fbpx Skip to content

Amikor tavaly az Apple a lehető legminimálisabb frissítést hajtotta végre az iPad minin, sokan leírták a készüléket, szerintük kiesett az Apple fókuszából. Idén Cupertinóban erre rácáfoltak, mert a két héttel ezelőtti keynote-on bemutatták – szerintük – az iPad Air 2 kisebbített változatát. Tényleg olyan gyors az új készülék?

ipadmini4

A mérések azért mást mutatnak. Az Ars Technica-nak lehetősége nyílt kipróbálni a tabletet, így sebességtesztnek vetették alá, melynek eredménye a lenti képen látható (magasabb érték a jobb).

ipad_mini_4_geekbench

A Geekbench teszt szerint a többmagos processzor mintegy 20%-kal jobban teljesített, mint az iPad mini 3 processzora, de messze elmarad az iPad Air 2-től, viszont valamivel jobb, mint az iPhone 6-ban lévő proci. Az Air 2-től való elmaradás nem meglepő, mivel a kisebb táblagépben csak sima kétmagos A8 processzor van, míg az Air 2-ben hárommagos A8X, ami az A8 egy feljavított verziója. Ugyan az iPhone 6-ban is A8 van, de csak 1.4GHz-es, míg a mini 4-ben 1.5GHz-es ketyeg, ennek tudható be a gyorsabb működés.

Az iPad mini 4-ben már 2GB memória van, ami segíti az iOS 9-ben bemutatkozó osztott képernyős (Split View) módot, a nagyobb memória miatt kevesebb alkalmommal kell a memóriából kilőni a futó folyamatokat, és Safariban fülváltásnál sem kell újratölteni az adott oldalt.

Az iPad mini 4 és az Air 2 képernyőfelbontása megegyezik, de a kisebb méret miatt a mini 4 jobban melegszik, ezért is rakhattak kisebb processzort a 7.9 colos táblagépbe.

Az iFixit már szét is szedte az új táblagépet és a következő főbb megállapításokat tette:

  • az LCD-képernyő és az üveglap egybe lett ragasztva, ami ugyan növeli a képernyő merevségét, de a törött képernyő cseréjének árát is;
  • képernyőcserekor a Home gombot is cserélni kell, mivel a régi Home gomb esetén nem működne a Touch ID;
  • a hátlapi kamerához tartozó mikrofon a hátlapról a némító/forgatásgátló gomb helyére került;
  • a Touch ID kábelét integrálták a képernyő kábelébe;
  • az eddigi kétcellás akkumulátor egycellás lett;
  • a töltő Lightning-csatlakozója az alaplapra lett forrasztva;
  • az Apple erősebb ragasztót használt, ezért a szerelés komplikáltabbá vált.

Összegzésképpen szerelhetőségre az iFixit mindössze 2-es osztályzatot adott a tízből, ami elég gyenge, hiszen 10-nél lehet legkönnyebben szerelni a készüléket.

mini4szetszedve

ketakksi

Végezetül jöjjön a kicsomagolást és a főbb tulajdonságokat bemutató videó a 9to5Mac-től.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. iPad Mini 1rol megéri váltani 4-re? Vagy nem akkora előre lépés a 2es hét képest ?

  2. Engem az érdekelne…. Hogy az IPad mini 2 óta fennàlló fakó,színtelen kijelzőt cserélték-e ?

  3. @warl0: Meg. Olyan ugrás, mint iPad 2-ről iPad Air 2-re.

    @dakota69: A legjobb kijelző van benne, amit iOS eszközbe beletettek valaha.


Add a Comment