elő, azóta sokat reszeltek ezen is.

  16. @AnonimGamer: Ilyen problémám is volt, hogy lefagyott a telefon és nem csinált semmit, neked is azt tanácsolom, hogy szervíz.

  17. nekem befagyott az 5s még 7.0.5 nel is, most a utolso javitastol makulatlan a telo . nem agad nincs feher kepernyo ( eddig volt hogy naponta többször ).
    szerintem mostmár kialakult a rendazer, pedig engem baromira zavart, hogy restartolgatott hiddel !

  18. Ezeket kene legalabb a felet alapbol beletenni!!!


Add a Comment