fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Ugyankerem küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

Üdv mindenkinek! Ez az írás azért született, hogy a természet kedvelőinek és a kirándulás szerelemeseinek segítsek abban, hogy az iOS eszközüket teljes értékűen tudják használni a természetjáráshoz, és kiránduláshoz is. Hiszen az eszközünkben jó minőségű GPS vevő található, valamint fejlett szoftverek állnak a rendelkezésünkre, hogy a vadonban is segítséget kapjunk az eszközünktől.

Egy általam kipróbált módszerről lesz szó, amely a magyar szervezésű és tulajdonú turistautak.hu remek térképeit használja az erdőben történő navigáláshoz.

mailAttach

turistautak.hu egy amatőr termeszetjárókból álló társulás, amely célul tűzte ki maga elé, hogy ingyenes térképet hoz létre Magyarország területéről, mégpedig úgy, hogy GPS-sel bejárják többek között a turistautakat, bicikliutakat, stb., majd a rögzített útvonalakat térképpé fűzik össze. Ezeket a térképeket ingyenesen hozzáférhetővé teszik az interneten, bárki számára. Az ily módon készült térképek rendkívül részletesek és pontosak, amellett, hogy a túrajelzéssel ellátott utak is benne vannak, megtalálhatók az erdei ösvények, pihenőhelyek, de még a darázsfészkek és vadetetők is! 🙂 A programunk kezeli majd e térképeket, valamint természetesen mutatja a pontos helyünket is, irányultsággal együtt, így például egy útelágazáshoz érve látjuk, merre kell mennünk.

Nos, adott egy remek térképarchívum az interneten, és adott a zsebünkben egy iPhone, vagy a hátizsákunkban egy iPad, amely alkalmas a navigálásra. Adja magát az igény, hogy ezt gyúrjuk össze egy remek túra GPS eszközzé. Ehhez meg kell vásárolnunk a GPS KIT nevű programot, amely kifejezetten túrázóknak, hegyi bicajosoknak lett kifejleszteve, minden funkcióval együtt, amiket használunk. Track rögzítése, track feltétele a térképre, stb. Ebbe most nem mennék bele, aki túrázik, az úgyis ismeri az igényeket, és technológiákat. iPhone-ra most épp 9€, iPad-re pedig 14€ az ára. Nem olcsó, de a storeban található egyik legjobb túraprogram. iPad-re nem biztos, hogy érdemes megvenni, tudniillik az iPhone-os verzió is elfut rajta, és a térképek úgysem lesznek HD minőségűek, hiába vesszük meg.

[appstore id=”287909017″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”418662204″ country=”HU” style=”custombox1″]

Tehát ha megvan a program, akkor a következő lépés, hogy a turistautak.hu túratérképeit megetessük vele. Ehhez menjünk bele a beállítások menüpontba. Itt találunk egy “map type” nevű menüpontot. Ide beváltva láthatjuk az előre beállított térképtípusokat úgymint OpenStreetMap, vagy Google Terran, vagy Bing. De jobb felül találunk egy kis + jelet is, itt tudunk felvenni saját térképet a listába. Ide tappintva felvihetjük az új térkép nevét: praktikusan adjuk neki “turistautak.hu” nevet, majd az URL mező lesz a lényeg, ahová ezt adjuk meg:

http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#.png

vagy újabban:

http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#

Ezután használhatjuk a turistautak.hu webterképeit saját eszközünkön. Az app képes az előre letöltésre is, vagyis a cache-elésre. Miután a hegységekben úgysem biztosított az internet elérés, erősen ajánlott, hogy a túra előtt az érintett tájegység túratérképét szedjük le az eszközünkre. Ezután offline használatra alkalmas a program.

Fontos megjegyezni, hogy beszéltem a turistautak.hu szervezőivel, és aggodalmukat fejezték ki, hogyha ez a módszer tömegesen elterjed, akkor a szerverüket jelentős terhelés érheti. Ez azért van így, mert az online térképeket egy program generálja “röptében”, vagyis a lekérés pillanatában. Ezért is kérném az iOS közösséget, hogy a térképeket offline használja.

Sokat gondolkodtam azon, hogy a turistautak.hu üzemeltetőinek aggodalma ellenére közkinccsé tegyem-e ezt a módszert, de arra jutottam, hogy az előre letöltés nem jelenthet akkor terhelést, hogy összeomoljon a rendszer, valamint az androidos túraprogikban ez már régen elérhető, így ha az iOS-t zárjuk csak ki, az diszkrimináció… 😉

Jó túrázást, és ügyeljetek az erdő tisztaságára! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

39 Comments

  1. Ez nagyon jó!

    Eddig a Vértest próbáltam meg letölteni. Kis zöld négyzetek vannak térkép helyett.
    Még próbálkozom…

  2. Köszi az írást!

    Küzdöttem már egy ideje azzal, hogy hogyan is lehetne használni a turistautak.hu térképeit (iphone-on).
    Ez tökéletes és kényelmes megoldás. Szépen lejönnek a térképek!

  3. Kerlek mondjatok el, hogyan tudom az url-t elerni, copyzhassam a gps kit-be. Pl. Bakony terkepet hogyan szedjem le offline modra?
    Koszi elore is

  4. @jamana: ott van a cikkben a pontos URL. vagy nem értem.

  5. Bakker, gigaszar a netem es olyan lassan jott le, hogy azt hittem az url olyan kepletszeru. Weblapon meg php-kkat neztem be. Koszi es bocs

  6. Bakker, olyan lassan jott le, hogy azt hittem az url olyan kepletszeru. Weblapon meg php-kkat neztem be. Koszi es bocs

  7. @jamana: oda se neki, a fő, hogy megvan. 🙂

  8. Köszi a cikket! 🙂

  9. Az lenne még jó, hogy a geocaching.hu-ról a ládák is megjelenjenek a térképen. Erre van valamilyen módszer?

  10. több mint felháborító a cca. 14 EUR ár!!!

  11. ha valaki tud alternatív linket az iPad verzióhoz, megköszönném

  12. Van egy olyan program is, hogy Navitel (ha mond valakinek valamit a GIS Russa neve, a WinMo-s időkből, akkor tudja miről beszélek). Univerzális app, és nem raszteres, hanem vektoros térképeket használ, így 100MB-ba belefér egész Magyarország. Ráadásul az openmaps.eu-ról le lehet hozzá tölteni Közép-Európa több más országához is ingyenesen túratérképeket. Az AppStore-ból letölthető próbaverzió 30 napig használható (a trial minden indításkor netre akar csatlakozni a licensz miatt, úgyhogy érdemes még otthon elindítani, és utána nem indítani erőforrásigényes programokat, amik esetleg kilövik).

    Lejárat után meg kell venni hozzá egy térképet, hogy tovább működjön. Ha nem akarjuk autós navigációnak használni (kicsit érdekes szórendet használ magyarul), akkor nem muszáj a teljes Kelet-Európa térképet megvenni 45 EUR-ért, elég Törökország (18 EUR), de akkor eleve ezt a verziót töltsük le az AppStore-ból (“Navitel(Turkey)”), hogy utána ne kelljen az adatokat migrálni. Nem kell megijedni az alapprogram ugyanaz, mindegyik tud magyarul is, angolul is, csak a térképlicenszek miatt van több letölthető app (térkép nélküli ingyenes verzió sajnos nincs). Ha később meggondolnánk magunkat, akkor természetesen minden térképet meg lehet venni minden verzióhoz.

    A turistautak/openmaps térképeinek pofás megjelenítéséhez szükség lesz egy smink (skin) fájlra is, amit a régebbi verziókhoz le lehet tölteni a http://peter68.com/navitel oldalról (Sminkek, omp 2.0, a térképeket is innen érdemes beszerezni), a most elérhető legújabbhoz sajnos nincsen, elkezdtem csinálni magamnak egyet, az iPad-es nappali rész már használható. Ha valakit érdekel, megcsinálom az iPhone részt is, és felteszem valahova.

    Hátránya az appnak, hogy kicsit bugos a mozgás a térképen, lezárt képernyővel nem trackel, és talán nem néz ki olyan jól, mint a raszteres térképek, cserébe viszont gyors, és kis helyet emészt. Az ingyenes openmaps-es térképekkel is lehet útvonalat terveztetni vele szükség esetén, de a navigálás ezeken nem jól működik, így inkább csak gyalogosan vagy vészhelyzetben használjuk.

  13. Nekem semmi sem jön le, viszont kidobál a GPS kitből.

  14. Én is Navitelt használok. Szerintem az egyetlen olyan program jelenleg, ami alkalmas túrázásra. Kis probléma azonban van vele. Tudtommal a jelenlegi verziók nem támogatják már a turistautak.hu-n található *.nm2 térképeket.
    A régi verzió viszont csak jailbreakelve tehető már fel. Ebből viszont van olyan is, amit nem kell regisztrálni. 🙂 Aki túrázik vagy kirándul, esetleg ládázik, kihagyhatatlan program. Tervezni is lehet vele, de inkább arra használom, hogy tudjam merre járok. A túristajelzéseket is szépen megjeleníti a megfelelő sminkekkel.
    Az előttem íróval ellentétben, nekem működik a képernyő kikapcsolt állapotában is.

  15. @firka: a régi verzió bármikor visszatehető, ha megvan az accountoddal letöltött IPA fájl belőle. ha nincs, akkor viszont csak a tört verziót lehet feltenni.

  16. Én is így értettem. Gondolom, aki most olvas először erről a programról, annak nincsen régebbi, már letöltött IPA file-ja. Ezért marad szerintem a törés.

  17. @firka: Nekem működött a legújabb 7-es a peter68 oldaláról, és asszem az openmapsról letöltött nm2 térképekkel is (a tuhu-ról nem lehet nm2-t letölteni csak ntm-et). A Maps könyvtárában egy alkönyvtárat hoztam létre, bemásoltam az nm2 fájlokat és hozzáadtam atlaszként.
    Az útvonalrögzítés viszont nekem nem ment lecsukott smartcoverrel iPad-en. De az is lehet, hogy a bluetooth kapcsolat szakadt meg a GPS vevővel (BTStackGPS-t használok, mivel csak Wifis iPad-em van).

  18. Lehet, azóta változtak a dolgok.
    Mindenesetre peter68 oldalán az iPhone menüben még mindig ez
    fogad:
    ” Íme az utolsó nm2 terképpel mûködõ 5.0.0.907 Navitel verzió iPhone készülékre.”

    Ahogy böngészgettem az oldalt régebben, ők inkább androidos vonalon vannak otthon, úgyhogy lehet, azóta tényleg jók az újabb verziók.
    Én még a 5.0.2.9 tört verziót használom az openmaps_502703_android.ns2 sminkkel és nincsen vele semmi problémám.
    Útvonalat nem rögzítek vele, azt nem próbáltam, viszont amikor újra bekapcsolom a képernyőt, mindig a pillanatnyi helyzetemet mutatja.

  19. sziasztok, nagyon hasznos poszt, köszi! viszont van egy kérdésem, letöltöttem, beállítottam a turistautak linkjét, online frankón működik. viszont, ha egy mapet offline szeretnék használni, akkor ki kell jelölni ugye, beállítasz egy minőséget és lementi. a bajom, hogy ilyenkor egy zöld rácsot rak rá az offline térképre, ami egy halvanyzöld overlay es rettenetesen zavar. én csinálok valamit rosszul, vagy ez ennyit tud?

  20. Sziasztok!
    Nagyon jo blog, sztem boven meger a progi 14 €-t, foleg ha kulon gps-t vennek,az mennyivel lenne dragabb. Nekem sikerult egybol beallitanom,szuperul jonnek a terkepek a turistautakrol es mivel nagy turas vagyok, szuksegem is van ra. Viszont hogyan tudom cachelni, letolteni, hogy ne online hasznalja? Bocs, ha buta akerdes, nem talaltam meg benne ezt a funkciot.
    Elore is koszi!

  21. @gad23: Tökéletes az alkalmazás. Köszönöm! Nagyon régóta vártam egy ilyenre.
    Geocaching ládák betöltése:
    http://www.geocaching.hu oldalról a térképek menüben töltsd le a kiválasztott tájegység ládaadatait .gpx Groundspeak (gpx) formátumban.
    Importáld a fájlt az alkalmazásba iTunes-on keresztül. Leírást az oldalukon találtok a következő linken: http://gpskit.garafa.com/GPSKit/GPS_Kit_for_iPhone_%26_iPad-_Blog/Entries/2011/12/1_Importing_Exporting_Via_iTunes.html

  22. @Jadeye: Szia! Hadd kérjem a sgetséged, segítségetek. A
    http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#.png
    link nem működik.
    Igen, tudom copy-paste esetén a “#” jelek helyett “%” vagy “23% karaktereket írhat a rendszer, de nekem tuti a fenti link van begépelve és még sem megy.Nálad, nálatok működik? Köszi előre is!

  23. @Georgio: sajnos passz, én nem használom, talán Ugyankerem rá fog nézni a hozzászólásodra, és megnézi.

  24. @Jadeye: Nagyon rendesek vagytok! Komoly! Viszont több órás szívás után megvan a probléma. Lévén, hogy új vagyok ezen iOS app (GPS Kit) terén még korábban nem is teszteltem, így saját szememmel működni még nem is láttam.
    A lényeg: programhiba!
    Megoldás: NEM új térképet veszek fel, hanem egy meglévőnek, amit NEM akarok használni – pl. “Bing Image” – írom át a linkét.
    Tipp: a copy-paste nem szereti linkekben a “#” jeleket, így a begépelés javasolt.

  25. @Georgio: akkor így végül sikerült megoldani?

  26. @Jadeye: Igen, ez a megoldás, amit írtam. Majd írok a gyártónak, úgyis van még benne egy másik, bár nagyon apró hiba is.

  27. Sziasztok! Ne haragudjatok, de én is beállítottam a fenti linket a térképhez, és az égvilágon semmi nem jön be. Próbáltam Georgio tippjét is, de nekem semmi.

    Tudna valaki segíteni, mi lehet a gond?

  28. @Azeroth87 Pedig tuti működik és úgy működik. Figyelj egy dologra: az iOS és és az OSX utálják, ha kettőskeresztek (#) vannak egy URL-ben, copy paste után rendere módosítják azokat. Próbáld meg előről kezdeni, egy másik szerkesztendő, meglévő (!) térképet választani és manuálisan beírni a címet. Nézd át nagyon alaposan, akár magadban mondva az egyes karaktereket és ellenőrizd vissza. Nekem ez is segített. Tudtam ezzel segíteni?

  29. Nekem iPhone 5-ön a leírás szerint működik. Már csak az útvonaltervezés funkciót hiányolom a GPS Kit-ből, van valakinek valami ötlete?

  30. kolmad segítsége a geocaching.hu-ról:
    “Azt hiába módosítod. Az egy link a map.turistautak.hu-hoz. Tehát a raszteres kimeneted látod a GPS Kit-ben. Útvonaltervezésre alkalmatlan (csak pixeleket tartalmaz). Marad a weboldalon tervezett útvonal (tuhu vagy openmaps) lementése gpx, kml. Elküldöd magadnak emailen, megnyitod a mailt iphonon a mellékletet hozzáadod a GPS Kit-hez.
    Lehet, hogy hosszútávon a Galileo lesz a befutó, ők már gyártanak iphonhoz osm-ből vektoros térképet. Ha letöltöd az ingyenes verziót és az iphone böngészőjéből ráböksz erre a linkre: http://www.erprint.hu/orm/iphone/turistautak.ms akkor a Galileoban is lesz turistautak térképed.”
    Kipróbáltam a Galileo-t, működik! Ingyen lehet használni a turistautak.hu térképét, igaz már nem frissítik és útvonalat sem tud tervezni. A Galileo tudása viszont szerényebb a fizetős GPS Kit-het képest.

  31. Sziasztok!

    Először is köszönöm a leírást, ilyen programot keresek régóta, viszont én már nem vagyok a cyber generáció tagja, így pl szeretném kérdezni, hogy a letöltött térkép-részletek hogy különíthetőek el? Úgy értem, ha pl átfedésben van két kijelölt terület, akkor duplikálva lesznek az adatok, vagy a már letöltött részt kihagyja és kapcsolja a friss részeket?

    A segítséget előre is köszi, üdv.: Eisenrot

  32. Sziasztok, Admin lenne egy keresem, a cikkben szereplo terkep link nem helyes, megvaltozott tavaly ota. Pusztan csak annyit kene tenni, hogy a vegerol levenni a .png -t. Ugy mukodik most. Udv.

  33. @Ugyankerem: frissítettem, de azért meghagytam benne a régi linket is, hátha visszakerül az is bármikor később.

  34. Pompás, thx.

  35. Köszönöm, de én a MotionX-GPS-t használom(használnám).
    Ebben is van ilyen opció, sőt még az iTunes-ban is “drag&drop”-al rá lehet húzni térképfájlokat.
    De ezt a “http://#abc#.map.turistautak.hu/tiles/turistautak/#Z#/#X#/#Y#” linket beütve sajna nem történik semmi. Lehet, hogy a link nem jó, hisz’ már két éves ez a cikk.?
    Köszönöm.

  36. @zsozso2122: és ha a link végén ott hagyod a .png-t?

  37. Kipróbáltam mind két linket, bemásoltam a helyére, mentés után amikor szerkeszteni akartam a link végén lévő kettős keresztek(#Z#/#X#/#Y#) már kapcsos zárójelekké módosultak.

  38. @Jadeye: A két link között pont ez az “.npg” a különbség, de kipróbáltam a cikkben írt két verziót.

  39. Letöltöttem Ipadra az alkalmazást, de nem találom az alkalmazáson belül a beállítások kapcsolót. Az Ipad alap beállítások menüjében pedig az alkalmazáshoz tartozó beállítási lehetőségekben pedig szintén nincs ilyen “map type” nevű kapcsoló. Ilyenkor mivel próbálkozzak?


Add a Comment