fbpx Skip to content

Szeptember 9-én az Apple lerántotta a leplet az új iPhone 16-os széria és a 10. generációs Apple Watch mellett a 2024-es AirPods-okról is, amelyek némelyike izgalmas újításokat hozott hardver és szoftver terén is, míg volt, amelyik csak szoftveres téren kapott újdonságot, de azok igazán figyelemre méltóak lettek, és akad olyan is, amelyik kis túlzással csak a színében változott.

Az Apple teljes USB-C átállásának és a Lightning-csatlakozó végleges száműzésének újabb fejezetéhez érkeztünk, ugyanis az összes új AirPods modell végre megkapta az C-típusú csatlakozót. Ennek köszönhetően sokunknak végre elég lesz egy darab, vagy legalábbis egy fajta kábelt magunknál tartanunk, hogy az iPhone-unkat, az iPadünket és AirPods-unkat is tölteni tudjuk, ami egy igazán üdvözlendő dolog, de vegyük is sorra, melyik modell milyen újdonságokat kapott 2024-ben.

AirPods Max

Az Apple legdrágább “fülese” lett idénre a legunalmasabb is egyben, hiszen a 2024-es frissítése talán még a kötelezőt se hozta. Az AirPods Max-ban még mindig H1-es chip van, míg minden más modellt már a H2-es hajt meg, ami azt jelenti, hogy 4 év alatt hardveresen semmit se nyúltak a fejhallgatóhoz, nem változott a hangzása, nem lett intelligensebb, semmi változás, de tényleg, még a sokat kritizált tokja sem lett másféle. Az iOS 18 azonban erre a fülesre is elhozza a személyre szabott térbeli hangzást. Két dolgot lehet csak ennél a terméknél megemlíteni: USB-C csatlakozó és 5 új szín, ami korábbiakat le is váltotta.

AirPods Pro 2

Ez a modell már két éve velünk van. Eredeti megjelenésekor a tokja Lightning-csatlakozót rejtett, de a tavalyi frissítés már ide is elhozta az USB-C forradalmat, így idén ez már nem volt újdonság. Egyéb apróbb, hardveres újdonságokat azért ez a modell is kapott az évek során, hiszen egy frissített H2-es chip duruzsol benne, ami a Vision Pro miatt volt fontos és jobb lett a porállósága is, de idén ilyen minimális hardver újításokat se kapott, csak a szoftveren van a hangsúly.

A hallásegészség jegyében három elég komoly szoftveres megoldást tett le az Apple az asztalra, úgy, hogy ezeket mind megkapják az AirPods Pro 2 korábbi változatai is, ezért ezeknek a használatához nem kell a zsebünkbe nyúlnunk. Tavasszal voltam orvosi körülmények közt hallásteszten, amin egy nagyon minimális romlás látszott csak, amire a doktornő azt mondta, hogy a koromhoz teljesen passzol és nincsen semmi baj, azonban azt megbeszéltük, hogy koncertfotózáshoz vegyem meg az Alpine MusicSafe Pro modelljét és ne a gyengébb PartyPluggal próbáljam túlélni az akár pár centire lévő hangfalak erejét.

Az AirPods Pro 2 otthoni körülmények közt – egy későbbi szoftverfrissítéssel – hallásvizsgálatot fog tudni végezni, ami állítólag orvosi szintűnek felel meg, de erről majd később a gyakorlatban is be fogunk számolni, hogy mennyiben térnek el a tesztek. Az eredmények láttán be tudjuk majd állítani mind a zenék és videók, de még a hanghívások frekvenciáit is úgy, hogy azok az aktuális hallásunknak megfelelőek legyenek, ne ezek rontsák tovább.

Amennyiben úgy érzékeli az AirPods, hogy a károsodás mértéke annyira magas, hogy már hallást segítő eszköz használatát javasolná, akkor a készülék fel fogja ajánlani, hogy maga az AirPods funkcionáljon hallókészülékként. Számomra fesztiválon nem volt már ritka látvány, hogy többen is AirPods Pro-val a fülükben álltak koncerteken, de persze nem azért, mert közben inkább valami mást volt kedvük hallgatni, hanem az aktív zajszűrése miatt egy kiváló koncert kiegészítő, de úgy néz ki, hamarosan az is elfogadott lesz és nem a bunkóságot fogja jelezni, ha a nagyi a vasárnapi ebéd közben AirPods-zal a fülében fog ülni az asztalnál.

Emellett pedig az új frissítés már a nagy erejű hangokat (110 dB(A)) is okosabban tudja majd csökkenteni az Átengedési módban. Számomra nagyon pozitív, hogy az Apple nem a hangzást csűrte-csavarta tovább, hanem egy egészségügyi eszközzé alakította át ezekkel a szoftveres megoldásokkal az AirPods Pro 2-t.

AiPods 4

A termékpalettát az AirPods 4 zárja, ami egyből két változatban is elérhető, érdekes módon azonban nem külön néven vagy más számozással, ami elég zavaró lesz, ha ajándékba vesszük vagy majd a másodpiacon eladnánk. A két változat között három különbség van: zajkioltás, vezeték nélküli töltés és a tok hangszórójának megléte.

Mostantól ebben a modellben is a H2-es chip adja az erőt, a Lightning-csatlakozónak itt is végleg búcsút intettünk és a töltőtök a Pro modellből már ismert, kis hangszórót is megkapta (kivéve az olcsóbb modell), hogy könnyen megtalálhassuk, ha becsúszott a kanapé párnái közé. A fülesek maguk kicsit formailag is át lettek alakítva, hogy szilikon fülharang nélkül is meg tudják oldani a zajkioltást és átengedési módot (kivéve az olcsóbb modell), amire én nagyon kíváncsi vagyok, mert biciklizés közben nekem a Pro nem volt komfortos, nem éreztem magam biztonságban egyik módban sem, ezért választottam pár éve az AirPods 3-at, de az irodában sokszor elég hasznos lenne ha nem hangerővel kellene kizárnom a kollégáim csevegését a fülemből.

Az AirPods 4 zajkioltós változata lényegében olcsóbban, szilikon fülharang nélkül szeretné tudni mindazt, amit korábban csak a Pro és a Max tudott, azért mondom, hogy korábban, mert a hallásegészség funkciók közül egyet sem kap meg ez a modell az érthető fizikai különbségek miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. maxnal vartam frissitest… tobbi nem erdekel
    sonyt cserelnek…. de igy nem

  2. Max az olyan semmilyen frissítés lett hogy az valami kritikán aluli.

  3. Akkor ha jól látom még mindig a legjobb AirPods…tudásban,akkuban és mindenhogy az AirPods Pro 2 ?
    Ilyenem van, akkor nem érdemes váltanom a leírtak alapján ?

  4. Semmi értelme arról váltani.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for cabrio01 Avatar for SzifonAdmin