fbpx Skip to content

Ahogyan a korábbi esetekben is, az Apple az egyes új funkciók elérhetőségét most ismét adott készüléktípusokhoz köti. Ráadásul az a kissé faramuci helyzet állt elő, hogy az iOS6 első beta verziója már az első generációs iPadet sem támogatja, noha az újabb processzorral rendelkezik, mint a 3GS. Viszont míg a 3GS-t még forgalmazzák, és így új 2 éves szerződéssel gyakorlatilag ingyen ($0.01-0.99) odaadják az AT&T-nél, addig az iPad első generációját az Apple már nem árulja. Ugyanez a helyzet az iPod Touch 3G esetén is, ami szintén kimarad a frissítésből.

Természetesen mindegyik készülék megkapja az új dizájnú iTunes és App Store alkalmazásokat, a Cloud Tabs-t Safariban, és persze a Facebook integrációt, de van több olyan újdonság is, amely csak adott eszközökön lesz elérhető. A MacRumors egy táblázatban össze is foglalta, hogy a főbb újításokkal mi is a helyzet:

Ahogy látszik, az iPhone 3GS csak az iOS6 alapjait kapja meg, de a fent felsorolt új funkciók közül egyik sem lesz elérhető rajta. Valószínűleg félúton az iOS7 felé ezt a készüléket is kiszórják, ahogyan tették a 3G-vel az iPhone 4 megjelenése után nem sokkal. A 3GS azt talán még megéri, hogy megjelenjen ősszel az új iPhone generáció, és még kaphat egy kisebb szoftveres frissítést az év vége felé, de aztán már megszűnik a támogatása, és átveszi a helyét az iPhone 4.

Örülhettünk annak is, hogy végre hivatalosan is elérhető lesz a FaceTime 3G-n is, illetve megjelenik több eszközre is a Siri – de ne örüljünk korán: jelen állapot szerint csak az iPhone 4S és a retina iPad lesz az a kiváltságos, amelyik ezekből részesül, az iPhone 4 vagy az iPad 2 sajnos nem.

A navigációs újdonságokból pedig az iPhone 4 marad ki egyedül (már ugye a 3GS-en és az iPod Touch-on kívül).

Az iPod Touch pedig ugyan nincs a fenti táblázatban, de ezeken a készülékeken sem lesznek elérhetőek a navigációs újdonságok, és értelemszerűen a 3G-s FaceTime sem.

Persze amint lesz jailbreak az iOS6-ra, valószínűleg ugyanaz lesz, mint amikor a 3G-n is bekapcsolható lett egy kis plist-szerkesztéssel az ikonok mögötti háttérkép, vagy a multitasking, vagy iOS5 óta már a 3G-s FaceTime is: szinte biztosra mondható, hogy lesznek tweakek, amik a hiányzó funkciókat engedélyezik a nem támogatott készülékeken. Ezek alól várhatóan továbbra is kivétel marad a Siri, de erről már írtunk párszor korábban, hogy miért.

És ha már jailbreak: MuscleNerd jailbreakelt egy iOS6-ot futtató iPod Touch-ot, de rengeteg dolog nem működik még.

MuscleNerd
Here’s ioreg of my tethered-JB ipt4g 6.0: http://t.co/50LBbsGD ..MANY things including Cydia are broken, don’t expect beta JB for a while!
2012.06.12. 13:56

Emiatt egyhamar nem lesz jailbreak az iOS6 beta verzióihoz, tehát a jailbreakes tweakeket fejlesztőknek egyelőre várniuk kell a kiegészítőik frissítésével.

Ha pedig egyszerű felhasználók vagyunk, nem javasolt a beta felrakása sem, hiszen nem ok nélkül beta. Amennyiben valami gond lenne vele, természetesen bármikor visszatehető az 5.1.1, viszont ezzel bármi, iOS6 során “begyűjtött” adatunk megy a levesbe, hiszen az iOS6 frissebb verziós adatbázisai (például az üzenetek) nem állíthatóak vissza az 5.1.1-re.

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. iphone 4-em van és kicsit (nagyon) vicces hogy a turn by turn navi nem tudja megoldani a telefonom :))) kínomban röhögök

  2. Le van írva az iOS Dev Centerben, hogy nem tehető vissza 6.0-ról korábbi:
    “Devices updated to iOS 6 beta can not be restored to earlier versions of iOS. Registered development devices will be able to upgrade to future beta releases and the final iOS 6 software.”

  3. @Abel: de visszatehető. DFU-ban. minden további nélkül. volt már, aki visszatette. persze csak úgy simán, DFU nélkül sem most, sem korábban nem ment.

  4. @Jadeye: Akkor bocsánatot kérek, hogy okoskodtam. Emiatt a szöveg miatt nem mertem feltenni. Az újabb baseband nem kavar be az 5.1.1-nek?

  5. @Abel: az új baseband az iPhone 4 óta downgrade-elhető a hivatalos, nem-béta verzióra, mivel azt az Apple épp aláírja, így a restore visszateszi az 5.1.1-et szőröstül-basebandestül. 3GS esetén meg nem frissült tudtommal. ha igen, akkor ott az 5.1.1 csak basebanddel nem foglalkozó custom segítségével tehető vissza.

  6. Ezért kell majd a JB, mert nemigaz, hogy az i4, nem tudja a turn-overt….

  7. @Jadeye: Nahát, köszönöm az infót. Ma is tanultam valamit. Akkor kipróbálom én is 4S-en az iOS6-ot 🙂 Köszi még egyszer!

  8. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, ott tedd fel a kérdésed!)

  9. @Abel: iPhone 4-en tothur kolléga már visszatette, tehát ott gond nélkül működik a dolog, 4S kapcsán még nem mondta senki, hogy visszatette volna, és ott nem is volt még így béta, de ugyanúgy mennie kell. de ha nem vagy fejlesztő, és a napi használatú készülékedről van szó, akkor nem javasolja az Apple sem, hogy a bétát használd, hiszen nem arra van, így csak saját felelősségre.

  10. @Jadeye: De, fejlesztő vagyok és a Passbookot szeretném megnézni közelebbről, mert, ha kijön a 6.0, akkor írunk rá kuponokat. És így, ha visszatehető bármikor, akkor a napi használatú telefonomra is fel merem tenni. Ezért is köszönöm, hogy elmondtad, mert nem tudtam. 🙂

  11. @Abel: gondoltam, hogy fejlesztőként kérdezed, másképp nem látnád, mit ír az iOS6 kapcsán az Apple a release notes-ban. 🙂 én személy szerint még nem tettem fel az iOS6-ot, így a downgrade-et sem próbáltam be, de @tothur nem volt elégedett az iOS6-tal, így visszatette az 5.1.1-et. ugyanezt a “nem teheted vissza a korábbi” című mókát írták az iOS5 béta esetén is, azt is vissza lehetett tenni. bár szerintem aki egyszer felteszi az újat, az már úgysem rakja vissza a régebbit, mert a backupodat már nem tudod majd visszatenni, hiszen újabb verziós mentés alacsonyabb verziós rendszerre nem megy vissza. szóval ez inkább mérlegelendő szerintem.

  12. @Jadeye: Mostanában lettem hivatalos fejlesztő, így ezeket a praktikákat nem tudtam még. 🙂
    Ha netalán mégsem bírnék magammal és felkerülne a 6.0, akkor csak sima DFU és restore? Nem kell más? 🙂
    Köszönöm az infókat! 🙂

  13. @Abel: elvileg csak ennyi, igen, semmi egyéb trükközés nem kell, csak a DFU. de mondom, én nem teszteltem, így csak saját felelősségre. de szerintem nem tennéd vissza az 5.1.1-et. 😉

  14. 4S-en is visszamegy az 5.1.1 DFU-ban, probaltam.

  15. @Jadeye: Nem bírtam magammal és csak felraktam a 6.0-át. Félelmetesen jók azok a kis apróságok, amik belekerültek. Totál olyan érzésem van, mintha a telefon is új lenne és most ismerkednék vele. Nézegetem, nyomkodom és mosolygok közben. 😀

  16. Tudom,hogy nem javasolják,de,ha Dev. Account nélkül szeretném feltenni,akkor a telepített alkalmazások rajta maradnak,és utánna frissíteni is tudom majd?

  17. @ldomi25: Elvileg…de attól függ az egész,hogy restore-olsz vagy update-elsz.Az alkalmazásaid nagy része nem lesz iOS 6 kompatibilis szóval nem garantálható,hogy működni fognak.

  18. valakinek nincs működő download linkje iphone4 ipsw-hez?

  19. Köszi a választ!

  20. És hogy lehet leszedni vagy mikor a ios6 4sre?????

  21. Ipad3-ra simán mehet vissza az ios6 után az 5.1.1.,
    az új térkép ipad3-on gond nélkül fut de nálam még a 4s-en is “dadog”
    Jadeye tegyétek már ki a cikk elejére NAGYBA, hogy ez a verzió csak developer és nem a végleges, unom olvasgatni, hogy hol lehet levenni és honnan, plusz az egyéb láma bejegyzéseket…

  22. Valaki tudna egy mukodo, biztonsagos leirast adni, hogy dev acc nelkul hogyan is tudom felokoskodni a telora?
    Nagyon megkoszonnem 🙂

  23. persze az nincs benne a reklámban hogy minden apple készülék max 2 évig kap supportot, és az se hogy minden egyes uj készüléket meg kell vásárolni, különben annyira lassu lesz a készüléked az updatek után mintha valami tescos hamisitvány lenne.

    ez ám az üzletpolitika.

    majdnem olyan aljasság, mint anno a vodafon “korlátlan” mobilnetje, ami 20szor annyiba került mint az 1 gigás korlátú net, de ha elérted veled az 1 gigát akkor lekorlátozott 200Bps-ra

  24. Véleményem szerint semmi értelme, hogy 3GS-re is elérhető legyen, hisz azon túl, hogy a Beállítások – Infó menüben 6.0 verziószám szerepel, lószart se kap.
    Ha az Apple nem durrant nagyot egy abszolút innovatív és egyedi, teljesen átszabott és hardveresen ultradurva iPhone-nal, akkor elveszett a cég.

  25. @Belnir: pl csomó app volt régen ami minimum iOS 4.0-át kért és azokat nem tehetted fel a 3.1.3-as első iPhone-ra, de a 3G-re igen, mert ahhoz jött 4.x pedig a 3G-re is hülyeség volt a 4.x mert nagyon lelassúlt.. szóval kb itt is ennyi előnye lesz, pár appot amit nem csinálnak már meg visszamenőleg 5.x-re, hanem csak 6.x-re, azokat is fel lehet majd tenni 3GS-re.

  26. Nem vagyok fejlesztő szóval nem vagyok szakértő de gondolom az új API-kat amik a 6.0-ban vannak azokat megkapja a 3GS is ezért szoftveres téren nem lesz probléma, hogy valami ne futna 3GS-en. Azért az korrekt, hogy még mindig támogatott eszköz.

  27. Én 2 napig bírtam az iOS6-ot, most ment vissza az 5.1.1 (DFU -> iTunes restore)
    Szerintem akinek nem kell fejlesztés miatt, az ne akarja mindenáron. A teljesség igénye nélkül, az alábbiakkal voltak problémáim (iPhone 4S):
    Maps – a Google-ös verzióval összehasonlítva: használhatatlan.
    Megint eltűnt (mint az iOS5-nél) a 3G kikapcsolás lehetősége.
    A mobil hálózat jelszintje ugrál, ezt is tapasztaltam anno a bétás iOS5-nél.
    A Wifi jelre nagyon érzékeny, ahol az 5.1.1 simán felcsatlakozik, ott az iOS6 nem látja a hálózatot.
    A DND alapvetően jó lenne, de pl. ha a telefon angol nyelvűre van állítva, akkor a hívás fogadás elutasító SMS első fele angolul fog kimenni, nem írható át.
    Van még mit csiszolniuk a facebook integráción, pl. az ékezetes betűk rosszul jelennek meg a facebook contact adatoknál.

  28. iMessage lesz e 3gs-en? Ez itt a kérdés… 🙂

  29. @akaratos: iMessage 5.0 óta van. kivenni nem fogják.

  30. upsz és 3g-t akaratm irni, kicsit belekeveredtem, az van az asszonynak. de arra nem megy rá az 5.0 sem a 6.0 akkor. tehát nem tud sim kártya nélkül zaklatni… iMessagel

  31. @akaratos: 3G-re nincs, és nem is lesz iOS5, tehát iMessage sem. arra már nem lesz több frissítés. de ott a Viber például.

  32. @Jadeye: Köszönöm!

  33. @Jadeye: Hali, a 11. kommentben azt írod, hogy backupot nem lehet visszatenni alacsonyabb verzióra. Ez minden tartalomra igaz? Se fotókat, se kontaktot, semmit?

  34. @Jadeye: Hali, a 11. kommentben azt írod, hogy backupot nem lehet visszatenni alacsonyabb verzióra. Ez minden tartalomra igaz? Se fotókat, se kontaktot, semmit?

  35. @puoqqa: mivel a backupot nem fogja engedni visszatenni, így nem lehet majd. ha kiszeded a backupból az egyes dolgokat, akkor csak olyasmit lehet visszatenni, ami nem sqlite adatbázis. tehát a névjegyzék, üzenetek, naptár, jegyzetek nem tehető vissza még így sem, mert az újabb verziós adatbázist a régebbi verziós iOS nem fogja tudni kezelni. a fotók mondjuk visszatehetőek, mert azok csak jpg vagy png. vagy mondjuk a zenék is. de más nem.

  36. @Jadeye: köszkösz


Add a Comment