fbpx Skip to content

Az már valószínűleg mindenki számára világos, hogy érdemes kifejezetten óvatosnak lenni az apróhirdetésekkel: egyrészt könnyen belefuthatunk replika termékekbe, amelyeket eredetiként árulnak, másrészt pedig egyre többször fordul elő, hogy termék valójában nincs, a csalók pedig azt állítják, hogy egy futárszolgálat rendszerén keresztül kellene a fizetést is intézni, ami egyébként nem létező opció, hanem csak a bankkártya-adatainkra vadásznak vele.

Nyilván a csalók is fejlődnek, és egyre újabb dolgokat találnak ki az emberek átverésére, így most nézzük meg, milyen jelek alapján gyanakodhatunk, hogy átverésről van szó. Bár a cikkben most csak egy adott oldalról szedtünk össze pár, azóta szerencsére már eltávolított hirdetést, de ez nyilván bárhol másutt is ugyanúgy előfordul.

Irreálisan olcsó termék

Azonnal gyanakodnunk kell, ha egy termék ára irreálisan alacsony, mint amit például ebben az esetben is láthatunk – és akkor azt most hagyjuk is, hogy a fotókon rögtön több is látható:

A legolcsóbb Vision Pro nettó 3499 dollárba kerül, tehát ez az összeg az esetek többségében még az adott szövetségi tagállamban érvényes forgalmi adó mértékével is nő, de az egyszerűség kedvéért most nézzük nettóban. 3499 dollár középárfolyamon jelenleg több mint 1,25 millió forint. Ha ehhez a legális importálás összegét is hozzá számítanánk (hiszen 430 euró felett légiutasként vám és ÁFA is fizetendő), egyértelmű, hogy még ennél is magasabb az értéke. Így kijelenthető, hogy a fenti, 710.000 Ft-os ár irreálisan alacsony.

Ettől függetlenül egy csalás esetén normál piaci árat is láthatunk, ha a csaló megpróbál elsőre nagyot szakítani, de az alacsony ár már rögtön gyanús (kellene legyen). A jelentősen olcsóbb ár viszont egyúttal azt is jelentheti, hogy nem eredeti, hanem replika termékről van szó, amit persze nem említ meg a leírás – bár ha meg arról lenne szó, akkor a csaló jelentősen drágán adja az egyébként kvázi “filléres” replikát.

Magyartalan, fordítóprogrammal készült leírás

A fenti képen már látható volt a “Fénytömítés” és az “Apple Vision Pro Solo kötött szalag”, de a “lezárva (soha nem bontották)” is eléggé érdekes megfogalmazás, bár fordítóprogrammal készült szöveg esetén nem meglepő, hogy az egyes tartozékok neveit is lefordítja a digitális jobbágy. Aki kicsit is tájékozottabb az Apple termékei esetén, annak ez rögtön fetűnik, de aki tájékozatlanabb, annak ez nem sokat mond úgysem. Mondjuk ebben az alábbi esetben “Eva” árszabása is jelentősen elüt az itthon megszokott árképzéstől, hiszen itthon jellemzően 999-re, 990-re, 0-ra és hasonlókra kerekíti mindenki az árakat, így ez az 1.362.064 Ft eléggé furcsa.

Az előbbi képen a “Light Seal egység” és a “Belföldi És Nemzetközi rendeléshez” sem az az igazán magyaros szöveg, a “Vadonatúj lezárt” nyilván a “bontatlan” akart lenni, de van még ennél is jobb, a “Könnyű pecsét párna”, ami ugye a Light Seal Cushion volt az angolban, de azt szó szerint lefordította a csaló. És így már láthatjuk azt is, hogy a szöveg elején még “Light Seal egység” pár sorral lejjebb már “Könnyű pecsét párna” formában szerepel, tehát a csalónak fogalma nincs arról, mit is ír le a szövegben “magyarul”.

A “Borító” és a “Ruhát” sem túl bizalomgerjesztő. Egy magyarul tudó hirdető olyat sem sokszor fog leírni, hogy “több Apple Vision Pro egységgel” rendelkezik, vagy hogy azok “készen állnak Magyarországra”.

Persze lehet ezt még fokozni egy önellentmondással a végére, miszerint “Magyarországon jelenleg lehetetlen a Vision Pro beszerzése”:

Ha ugyanis lehetetlen lenne, akkor az ő hirdetése sem létezne – és ha az ő hirdetése létezik, akkor az már lehetőség a beszerzésre is. De itt nyilván arra akart utalni a költő, hogy hivatalosan egyelőre nem kapható.

Frissen létrehozott eladói profil

Mindig nézzük meg az eladó profilját! Egy frissen létrehozott fiók mindig sokkal gyanúsabb kell legyen, mint egy már évek óta meglévő, bár a fiók idősebb “kora” önmagában még semmire sem biztosíték. Az első kolléga például 2024. február 15-én regisztrált, majd rögtön fel is adta a jelentősen alulárazott terméket tartalmazó hirdetését – ebben az esetben a képernyőfotó 16-án készült, ezért írja alább a szöveg, hogy a hirdetés dátuma “tegnap, 13:51”.

Ugyanez a helyzet “Eva” esetén, aki szintén friss regisztráció – illetve nála rögtön egy iPhone 15 Pro Max is van, aminél a “Kioldva” megjelölés nyilván a “kártyafüggetlen” akart lenni, de hát “Eva” sem érti a magyart, amit leír, és akkor az érdekes árszabását hagyjuk is.

Aztán ott van az, amikor a hirdető másik terméke nem csak másik városban – de egyúttal már más nyelvű szövegezéssel, ebben az esetben németül szerepel: “M M9 18.0MP Digitalkamera – Schwarz”, ráadásul úgy tűnik, hogy a használt piacon az adott kamera értéke is a megadott ár többszöröse:

Semmitmondó név

Függetlenül attól, hogy sokan adatvédelmi okokból nem adják meg a teljes nevüket egy hirdetésnél, még mindig sokkal inkább bizalomkeltő egy olyan hirdető, akinek a neve mondjuk nem “Hi Kb”. A fenti képeken az első versenyzőnek ugyan “rendes” neve van, de az irreálisan alacsony árszabása mellett még más gond is van: a profilképe konkrétan lopott.

Lopott profilkép

Azonnal hiteltelenít egy hirdetőt, ha lopott profilképet használ, ami még annál is rosszabb, mint ha eleve nem lenne profilképe. Miért rosszabb? Mert ez valójában egyértelművé teszi annak a szándékát, hogy hitelesnek mutatkozzon, és ezzel bizalmat ébresszen a lehetséges vásárlóban. Egy korrekt eladónak nincs szüksége arra, hogy lopott képet állítson be.

Az első versenyzőnk hitelességének megítélését semmiben sem segíti az, hogy a profilképét pont épp scamek esetén említik például ezen az oldalon.

Lopott termékfotók

Az eladásra kínált termékről készült fotókat is össze-vissza lopkodják a csalók, ami könnyen kiderül, ha a kép címét kimásoljuk, majd arra rákeresünk Google Lens vagy TinEye használatával.

Összegezve

Szerencsére az adott apróhirdetéses oldal már eltávolította ezeket a hirdetéseket, de ez nyilván nem jelenti azt, hogy a csalók nem hoznak létre újakat. Ha ilyen hirdetésbe futunk bele, akkor azt érdemes jelezni az adott oldal üzemeltetői felé.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok