fbpx Skip to content

Az Apple az Európai Unió digitális szolgáltatásokról szóló rendeletének 30. és 31. cikkére hivatkozva 2025. február 17-ig megköveteli a fejlesztőktől, hogy beállítsák a kereskedői státuszukat, ha vonatkozik rájuk a rendelet. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az adott fejlesztő postai címe, email címe és telefonszáma megjelenítésre kerül majd az App Store-ban az általa közétett alkalmazások adataiban is.

Nyilván egy email cím megadása senkinek nem lesz gond – de a többi problémás lehet akkor, ha az adott fejlesztő nem rendelkezik külön céges címmel és telefonszámmal, és személyiségi jogi okokból nem szeretné megadni a privát címét és telefonszámát. Lássuk, pontosan mit is ír az Apple ennek kapcsán!

A fejlesztőknek meg kell adniuk a kereskedői státuszukat, hogy új alkalmazásokat vagy frissítéseket nyújthassanak be az Európai Unióban (EU) történő terjesztés céljából. A Digitális Szolgáltatások Törvényének való megfelelés érdekében a fejlesztőknek 2025. február 17-ig a Business szekcióban be kell állítaniuk a kereskedői státuszukat, különben az alkalmazásaikat az Apple eltávolítja az EU-ban az App Store-ból.

A Digitális Szolgáltatások Törvényének (DSA) 30. és 31. cikke előírja, hogy az Apple ellenőrizze és megjelenítse a kereskedők kapcsolattartási adatait minden kereskedő esetén, aki alkalmazásokat terjeszt az App Store-ban az Európai Unióban (EU). Ez magában foglal egy címet, telefonszámot és e-mail címet, amelyet a fejlesztők az Apple-nek adnak meg, hogy a DSA előírásainak megfelelően megjelenjen az App Store termékoldaladon. Az adatok ellenőrzése után az Apple közzéteszi ezeket az információkat az App Store termékoldalon, ha az adott fejlesztő alkalmazása bármelyik EU-s tagállamban elérhető. A fejlesztőknek még akkor is be kell állítaniuk a kereskedői státuszt, ha nem adnak ki alkalmazásokat az EU-ban.

Azok a fejlesztők, akik még nem állították be a kereskedői státuszukat, a következő alkalommal, amikor új alkalmazást vagy frissítést küldenek be az App Store Connecten keresztül, meg kell adniuk, hogy kereskedőnek minősülnek-e a DSA rendelkezései alapján, hogy megfeleljenek az előírásoknak az egyes országokban, amikor alkalmazásokat tesznek közzé az App Store-ban. A fejlesztőknek meg kell erősíteniük a kereskedői státuszukat, ha van legalább egy alkalmazásuk az App Store-ban az EU-ban, amely alapján kereskedőnek minősülnek. Ezt követően lehetőségük lesz kikapcsolni vagy beállítani a kereskedői státuszt az egyes alkalmazásoknál külön-külön is. Ha egy fejlesztő nem minősül kereskedőnek, az EU-ban a fogyasztók tájékoztatást kapnak arról, hogy az alkalmazandó fogyasztóvédelmi törvényekből származó jogok nem vonatkoznak a fejlesztő és köztük létrejött szerződésekre.

Minden fejlesztőnek meg kell vizsgálnia, hogy az uniós jog értelmében kereskedőnek minősül-e. Ha valaki nem tesz közzé alkalmazásokat az EU-ban az App Store-ban (például csak alternatív alkalmazásbolton vagy TestFlighton keresztül, vagy csak az EU-n kívül az App Store-ban), akkor az illető nem működik kereskedőként az App Store-ban. Az Apple nem tudja meghatározni, hogy az adott fejlesztő kereskedőnek minősül-e.

Hogyan állapítható meg, hogy valaki kereskedőnek minősül-e?

A DSA a kereskedő fogalmát úgy határozza meg, mint „bármely természetes vagy – akár magán-, akár köztulajdonban álló – jogi személy, aki vagy amely kereskedelmi, üzleti, kézműipari vagy szakmai tevékenységével összefüggő célokból jár el, ideértve bármely olyan személyt, aki vagy amely a kereskedő nevében vagy javára jár el”.

Az Európai Bizottság (EB) kiadott egy tájékoztatót arról, hogy ki minősül kereskedőnek (lásd a 2.2-es szakaszt: „A kereskedő fogalma”), bár ez nem kifejezetten a digitális kereskedelemre vonatkozik. Az EB továbbá iránymutatást is közzétett a digitális kereskedelem kapcsán, például hogy mikor minősülhet egy influenszer kereskedőnek.

Ahhoz, hogy egy fejlesztő eldönthesse, hogy kereskedőnek minősül-e, figyelembe kell vennie egy sor tényezőt (lásd az EB iránymutatásának 2. oldalán felsoroltakat), amelyek a következők lehetnek:

  • Termel-e bevételt az alkalmazásából, például ha az alkalmazás alkalmazáson belüli vásárlásokat tartalmaz, vagy ha az app eleve fizetős vagy hirdetésből származó bevétele van – különösen, ha nagy volumenű tranzakciókat bonyolít;
  • Folytat-e a fogyasztók felé kereskedelmi tevékenységet, beleértve a hirdetést, vagy termékek vagy szolgáltatások népszerűsítését;
  • ÁFA-fizetési kötelezettség alá tartozik-e;
  • Az alkalmazás kifejlesztése összefüggésben áll-e a kereskedelmi, üzleti, mesterségbeli vagy szakmai tevékenységével – tehát szakmai/üzleti minőségben jár el.

Nem valószínű, hogy az EU jogszabályai alapján kereskedőnek minősül valaki, ha „a tevékenysége nem kapcsolódik a kereskedelmi, üzleti, mesterségbeli vagy szakmai céljaihoz”. Például, ha valaki hobbiból fejlesztette az alkalmazását, és nem szándékozta kereskedelmi forgalomba hozni, előfordulhat, hogy nem tekintik kereskedőnek.

Függetlenül attól, hogy valaki egyéni fejlesztő vagy szervezet, ha jogi státusszal rendelkezik, amely üzleti tevékenységhez kapcsolódik, az arra utalhat, hogy kereskedő lehet.

A fentiek csak általános jellegű információkat tartalmaznak, és nem minősülnek jogi tanácsnak. Ha valaki bizonytalan a kereskedői státusza tekintetében, konzultáljon jogi tanácsadóval.

Információk, amit meg kell adni, ha valaki kereskedőnek minősül

Az, hogy milyen információkat kell megadni valakinek, attól függ, hogy az Apple Developer Programban egyéni fejlesztőként vagy szervezetként van regisztrálva.

Szervezetek: A D-U-N-S számhoz társított cím automatikusan megjelenik. Az App Store termékoldalon a következő adatokat kell megadni:

  • Telefonszám
  • E-mail cím

Ezek az információk csak megjelenítési célokat szolgálnak, és nem befolyásolják az Apple Developer Program tagsághoz kapcsolódó adatokat. Ha valaki frissíteni szeretné a fizikai címét, lépjen kapcsolatba az Apple-lel.

Egyéni fejlesztők: Az App Store termékoldalon a következő adatokat kell megadni:

  • Cím vagy postafiók
  • Telefonszám
  • E-mail cím

Ezek az információk csak megjelenítési célokat szolgálnak, és nem befolyásolják az Apple Developer Program tagsághoz kapcsolódó adatokat.

Minden kereskedő: Ha még nem adta meg, a fejlesztőnek meg kell adnia a fizetési számlája adatait az App Store Connecten. Emellett nyilatkoznia kell arról, hogy csak olyan termékeket vagy szolgáltatásokat kínál, amelyek megfelelnek az EU-jog vonatkozó szabályainak.

Összegezve

Az eleve fizetős, vagy appon belüli vásárlást tartalmazó alkalmazások fejlesztői már az alkalmazásuk következő frissítésekor meg kell majd adják az Apple számára a szükséges adatokat. Az ingyenes appok fejlesztőire ez elképzelhető, hogy nem fog vonatkozni, de a megfogalmazás alapján ha valakinek bármi haszna származik abból, hogy appot tesz közzé az App Store-ban, akkor kereskedőnek minősülhet, és neki is kötelező lehet megadni a várt adatokat.

Amennyiben egy önálló fejlesztő nem rendelkezik külön, céges postai címmel és telefonszámmal, akkor kénytelen lesz a privát elérhetőségeit megadni, amit ezek után az Apple nyilvánosságra hoz az App Store-ban az adott app leírásában – ez pedig akár úgy is értelmezhető, hogy konkrétan ellenkezik még a GDPR rendelkezéseivel is.

Mindez akár azt is eredményezheti, hogy egyes, leginkább csak hobbiból fejlesztők egyszerűen inkább tartózkodnak majd az EU-s App Store-ban való alkalmazás-megjelenéstől, hogy ne kényszerüljenek bele olyan helyzetbe, amikor privát adataikat kellene nyilvánossá tenni.

Az Apple erre végső határidőként 2025. február 17-ét jelölte meg, így addig még esetleg változhatnak a feltételek, de jelenleg ez most sok kisebb fejlesztő számára jelentheti azt, hogy egyszerűen megvonja a vállát, és inkább leszedi az alkalmazását az EU-s régióban az App Store-ból.

Mi a helyzet a Szifon.com appal?

Mivel a Szifon.com appot is egy személyes fejlesztői fiókkal tesszük közzé, így ameddig nem teljesen egyértelmű, mi vonatkozik ránk, addig jelenleg sajnos az app sem érhető el az App Store-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok