fbpx Skip to content

Lassan mi is összeszedjük magunkat, felraktuk az új rendszert. Ahogy az iOS 5-nél, én innentől kezdve iOS 6-os rendszert használom egészen a megjelenésig. Így lehetőség szerint napról-napra írom nektek a tapasztalataimat. Jelenleg csak iPhone 4-en teszteljük az új rendszert, így az már biztos, hogy a navigációs részt később fogjuk csak bemutatni. Lássuk is hozzá.

Az iOS 6 felülete

 

Korábban már írtuk, hogy az iOS 6-tal megváltozik a rendszer felülete is. Ez részben bebizonyosodott. Jól látszik a fenti képeken, hogy nem csak az ikonok változtak, hanem maga a rendszer belső menüje is. Szokásos kékes-fehér színről picit komolyabb lilás-kékes-fehér lett. 🙂 Nem sokat változott, de mégis picit másabb. Sajnos továbbra sem válogathatunk a témák között, azonban szinte az összes hivatalos Apple alkalmazás dizájnja is megváltozott.

 

 

Jól látszik a változás a Zene alkalmazásában, picit frissült az Időjárás app is, és ahogy látjátok, új színeket kapott a tárcsázás menüpont a Telefonon belül. Számomra nagyon furcsák ezek a változások, 2007 óta nagyon megszoktam azokat a felületeket. Azt azért nem mondom, hogy most sírva fakadok, de a tárcsázás egyenesen ronda lett. A többi egy dolog, de a tárcsázást picit többször használja az ember.

A Notification Center jóformán nem változott, csak oda kerültek a megosztás funkciók. Azt nem tudom, hogy az Apple kiadott-e olyan API-t amivel lehet már ide is berakni “dolgokat” alkalmazásokból, de remélem igen.

 

A Képek appról mindezt már nem mondhatjuk el. Mind kinézetben, mind funkcionalitásban is változott! Bal oldalt jól látszik, hogy különválasztották az albumok és a Photo Stream menüpontot. Fotó megosztáskor is rengeteg új funkciót érhetünk el, köztük ugye a Facebookot. Az elején furcsa volt, hogy megjelent a kínai Weibo ikonja is, ami a kínai Twitter, de ez azóta eltűnt.

Új felületet kaptunk bejövő hívás esetén is. Küldhetünk neki rövid szöveges üzenetet, ha épp nem vagyunk elérhetőek, vagy pedig megadhatjuk, hogy egy órával később szóljon nekünk a Reminder – Emlékeztető alkalmazás. Részemről ezt is hasznos funkciónak tekintem.

 

Rögtön ide tartozik a Do Not Distrub menüpont is, amit a Beállítások alatt találunk meg. Ez is hasznos funkciónak ígérkezik. Míg a Beállítások menüpont alatt csak ki-be kapcsolhatjuk ezt a funkciót, addig az értesítések alatt testre is szabhatjuk. Konkrétan beállíthatjuk, hogy automatikusan bekapcsoljon éjjel, majd pedig reggel ki. Bizonyos személyeknek adhatunk engedélyt, hogy ilyenkor is hangosan kicsörögjön a telefon és meghalljuk azt, így egyfajta Blacklist alkalmazásként is használhatjuk hívásszűrésre.

 

El is érkeztünk a beépített levelezőhöz. Új funkciót kaptunk, a VIP-et. Ez funkció nem más, mint egy plusz értesítés az e-mail kliensben. Ide a névjegyzékből pakolhatunk be ismerősöket, és ezzel az ő emailjeik kiemelten jelennek meg, illetve külön értesítést is adhatunk nekik, ha jön tőlük 1-1 e-mail.

Nekem kifejezetten tetszik ez a funkció, biztos használni fogom. Újdonság még a Mail alkalmazásban, hogy pull to refresh-sel is frissíthetjük: tehát ha lehúzzuk felülről az ujjunkat, majd elengedjük, akkor lekérdezi az app, jött-e új email.

Aztán itt van a megújult Térképek app is, ami bizony elég ellentmondásos jelen állapotában.

 

Akad még itt hiányosság: balról az új Térképek, jobbról a Google Maps

Jól látszik, hogy már nem a megszokott Google térképet használjuk, hanem az Apple saját térképrendszere került bele. Saját véleményem egyelőre az, hogy nem rossz, de nyilván van még mit fejlődnie. Nagyon sokan leszólták. Úgy gondolom, még közel sem látjuk a végleges változatot, sőt az iPhone 6 bemutatásáig még rengeteg idejük van a fejlesztőknek. Az már most látszik, hogy a TomTom térkép rendszerét használja az Apple. Legyünk türelmesek, lesz majd 3D, lesz majd navigáció, persze jó kérdés, ez a navigáció sima 4-re miért nincs, de lesz iPhone 6. 🙂

Azonban addig is megmutatnám, milyen:

(3D-s papír)

Azt hinnéd, hogy New York-ot már megcsinálták, de hát nem:

Nem kerülhette el a sorsát a Facebook sem:

 

Hasonlóképpen kell elképzelni, mint a Twittert, szóval nagy meglepetésre nem számíthatunk. Úgy működik, ahogy kell. Mindenhonnan, mindent megoszthatunk Facebook-ra.

Hosszú idő telt el, míg az Apple végül engedélyezte a FaceTime-ot 3G-n keresztül. Persze sajnos nem eszik azt a kását olyan forrón: az iOS 6-tal rendelkező készülékek közül csak az iPhone 4S vagy retina iPad eszközök lesznek képesek Wi-Fi nélkül is FaceTime-olni. Persze jailbreakkel ez már nagyon régóta nem akadály. 😉

 

Nagyobb lélegzetvétel már az App Store alkalmazás, mely már alapjaiban megváltozott, mind dizájn, mind funkció szempontjából. Mostantól teljesen máshogy néznek ki a toplisták, illetve telepítés is átalakult. Az app már nem fog kilépni a főképernyőre, hogy ott nézzük, ahogy telepíti az alkalmazást, hanem már az App Store-on belül követhetjük figyelemmel ezt. Újdonság még, hogy amit már korábban megvásároltunk és frissíteni szeretnénk nem fogja többször kérni a jelszavunkat, automatikusan telepíti. Erről is fogunk később még bővebben is írni.

 

Egyéb kategóriába sorolnám a PassBook appot, amit egyelőre ki sem tudtunk próbálni. Illetve ide illenek még az új Emoji ikonok is, amikből nagyon sok újat kapunk. Ezek azonban csak iOS 6-on és 5.1.1-en találhatóak meg, tehát noha megjelennek 5.1.1 esetén is, de küldeni csak iOS 6 alól lehet őket, vagy ha kimásoljuk a bejövő üzenetből.

Rövid Konklúzió

Eddig alig 1 napja használom az iOS 6 első béta változatát, amiben komolyabb hibákat még nem találtam. A rendszer egyébként gyors, azt vettem észre, hogy ha valami már korábban futott és multitaskingból nyitok meg, mintha gyorsabban állna helyre, mint az iOS 5-ön. Szerintem rengeteg új funkcióval gyarapodtunk, ami -ahogy azt az Apple-től már megszoktuk- biztos bővülni fog a béta verziók ideje alatt. A fejlesztők rengeteg új API-t kaptak, tehát nem csak az alap rendszerben, de az alkalmazásokban is találkozhatunk majd újdonságokkal.

A napokban folyamatosan használni fogom a rendszert és próbálom majd minél többet írni róla, addig is kérdezzetek itt a cikkben folyamtatosan, hogy a következő cikkben ezekre válaszolni tudjak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

95 Comments

  1. Hogyan tetted fel?? Eltudnad mondani ??

  2. 4-en nem is lesz elérhető a navigáció? Azt ne mondják már, h gyenge hozzá hardvresen..

  3. @Patrik Polgár: fejlesztői listára tettük a készüléket, letöltöttük a béta ipsw-t, és feltettük az iTunes segítségével. ez, és minden beta iOS azért van, hogy a fejlesztők tesztelhessék, mit szól az alkalmazásuk az új rendszerhez, és javíthassák, ahol hibádzik. nem mindennapi használatra van, átlagfelhasználóknak. ha nem vagy fejlesztő, nem javasolt feltenni. (egyébként google, megszerzed az ipsw-t, majd shift+update iTunes-ban, ahogy mindig.)

    @Kovi87: nem hardveresen gyenge, hanem üzletpolitikailag. :/

  4. Kovi87: akkor ki a fene venne 4s-t vagy új iPhone-t 😀

    Amúgy meg akkor lenne szerintem nagy durranás a navi ha offline is használható lenne mint a Nokia-kor a maps.

    De most komolyan, ki az isten használná a navit ilyen 3d-s papír nézetben? Amióta naivikat használok (Igo, Navigon … régebben nokiamaps és garmin) azóta mindig 2d-ben nézem és semmi műkoldnézetet nem kapcsoltam be mert csak zavaró (szerintem). Ha egy letisztult 2d-s mapot lát az ember mint pl a googlemaps 2d-s változata akkor egyszerűbb a navigálás.

    Amúgy jó a cikk. A cikkírótól kérdezem, hogy ez a béta IOS6 talán lehet gyorsabb is egy kicsit az IOS5-nél? Vagy csak placebo hatás? 🙂

  5. Azért, ha már tesztelitek, akkor a screenshot lehetne a magyar felületről is…
    Én iPhone 4S-en használom, ha van kérdés ezzel kapcsolatban, jöhet.
    Magyarra állítva látszik, hogy még maradtak benne angol szövegek, nem teljes a fordítás.
    Ez így volt anno a Lion rendszerrel is.

    Szerintem simán használható, nem csak fejlesztőknek. Ha nem jön be, 5.1.1 mehet vissza. 😉

  6. Tehát akkor most nekem van egy jb-zett iPhone 3GS azt restoreolom 5.1.1-re beregelem stb. és utána csak az updatebe betalozom a 6.0 ipsw-t akkor felmegy a 6 és nem kell beregelnem de akkor ha mondjuk megjelenik a 6 béta 2 akkor azt én simán fel tudom rakni telorol iTunes nélkül de mivan akkor ha elbaszodik a rendszer és ujra be kell regelni akkor csak simán restoreolok 5.1.1-re? És am ha a 6 betanak betalózom a redsnowban az 5.1.1-et akkor mi lesz?

  7. Szeretem az iphone, de hogy már megint csak ennyi???? hát a rohadt életbe…. hol az eye candy? annyira unom már a felületet hogy nagyon, erre a sok okos lilásítja a háttér színét, elmennek ezek a francba.
    Nem tudom hogy ki hogy van vele de engem egyre jobban dühít hogy olyan ficsőröket kapunk újdonságként ami 5 éve minden telefonban benne van (ha nem veszem fel sms, az ótvar nokiám is tudta) áhhh, bocsánat kicsit kiábrándult vagyok 🙁

  8. Tetszik az új felület, az új funkciók közül a “ne zavarj” a legértelmesebb számomra. Igaz hogy ez is, és a hívás elutasítás sms-el más készülékekben évekkel ezelőtt benne voltak. Azt nagyon sajnálom hogy i4-re nem lesz built in turn by turn navigáció, bár szerintem amúgy sem érne annyit mint egy iGO TM térképpel. FB integráció még jó lehet, bár nem nagyon szoktam postolni, inkább csak másokét olvasom. Majd meglátjuk….

  9. @tomtrial: Lehet placebo hatás 🙂 Mivel új a rendszer, igaz vissza lett téve a backup. Nekem 2008 óta minden sms meg van. iOS 5 alatt lassú volt az SMS kezelés, itt ha nem multitaskingból nyitod meg még lassabb, azonban, ha már fut maga a messages app, akkor gyorsabb. Érdekes.

    @talamasca: Rendben, legközelebb átváltom, amúgy nem preferáljuk. Szebb így 🙂

  10. @talamasca: “Ha nem jön be, 5.1.1 mehet vissza.”
    ez igaz, csak ha közben kapsz bármi SMS-t, vagy olyat, ami nem szinkronizálható, akkor azt bukod az 5.1.1 restore-ral.

    @Patrik Polgár: ha restore-olod, mindenképp legyen developer listán, másként nem fogja beaktiválni. hogy a béta 2-t hogyan lehet majd feltenni, az majd kiderül. ha egyszer be van regisztrálva, akkor az csak úgy magától nem múlik el, regisztrálva marad, amíg a fejlesztő ki nem törli. a redsn0w-ban hiába tallózod be, nem fog menni. de ha jailbreakelni akarsz, akkor NE TEDD FEL.

  11. Engem is az i4 sebessége érdekelne. 5.1.1 alatt úgy érzem, kicsit már belassult. Ahhoz képest érezni valami különbséget?

    Más: mitől lehet, hogy az oldal egyszer a webes, máskor a mobilos nézetben jelenik meg? Twitterrific alól a tweetetek rövid linkjére kattintva betölti a mobilos felületet, aztán a frissítés gomb hatására már a webes felület jön be. De nem konzekvens, mert első betöltésre is random kapom egyiket vagy másikat. Más twitter klienssel, de szerintem még a Safarival is ez a helyzet…

  12. @Atos: Az utóbbi időben kipróbálunk egy új cache beállítást ezért ez előfordulhat. Pár nap és javítjuk.

    Sebességre még nem tudok pontos adatokkal szolgálni, tesztelés alatt.

  13. Egyelőre tetszik, bár mint 3Gs tulaj, nem sok mindenben érint az update. Pedig a mail VIP-nek és a turn by turn-nek örültem volna, a többi nem érdekel amúgy se. A navigáció, ha eléri a mostani szintjét, akkor nekem ok (elég sokszor kihúzott már a csávából a mostani), és remélem, hogy a fb integráció mellé jár majd egy normális kliens is.
    Amúgy kíváncsiságképp megnéztem az iOS5 bétáinak (asszem 7 volt) a changelogjait, iszonyat hosszú lista volt mindegyik verziónál, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ez is elég távol van még a véglegestől, még csak körvonalazódik a végleges.

  14. @Jadeye: és hogyan lehet fejlesztői listára tetetni ? 😀

  15. a rendszer érezhetően gyorsabb lett 4s-en

  16. @imot886: bemész NAV-hoz és jelentkezel 🙂 :): )

  17. @Sogi: Igen nagyon sok hibajavításon fog ez még keresztül menni. Egyébként nem csak hogy 3GS-en de még sima 4-en is hiányoznak olyan funkciók, amiket nem is értek. Például FaceTime 3G-n keresztül csak 4S és afölött megy sima 4-en nem…

  18. Meg eltűnt -remélhetőleg csak egyelőre- a 3G ki-be kapcsolási lehetősége ebben a 6-os bétában.

  19. @kekesiz: Igen az valóban eltűnt. Bár én nem kapcsolgattam soha.

  20. Ha felteszem 3gs-re a ios 6 beta 1-et, akkor frissül a baseband? Tehát nem fogom tudni visszatenni az 5.1.1-et?
    Vagy valahogyan megoldható, hogy visszarakjam az 5.1.1-et?
    Jelenleg nincs jb-m, de ha azzal megoldható, akkor megcsinálom, csak mert ki szeretném próbálni a 6-ot.
    És még egy kérdés, mindenképpen kell developer regisztráció ?

  21. Admin a térkép appba erre a helyre keres rá.
    600 Montgomery St
    San Francisco‎ California‎ 94111
    United States

  22. Szerintem nagy nulla. Valami érdemleges változtatás is jöhetne már. Marad fent az 5.1.1 meg a jailbreak.

  23. tudtam hogy ez lesz,meghalt az oreg sulyed a halyo!:(
    egyetlen egy nagy ujdonsagot nem hozott az idei ev,semmit!
    es ahogy a hivas menu kinez azzal a feher gombokkal az valami ocsmany,iszonyatosan gagyi,de az mp3 kezelofelolet is,minden olyan aranytalan,kezdetleges,mintha valami kis suttyo 5 perc alatt osszedobott volna egy temat,pont olyan!
    bar az idolyaras szebb lett

  24. @VRoland: ez egy fejlesztőknek szóló béta, hogy a saját alkalmazásaikat tudják hozzáigazítani az új rendszerhez. ha restore-ral mégis felteszed, és nincs fejlesztői listán a készülék, nem fogod tudni aktiválni. ha nem vagy fejlesztő, NE TEDD FEL.

    visszaállításhoz továbbra sem kell jailbreak, sem a felrakáshoz nem. iOS6-ra meg még nincs jailbreak, egyhamar nem is lesz.

    @Bughi: Jonathan Ive nem egy kis suttyó, hanem egy eléggé elismert dizájner, és te meg egy BÉTA rendszert nézel épp.

  25. Végre javították az akksi százalékos kijelzésénél, hogy az 1-es ne legyen kövérebb a többi számnál… idegesítő volt.

    Ez főleg 19%-nál és alatta volt észrevehető, ahol az 1-es szinte rámászott a másik számra, mivel kövér betűtípusú volt, míg a többi nem. De 100%-nál is valamennyie látható.

    Apró dolog tudom, de már zavaró volt..

  26. Ha felrakom a 6.0-s Bétát fejlesztői accountal mindennel, akkor működni fognak a jelenlegi alkalmazásaim?

  27. Kula van a palacsintában! Oké h semmi új nincs a nap alatt/ios6/, majd jön az nyú iPhone mindenki lefossa a bokáját /reméljük/,DE:
    Ilyen nevetségesen unszolni a felhasználókat, hogy váltsanak újabb készülékre…
    Már a sirinél ráncoltam a szemöldököm, de mondom ott száradjon meg úgyse tud magyarul..

    De ez vicc, navigáció nem működik i4en? Facetime 3g-n csak a 4s-esek kiváltsága? Ez elég különös. Néger bemehet cigány kintmarad vagy miezkérem?

    Na mind1 eddig is megvoltam a navi appokkal, amik egyébként tökéletesen futnak az i4en. Facetime. Marad a JB.meg az 5.0.1.

  28. @zozz92: az alkalmazások működése vagy nem működése totál független attól, hogy hogyan tetted fel az iOS6 bétát. ez egy béta verzió, tehát elképzelhető, hogy valami nem működik megfelelően.

  29. 22, 23: Most nem azért, de milyen újdonságokat vártok? Eddig az volt a baj, hogy unalmas a felület, f*szért nem változtatnak rajta. Megváltoztatták, most meg ez a probléma. Újdonságnak mit szeretnétek? Tapsra kávét főzzön a szifon? Mert én nem nagyon tudom, mit lehetne még belegyömöszölni a rendszerbe (persze egy-két dolog azért akadna, de semmi olyan érdemleges nem jut eszembe, amire azt mondom, must have, ja és mégegyszer: ez még mindig közel se végleges állapot)
    26: Ez még nem tűnt fel, most várom, hogy merüljek 😀

  30. @Jadeye: volt 1 eve hogy osszerakja,es akkor ilyet dob ki?
    4 eve van iphoneom,de ez a beta kritikan aluli!
    gondolod ha eddig nem sikerult szepet csinalnija akkor majd most ebben a 2-3 honapban sikerul nagyot alkotni?
    ketlem!
    ez a design egy olcso androidban elmenne,de egy kurvadraga iphonerol beszelgetunk,es beta ide vagy oda,ez nagyon gyenge eresztes az appletol!
    hol vannak az inovaciok?
    semmi egyedi,uj otletet nem latok!!!!

  31. @Jadeye: egyebkent pont te irod masoknak hogy azert van a beta hogy fejlesszenek ra app-okat,tehat a rendszer kesz,es itt mar nem nagyon valtoztathatnak…..

  32. @Bughi azért változtathatnak, ha akarják még lehet lila is a tárcsázó felület..átírják azt csá..

  33. @Bughi: a rendszer még nincs kész, hiszen akkor kiadták volna hivatalosan: ezért még béta, vannak benne hibák. eddig azon volt a kesergés, hogy jajj, semmi változás, és unalmas, erre most bedobnak valami újat, ami természetes, hogy szokatlan, és most ezen van a kesergés. de ez még egy béta. tehát változhat egyes dolgok kinézete. majd akkor érdemes mélyebb véleményt alkotni róla, ha ősszel megjelent, addig lehet keseregni, de nem érdemes.

    a fejlesztőknek meg nem most kell nulláról új appokat csinálni, azokat a hivatalos megjelenés előtt X idővel be sem lehet küldeni jóváhagyásra. itt most próbálgatni lehet az új funkciókat, és jelezhetik, mi az, ami hiányzik, vagy hibás, és azon még tudnak csiszolni almáék. ez egy béta. nem végleges, kiadásra szánt változat, tehát folyamatosan változhat a kiadásig.

  34. @Jadeye: de mivel betank van,igy arrol beszelunk!
    es ez egy…r

  35. @Jadeye: viszont fejlesztesek akkor sem lesznek mar benne ujak!

  36. @Jadeye: Ahoz, hogy használni tudjam az IOS6bétát, nem elég a dev acc, még be is kell regelnem a telóm fejlesztésre, évi 100 dolcsiért? Igazából csak ki akartam próbálni..:D De akkor ezek szerint ez nem így megy..:D

  37. @Bughi: te nem látod az apró fejlesztéseket, hanem csak azokat, amik nagyon szembetűnőek. de itt nem az új funkciókról van elsősorban szó. és számodra, aki majd a kiadásra szánt verziót fogja megkapni, szerintem gyakorlatilag kár már most keseregni olyasmin, ami addig még esetleg változhat.

    @zozz92: ingyenes developer accounttal sosem ment, de én ilyet nem is állítottam. csak az éves díj esetén lehet hozzáférni a bétákhoz. de ez már az elejétől kezdve így van.

  38. @Jadeye: latom nem erted!
    hol vannak azok a hatalmas fejlesztesek mint a SIRI?
    mindig minden evben volt 2-3 komolyabb dobas,es nem hiszem hogy egy integralt facebook vagy a gps app akkora valtozast hozott volna,es latom hogy elfogult vagy,de valdbe, te is tobb ujat vartal volna,mindanyian vartuk a csodat szerintem,ami sajnos nem jott el:(

  39. @Bughi: látom, te nem érted. én egy szóval nem beszéltem arról, hogy melyiken milyen új funkció lesz elérhető, vagy mi nem, hanem a grafikai elemek miatt megtett siránkozásod kapcsán (“minden olyan aranytalan,kezdetleges,mintha valami kis suttyo 5 perc alatt osszedobott volna egy temat,pont olyan“) merészeltem csak arra utalni, hogy Ive nem egy kókler, hanem érti a dolgát, és hogy ez még nem a végleges rendszer. nem a funkciókról írtam, bár azok egy része is finomodik még.

    “itt mar nem nagyon valtoztathatnak”
    pontosan azt csinálnak, amit akarnak.

  40. A helymeghatározás beállításait kihagyták belőle, vagy csak én vagyok béna, és nem találom?

  41. @Jadeye: hamar egyszer bejelentettek hogy mi lesz benne akkor gondolod hogy meg utana beletesznek valami nagyot?
    ugyanmar!

  42. @Bughi: az új Iphone és vele együtt a végleges IOS6 szeptembernél előbb nem fog megjelenni, sőt bejelentésre kerülni. a végleges kiadásig van még kb 4-5 hónap. Ez a mostani verzió egy olyan rendszer amit már ki lehet adni olyan embereknek akik nem apple dolgozók, de fejlesztők, és értenek vagy a szoftverhez vagy a hardverhez, és megtalálják a rendszer hibáit meg olyan szakmai tartalommal bíró véleményeket tudnak az applenek ami alapján még csiszolni lehet a rendszert és a hiányosságokat pótolni (és ezek a vélemények nem olyanok, hogy egy suttyó 5 perc alatt dobta össze a dizájnt és ezért szar).
    Nagy változások nem lesznek már benne, és lehet, hogy egyesek kevésnek találják amit most kaptak, de gondolj bele egy új térkép szolgáltatást összehozni egy hétvégés projekt? ebből még folyamatos fejlesztéssel elég sok funkciót ki lehet majd hozni a jövőben
    és mégis mi az a nagy dobás amire mindenki várt?
    És ha annyira ocsmány ez az új rendszer meg nem tetszik meg mindenki csak fikázni tud akkor miért használnak apple készüléket? és még ráadásul az új macbookpro is 900 ezerbe kerül, micsoda botrány… nem kell megvenni. ott a samsung

  43. @Bughi:
    1:Ékezeteket ismered ???
    2:Én csak nagyobb személyre szabhatóságot várnám végre.Egyébként meg vagyok a jelenlegi rendszerekkel.Már az iOS 5.0.1 is nekem tökéletesen elég.
    Igazából az iOS 5-be rengeteg újdonság jött így az iOS 6-ba nem igazán lehetett sok újdonságot tenni.
    Ez van.

  44. @hSn0wQ: az ékezetekbe ne kössünk már bele, nyilván azért ír úgy, mert kényelmesebb, vagy gyorsabb. (a “halyo” vagy “idolyaras” már nagyobb gáz, de ez van, nem kell ezeken fennakadni.)

    @Bughi: utoljára mondom: én a grafikai elemekkel kapcsolatos sirámaidra reagáltam egész végig, amik még bőven változhatnak a hivatalos kiadásig. én erről beszéltem, és nem másról.

    egyébként meg azt csinálnak, amit akarnak. a nagy dobás majd jön az új hardverrel. anno a Siri-t is csak az iPhone 4S bemutatásakor jelentették be, az iOS5-ös keynote-on egy szó nem esett róla. tehát? na ugye.

  45. @hSn0wQ: nem ismerem,de gyanitom igy is sikerult elolvasnod!
    a lenyeg pedig hogy nem lessz itt mar semmi nagy,komoly fejlesztes,az apple megint eltunik sajnos!

  46. @Bughi: akkor ismét, hogy feltűnjön: “a nagy dobás majd jön az új hardverrel. anno a Siri-t is csak az iPhone 4S bemutatásakor jelentették be, az iOS5-ös keynote-on egy szó nem esett róla. tehát? na ugye.”

    tehát lehet itt még meglepetés, csak meg kell várni.

  47. @Jadeye: majd kiderul!

  48. @soma57: Settings>Privacy>Location Services

  49. @hSn0wQ: @Jadeye: hagyjátok, ezen élvezkedik, hogy övé legyen az utolsó szó, rá kell hagyni és abba fogja hagyni…:)
    Nem érdemes a hülyékkel vitázni, mert legyőznek a rutinjukkal… 😉

  50. Az azért szerintem tényleg kifogásolható, hogy a gyári appoknak volt eddig egy szép, egységes felülete, erre különböző színű menüpontokat csinálnak a zene, az App Store meg az összes többi alkalmazásnak
    Ha valamit változtatnak, az legyen kerek, egész, jól átgondolt, egymáshoz illeszkedő
    Való igaz az is, hogy az iOS 5-ben annyi mindent kaptunk, hogy pont ezért nekem nincs egy szavam se a jelenlegi rendszerre, mindenki akinek elég a jelenlegi rendszer, az marad 5-ösön és kész
    A kedvencemet azért ide is leírom: most került bele az oprendszerbe, hogy tudsz zeneszámot (tehát nem csengőhangot) berakni ébresztésnek… 😀 Éljen az innovativitás! 😀

  51. Véleményem szerint elég gyenge a felhozatal. Szerintem nagyon kevés embert hat meg, hogy kicsit átrajzolták az ikonokat (bár megmondom őszintén, a fenti képen én egyet sem tudnék mondani, hogy melyik változott), vagy hogy más színű háttere lett. Ez csak tömény bullshit. A változtatások nagyon kicsik, a VIP mail, a hívásra text, és a do not disturb jó, hasznos dolog, de csak ezekért adni egy teljesen új verziószámot, hát elég meredek. Főleg úgy, hogy például a do not disturb már rég benne kellett volna hogy legyen egy profi készülékben. A facetime 3g-re való engedélyezése megint egy olyan dolog, hogy semmi újat nem ad, csak eltöröl egy értelmetlen korlátozást.

    A legnagyobb újdonság talán a térkép változása, ami egyáltalán nem biztos, hogy pozitív dolog, legfőképpen Magyarországra nézve – a Google azért elég rendesen lefed minket is (elég csak arra gondolni, hogy például BKV utakkal is tud számolni), az Apple viszont eddig sem arról volt híres, hogy túlzottan érdekelné az európai keleti kis országok, könnyen lehet, hogy jópár hasznos térkép funkciót elveszítünk. Aztán majd az iOS 7-esben visszakapjuk, és írhatjuk, hogy milyen király is az Apple, hogy még ilyet is kitalált ;-D

  52. @Solmenir: +1, így igazak a dolgok, ahogy leírtad

  53. Nincs egy olyan határ, amikor már elérjük azt az állapotot, hogy nincs mit fejleszteni? 🙂 Jó kérdés. Mire lehet még használni egy mobilt? Engem a mobil kelt, ezen netezek, játszok, tartom a kapcsolatot, ebbe rögzítem sokszor a megrendeléseket, folyamatosan megy az iGO, kimegyek a szabadba, kertbe rohadt jó képeket, videókat készítek, az arcomba löki 10 percenként ha jön e-mailem, emlékeztet és még telefonálni is tudok rajta. 🙂 Ha lenne egy olyan app, hogy gondolkodjon helyettem még lehet azt is feltelepíteném amilyen lusta vagyok. Sorolhatnék még sok, sok, sok mindent. Nem voltam elhasalva az újításoktól, sőt elégedetlen voltam, ahogy a régebbi kommentemben kifejtettem de rá kellett jönnöm, hogy minden igényemet kielégíti, még többet is nyújt mint amit ki tudok használni. Mondjuk ez az én “igény küszöböm”… de nem hiszem, hogy igénytelen lennék.

  54. @Jadeye:
    Szia!

    Ki tudnátok próbálni, hogy hívásvárakozás esetén jelez-e már a készülék?
    Azaz, ha valakit hívsz és az illető éppen egy hívásban van, akkor ezt bármilyen módon jelzi-e az iPhone iOS 6-tal.

    A másik kérdésem pedig az lenne, hogy ha Téged hívnak miközben hívásban vagy, akkor az akivel éppen beszélsz hallja-e, hogy várakozik nálad egy harmadik fél?

    Szerintem nem szabadna hallania, de nekem iOS 3 óta “áthallstszik”.

    Köszi!

  55. @Solmenir: vagy csak spontán felkerül az APP Store-ba a Google maps, ahogy a többi google alkalmazás is, bár nem tudom, hogy ki használja a google maps-et a telóján, én idejét nem tudom mikor nyitottam meg, pláne, hogy a navigációja, még a kritikát sem érdemli meg annyira sz@r…

  56. Ezt a Facetime nem megy iPhone 4-en 3g kapcsolattal, remélem őszre átgondolják.

  57. Én azok közé tartoztam akiknek tökéletesen megfelelt az eddigi iOS grafikai témája. Még az iOS előtti korszakban volt, hogy azért cseréltem csak telefont, mert azon nem tudtam témát változtatni, de szerintem az iPhone van olyan felhasználóbarát, hogy abba nehéz legyen belekötni, nézett olyan jól ki, hogy ne kelljen belekötnöm. Most viszont kicsit csalódott vagyok, remélem a piacra dobásig hátra lévő időben rájönnek a fejlesztők, hogy ez így nem szép és kitalálnak valami újat. Akik meg azon rinyáltak, hogy ugyan olyan a kinézet évek óta, azok ne sírjanak már, mikor végre változtattak valamin.

  58. @Márk: na epp itt a lenyeg hogy nincs!
    minden rohamosan fejlodik korulottunk!
    annakidejen a 6110-esre is azt mondtuk hogy ennel aztan tenyleg nem kell jobb,es hova fejlodhetnenk meg?
    aztan jott a szineskijelzo,a fenykepezo,kamera,jobb felbontas,komoly jatekok….mindig van hova fejlodni!csak sajnos iden az applenek nem volt egy uj otletesem,pedig gyanitom nem 1-2 ember dolgozott a dolgon……..de mostmar varjuk meg a megjeleneset!
    en semmi jora nem szamitok mar:(

  59. @Bughi: Olyan dolgokon vagytok képesek sírni, hogy hihetetlen. Most már komolyan kiváncsi vagyok, mégis mi az a szenzációs dolog, amit itt emlegetsz 20 komment óta, hogy nagyon jó lenne ha benne lenne, de nincs? Mégis mi? Vagy a droid tud véletlen valami olyan hihetetlent, amit ez nem fog tudni és nélkülözhetetlen? Vagy mire gondolsz, ami ennyire hiányzik?

    Meg a többi dolog.. Röhej. Egy fél miliméterrel közelebb van az 1es az aksi % kijelzésénél? Egyszer nem tűnt még fel, de majd most jól megnézem.
    Na meg nem tetszik ez a kinézet? Szerintem tök pofás lett, végre nem minden egyforma szürke stílusú, hanem vannak színek. Másrészt meg minden grafikai fájl png-ben van, bárki foghat magának egy paintet és olyanra rajzolja magának a designt amilyenre akarja, vagy ott a WinterBoard..

    Azokat se értem, akik az iPhonet felső kategóriás készülékként emlegetik, és hogy ettől már elvárás lenne ez meg az. A jobb droidok is simán kerülnek 100-150be, mint az iphone, a 40ezres droidokról meg inkább ne is beszéljünk, mert azok max ajtótámasznak jók, nem telefonnak..

    Az mondjuk tényleg gyász, hogy a 3G facetime nem lesz i4re. Bár anno, amikor volt a cikk erről a plist megoldásról beaktiváltam és a hívott félnél ki sem jelezte, hogy hívom, csak utólag, amikor leraktam jelent meg nála, hogy van egy nem fogadottja, úgyhogy azt az opciót inkább ki is kapcsoltam.

  60. @Jecy: “a hívott félnél ki sem jelezte, hogy hívom, csak utólag, amikor leraktam jelent meg nála, hogy van egy nem fogadottja”
    elképzelhető esetleg, hogy nem volt wifin a másik fél? mert ilyet pont akkor csinál, hogy csak szépen kiírja, hogy nem fogadott facetime, de ugye ki nem csörög.

  61. Én a Black Listás használattal kapcsolatban lennék arra kíváncsi, hogy oké, hogy be lehet számokat engedni az alvó módban is kicsörgésre. De fordítva is működik e, hogy normál nappali módban lehet e számokat kizárni, hogy ne csörögjenek ki, mert egyre többször hívnak marketinges számok, meg újabban egy Texaszi automata csörgetget. Ezeknek a kizárása megoldható e velük?

  62. @davka: nos igen, ez egy elég jó felvetés, viszont sajnos fordítva nem működik, tehát jelen esetben ez nem valódi blacklist, hanem inkább tényleg csak ez az éjszakai ne zavarj mód. talán még módosítanak rajta úgy, hogy blacklistként is működhessen.

    átmeneti megoldásnak esetleg megteheted azt, hogy felveszed a névjegyzékedbe az adott számo(ka)t, és beállítasz hozzájuk egy hangtalan csengőhangot, amit mondjuk iTunes-szal tudsz feltenni a készülékre.

  63. Nem kell Dev account az iOS 6 kipróbálásához!! Nem tudom, hogy ez bug-e vagy direkt így van. Ha valakit érdekel:

    1. Szükség van a legfrissebb iTunes-ra (10.6.3)
    2. Csináltok egy backup-ot a jelenlegi készüléketekről, mert először kell egy nem jailbreakelt ios 5.1.1. Ha megvan a backup, akkor gyorsan restore-roltok egyet.
    3. Google-ben rákerestek és letöltitek a készüléketekhez a megfelelő iOS 6 beta verzió ipsw fájlt. Elég sok helyen fenn van már a link.
    4. Az iTunes-ban bal oldalt a panelen kiválasztod a készüléked. Két gomb van ugye, egyik a “Frissítések ellenőrzése” a másik meg a “Visszaállítás”. A “frissítések ellenőrzése”-re kattintotok, miközben nyomva van a Ctrl+Shift. Betallózzátok szépen a letöltött ios6 ipsw fájl-t, és innentől az itunes szépen el is végzi a dolgot.

    Fontos, hogy úgy csináljátok, ahogy le van írva, mert így nem kell hozzá Dev account. Nem tudom, az applenek ez a bug, hogy nem tűnt fel.. Amúgy meg mindenki saját felelősségére csinálja a dolgot.

  64. @Jecy: ha erre tudnek neked valaszolni akkor az apple-nel milliokat keresnek!

  65. @forestgump: jailbreakelt készülék backupját viszont nem ajánlott visszatenni. igazából a jailbreak nem akadály, mindössze jailbreakelt rendszert pláne béta rendszerre frissíteni szintén nem javasolt.

    egyébként az a szerencséje az ezzel kísérletező, nem fejlesztőknek, hogy az Apple aláírja bármely készülék esetén az iOS6 bétát. ha meg akarná húzni a határt, akkor csak a fejlesztők listáján szereplő eszközök esetén adna aláírást, így a frissítés sem menne.

  66. @Jadeye: Én nem írtam, hogy jailbreakelt rendszerre rakja fel bárki is a beta iOS-st. De aki nem akar 100 dollárt kicsengetni, és kiszeretné próbálni, annak talán jól jön a leírás. Hosszútávra úgyse érdemes egy beta-ra berendezkedni, mert fagy, akad meg hasonlók. De aki vállalkozó kedvű és kipróbálná, annak írtam.

  67. @Jecy: A WinterBoard csak jailbreak-vel elérhető.Itt most gyári beállításokról van szó.
    Én például szeretem a témákat.Most is lelkesen használom a Glassklart;egy New York Giant-os témát;és egy Patriots-os Slider-t.Az alap kinézet nem rossz,de én nekem például jobban tetszik az a külső amit én beállítottam.Emellett a személyre szabás alatt a tweakek használatát is értettem amit jailbreak nélkül nem nagyon tudsz használni.
    Én mondjuk annyit vártam volna azért az iOS 6-tól,hogy a személyre szabhatóságot megoldják végre.

    Egyébként meg ízlések és pofonok.Nem jelentheted ki mindenki nevében,hogy ennél jobb dizájnt nem is adhatott volna az Apple.Én egy kicsit kevésnek és üresnek találom a gyári dizájnt,emellett szerintem továbbra is számos funkció amit az Apple kihagyott a gyári fw-ből.

    Nekem ennyi lenne a panaszom az új iOS-ra,de nincs baj nem érdekel.Nem frissítek és jailbreak-vel kipótolom a hiányosságokat.

    @Jadeye: jo oke nem jacccokk tovabbb idegesito nyelvtann tanrärt.

  68. Tudom,hogy nem javasolják,de,ha Dev. Account nélkül szeretném feltenni,akkor a telepített alkalmazások rajta maradnak,és utánna frissíteni is tudom majd?

  69. Híváskor a hívó/hívott képe mindig kis ikonként jelenik meg a felső sorban, vagy fullképre is ki lehet rakni? Én egy csomó contactra raktam hívóképet, szeretnem ezentúl is látni őket…

  70. @dnp: a kép méretétől függ, hogy kis képként jelenik meg a jobb sarokban, vagy teljes képernyősként. azt hiszem, 250×250 pixel még biztosan jobb felső sarkas megjelenítést eredményez, de ha a telefonon választasz ki egy képet, és úgy teszed be, akkor az teljes képernyős lesz.

  71. és honnan lehet leszedni a ios6 vagy mikor???

  72. @Bughi: baszki legalább a hajó szót bírnád rendesen leírni…..

  73. @theilluminati: Működik csak nem beszél, ennyi. Én ma leteszteltem, ahhoz képest béta a rendszer a map kifijezetten tetszik (bár eddig is navigációt vásároltam meg inkább). Szépen írja magyarul a dolgokat csak néha idegesítő még, amikor egy körforgalomban vagyok és onnan csatlakozik több főút, hogy 20 másodpercig pofáz:-) de ezt tuti javítják, ennyit feleslegesen ne pofázzon:-)

  74. @Jadeye: Köszi J!

  75. Amúgy énis két napja használom lassan, engem egy valami idegesít nagyon. Megváltoztatták a kis csík színét az alkalmazásokban kékre. Sokkal jobb volt eddig, nem tudom, remélem nem marad a véglegesben.
    De érdekes, hogy pl a Vatera alkalmazásban az a csík narancssárga….
    Erröl tudtok valamit? 🙂

  76. Komolyan mondom ezt nem hiszem el, Iphone4 em van, es nem kapom meg az osszes funkciot, Samsung glaxy S II es volt korabban , de komolyan mondom be fogok fektetni egy S III- ba. Nem hiszem el hogy igy ki kell cseszni az iphone tulajokkal…. szanalom… uzletpolitika…

  77. Helló!
    Az Absinthe oldalán találtam linket ahonnan le lehetne tölteni.
    Szívesen kipróbálnám, viszont ha nem jön be, Hogyan tudom visszarakni az 5.1.1-et? Azt tudom menteni kell az SHSH-t, de azt utánna hogyan kell használni??
    Vagy ostoba vagyok?..?

  78. @pottika: nohátakkor:
    1. olvasd végig a hozzászólásokat;
    2. az absinthe oldalán, ami a http://greenpois0n.com/ nincs semmi iOS6-os link;
    3. az 5.1.1-et még mindig aláírja az Apple, hiszen az a hivatalosan legfrissebb verzió, így NEM KELL SHSH;
    4. ha nem vagy fejlesztő és így nincs fejlesztői listán a készülék, és nyomsz egy restore-t, nem fogod tudni aktiválni – NE TEDD FEL: ez nem napi használatra való;
    5. az 5.1.1 DFU-ban visszarakható;
    6. ha a fentiek bármelyikét nem érted, akkor NE TEDD FEL, mert csak sírás lesz a vége.

    ennél a cikknél is olvasd végig a hozzászólásokat: http://szifon.com/2012/06/13/ios6-uj-funkciok-kontra-tamogatott-keszulekek/

  79. “Konkrétan beállíthatjuk, hogy automatikusan bekapcsoljon éjjel, majd pedig reggel ki. Bizonyos személyeknek adhatunk engedélyt, hogy ilyenkor is hangosan kicsörögjön a telefon és meghalljuk azt, így egyfajta Blacklist alkalmazásként is használhatjuk hívásszűrésre.”

    Szia!

    Meg tudnátok nézni, hogy van-e valami korlát? Nekem olyan 15 számot kellene engedélyezni, hogy bármikor csörögjön… Remélem ennyit bele lehet tenni az engedélyezési körbe. Ugyancsak érdekelne, hogy névjegyet lehet beletenni, vagy számot, azaz ha egy névhez több szám van eltárolva, akkor mindet egyenként kell betenni, vagy a névjegy elég?

    Köszönettel:

    Gyuri

  80. Kedves Jadeye!
    Köszönöm a korrekt válaszodat, jobban utánna nézve, az apple oldalára mutat a link, amit találtam, de ott is azonosítás szüxséges.
    Az általad leírtak mindegyikét értem, pusztán kíváncsiságból érdekelt volna a dolog. Beláttam várni kell ezzel. Hiába van valami rálátásom a dologra. A hozzászólásokat illetve, az app-ban olvastam a cikket, ott kevés hozzászólás jelenített meg. Weben utánna nézve több. Ezért elnézést kérek…

  81. @pottika: sajnos ez ilyen, ezért is szól a fejlesztőknek. napi használat esetén több lehet vele a nyűg, mint a haszon, tehát ezért sem érdemes feltenni még. ezért írtam a hozzászólásokat, az alapján azért már körvonalasabb a kép, hogy milyen.

  82. Esetleg érdekel valakit a megoldás arra, hogy hogyan lehet aktiválni az iOS 6-ot regisztrált UUID-vel?

    Ha van rá jelentkező, akkor jadeye engedelmével belinkelem a blogom ide vonatkozó cikkét.

  83. @kiru_l: nem értem. regisztrált UDID-del az iTunes teljesen simán aktiválja. akinek már ehhez is leírás kell, annak komolyan mi értelme feltenni az iOS6 bétát?

  84. Nálatok működik a fotó ki postolása?

  85. @Jadeye: Elnézést kérek azt akartam írni hogy:

    Esetleg érdekel valakit a megoldás arra, hogy hogyan lehet aktiválni az iOS 6-ot NEM regisztrált UDID-vel?

    Ha van rá jelentkező, akkor jadeye engedelmével belinkelem a blogom ide vonatkozó cikkét.

  86. @kiru_l: de hát már számtalanszor leírtuk ezt is, hogy sima shift+update, és betallózod, és akkor megmarad az aktiválás. viszont ez nem javasolt. a másik része meg, amikor jailbreakkel belenyúlsz, és átírod a rendszerben a ReleaseType-ot, az egy beta rendszer esetén pláne nem javasolt. sokkal egyszerűbb és jobb módszer, ha felrakatod egy fejlesztő listájára, és akkor restore esetén sincs semmi gond.

  87. @Jadeye: A shift + update miért nem javasolt?
    Vagy ha átírod a ReleaseType-ot? Mindkét esetében, de főleg a ReleaseType esetén biztos hogy felkerül az aktiválás, és nem lesz probléma. Amikor átírod és aktivál akkor annyi történik hogy nem hiszi azt az iTunes hogy béta rendszer, ettől még az aktiválás érvényes, és jó. Max a béta jailbreak miatt lehet aggódni.

  88. @kiru_l: frissíteni béta rendszerre önmagában nem feltétlen okoz problémát, a frissítés inkább azért nem javasolt, mert ha a vége bármikor is restore lesz, azt regisztrált UDID nélkül nem lehet simán megcsinálni.

    az meg, hogy már a béta rendszert még jailbreakeled is, hogy egy trükkel aktiválni tudd, csak tovább ront a helyzeten, és növeli a hibák előfordulásának az esélyét.

    én úgy gondolom -és ez eddig nekem mindig bevált-, hogy jobb az óvatosság, és ha valamit meg lehet oldani szabályosan, akkor azt az opciót kell választani. persze felőlem aztán mindenki azt csinál a készülékével, amit akar, de nem gondolod, hogy nem ok nélkül az a legális módja a dolognak, ami?

  89. @Jadeye: Szerintem a legalitást ne itt tárgyaljuk meg szerintem. Egyébként meg ha restore akkor, felrakja az 5.1.1 -et és utána megint a bétát.

  90. @kiru_l: nem értem a legalitással kapcsolatos felvetésed. de felőlem aztán úgy hekkeled a készüléked, ahogyan akarod, csak maximum nem kell csodálkozni, ha valami nem megfelelően működik, ha nem a hivatalos utat követed. vitathatod, de okkal van ez úgy, ahogy van.

  91. @Jadeye: Arra értettem a legalitás felvetést, hogy nem hiába van a készüléken korlátozott hozzáférés a fájlokhoz, tehát ezen az elven a jailbreak sem túl hivatalos út.

    Egyértelmű hogy nem érdemes átlag embernek felrakni a béta rendszert, ettől eltekintve aki arra vágyik tegye meg. Viszont nem értem miért írod a megoldásra hogy gondot okozhat, semmivel nem okoz több gondot ha shif + update-eled a készüléket, mintha sima restoret csinálsz.

  92. Nem tudjátok Ipad-ra mikor lesz IOS6??

  93. hello csak annyit kérdeznék, hogy hogyan lehet törölni képeket?
    a camera rollnál tudok törölni ha a szerkesztésre megyek, de a photostreamnél már nem. segítene valaki?
    köszönöm

    aztán lehet csak én vagyok a vak és béna


Add a Comment