fbpx Skip to content

Az alábbi írást strob oldaláról emeltük át, amiben az általa használt alkalmazásokról, és a köztük végzett takarításról és annak okairól ír. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

A mai nap, mikor kerestem egy alkalmazást az iPhone-on, át kellett futnom, hogy egyáltalán milyen alkalmazásokat is telepítettem a telefonra. Ekkor vettem észre, hogy rengeteg olyan van, amit nem is használok.

Mivel iPhone 3G-m van, sok alkalmazás már csak lassan vagy egyáltalán nem fut a telefonon. Adta magát a szituáció, takarítás.

Nézzük szépen sorban, mi megy és mi marad.

Home képernyő

1. sor:

Settings, Calendar, Clock, Weater – gyári appek, maradnak, törölni sem tudnám

2. sor:  

YNAB – mivel a YNAB 4 vagy WiFi szinkronizációt csinál, vagy “Cloud” (dropbox) szinkronizációt és az iPhone 3G-n a multitask hiánya miatt a dropbox szinkronizálás nem működik, nagy bajban vagyok. Desktopon a dropbox szinkronra nagyobb szükségem van, így ez az alkalmazás egyelőre: kuka.

Facebook – rettentő lassú, bugos és tulajdonképpen mikor nincs nálam más eszköz (pl. iPad), akkor túlélem “fácse” nélkül. Ha mégsem, ott van a touch.facebook.com: kuka.

PCalc Lite – hasznos kis számológép, igaz ritkábban használom, de marad. Lehet, hogy lecserélem (helycsere) a gyorsabb gyári Calculator alkalmazásra.

Dropbox – nem kérdés, marad.

3. sor: Egy kis ugrás, kihagyom a mappákat, majd a második képernyő után térek rájuk.

4. sor:

Mail, Safari szintén gyári alkalmazás, nem törölhető, de nincs is velük semmi bajom.

Tweetbot – marad, a legjobb Twitter kliens iPhone-ra!

Dock: 

Phone, Messages gyári alkalmazások és mindenképp szükségem van rájuk.

Things – egyelőre marad, nem akarok most újabb GTD családba beruházni, bár a Wunderlisttel szemeztem, de nem jöttünk össze.

Viber – Kikerül a dockról, egy külföldi emberke miatt tettem fel, akivel beszéltünk egyszer. Azóta sem használtam, de marad.

Második képernyő

1. sor:

SoundHound – utazáskor szoktam használni, mikor Nikivel rádiót hallgatunk, és megtetszik neki egy zene, de nem tudjuk, hogy mi az. Mint minden, ez is lassú iPhone 3G-n, de marad, mert hasznát veszem.

iPod – gyári alkalmazás

Citibank HU – lassú, ronda, szinte semmire sem használható. Kuka.

MCM – a MasterCard mobil alkalmazása, ami mivel erőszakosan csak Push Notification engedélyezésével hajlandó működni, nem nyerte el a tetszésemet. iPhone 3G-n a Push Notification bekapcsolása egyenlő a sebesség megfelezésével. Kuka.

2. sor:

Evernote – nem igazán használom iPhone-on, inkább iPaden, de ott sem jellemző. Egyelőre marad, hátha szükség lesz rá.

TestFlight és Ferihegy – ideiglenesen vannak fent, segítek @iSandor úrnak tesztelni, több kevesebb sikerrel.

Productivity mappa

App Store – viccelsz? :)

Stocks – leginkább valuta árfolyamok ellenőrzésére szoktam használni, marad (nincs is más opció)

Contacts – szintén kötelező darab, nem lehet törölni, de nem is akarom. Azért került mappába, mert a Phone alkalmazásból ugyanezt a tartalmat elérem, így semmi szükség rá, hogy külön ez is kint legyen.

Notes – nem törölhető, igazából nem használom, pár jegyzet ha van benne.

Rule. Beta – a rule.fm projektmenedzselő rendszer webclipje ez, próbáltam magam rászoktatni, de nem igazán ment. Talán itt is ludas az iPhone-om lassúsága. A jövőben azonban lesz pár projekt, amiben dolgozni fogok, így lehet, hogy szükségem lesz rá, mivel azokra nem lesz elegendő a Things nyújtotta GTD. Marad.

Photography mappa

Photos, Camera – gyári alkalmazás, nem törölhető. Amire az iPhone 3G képes, arra elég a gyári Camera, kipróbáltam több alternatív alkalmazást, nem nyújtottak pluszt nekem.

Polarize – a legeslegtöbbet használt alkalmazás nálam, imádom. Kár, hogy a Polaroid és a fejlesztő között lezajlott jogvita eredménye az lett, hogy az alkalmazás fejlesztése leállt. Az Instagram és klónjai a Polarize.app feelingjét másolta le ügyesen, én már akkor ilyen fotókat tettem fel a flickr fiókomra, mikor még nem is volt Instagram. Fel sem merült, hogy nem marad!

Flickit – miután elkészül a Polarize.app-el a fotó, ezzel az alkalmazással töltöm fel a flickr kontómra. Gyors, egyszerű, pár helyen ugyan van benne UX gond, de szerethető. Marad.

PhotoSync – akkor szoktam használni, mikor a telefonról a hajdani MacBook Prómra másoltam fotót. Ennek az alkalmazásnak köszönhetem, hogy felfedeztem az Internet Tetheringet, amit iPhone 3G-re csak később engedélyezett az Apple.

Tumblr – mikor elindítottam Rubyka blogját (aki most nyaral, de ősszel lesz kontent, nyugi!), akkor tettem fel ezt az alkalmazást és csak erre a célra használom. Meg vagyok vele elégedve, mert ugyanolyan zseniálisan működik, mint ahogyan (a leállásokat leszámítva) a Tumblr webes része is. Marad.

Navigation mappa

Maps – sok mindent nem fűzök hozzá, marad.

Nike+ GPS – átesett már pár frissítésen, van pár funckió benne, ami régen jobban tetszett, illetve ráderőszakolja a Nike+ regisztrációt, de alapvetően futáshoz egy jó kis alkalmazás. Marad, talán eljárunk végre futni, vagy amint meglesznek a bringák, akkor jól tudom majd használni.

Traffic Club – közlekedési információk a közösség által. A koncepció nagyon jó lenne, sajnos kevés felhasználója van, így most megválok tőle. Trafipax és baleset, útépítés információk  megosztására, jelentésére lenne jó, hasonlóan működne mint az időkép észlelései. Kár érte. Kuka.

iMenetrend – még akkor töltöttem le, mikor Budapest-Pozsony-Birmingham útvonalat jártam végig. Sosem használtam, le is törlöm. Kuka.

MotionX-GPS – az egyik legrondább és egyben leghasznosabb alkalmazás amivel eddigi iPhone-os karrierem során találkoztam. Sokáig a Lite verziót használtam, de megvettem a teljes verziót (akkor még drágább volt emlékeim szerint, most 0,79€). Síeléshez, túrázáshoz és majd bringázáshoz használom, a muraui síelésem alkalmával is ezzel rögzítettem, hogy merre jártam. Ajánlott!

TravelGuide – mikor Prágába utaztunk, akkor vásároltam meg, mivel többen javasolták twitteren. Egy-egy városhoz 5€ a túraútvonalak ára, de mindenképpen megéri, nagyon jól tudtuk használni. GPS alapján mindig az épp aktuális helyen szépen “elmondta” a tudnivalókat. Használatához fej/fülhallgató javasolt, a zsúfolt utcán alig hallani az iPhone hangszórójából az instrukciókat, információkat. Ajánlott!

myMHD (mojeMHD szlovákul) – szintén a birminghami túrámhoz köthető, @csibar kolléga tanácsára telepítettem fel. Nagyon jól használható és informatív alkalmazás Pozsony tömegközlekedéséről, hátránya, hogy csak online működik. Budapestre is jó lenne egy ilyen, de ugye megvan a magunk baja. Mivel már nem lesz rá szükségem, kuka.

Utilities mappa

Ez nekem ilyen all-in mappa, egy kvázi lomtár.

Speed Test – a népszerű oldal iPhone megoldása. Érdekelt a mobilhálózat sebessége, ezért tettem fel. Kuka.

1Password – egy promóciós akcióban (ha jól emlékszem) sikerült PRO verzióra szert tennem, a méltán népszerű asztali verzió mellé. Sokszor nem használtam, sőt, rendszeresen szinkronizálni is kell(ene), azért jó magamnál tudni a jelszavaim. Főleg, mert mióta az asztali verziót használom, ellustult az agyam és sok, korábban fejből mondott jelszavamra, adatomra már nem emlékszem. Pedig az emberi agynál gyorsabb megoldás nem létezik! Marad.

Remote – gyári, de utólag telepített alkalmazás. Imádom! Kint ülök a kertben, és iPhone-ról irányítom az iMacről az audiorendszeren át (jó hangosan) szóló zenét, az iTunes könyvtáramat. Marad.

Youtube, Voice Memos – gyári és maximálisan hasznontalan alkalmazások. Nincs mit tenni.

Calculator – ahogy említettem is, helyet fog cserélni a PCalc Lite alkalmazással, mert gyorsabb és nekem bőven elegendő amit tud.

AppBox Lite – régóta az egyik legnagyobb dilemmát okozó alkalmazás. Ritkán használom, de olyankor jól jön. Az ikonja találó, mert tényleg olyan, mint egy svájci bicska: valutaváltó, mértékegység konvertáló, hátralevő napokat számláló stb., azonban rettentő ronda egy alkalmazás. Azt hiszem, ez most egy  jó alkalom, hogy megszabaduljak tőle. Kuka.

Bérkalkulátor – ez az alkalmazás is gyarapítja a ronda de hasznos alkalmazások sorát. Anno, mikor elindultak az adócsökkentések, jól jött. Utána pedig a bértárgyalásoknál használtam. Valami miatt nem találom már az iTunes-ban, bár szerintem ez a jogutód, ami már egy fokkal szebb! Pénzt nem ér, úgy emlékszem, ingyenes volt. Mivel már nincs rá szükségem, illetve a folyamatos változások miatt inkább online ellenőrzöm a béradatokat, kuka.

Dictionary – angol-magyar hangosszótár. Megvettem, de nem tudom minek, nagyon ritkán használom. Előnye talán, hogy offline is működik.

A fejlődés csapdája

Rengeteg alkalmazást kipróbáltam már, nagy része egyből a kukában végezte. Egyszer összeszámolom majd, hogy mennyi pénzt költöttem el, egyelőre nem merem. Ami viszont érdekes, de egyben érthető is, hogy az idő múlásával egyre kevesebb alkalmazást vásárolok. Ez betudható annak is, hogy amire szükségem van, az már fel van telepítve. De betudható sajnos annak is, hogy az iPhone 3G lassulásával, az iOS rendszerek fejlődésével (amiből ez a készülék már kimarad) egyre kevesebb alkalmazás használható élvezettel a készülékemen.

Egyfelől érthető, hogy a fejlődés nem állítható meg, a fejlesztők mindig a legújabb rendszerre, a legújabb eszközökre fognak fejleszteni. Azonban, ha belegondolok, 1-2 éve nem vásároltam szinte semmit az iTunes App Store-ból. Pedig használható alkalmazás lenne bőven, csak az Apple agresszív üzletpolitikája és a hardver szoftveres úton történő ellehetetlenítése oda vezet, hogy a legtöbb alkalmazás vagy nem fut iPhone 3G-n vagy olyan lassú, hogy a felhasználói élmény közelít a nullához. Nyílván, haladni kell a korral, az újításokkal. Bár vallom, hogy az Apple készülékek drágább ára eltűnik a felhasználói élmény miatt (számomra legalábbis), az, hogy 1-1.5 évente új százezer forintos telefont vegyek, miközben a régi még tökéletes állapotban van, kicsit nehezen emészthető.

Főleg, mert nekem az iPhone anno tényleg azt adta, amire éveken át vártam! Persze naivitás volt azt hinni, hogy akkor itt most megállunk és évekig élvezzük a befektetett pénzért az eszközt. Ez üzlet!

iPad alkalmazások

Node, egy következő bejegyzésben le fogom neked írni, hogy az iPademen milyen alkalmazásokat használok. Szerencsére egyre több alkalmazás mindkét eszközön használható, azonban az iPad kényelme miatt van jópár, amit csak ott használok.

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Én a Speed Test-et szeretem és nagyon gyakran használom. Legegyszerűbb módszer a hálózati sebesség és ping tesztelésére. Sőt kicsit már függő is lettem, új wifi-nél azonnal indítom, hogy tudjam mire számíthatok.

  2. Én csak azt nem értem mi a baja a cikkírónak a Face alkalmazással? Egyáltalán nem lassú, bugot se találtam benne és sőt még ehhez a cikkhez is abból kommentelek, mert onnan követtem a cikket 🙂

  3. @Jecy: Pedig egy fos a facebook alkalmazás iphone-ra, bugos, a beépített böngésző szinte használhatatlan, nem lehet postot továbbosztani, adott csoportba osztott post-ok eltűnnek (képek, videók) lehagyja az indexképeket, sorolhatnám még…ja és I4-em van, szóval el tudom képzelni milyen lehet 3g-n.

  4. 3G már katasztrófa, használhatatlan inkább mondhatni úgy… minden lassu rajta!!
    3GS is lassucska nagyon!

  5. @invezz: Szia ! iPhone 3G-m van és tökéletesen működik,problem ? Tény,hogy lassú,de most gondolj bele ez nem csak Apple cuccoknál van így.De próbálj meg egy 95-ben vett gépre Win 7-et rakni.Még,ha lehet is ilyet csinálni akkor is szépen be fog lassulni tőle.És ez minden terméknél így van.Elöbb utóbb minden elavult lesz.2 év múlva meg az i4 lesz elavult tök midegy.Az meg,hogy az iPhone 3G “katasztrófa, használhatatlan” azon megint csak el lehetne vitatkozni.

  6. Yep, same here. Egy 3gs-t nyúzok, lassan 3 éve, semmi gond vele. Mihez is kellene az a nagyon fontos sebesség egy mobilon? Minden alkalmazás fut rendesen, játszani nem szoktam, azt meghagyom a gyerekeknek.

    A cikk szerzőjének “A fejlődés csapdája” kis elmélkedése is vérzik pár sebből, de sebaj, lesz ez még így se. 🙂

  7. jadeye most tényleg leírta miket törölget meg használ az iphone 3G-jén? nos kérem én letöltöttem a Summer Games játékost, majd letöröltem, mert elég béna. letöltöttem a Cooliris-t, először azt hittem átveszi a helyét a gyári fotó albumnak, de végül nem, mert nem lehet benne törölni és csak akkor hajlandó megjeleníteni a telefonon lévő képeket, ha be van kapcsolva a gps. lehet kuka lesz belőle. nade a legnagyobb, 4 napja gyilkolom és megy az idegeimre, a Flick Kick! Kapura kell benne rúgni, csavarni helyezni. Temple Run óta nem ment játék ennyire az idegeimre 😀 118 eddig a rekordom. nem tudom mennyire volt érdekes az irományom, szerintem pont annyira, mint jadeye oknyomozó cikke. nem kellett volna inkább, ha már olimpia, az olimpia app-jait tesztelni? tudom! a london most-ról írtatok, de az a legszarabb az összes közül. az origo-é jobb pölö. de ott van még a hivatalos és az amerikaiak app-ja is. no mindegy.

  8. @onderon: “Az alábbi írást strob oldaláról emeltük át, amiben az általa használt alkalmazásokról, és a köztük végzett takarításról és annak okairól ír. Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!”

  9. Egyetértek a cikkíróval, engem is eléggé zavar, hogy hihetetlen csiga lett az anno jó drágán vásárolt 3G-m kb két év alatt. Valószínűleg még megpróbálkozom a szeptemberi új szériával, de ha az is két év alatt használhatatlan lesz, akkor elkezdek androiddal kísérletezgetni.

  10. Szerintem az android is elavul mint bármi más!Egyébként az iphonok sokkal értékállóbbak mint más telók.Nekem 3GS-em van,és egyáltalán nem lassú!!!!!Minden megy rajta rendesen,még a játékok 95%-a is!!!!!Eddig 2 játékkal találkoztam ami fut rajta,de élvezhetetlen.Az új Batman játék az egyik,a másikra meg nem emlékszem már, olyan mély nyomot hagyott bennem:D

  11. @Solmenir: Az Android is két év után elavult lesz.Két év hosszú idő sok minden változik mobil téren is.Ez nem csak az Apple cuccoknál van így.

  12. Az a helyzet, hogy ez nem a fejlődés csapdája, hanem így van rendjén… Szép is lenne, ha a 20 évvel ezelőtti gép is olyan sebességgel futtatna mindent (oprendszert, szoftvereket), ugyanazokkal a hardverelemekkel bírna (proci, ram, hdd), mint a maiak, csak nagyobb számok lennének melléírva. Akkor minek a mai. Egy jó kis P4-est megkapni 10-15ezerért. Minek akkor az i3,i5,i7 90-100ezerért???
    Ugyanez van az iPhone-nál is. Fejlődtek a szoftverek, ahhoz komolyabb hardverek kellenek. Ettől még jó az i3, nekem is megvolt még 1-2 hónapja. És sohasem szabad mellé hasonlítani az újabbakat (i4, i4s), mert nem akkor készültek, így törvényszerű, hogy nem is lehetnek hasonló szinten.
    Én bevezetném az Apple helyébe a törzsvásárlás programját, amikor is visszaadhatod a régi i2, i3, i3s, i4-et és olcsóbban (állapottól is függne) veheted a legújabbat. Márkahűség kialakításában úgyis elég ügyesek! 🙂

  13. Pedig nem ostoba gondolat a fejlődés csapdája. Gondoljunk csak bele, pontosan ugyanazokat a tüneteket produkálja az Apple, mint annakidején a Microfos. Mindíg csak fejlesztés, újítás, ha igénylik a felhasználók, ha nem. Minden egyre nagyobb és böszmébb, ezáltal lassabb is. Rengeteg funkció, amelynek lassacskán még a létezéséről sem tudnak a júzerek. Manapság egy frissítés a windowshoz 10-20 megabájt. Régebben egy teljes grafikus oprendszer volt ekkora. Manapság 100 szor akkorák a szoftverek, mint régen. És tudnak 100 szor annyit? Nem valószínű. Ez kizárólag üzlet, és tudatosan tervezett-kényszerített avultatás.
    Ezért is leszek nagyon kiváncsi az új iPhonera. Újítanak-e kényszerből, vagy inkább fejlesztik azt amijük van, hogy még jobb, gyorsabb, kisebb, és stabilabb legyen. Nekünk ez lenne a jobb.

  14. Ennek a cikknek mi értelme?
    Mindenki más milyen appokat használ, mindenki döntse el, melyikre van szüksége, és melyikre nem.
    Most leírtad, te milyeneket használtál, és melyikeket törölted. Sok értelme nincs.

  15. Ez nagyon szép és jó, de ha lehetne egy 3gs ami soha nem volt frissítve (3.x?!?), hogyan lehet belőle kinyerni úgy a felvett hangokat, hogy azok elnevezése is maradjon ami bele lett pötyögve (gyári appal lett felszedve). Amúgy meg gyors a 3gs, mondjuk soha nem lett frissítve de appók se voltak rá rakva csak zene és képek Ő_Ő …. bocs az offért de nagyon kíváncsi vagyok!

  16. @hSn0wQ: értem, azt a részt átugrottam (nem csak azt, upsz) így akkor a hozzászólásomban minden jadeye kicserélendő strob-ra!

  17. @tbeni: Fel vagy jogosítva rá,hogy küldjél vendég blogger cikket.

  18. Azért jó az ilyen cikk, mert ezáltal ráakadtam 1-2 appra, ami nekem hasznos lenne, de nem is tudtam, hogy létezik.

  19. Most downgradeltem 3.1.3-ra a 3G-met, azt viszont 1 órányi guglizás után se tudom, hogy mivel tudnám jailbreakelni.
    OSX 10.8, iTunes 10.6.3, leginkább (szerintem) a friss iTunes a probléma.
    Helpmíplíz! 🙂

  20. @kulitoko: Ezt te tudod jailbreakelni:
    -Spirit-vel
    -Blackra1n-vel
    -Jailbreakme 2.0-val
    -Redsn0w 09.b3-val (itt 3.1.2-t kell majd betallózni)

  21. Köszönöm a gyors választ, közben már megoldódott jailbreakme.com -mal.

    A probléma az volt, hogy mobilnetről próbáltam betölteni az oldalt, viszont nem visított hogy a mobilnet nem működik, így azt hittem hogy az oldal már nem él. (mióta elszaladt az idő a 3G felett, nem követem a jailbreak infókat).
    Wifi alól viszont sikeres volt 🙂

    Már nem is emlékszem milyen volt a 3.1.3, remélem sebességet illetően hosszútávon használhatóbb lesz mint a 4.2.1…

  22. sziasztok. lenne egy olyan problémám hogy van egy iphone 3g-m. És nem tudom rá sajnos a vibert telepíteni mert 4.2.1 es szoftver van rajta és 4.3-ra van hozzá szükség. Valaki tudna segítéget adni ahoz hogy tudnám a viber régebbi verzióját telepíteni??

    Köszönöm előre is


Add a Comment