fbpx Skip to content

Frissítés: az Apple törölte ezt az átveréscsomagot is. Persze ezzel még sajnos nem lesz vége. Ha találkoztok hasonló átverős appokkal, szóljatok nekünk!

***

Ismét megjelent a kedvenc jailbreakes kiegészítőd az App Store-ban? Már múltkor sem volt igaz, de talán most mégis? Persze nem, mert átverés. De mit tehetsz, hogy ne csapjanak be?

atveres

Korábban már részletesen írtunk arról, hogy hogyan is tudják kijátszani az ilyen “fejlesztők” az Apple jóváhagyási rendszerét. Ebben az esetben sincs ez másként, ráadásul itt a “fejlesztő” annyira pofátlan, hogy négy, csak jailbreak után elérhető módosítás mellett még a Minecraft játékot is eladásra kínálja:

karacsonyi_atveresek

Ha most ránézne az Apple alkalmazásokat jóváhagyó osztályáról egy kolléga az egyik ilyen app adatlapjára, valószínűleg már repülne is a Store-ból az adott app, és a “fejlesztő” profilját is törölnék. Persze ne gondoljuk, hogy erre a “fejlesztő” nem gondol, egyik ilyen átverés sem úgy kerül be jóváhagyásra, hogy az aktuálisan látható leírást vagy képeket tartalmazná.

Lássuk tehát, hogy néz ki egy ilyen átverés felépítése lépésről-lépésre:

  1. a fejlesztő elkészít valami alap alkalmazást, mondjuk egy órát;
  2. a nevét és az ikonját szándékosan olyanra választja, ami megtévesztő;
  3. emellé elkészíti a megfelelő, az alkalmazásra valóban illő leírást;
  4. valós képernyőképeket használ;
  5. beküldi az Apple-nek jóváhagyásra és vár;
  6. ott a kollégák megnézik, az app úgy néz ki, ahogy a képeken van, úgy is működik, nem találnak semmi furcsát, jóváhagyják;
  7. a fejlesztő még a Store-ban való megjelenés előtt lecseréli az app leírását és a képeket.

És kész is az átverős app. Az Apple jóváhagyott ugyan valamit, de a Store-ban végül a vásárlók teljesen mást látnak róla, mint ami az valójában. A csalás persze csak akkor derül ki, amikor a vásárló megvette, a készülék letöltötte és telepítette, majd első indításkor az app sehogyan sem hasonlít arra, ami az adatlapján szerepel.

Az Apple egy huszárvágással megoldhatná a kérdést, ha például az alkalmazás leírását és képeit nem engedné megváltoztatni, csak abban az esetben, ha a fejlesztő egyúttal új buildet is beküld, tehát frissíti az appot. Jelenleg ugyanis semeddig nem tart a fentieket végigjátszani, és sokan meg is teszik. Persze a korlátozások bevezetése meg a becsületes fejlesztőknek okozhatna újabb kényelmetlenséget, hiszen ha véletlenül elírnak valamit a leírásban, akkor azt így elég körülményes lenne javítani, még abban az esetben is, ha ezekre lehetne mondjuk egy hibajegyet nyitni, és az appokat jóváhagyó csoportból valaki ellenőrizné és engedélyezné a módosítást ilyenkor is.

Átverések egy csokorban

Az SBSettings – SpringBoard Settings (NE vedd meg, átverés!) az ismert jailbreakes kiegészítő funkcióit ajánlja. Az eredeti tweaket nyilván nem kell bemutatni. Röviden arra jó, hogy egy könnyed mozdulattal előhívva elérheted a rendszer beállításait, például a Wi-Fi, a 3G, a mobilnet kapcsolgatható, a fényerő változtatható. Természetesen ez csak jailbreakkel érhető el, ebben az esetben a letöltött app a korábbi cikkben már bemutatott gagyi ébresztőóra (vagy annak egy változata).

IMG_3485

Az Animated Backgrounds & Wallpapers (NE vedd meg, átverés!) azzal próbál beugratni a vásárlásra, hogy ha megirigyelted az androidos készülékek animált háttérképeit, ezzel végre az iPhone-odra is beállíthatsz ilyet, még a lezárt képernyőhöz is. A valóság persze az, hogy ez csak valami üzenet dizájner app, aminek köze nincs ahhoz, amit magáról állít. Jailbreakkel erre is van több lehetőség (például vWallpapers).

IMG_3483

A Locktitize Your Lock Screen (NE vedd meg, átverés!) is egy androidos megoldást kínálna, amikor a készüléket a lezárt képernyőn megjelenő pontok megfelelő sorrendben történő összekötésével lehetne feloldani. Persze ezen felül ujjlenyomat-beolvasást vagy hangfelismerős feloldást is állít magáról, valamint az iOS-ben gyárilag megtalálható alfanumerikus jelkódot is különlegességként hirdeti. Talán nem meglepő, hogy ez is mást állít, mint amit valójában nyújt, jelen esetben egyfajta jelszóval védhető “mappát”. Amennyiben a valódi megoldást keressük, ahhoz itt is természetesen jailbreak kell (például AndroidLock XT).

IMG_3481

Az IconHarvester (NE vedd meg, átverés!) talán a legártatlanabbnak tűnő, mégis a legpofátlanabb árú lehúzása a “fejlesztőnek”. Az app azt állítja magáról, hogy lecserélheted vele a letöltött alkalmazásaid ikonjait tetszőlegesre, sőt, ha az adott apphoz nem találsz ikont, akkor egy speciális megoldással képes az app eredeti ikonját és egy template-fájlt felhasználva generálni hozzá. Az App Store-ból letölthető alkalmazások ugyanakkor a sandboxing miatt nem férhetnek hozzá másik app fájljaihoz, így annak az ikonját sem tudják módosítani. Erre természetesen jailbreakkel van csak lehetőség (például WinterBoard).

IMG_3482

Persze a Minecraft rajongói sem ússzák meg lehúzás nélkül. A MINECRAFT Mobile (NE vedd meg, átverés!) azzal ösztönöz vásárlásra, hogy olcsóbb, mint a valódi játék, ráadásul a valódi app leírását is lemásolta egy az egyben. Természetesen ha megvesszük, mindent kapunk, csak nem a várt játékot.

IMG_3488

Miről ismerheted fel az átverős appot?

Igazából piszok egyszerű rájönni, mikor találkozunk átveréssel. Csak gondold végig logikusan a következőket:

  • az appot látva felmerül a “túl szép, hogy igaz legyen” gondolat;
  • jellemzően jailbreakes név a kiadó (esetünkben Installous), vagy az app tulajdonságait írja le (Live Screen & Wallpaper LLC);
  • közismerten jailbreakes kiegészítőt kínálna;
  • az app kivétel nélkül minden esetben fizetős;
  • olcsóbb, mint az eredeti app;
  • sok az 1 csillagos, “átverés”, “ne vedd meg” és hasonló tartalmú értékelés;
  • ugyanígy a csupa 5 csillagos, de egyébként semmitmondó, vagy neadjisten internetes fordítóval készült szöveget tartalmazó értékelés is megfontolandóvá teszi, ha mellette a többi meg csupa 1 csillag.

Ha a fentiek bármelyike igaz, érdemes gyanakodni, és továbbállni. Az értékeléseket természetesen elsősorban ne a magyar Store-ban nézzük meg, hanem az amerikaiban, ott ugyanis valószínűbb, hogy már beugrott valaki, és megvette. Ehhez váltsunk át az amerikai Store-ra, vagy egyszerűen csak másoljuk ki az app linkjét, és nyissuk meg böngészőben, majd ezután a /hu/ részt írjuk át /us/-re.

Mit tehetsz, ha beugrottál?

Korábbi cikkünkben már leírtuk, mit lehet tenni, ha valaki beugrana ezeknek az átveréseknek, és sikerülne a csalók számláját gyarapítania a saját átverés-adójának összegével, így ezt most bemásolnánk ide is.

Egyszer még a leginkább tájékozottak is hibázhatnak. Kínos, de ez van. És noha legtöbbször csak $0.99 / 0.89 € az így hiábavalóan kifizetett összeg, és bár a Store felhasználási feltételei miatt minden vásárlás véglegesnek tekinthető, azért van lehetőség reklamálni. Természetesen csak indokolt esetben írja ezeket jóvá az Apple, de ilyen szándékosan megtévesztő alkalmazásoknál ez mindenképp indokolt kell legyen.

Magyarországon leginkább az Apple ügyfélszolgálatát érdemes felhívni, ahol elmondják, mi a teendő, bár valószínűleg az email küldését fogják javasolni:

Ezt az ExpressLane oldalon tehetjük meg, ahol az iTunes, majd azon belül az iTunes Store menüpont kiválasztása után azt kell megadni, hogy “Purchases, Billing & Redemption” kapcsán van kérdésünk, kiválasztani a The topic is not listed opciót, és beírni, hogy mondjuk “Fraudulent/scam app, refund request”, rákattintani az Enter gombra, majd a Continue-ra, és kiválasztani az egyetlen lehetőséget, az emailt. Itt adjunk meg értelemszerűen minden szükséges adatot, angolul. Ha nem megy az angol, kérjünk segítséget valakitől. Küldjük el, és várhatóan 24 órán belül válaszolnak, és remélhetőleg jóváírják az összeget, a “fejlesztő” pedig megkapja a jutalmát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Remek írás, köszönjük! (azt pedig különösen, hogy a karácsonyi készülődés idején a bloggal is foglalkoztok! Máshol teljes csend van…)
    Nagyon szép, bensőséges karácsonyt kívánok!

  2. Tényleg nem hinném, hogy túl nagy odafigylést igényelne ezen appok kiszűrése… Szerintem ezt a munkát 15-20 alkalmazott el tudná végezni, csak annyi lenne a dolguk, hogy ellenőrzik ezeket.
    Letöltik, a screenshot, leírás nem egyezik, blokkolás, ha kell később a felhasználó letiltása.
    Egy ekkora cégnél nehogy már erre ne legyen… mondjuk a google play-re meg ez méginkább igaz, ott is sok a megtévesztő app..

  3. A Playen semmi kontroll nincs, annak idején az SGS-t egy onnan letöltött alkalmazassal lehetett függetleníteni.

  4. A Playen semmi kontroll nincs, annak idején az SGS-t egy onnan letöltött alkalmazassal lehetett feltörni.


Add a Comment