fbpx Skip to content

Még közel sem ért véget a nyár, általában az ősz hazánkban kimarad, és még szeptember végéig is sokszor 30 fok feletti hőmérséklettel számolhatunk. Sokan nem csak hűtenek a klímával, hanem fűtenek is, és bizony ez a régebbi típusok esetén nem annyira gazdaságos.

Sensibo okos klíma

A Sensibo-val már korábban is találkoztam, de akkor még csak az USA-ban volt elérhető. Felkeltette az érdeklődésemet, mert olyan funkciókat adott volna a régi mobil klímámnak, amivel sokat spórolhattam. Végül idén már elérhetővé vált a Styleboltban is, így augusztus elején beszereztem egyet, kíváncsiságból. Na de mire is jó ez a szerkezet?

Sensibo gyártó támogatás

A Sensibo a legtöbb split klímát, mobil klímát, vagy akár a központi klímát is felismeri, csupán a gyártót és a típusát kell megadni. Kétféle klímával is próbáltam, egy régivel és egy újabb GREE-vel, mindkettőt simán kezelte, ha pedig esetleg nem lenne benne az adatbázisban, akkor a távirányítót is megtaníthatjuk neki. Működése rendkívül egyszerű, miután felismertettük a klímát, vezérelhetjük vele az iPhone-on lévő alkalmazáson keresztül:

Persze ez már alap elvárás, sőt, a legtöbb modern Wi-Fi-s klímának már van saját appja is. Azonban a Sensibo különböző algoritmusok segítségével segít neked, hogy tökéletes hőmérséklet legyen a szobában. Ilyen például a Climate React. Lényegében a hőmérsékletet és a páratartalmat mérve beállíthatjuk, hogy mi 24 és 26 fok érezzük jól magunkat. Na de a fok nem pontosan azt tükrözi, amit érzünk, főleg ha mondjuk magas a páratartalom: ezt nevezzük Feels Like-nak (árnyékban mást érzel, mint a napon). Például, ha magasabb a páratartalom, akkor mi jobban szeretjük nagyobb sebességen használni a klímát, ha alacsonyan van, akkor pedig halkan működjön. Többek között ezt is beállíthatjuk, hogy a 24-26 fok között milyen fokozaton és módon működtesse a klímát.

 

Mindezek mellett az alkalmazás segítségével aktiválhatjuk azt is, hogy ha elmegyünk, automatikusan lekapcsoljon a klíma, ha pedig már majdnem otthon vagyunk, akkor automatikusan kezdjen el működni a megfelelő hőmérsékleten. Ez persze időre is beállítható, mivel a legtöbb ember reggel jár dolgozni és este jön haza, vagy éjjel 3-kor már nem szükséges, hogy hűtsön, de 7-kor még egy félórára bekapcsolhat a kávé készítés mellett. Természetesen távolról ki- és bekapcsolhatjuk, állíthatjuk a klímánkat.

Ezeket mind a Sensibo tudja és ő vezérli a klímát. Ahogy említettem, csupán a típusra van szüksége az alkalmazásnak, ezután az egész távirányítót megkapjuk benne, így azt nem kell többé keresni, csupán egy iPhone, iPad legyen a közelben. Családtagjainkat is meghívhatjuk az alkalmazásban, így ők is vezérelhetik.

Okos otthonba való integrálás

Végül pedig, de nem utolsó sorban számos okos otthon támogatást is kapott. Ilyen az Amazon Alexa és a Google Home, amiknek a segítségével már hanggal is irányíthatóvá válik a klíma, igaz még csak fapadosan: ki- és bekapcsolás illetve hőmérséklet. Viszont ami egy hatalmas plusz pont, az az IFTTT és API támogatás, amik miatt tulajdonképpen végtelen számú opciónk van arra, hogy integráljuk az okos otthonunkba. Én például beállítottam, ha filmet szeretnék nézni, akkor a klíma kapcsoljon éjszakai, csendes módba, közben kapcsolódjanak le a lámpák és kapcsoljon be a TV, az Apple TV és az erősítő.

Konklúzió

A Sensibo-t ki lehet váltani olcsó kínai eszközökkel, de ekkora támogatást és ilyen könnyű kezelést egyikhez sem fogunk kapni. Hasonló elven működik, mint a Logitech Harmony, amit én a távirányítók kiváltására használok évek óta. A Sensibo egyike lett a kedvenc okos otthon termékeimnek, és ugyan nem olcsó, főleg, ha több klíma van a lakásban, de spórolhatunk vele és mindenképp kényelmesebbé teszi az életünket. Ide kattintva megvásárolható a Styleboltban.

[wp-review id=”105231″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Évek óta használom. Tökéletes és valóban minden igényt kielégít.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kigyosigergo

Népszerű hozzászólások

  1. Évek óta használom. Tökéletes és valóban minden igényt kielégít.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kigyosigergo