fbpx Skip to content

Már lassan másfél hónapja, hogy megjelent az iPhone 5s. A készülék egyik újdonsága a slo-mo, vagyis a lassított videók. A 120fps rögzítés előnye az, hogy akár a negyedére is le tudjuk lassítani a már felvett videót, és az iOS 7-tel ezt 1-1 rövid mozdulattal probléma nélkül megtehetjük.

Ez egyébként rendben is van, az iOS 7 támogatja a lassítást és amennyiben ezt a videót elküldjük emailben vagy iMessage-ben, az ismerősünk a már lelassított felvételt látja. Azonban ez a videó nem lesz teljes minőségű, sőt, sokszor szinte nézhetetlen, illetve ha a videót leszeretnék menteni a számítógépünkre nem lesz lassú vagy éppen folyamatosan lassú lesz, attól függően, milyen lejátszóval próbáljuk megnézni. Arról nem is beszélve, hogy sajnos például a Facebook vagy az Instagram alkalmazás még nem támogatja a 120fps felvételt, tehát a feltöltött videónk nem lesz lassított.

lol

Ez a probléma amiatt van, hogy az Apple érdekes, de okos módon kezeli a videókat és képeket. Amennyiben egy videót vagy egy képet szerkesztünk, nem magán a képen végzünk változtatást, hanem a rendszer egy külön fájlban jegyzi fel ezeket a módosításokat. Így nem duplázódik meg a kép, nem foglal dupla akkora helyet, és bármikor visszatérhetünk az eredeti képhez és videóhoz. A slo-mo-nál is ez a helyzet, a videóhoz az iOS 7 rendszer sosem nyúl, amikor beállítjuk, hol legyen lassú, azt csak egy speciális fájlban eltárolja, majd amikor szükség van rá, azt használja. Amikor pedig elküldjük ezt a videót az ismerősünknek, ennek a fájlnak a segítségével azt exportálja, lementi és elküldi neki. Ezért van az, hogy ha fel szeretnénk tölteni egy slo-mo videót az Instagramra, vagy lementeni a számítógépre, akkor az eredeti gyors videót kapjuk meg, mert a fájlt a módosításokkal nem társítja hozzá sem az Instagram, sem az adott program, amikor lementjük a számítógépre.

Azoknak, akik ezeket a videókat szeretnék lementeni számítógépre, talán legjobb megoldás az email, vagy pedig az, ha utólag lassítjuk valamilyen alkalmazással a videónkat. Sajnos jelenleg ez ennyire botrányosan működik.

Slow Fast Slow

Térjünk is rá a Slow Fast Slow nevű fejlesztésre, mely számomra jelenleg az egyik legjobb alternatíva arra, hogy Instagramra vagy bárhova feltöltsek egy videót. Korábban írtam már, hogy szabadúszó fotós vagyok, ha éppen nem a szifonnal foglalkozom. 🙂 Csütörtökön kellemes napos idő volt, így fotóztam egy picit és kapóra jött az app, hogy az Instagramra egy rövid videót feltöltsek lassítva. Az app segítségével rövid, rögtön 1:1 képarányú, vagyis Instagram-nézetben tudtam felvenni slo-mo videót, amit könnyedén lassítottam, akár többféleképpen is:

fotó 1 fotó 2

Az app iPhone 5s esetén támogatja a 120fps-t, illetve iPhone 5/5c és a legújabb iPod Touch-nál pedig a 60fps-t. Így tulajdonképpen a nem iPhone 5s tulajdonosok is könnyedén felrakhatnak lassított videót az Instagramra. Egyébként az alkalmazás nem csak negyedére, hanem nyolcadára is képes lassítani a videót, tehát ha valaki még lassabban szeretné visszanézni a felvételt, akkor azt is megteheti. Külön a hangot is állíthatjuk, és akár visszafelé is lejátszhatjuk a már felvett videót. Az iOS 7 videókezelése miatt bármikor újra lassíthatjuk a már felvett videót és emellett exportálhatjuk is könnyedén megfelelő minőségben. Persze az 1:1 képarány miatt az alkalmazással sosem fogunk tudni felvenni 1080p-ben videót, de úgy gondolom, ez egy teljesen jó alternatíva, ha valaki szeretne ide-oda feltölteni megfelelő minőségű lassított videót. Akit pedig érdekel a fenti mutatvány, itt nézheti meg, majd pedig töltheti le az alkalmazást:

[appstore id=”727309825″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Slopro app is elég hasonló és ha jól tudom ingyenes is, én ezt használom i5-Ön és elég látványos eredményeket produkál 🙂

  2. Nem olvastam a cikket még, köszi 🙂

  3. Sziasztok!
    A hírlevélben sosem működnek a YouTube linkek és az AppStore appok sem látszanak. iPhone 4S-en néztem iOS 7 alatt, de sztem nem csak itt van ezzel gond.

    Nem lehetne ezen segíteni??

    Amúgy tetszik a videó, kár hogy az én telóm nem tud ilyet.

  4. Az oldal mobilnézetéből szólok most hozzá, azt mondja a közzététel sikertelen, és mégis megjelent a hozzászólás…

  5. @Andoro: Szia Andoro! Mi nem szoktunk küldeni hírlevelet a cikkekről. A mobilnézetet megnézzük.

  6. Szia Andoro! Nekem 4s-en tökéletesen működik, Nálad lehet valami beállítási probléma.

  7. i4-en eddig a YouTube linkek szifon appben nem mentek (azt írta nem elérhető az országomban a videó…), de 5S-el tökéletesen bejön.

  8. Borzalmas minőségű az 5S slo mo szolgáltatása, a telefonon még jól néz ki, de PC-re másolva gáz. A 720p-nek mondott felbontás jó ha 480p megvan.

  9. @BoRRoNeo: Amúgy az 720p nincs vele gond csak exportnál lesz rosszabb a minőség.

  10. @admin: Semmilyen exportról nincs szó, sima másolás esetén is nagyon rossz a minőség. Export esetén nézhetetlen. De tele van a net teszt videókkal és több fórumon is side by side bebizonyították, hogy semmi köze a 720p-hez, szimpla skálázás.


Add a Comment